İçeriğe atla

Cerdic

Cerdic
John Speed'in 1611 yılına Cerdic için çizdiği tablo
Wessex kralı (Gewissae kralı)
Hüküm süresi519–534
Sonra gelenCynric
Creoda (muhtemeen)
Ölüm534
Çocuk(lar)ıCynric
Creoda (muhtemelen)
HanedanWessex
BabasıElesa

Cerdic, Anglosakson Kroniği'nde Britanya'daki Anglosakson yerleşiminin lideri, Wessex'in kurucusu ve ilk kralıdır. 519'dan 534'e kadar hüküm sürmüştür. Wessex'in sonraki krallarının her birinin Anglosakson kroniği tarafından Cerdic'in soyundan geldiği iddia edildi.[1] Kökeni, etnik kökeni ve hatta varlığı bile tartışılıyor. Bununla birlikte, daha sonraki Batı Sakson kralları tarafından Wessex'in kurucusu olduğu iddia edilse de, çağdaşları tarafından bir halk veya kabile olan Gewissae'nin kralı olarak biliniyordu. Gewissae'nin kralı olup kendisine 'Batı Saksonların Kralı' diyen ilk kişi, 686 tarihli bir tüzüğe göre Cædwalla idi [2]

Arka plan

Anglosaskon kroniği Cerdic'in soyunu Odin'e ve tufan öncesi patriklere kadar uzandırıyor. Kenneth Sisam, bu soyağacının Northumbria krallarının atalarını takip eden bir soyağacını ödünç alıp değiştirilerek oluşturulduğunu ve bu yüzden Cerdic'in neslinden önce Wessex soyağacının tarihsel bir temeli olmadığını söyler.[3] Soyağacında Cerdic'in babasının, Auxerreli Germanus tarafından karşılanan Elesa olduğu belirtiliyor.[4][5]

JNL Myres, Cerdic ve Cynric'in 495'te Anglosakson Kroniğinde ilk kez ortaya çıktıklarında ealdorman olarak tanımlandıklarını olduğunu belirtti.[6]

Wessex Kralı

6. yüzyılın başlarında Güney Britanya

Anglosakson Kroniğine göre Cerdic, oğlu Cynric ile birlikte 495 yılında Britanya'ya, muhtemelen günümüz Hampshire'ında bulunan Cerdic's-ore adlı bir yere indi. Natanleod adında Briton bir kralla savaştığını ve onu 5.000 adamıyla birlikte 508 yılında öldürdüğü söylenir. Daha sonra Anglosakson Kroniği'ne göre 519'da Cerdices Ford'da Britanyalılara karşı başka bir savaş yaptı.[7] Seferleri arasında Wight Adası'nın fethinden bahsediliyor ve daha sonra akrabaları Stuf ve Wihtgar'a (514'te Batı Saksonlarla birlikte gelenler) verildi. Anglosakson kroniğine göre Cerdic'in 534'te öldüğü ve yerine oğlu Cynric'in geçtiği söyleniyor.

Historia Regum Britanniae'nin 15. yüzyıldan kalma bir el yazmasından Cerdic'in tasviri

Monmouthlu Geoffrey, Cheldric'in aynı dönemde Bath'ta savaşmış bir Sakson lideri olarak bahsettiğinden, bazı bilim adamları (isimlerin benzerlikleri nedeniyle) Cerdic'in Badon Dağı Muharebesi'nde Bretonlar tarafından mağlup edilen Sakson lideri olduğunu öne sürüyorlar. Diğer bilim adamları ise bu sakson liderin Ælle olduğunu öne sürüyor.

Cerdic'in soyundan gelmek, Wessex'in sonraki kralları için gerekli bir şey haline geldi ve onun, İngiliz kraliyet ailesinin atası Wessex Kralı Egbert'in atası olduğu iddia edildi.

Kaynakça

  1. ^ Giles, John Allen (1914). The Anglo-Saxon Chronicle (İngilizce). Transcribed by Wikisource Contributors. G. Bell and Sons. ss. 9-10. 
  2. ^ Yorke, B. (1989). "The Jutes of Hampshire and Wight and the origins of Wessex". Basset, Steven (Ed.). The Origins of Anglo-Saxon Kingdoms (İngilizce). London and New York: Leicester University Press. ss. 85-92, 96. ISBN 978-0-7185-1367-2. 
  3. ^ Sisam, Kenneth, "Anglo-Saxon Royal Genealogies", Proceedings of the British Academy, vol. 39, pp. 287–348 (1953)
  4. ^ Grosjean, P., Analecta Bollandiana, 1957, Hagiographie Celtique, pp. 158–226.
  5. ^ Nicholl, D. (1958) Celts, Romans and Saxons, Studies: An Irish Quarterly Review, Vol. 47, No. 187 (Autumn 1958), p. 300
  6. ^ Myres, J. N. L. (1989), The English Settlements, Oxford University Press, pp. 146–147
  7. ^ "Wessex: pt 1 of 3". www.dot-domesday.me.uk. 15 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anglosaksonlar</span> eski bir Cermen halkı

Anglosaksonlar, Anglus, Sakson ve Jüt karışımı bir Cermen halkı. 5. yüzyıldan itibaren Romalıların Britannia olarak isimlendirdiği adayı istila etmiş ve 865'teki Viking istilasına kadar adanın tamamını yönetmişlerdir; Viking istilasından Norman istilasına kadar geçen sürede ise bazen adanın bir kısmını, bazen tamamını yönetmiş ve bazen de adanın kontrolünü tamamen Vikinglere kaptırmışlardır. Vikinglerin gelişiyle İngiltere'deki Anglosakson kontrolü önemli ölçüde zayıflamış ve Normanların gelişiyle birlikte tamamen sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">İngilizler</span> İngiltere ile ilişkili bir halk

İngilizler, İngilizce dilini konuşan ve ortak tarih ve kültürü paylaşan bir topluluk olarak İngiltere'de ortaya çıkmış etnik grup ve millettir. Tarih boyunca İngiltere'de ikamet etmiş olan farklı grupların karışımıyla yeni bir kimlik oluşturmuşlardır; Anglo-Saksonlar, Vikingler, Bretonlar ve Normanlar İngiliz kimliğini oluşturan etnik gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Æthelred</span> İngiltere kralı

Tedariksiz Ethelred, doğu Anglosakson kraliyeti Wessex'in 18 Mart 978–1013 ve 1014–23 Nisan 1016 dönemleri arasındaki kralı.

<span class="mw-page-title-main">II. Æthelberht</span>

Æthelberht veya Aziz Kral Ethelbert, sekizinci yüzyılda yaşamış Doğu Anglia kralı ve Hristiyanlar için bir aziz idi. Bir Anglosakson krallığı olan Doğu Anglia Krallığı, günümüzde İngiltere'nin Norfolk ve Suffolk bölgelerini kapsamaktadır. Æthelberht'in saltanatı hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır, bazı kaynaklara göre hükümdarlığı 779 yılında başladı. Anglo-Sakson Kronolojisi'ne dayanan bilgilere göre 794 yılında Mercialı Offa'nın emri ile öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Edward (Æthelred'in oğlu)</span>

Günah Çıkartıcı Edward 8 Haziran 1042 – 5 Ocak 1066 döneminde İngiltere kralı. Anglo-Sakson Wessex Hanedanı'na mensup olarak İngiltere tahtına çıkan son kraldır.

<span class="mw-page-title-main">Sweyn</span> Çatalsakal Sweyn

Çatalsakal Sweyn Danimarka kralı, İngiltere kralı ve Norveç kralı. İsmi Anglosakson Kroniklerde Swegen olarak geçer. Mavi diş Harald'ın oğlu, Büyük Knud'un babasıdır. 987 yılında Wendland'a kaçan babasına karşı isyan etti. I. Olaf'ın 995 yılında Norveç tahtına geçmesinden sonra Olaf ile anlaşmazlığa düştü ve Olaf'a karşı İsveç kralı Olaf Skötkonung ve Lade Kontu Erik ile ittifak yaptı. 1000 yılında üç müttefik I. Olaf'ı Svolder Savaşı'nda yendi. Böylece Sweyn hükümdarlığını müttefikleri ile paylaşmasına rağmen Norveç kralı oldu. Sweyn bu olaylardan sonra 13 Kasım 1002'de İngiltere Danimarkalılara karşı yapılan katliamın öcünü almak için 1003 ve 1004 yıllarında İngiltere'ye karşı yapılan seferlere öncülük etti.

<span class="mw-page-title-main">Æthelstan</span> Athelstan

Æthelstan ya da Athelstan, 924 ile 927 yılları arasında Anglo-Saksonların Kralı ve 927 ile 939 yılları arasında İngilizlerin Kralı. Kral Yaşlı Edward ve ilk karısı Ecgwynn'ın oğludur. Modern tarihçiler onu İngiltere'nin ilk kralı ve en büyük Anglo-Sakson krallardan biri olarak belirtirler. Hiçbir zaman evlenmemiştir ve yerine baba olan bir kardeşi I. Edmund geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wessex Krallığı</span> Büyük Britanyanın güneyinde yer alan Anglosakson krallığıdır

Wessex Krallığı Büyük Britanya'nın güneyinde yer alan Anglosakson krallığıdır. 519 yılından 10. yüzyılın başlarına kadar birleşik İngiliz devleti kuruluncaya kadar hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Egbert</span> Kral

Egbert, Ecgberht ya da Ecgbriht (771/775-839) 803 yılından 839 yılındaki ölümüne kadar Wessex kralı. Babası Kentli Ealhmund'dur. 780'li yıllarda Mercia kralı Offa ve Wessex kralı Beorthric tarafından sürgüne gönderilmiş, Beorhtric'in ölümü üzerine 802 yılında ülkesine dönüp tahta geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Iclingas</span>

İclingas 7. ve 8. yüzyıllarda Mercian kralların sülalesiydi. Adları Anglusların söylencesel kralı Offa'nın torunun oğlu İcel'den geliyormuş. Offa ise Anglus göçmenlerin söylencesel figürlerinden biridir ve Anglo-Sakson Kraliyet jenealojisinde Woden'in soyundan geldiği söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Beorhtric</span>

Beorhtric, ayrıca Beorhtric yani "Muhteşem hükümdar" 786 dan 802'ye kadar Wessex Kralı olarak hüküm sürdü ve Cynewulf'un yerine geçti ancak hükümdarlığı süresince gücün çoğuna eşi ve kayınpederi sahipti.

<span class="mw-page-title-main">I. Ethelred (Wessex kralı)</span>

I. Ethelred 865'ten ölümüne kadar Wessex Kralıydı.

Benjamin Thorpe, İngiliz Anglo-Sakson edebiyatı uzmanı.

Geraint (/ˈɡɛraɪnt/), Galler folkloründe ve Kral Arthur efsanesindeki bir karakterdir. Geraint, Büyük Britanya adasının Güney-Batısında 4. yüzyıl sonu - 8. yüzyıl sonu arasındaki küçük Britonik Krallıklardan biri olan Dumnonia'nın kahraman kralıdır. Bazı tarihçiler onun varlığından şüphe etse de, tarihsel Kral Arthur'un saltanatı sırasında veya kısa bir süre önce yaşadığı düşünülebilir. Geraint sözcüğü, Latince "yaşlı adam" anlamında kullanılan Gerontiusdan kaynaklanır.

<span class="mw-page-title-main">Hastein</span>

Hastein 9. yüzyılın sonlarında akınlar yapan kayda değer bir Viking şefidir.

Wessex'li Gytha İngiltere'nin son Anglo-Sakson kralı Harold Godwinson ve eşi Güzel Edith'in birkaç kızından birisidir. II. Vladimir Monomah ile evlenen Gytha, Kiev Ruslarının prensesi olmuştur.

Anglosakson Kroniği, 592 yılında Marlborough, Wiltshire yakınlarındaki Woden's Burg adlı, günümüzde Adam's Grave olarak bilinen bir neolitik uzun tümülüste yapılan bir savaştan söz eder. 592 yılı için olan kronik kaydında şu sözler bulunur: "Her micel wælfill wæs æt Woddes beorge, 7 Ceawlin wæs ut adrifen.".

<span class="mw-page-title-main">Sussex Krallığı</span>

Güney Saksonya Krallığı veya Sussex Krallığı, Roma sonrası Britanya'da Anglosaksonlar tarafından kurulan yedi geleneksel krallıktan biriydi. Krallık, Büyük Britanya adasının güney kıyısında, başlangıçta altıncı yüzyıldan kalma bir Sakson kolonisiydi ve daha sonra bağımsız bir krallıh haline geldi.

Ambrosius Aurelianus, 5. yüzyılın ortalarında Britanya'da yaşamış Roma-Briton lideridir. Tarihsel kaynaklar, onun Romalı kökenli soylu bir aileden geldiğini ve Britanya'daki Anglosakson istilalarına karşı mücadele ettiğini belirtir. Ambrosius, özellikle Gildas adlı tarihçinin "De Excidio et Conquestu Britanniae" adlı eserinde, Saksonlara karşı direnişin başındaki lider olarak anılır. Onun önderliğinde Britonlar, bir dizi başarılı savaşlar yaparak Sakson ilerlemesini durdurmuş ve Britanya'nın bazı bölgelerini geri kazanmıştır.

Anglosakson tanrıları genel olarak az belgelenmiştir ve Anglosaksonların dini hakkında çok şey, diğer Cermen halklarının dinlerinden bilinenlere dayanarak çıkarılmaktadır. Anglosaksonların Britanya Adaları'nı istilası ile Hristiyanlaşmaları arasındaki döneme ait yazılı kayıtlar oldukça kıttır ve bilinenlerin çoğu, Bede gibi tanımları diğer Cermen mitolojileri ve mevcut arkeolojik buluntularla karşılaştırılabilecek daha sonraki Hristiyan yazarlarından gelmektedir. Aşağıdaki liste eksiktir ancak söz konusu tanrıların belgelenme durumunun kısa bir tartışmasını da listeler ve eleştirel bir şekilde değerlendirilmelidir.