İçeriğe atla

Cephalochordata

Cephalochordata
Yaşadığı dönem aralığı: 518-0 myö
Botomian-Günümüz[1] 
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Alt şube:Cephalochordata
Haeckel, 1866[2]

Cephalochordata, Chordata şubesine bağlı bir hayvan altşubesidir.[3]

Filogen

Filogeni, soyu tükenmiş ve var olan türlerin çalışmalarının bir kombinasyonuna dayanmaktadır.[4][5]

Chordata
Cephalochordata

Pikaia gracilens Walcott 1911

Leptocardii

Cathaymyrus Shu, Conway Morris & Zhang 1996

Acrania

Palaeobranchiostoma hamatotergum Oelofsen & Loock 1981

Branchiostomiformes

Asymmetron Peters 1876

Epigonichthys Andrews 1893

Branchiostoma Costa 1834

Olfactores

Tulumlular

Vertebrata/Craniatlar

Kaynakça

  1. ^ "Cephalochordata". paleobiodb.org. 17 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Cephalochordata". Mindat.org. 
  3. ^ "ITIS". 28 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2022. 
  4. ^ Haaramo, Mikko. Cephalochordata – lancelets. 23 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2013. 
  5. ^ Kon, T. (July 2006). "Hidden ancient diversification in the circumtropical lancelet Asymmetron lucayanum complex". Marine Biology. 149 (4): 875-883. doi:10.1007/s00227-006-0271-y. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Danimarka</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Danimarka veya resmî adıyla Danimarka Krallığı, Kuzey Avrupa'da bir İskandinav ülkesidir. İskandinav ülkelerinin en güneyinde yer alan Danimarka'nın büyük bir bölümü Jylland yarımadası üzerindedir. Başkent, Danimarka adalarının en büyüğü olan Sjælland'ın üzerinde kurulmuştur. Sjælland, dar bir boğaz olan Øresund ile İsveç'ten ayrılır. Ayrıca, Fyn, Lolland, Falster, Langeland ve Baltık Denizi'ndeki Bornholm adaları da Danimarka'ya aittir.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda</span> Karayiplerde toprakları bulunan Kuzeybatı Avrupada bir ülke

Hollanda, Batı Avrupa'da ve kısmen Karayipler'de bulunan bir ülkedir. Hollanda Krallığı'nı meydana getiren dört ülkeden en büyüğüdür. Hollanda, Avrupa'da doğuda Almanya'ya, güneyde Belçika'ya ve kuzeybatıda Kuzey Denizi'ne komşu olan on iki vilayetten ve Karayipler'de Bonaire, Sint Eustatius ve Saba adaları olmak üzere üç özel belediyeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Londra</span> Birleşik Krallıkın başkenti

Londra, İngiltere'nin ve Birleşik Krallık'ın başkenti ve en kalabalık şehridir. Büyük Britanya adasının güneydoğusundaki Thames Nehri üzerinde duran Londra, iki bin yıldır büyük bir yerleşim yeri olmuştur. Londra, Londra Belediye Başkanı ve Londra Meclisi tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kordalılar</span> hayvan şubesi

Kordalılar, sırt iplikliler veya kordatlar olarak da bilinir, tulumlularda (Tunicata) yaşamın belirli bir evresinde, omurgalılar (Vertebrata) ve kafatassızlarda (Cephalochordata) ise bütün yaşam süresince vücuda desteklik yapan bir notokordaya, yutağa, solungaç yarıklarına, sırt tarafında ortası boş sinir şeridine ve kuyruğa sahip hayvan şubesidir.

<span class="mw-page-title-main">Omurgalılar</span> kordalılar alt şubesi

Omurgalılar, hayvanlar aleminin kordalılar şubesine ait bir alt şubedir.

<span class="mw-page-title-main">Gebze Teknik Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Gebze Teknik Üniversitesi veya kısaca GTÜ, 3 Temmuz 1992 tarihinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla kurulan, Türkiye'deki iki yüksek teknoloji enstitüsünden birisiydi. 22 Ekim 2014 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen yasa teklifiyle Gebze Teknik Üniversitesi olarak yeniden yapılandırılmasına karar verildi. Üniversite Çayırova yerleşkesinden oluşmaktadır. Üniversite günümüzde 1.370.070 m2 toplam açık alanı ve 26.612 m2 toplam kapalı alanı bulunan Çayırova Kampüsü'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Actinopterygii</span>

Actinopterygii, Gnathostomata infraşubesine bağlı bir hayvan üstsınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kahramanmaraşspor</span> Akdeniz Aslanları

Kahramanmaraşspor, 21 Şubat 1969 tarihinde kurulan ve rengini dondurma ve kırmızı biberden alan kırmızı-beyaz renklere sahip bir spor kulübü. 3. Ligde mücadele etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rosales</span>

Rosales, Rosanae üsttakımına bağlı bir bitki takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Malatyaspor</span> Türk futbol kulübü

Yeni Malatyaspor, Malatya merkezli bir spor kulübüdür. Takım, şu anda 1. Lig'de mücadele etmektedir. Renkleri sarı-kırmızı-siyah olup birçok spor branşında faaliyet göstermektedir. Maçlarını Yeni Malatya Stadyumu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Batrak</span>

Batrak ya da eski adıyla amfiyoksüs, Amphioxiformes takımındaki canlıların genel adıdır. Takım balık benzeri bentik filtre ile beslenen kordalıların yaklaşık 30 ila 35 türünden oluşur. Dış görünümü ince, uzun yapılı, küçük balıkları andıran batraklar, zamanlarının büyük bir bölümünü, okyanus diplerindeki kum ya da çamur yığınlarının arasına gömülerek geçirir, yalnız geceleri dibe yakın olarak yüzerler. Batrakların, gövdeden ayrılan belirgin bir baş bölümü ve gözleri yoktur. Sinir kordonunun ön ucunda hafif bir şişkinlik görülmekle birlikte, beyinleri yoktur. Kan, sırtta önden arkaya, karında; arkadan öne doğru akar, ama bu kapalı dolaşım sisteminde, kalp olarak tanımlanabilecek, belirgin bir yapı da yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Sebuanca Vikipedi</span> Vikipedinin Sebuanca versiyonu

Sebuanca Vikipedi Vikipedinin Sebuanca versiyonudur. 15 Ekim 2024 itibarıyla, 6.116.913 maddesi, 120.747 kullanıcısı ve 5 hizmetlisi bulunmakta olup İngilizce Vikipedi ile birlikte en fazla maddeye sahip olan iki Vikipedi sürümünden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Atletizmde Türkiye rekorları listesi</span> Vikimedya madde listesi

Atletizmde Türkiye rekorları listesi, atletizm branşlarında Türkiye adına yarışan sporcular tarafından kaydedilmiş ve Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) tarafından onaylanmış en iyi dereceleri içerir. Federasyonun 1922'deki kuruluşundan itibaren rekor kayıtları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Altın Portakal En İyi Film Ödülü</span>

Altın Portakal En İyi Film Ödülü, 1964 yılından beri düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin "Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması" kapsamında en iyi film dalında verilen ödülüdür. Festivalin en prestijli ödülüdür. İlk kez 1964 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Altın Portakal Film Festivali, Avrupa ve Asya'nın en köklü film festivallerinden biri, Türkiye'nin ise en eski ve uzun soluklu film festivalidir.

Fenerbahçe 2021-22 sezonu, sarı lacivertli ekibin Süper Lig'deki 64. sezonu, kuruluşunun ise 115. yılıdır.

<i>Olfactores</i>

Olfactores, Vetulicolia, Tunicata (Urochordata) ve Vertebrata'yı içeren kordalılar içinde bir daldır. Olfactores, Chordata şubesinin ezici çoğunluğunu temsil eder, çünkü Cephalochordatlar, dalda yer almayan tek kordalılardır.

<span class="mw-page-title-main">Kurtlapa</span>

Kurtlapa, Sivas ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Çin ile Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Arasında İşbirliği, Çin Dışişleri Bakanlığı'nın Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasındaki ticarî ve yatırım ilişkilerini geliştirmek maksadıyla kurduğu bir platform. Çin'in dışında bu platforma üye olan 14 farklı Orta ve Doğu Avrupa ülkesi bulunmaktadır; bunlar Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Karadağ, Kuzey Makedonya, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan. Platformun eski üye devletlerinden Litvanya 2021 yılında, Estonya ile Letonya ise 2022 yılında platformdan ayrıldı.

<span class="mw-page-title-main">Maxillopoda</span>

Maxillopoda, Crustacea altşubesine bağlı bir hayvan sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Malacostraca</span>

Malacostraca, Crustacea altşubesine bağlı bir hayvan sınıfıdır.