Rize nakılı veya bilimsel adıyla Atocion scythicinum, Božo Frajman tarafından yeniden adlandırılan karanfilgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. Yaklaşık 700 metre yüksekliğindeki tepe kenarlarında yaşayan Silene scythicina, Rize'ye endemiktir.
Silene lazica, Silene cinsine bağlı bir bitki türüdür. Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmıştır.
Laz anasonu veya Scaligeria lazica, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, maydanozgiller familyasından bir bitli türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür. Nemli yaprak döken ormanlarda ve taşlı yerlerde yaşayan Laz anasonu, 500 ile 1900 rakımlı yerler arasında görülmektedir.
Laz şahinotu veya bilimsel adıyla Hieracium lazicum, papatyagiller familyasından bir çiçekli bitki türüdür. İlk kez Boiss. ve Balansa tarafından tanımlanmıştır. Rize, Erzincan ve Ankara'da görülmüştür.
Alchemilla hemsinica, Heinz Kalheber tarafından tanımlanmış, Rosaceae (gülgiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Bitkinin cinsi halk arasında aslanpençesi olarak bilinmektedir. 2500-2700 metre yüksekliklerde yaşayan Alchemilla hemsinica, Rize'ye endemiktir.
Verbascum eriorrhabdon, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, sıraca otugiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. 300 ila 1400 metre yüksekliklerdeki Piceae orientalis ormanları, serpantin yamaçlar ve yol kenarlarında yaşayan Anzer sığırkuyruğu, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür.

Kıl sıracaotu veya bilimsel adıyla Scrophularia capillaris Pierre Edmond Boissier ve Bal tarafından tanımlanmış, sıraca otugiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Yaklaşık 460 metre yükseklikteki çayırlık ve kayalık yamaçlarda yaşayan kıl sıracaotu, Rize'ye endemiktir. Ömrü 2 yıldır.
Kaçkardağı aslanpençesi veya bilimsel adıyla Alchemilla kackarensis, H. Kalheber tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Yaklaşık 2350 metre yükseklikteki dere kenarları ve Nardus stricta çayırlıklarında yaşayan Kaçkardağı aslanpençesi, Rize'ye endemiktir.
Yayla parmakotu veya bilimsel adıyla Potentilla doddsii, John Jefferson Davis tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Rize'ye endemik olan yayla parmakotu, granit kayalıklarda yaşamaktadır.
Kirli hezaren veya bilimsel adıyla Delphinium dasystachyum Pierre Edmond Boissier ve Bal tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir.

Delphinium formosum veya Gür hezaren, Delphinium cinsine bağlı bir bitki türüdür. Pierre Edmond Boissier ve Huet tarafından tanımlanmıştır. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Türkiye'ye endemik olan tür, Rize, Trabzon, Bayburt ve Erzincan'da görülmüştür. 1500 ila 2700 metre yükseklikteki çayırlık, su kenarları ve çakıllıklarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.
Allium djimilense veya bilimsel adıyla, Pierre Edmond Boissier ve Eduard August von Regel tarafından tanımlanmış, nergisgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Türkiye'ye özgü bir türdür. Rize, Trabzon, Gümüşhane, Artvin, Ardahan ve Erzincan'da görülmüştür.
Oyalı sormuk, Pierre Edmond Boissier ve Bal tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. 2700 ila 3400 metre arasındaki çimenlik çağıllıklar ve kayalık yamaçlarda yaşayan oyalı sormuk, Rize'ye endemiktir.
Gypsophila glandulosa, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış ve şimdiki adını Wilhelm Gerhard Walpers'tan almış, karanfilgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. Rize, Trabzon, Artvin ve Erzurum'da görülmüştür.
Myosotis lazica, Mihail Grigoryeviç Popov tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından bir bitki türüdür. 1300 metre yüksekliğe kadarki ıslak kıyılarda yaşayan Laz kuşgözü, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür.
Alchemilla transcaucasica, Werner Hugo Paul Rothmaler tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaklaşık 2000 metre yükseklikte yaşayan Rize pençesi, Rize'de görülmüştür.
Potentilla lazica, Pierre Edmond Boissier ve Benjamin Balansa tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya'da yaygın olarak görülen Laz parmakotuna, ilk kez Türkiye'nin Rize ilinde rastlanmıştır. Yaklaşık 1800-2000 metre yükseklikteki tepelerde görülmektedir.
Laz gagageveni veya bilimsel adıyla Oxytropis lazica, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Güney Kafkasya'da yaygın olarak görülen Laz gagagevenine, Türkiye'nin Artvin, Rize, Trabzon, Bayburt, Ağrı ve Giresun illerinde rastlanmıştır. Yaklaşık 2100-2900 metre yükseklikteki alpin çayırlıklarda görülmektedir. Haziran ve temmuz aylarında çiçek açan Laz gagageveni, temmuz ve ağustos aylarında meyve verir. Yaprak uzunluğu 2 ila 6 santimetre arasında değişmektedir. Taç yaprakları açık mavi renklidir. Sarı-beyaz tüylerle kaplıdır.
Hemşin boynuzotu veya bilimsel adıyla Cerastium hemschinicum, karanfilgiller familyasından bir bitki türüdür. İlk kez Schishk tarafından 1930'da tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemiktir.
Cerastium argenteum, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, karanfilgiller familyasından tek yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kafkasya'ya endemiktir. Tür, 1400 ila 2200 metre yükseklikteki yamaçlarda yetişmektedir. Mayıs ayında çiçeklenir.