İçeriğe atla

Ceramana

Ceramana
جرمانا
İlçe
Ceramana
Ceramana Mülteci Kampı
Suriye üzerinde Ceramana
Ceramana
Ceramana
Ceramana'nın Suriye'deki konumu.
ÜlkeSuriye Suriye
İlRif Şam
İlçeRif Şam
Yüzölçümü
 • Toplam5.95 km²
Rakım670 m
Nüfus
 (2004)
 • Toplam114.363
 • Yoğunlukauto/km²
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)
 • Yaz (YSU)UTC+03.00 (DAYS)

Ceramana (Arapça جرمانا), Suriye'de Şam'a bağlı bağlı, Şam'ın merkezinin 10 kilometre güneydoğusunda bulunan bir ilçedir. Bölgede Hristiyan ve Dürzi nüfusu ağırlıktadır.

Tarihi

Ceramana ilk defa 13. yüzyılda Suriyeli gezgin Yakut al-Hamavi tarafından kaydedilmiş, Şam'ın Ghouta bölgesinin bir mahallesi olarak geçmiştir.[1]

Demografi

2003'te Irak Savaşı başladıktan sonra, sayıları 100.000 ile 250.000 arası olduğu tahmin edilen Iraklı mülteciler bu bölgeye yerleşmiştir.[2] 2004 resmi rakamlarına göre şehrin nüfusu 114.363 kişidir.

İlçenin yanında, ilçe ile aynı adı taşıyan Filistin mülteci kampı bulunmaktadır. Irak'tan bölgeye birçok Süryani kökenli Iraklı gelmiştir, 2006 Kasım ayında Musul'dan buraya bir rahip gönderilmiştir. Rahip, bölgede 2000 Süryani'nin bulunduğunu söylemektedir.[3]

Kaynakça

  1. ^ le Strange, 1890, p. 462.
  2. ^ http://www.dp-news.com/pages/detail.aspx?l=1&articleId=6207 [] "أسعار العقارات في جرمانا تتحدى الإنحدار .. والجمود لم " ("Ceramana'da emlak fiyatları düşüşte") De Press - Buildex Online 19 Mart 2009, Arapça
  3. ^ "Huge increase in number of Christian Iraqis fleeing to Syria" 5 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.German Press Agency'

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Irak</span> Batı Asyada bir ülke

Irak, resmî adıyla Irak Cumhuriyeti, Batı Asya'da bir ülkedir. Kuzeyde Türkiye, doğuda İran, güneydoğuda Kuveyt, güneyde Suudi Arabistan, güneybatıda Ürdün, batıda ise Suriye ile sınır komşusudur. Başkenti ve en büyük şehri Bağdat olan federal parlamenter cumhuriyet ile yönetilen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Süryanice</span> modern Aramicenin batı lehçesi

Süryanice, ayrıca Sürya-Aramice veya Klâsik Süryanice, Afroasya dil ailesinin Kuzeybatı Semitik dillerinde bulunan ve Arami alfabesinin bir türevi olan Süryani alfabesi ile yazılan bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi</span> Iraka bağlı özerk bölge

Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Kürdistan Bölgesi veya Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Irak'a bağlı, anayasal düzeyde varlığı olan özerk bir bölgedir. Yaklaşık 40.000 km2'den oluşan idari birim; batıda Suriye, doğuda İran, kuzeyde ise Türkiye ile komşudur. Bölgesel yönetimin başkenti Erbil'dir. Kürdistan Parlamentosu Erbil'de yer almaktadır, ancak Kürdistan Bölgesi anayasası tartışmalı Kerkük kentini Kürdistan Bölgesi'nin başkenti olarak tanımaktadır. Bölgenin nüfusu, 2023 itibarıyla 6.556.752'dir. Resmî dilleri Kürtçe ve Arapça'dır.

Keldaniler, Süryanilerin Katolik kısmını oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Süryaniler</span> Sami kökenli etnik grup

Süryaniler, Mezopotamyalı Sâmî kökenli bir etnik gruptur. Baskın bir diaspora nüfusuna sahip olan halk, ikamet ettikleri ülkelerdeki birincil dillerin yanı sıra Neo-Aramice veya Süryanice konuşur. Bazen kendilerini ''Asurlu", "Arami" veya "Keldânî" olarak isimlendirirler ve tarihleri Dünya'nın en eski medeniyetlerinden biri olarak görülen Asur İmparatorluğu'na ve Kuzey Levant'daki Aramilere dayanır. Süryaniler, İngilizcede de Asurlular ile aynı anlamı taşıyan kelimeyle ifade edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Irak Türkmenleri</span> Iraktaki üçüncü büyük etnik grup

Irak Türkmenleri ya da Irak Türkleri Irak'ın üçüncü büyük etnik grubudur. Türk kökenlidirler ve çoğunlukla Türk mirasına ve kimliğine bağlıdırlar. Irak'a Türk göçü 7. yüzyılda, ardından 1055 yılında Büyük Selçuklu'nun bölgedeki fethiyle başlarken, bugün Irak Türkmenlerinin çoğu, 1535-1919 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetimi sırasında Anadolu'dan Irak'a getirilen Osmanlı askerlerinin, tüccarlarının ve memurlarının torunlarıdır. Irak Türkmenleri, Bulgaristan, Kıbrıs, Yunanistan ve Suriye de dahil olmak üzere Osmanlı sonrası diğer modern ulus devletlerdeki Türk topluluklarının yanı sıra Türkiye'deki Türk halkıyla yakın kültürel, tarihi, dilsel ve dini bağları paylaşmakta; bu nedenle kendilerini Türkmenistan ve Orta Asya Türkmenleriyle özdeşleştirmemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Tinduf (il)</span>

Tinduf ili, Cezayir'in illerinden biridir. İl, ülkenin en batı ucunda yer almaktadır. Yüzölçümü 159.000 km² olan ilin nüfusu 14 Nisan 2008 tarihi itibarı ile 49.149'dur. İlin merkezi Tinduf'tur.

<span class="mw-page-title-main">II. Mervân</span>

II. Mervan, tam adı Mervan bin Muhammed bin Mervan, on dördüncü ve son Emeviler halifesiydi (744-750).

<span class="mw-page-title-main">Ninova (il)</span> Başkenti musul olan ırak ili

Ninova ili, Irak'nin illerindendir. Başkenti Musul kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Çölü</span> Suriyede bir çöl

Suriye Çölü, Arap Yarımadası'ın kuzeyi, Şattülarap'ın batısı ve Doğu Lübnan Sıradağları ile El Nusayriye Dağları arasında yer alan, 457 km. eninde, 153 km. boyunda ve yaklaşık 500 bin km² alan kaplayan çöl. Suriye, Irak, Ürdün ve kısmen de Suudi Arabistan'ın sınırları içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Enschede</span> Hollandada belediye

Enschede, Hollanda'nın doğusunda yer alan, Overijssel Eyaleti'ne bağlı bir kent. Şehir 1935 yılına kadar Lonneker Belediyesi'ne bağlı olsa da, o tarihten bu yana kendi adını taşıyan belediye tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mehran</span>

Mehran, İran'ın İlam Eyaleti'nde şehir.

Bedir Tugayı veya Bedir Örgütü başkanlığını Hadi el-Emiri'nin yaptığı Iraklı siyasi partidir. Önceden Irak İslam Devrim Konseyi'nin silahlı kolu konumundayken 2003 yılındaki Irak’ın işgalinden sonra ayrı bir siyasi parti olarak örgütlenmiş ve üyeleri yeni Irak ordusuyla polis örgütüne girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şam (il)</span>

Şam İli,, Suriye'nin on dört ilinden biridir. Başkenti ve en büyük şehri Şam'dır. 2009 Suriye nüfus sayımlarına göre nüfusu 1,272,000 kişi civarındayken, 2010'daki global verilere göre nüfusu 1,279,500 kişi civarındadır. Yüzölçümü ise 125 km² ve 46,3 milkaredir. Nüfus ve yüzölçümü bilgilerine göre, nüfus yoğunluğu, kilometrekareye 10236,12, milkareye 26511,4 kişi yapar.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Gazze valiliği</span>

Kuzey Gazze valiliği, Filistin Ulusal Yönetimi'nin valiliklerinden biridir. Gazze Şeridi'nde bulunur. Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'na göre 2007 yılında valiliğin nüfusu 270,245'ti ve 40,262 hane vardı. Bunun yanı sıra üç belde, iki kırsal ilçe (köy) ve bir mülteci kampı mevcuttu.

<span class="mw-page-title-main">Tulkarim</span>

Tulkarim, Filistin'in Batı Şeria bölgesinin kuzey batısında bulunan bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Ankava</span>

Ankava, Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Erbil ilinde bulunan bir şehirdir. Şehir Erbil'in kuzeyinde çevreyolunun dışında yer almakta olup Erbil'in Süryani mahallesi olarak da bilinir. Şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 30.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de din</span> Suriyedeki dinî inançlar

Suriye'de din, Suriye vatandaşları tarafından uygulanan çeşitli dinleri ifade etmektedir. Tarihsel olarak bölge, bu dini toplulukların her biri içinde bir dizi farklı mezhebin bulunduğu çeşitli inançların bir mozaiği olmuştur. Suriyelilerin çoğunluğunu Müslümanlar oluşturmaktadır; bunların arasında en kalabalık grubu Sünniler oluştururken, onları Şii gruplar ve Dürziler takip etmektedir. Ayrıca, çeşitli Hristiyan azınlıklar bulunmaktadır. Ayrıca küçük bir Yahudi ve Yezidi topluluğu da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ayn İsa</span>

Ayn İsa, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin başkenti. Suriye’de Rakka İli’nin Tel Abyad İlçesi'nde bulunan bir kasaba ve nayihe. Sınır kasabası Tel Abyad ile bölgesel başkent Rakka arasındadır. Ayn İsa, Türkiye sınırına 36 kilometre mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Yukarı Mezopotamya</span> günümüzde Irak, Suriye ve Türkiyenin bir parçası olan Dicle ve Fırat nehirleri arasındaki bölgenin kuzey kısmı

Yukarı Mezopotamya, Orta Doğu'nun kuzeyinde yer alan Kuzeybatı Irak, Kuzeydoğu Suriye ve Güneydoğu Türkiye'nin yaylaları ve büyük düzlükleri için kullanılan isimdir. Bölge, 7. yüzyılın ortalarındaki erken Müslüman fetihlerinden bu yana geleneksel Arapça adı olan el-Cezire ve Süryanice varyantı Gāzartā veya Gozarto (ܓܙܪܬܐ) olarak bilinir. Fırat ve Dicle nehirleri Mezopotamya'yı neredeyse bir adaya dönüştürür, çünkü Irak'ın Basra Vilayeti'ndeki Şattülarap'ta birleşirler ve Türkiye'nin doğusundaki kaynakları birbirine yakındır.