İçeriğe atla

Cenub (il)

Koordinatlar: 33°33′K 35°23′D / 33.550°K 35.383°D / 33.550; 35.383
Lübnan'ın Cenub vilayeti

Cenup ili, Lübnan'ın güneyinde yer alan Akdeniz'e sahili ve İsrail'e sınırı olan bir vilayettir. İlin anlamı 'güney'dir.

2,000 km² yüzölçümünde olan vilayetin merkezi Sayda şehridir. 360.000 nüfuslu vilayette başta Şiiler olmak üzere; Sünniler, Ortodokslar ve Katolikler bir arada yaşamaktadır. Üç ilçesi bulunan vilayetin topraklarından birkaç nehir geçmektedir. Nehirlerin suladığı yerlerde turunçgil ve muz yetiştirilmektedir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gediz Nehri</span> Türkiyede bir nehir

Gediz Nehri, Anadolu'dan Ege Denizi'ne dökülen Büyük Menderes Nehri'nden sonra ikinci büyük akarsudur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Hollanda</span>

Güney Hollanda batı Hollanda'da Kuzey Denizi'ne sahili olan illerinden birisidir ve yerel ismi Zuid-Holland'dir. İlin başşehri Lahey'dir; ama en büyük şehri Rotterdam'dır.

Talas, aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Büyük Menderes</span>

Büyük Menderes, Batı Anadolu'nun en büyük nehridir ve Menderes Havzası'nın ana sulama kaynağıdır. Kufi Suyu ve Banaz Çayı kollarının birleşmesiyle oluşur ve Ege Denizi'ne dökülür. Uzunluğu 548 km'dir. Büyük Menderes ovası bataklıkları kurutulduktan sonra Türkiye'nin en verimli alanlarından birisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Elbe Nehri</span> Orta Avrupada bir nehir

Elbe Nehri, Orta Avrupa'nın en büyük nehirlerinden biri. Çekya'nın kuzeyinde Polonya sınırına yakın 1400 m yüksekliğindeki Krkonoše (Giant) Dağı'nın zirveye yakın bir noktasından doğan nehir Almanya topraklarından geçtikten sonra Kuzey Denizi'ne dökülür. Hamburg'u yüzlerce parçaya ayırarak denize dökülen Elbe sayesinde Hamburg, "dünyada en çok köprüye sahip şehir" unvanını kazanmıştır. Elbe Nehri üzerinde yapılan birkaç köprüde nehir gibi suyla doldurularak turizme kazandırılmak için yeni ulaşım yolları yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Albanya</span> Kafkaslar Bölgesinde tarihi bir ülke

Albanya ya da Albania, bugünkü Azerbaycan ile Dağıstan'ın güneyini kapsayan eski bir krallık. Albanya Yunanca ve Latince "dağlık toprak" anlamına gelir, ülkenin yerli adı ise bilinmemektedir. MÖ 3. ve 4. yüzyıllarında kurulmuştur. 705'te ise Araplar tarafından yıkılmıştır. Başkenti önce Kebele, sonra Berde şehri oldu. Krallığın resmi dili ise Albanca'ydı.

Bakırçay, eskiden Kaikos, Batı Anadolu'da, Ege Bölgesinde, Manisa ve İzmir ili içinde akan bir nehirdir. Gelenbe'nin doğusundan başlayan Bakırçay Vadisi'nin, çok küçük bir bölümü Manisa ili alanı içinde kalmaktadır. Vadinin Manisa il sınırları içinde kalan kısmında, Soma-Kırkağaç Ovası bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bamyan (il)</span>

Bamyan Vilayeti (Farsça: ولایت بامیان), Afganistan'ın 34 ilinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Çuha Adası</span> Yunanistana bağlı ada

Çuha Adası Mora Yarımadası'nın güneyinde bulunan ve günümüzde Yunanistan sınırları içerisinde yer alan ada. Afrodit'in bu adada doğduğu rivayet edilir. Çuha Adası'nın doğu kıyıları Ege Denizi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Jiu Nehri</span>

Jiu Nehri Romanya'nın güneyinde yer alan bir nehirdir. Romanya'nın Petroşani ili yakınlarında iki akarsuyun birleşmesi ile oluşur. Jiu'yu oluşturan iki küçük akarsu; Vâlcan'dan doğan Batı Jiu ve Parâng Dağları'ndan doğan Doğu Jiudur.

<span class="mw-page-title-main">Badgis</span> Afganistanın vilayeti

Badgis Vilayeti (Farsça: ولایت بادغیس, Bādghīs), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Anhui</span>

Anhui Çin'in bir eyaletidir. Gök Irmağı ile Huaihe Irmağı havzaları arasında Çin'in doğu bölgesinde yer alan eyaletin doğusunda Jiangsu, güneydoğusunda Zhejiang, güneyinde Jiangxi, güneybatısında Hubei, kuzeybatısında Henan ve kuzeyinde Şantung eyaletleri bulunur. Eyalet başkenti Hefei'dir. Ayrıca en küçük eyaletlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Yedisu bölgesi</span>

Yedisu bölgesi, Orta Asya'da günümüzde Kazakistan'nın güney-doğu parçası olan bir bölgedir. İsmini, İli, Karatal, Bien, Aksu, Lepsi, Baskan ve Sarkand gibi yedi ana nehirlerden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Samar</span>

Kuzey Samar, resmî adıyla Kuzey Samar Vilâyeti Filipinler'in Doğu Visayas bölgesinde yer alan bir vilâyettir. Başkenti Catarman'dır ve Samar adasının kuzey kısmında yer almaktadır. İlin güney sınırında Samar ve Doğu Samar illeri bulunmaktadır. Kuzeybatıda, San Bernardino Boğazı'nın karşısında Sorsogon; doğuda Büyük Okyanus'un Filipin Denizi ve batıda Samar Denizi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Surhanderya (il)</span>

Surhanderya, Özbekistan'ın en güney kesimindeki ili (viloyat). Ceyhun'un kollarından Şerabad ve Surhan nehirlerinin havzaları ile sınırlarında yer alır. Doğusunda Babatag, kuzeyinde ve batısında da Gissar sıradağlarıyla, bu dağların Baysantau ve Kugitangtau zirveleri bulunur. Merkezi Tirmiz olan ilin bir başka önemli yerleşimi ise Denau'dur.

<span class="mw-page-title-main">Oristano (il)</span> İl

Oristano,, İtalya'nın Sardinya adasına bağlı bir vilayettir. Merkezi Oristano şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Basra (il)</span>

Basra, Irak'ın güneyinde il (muhafaza). Merkezi Basra kentidir.

Paraná ya da Parana şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Darıdere</span> Bulgaristanın Paşmaklı ili, Darıdere ilçesine bağlı kent

Darıdere, Bulgaristan'ın güney orta kesiminde bulunan Smolyan ilinde bir kasabadır. Aynı adı taşıyan Darıdere Belediyesi'nin idari merkezidir. Darıdere’nin yüzölçümü 172 km² ’dir, nüfusu ise 12.321 kişiden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye Sancağı</span> Osmanlı Suriyesinin valiliği

Lazkiye Sancağı ya da Lazikiyye Sancağı, Beyrut Vilayeti'nin en kuzeyinde yer alan bir Osmanlı sancağıydı. Sınırları doğuda Suriye Vilayeti içinde yer alan Hama Sancağı, batıda Akdeniz, kuzeyde Halep Vilayeti ve güneyde Trablus Sancağı arasında uzanmaktaydı. Sancağın başkenti Lazkiye şehriydi. 1914 yılında nüfusu 144.447 kişiydi. Sancak; Lazikiyye, Cebele, Markab ve Sahyûn olmak üzere toplam dört kazadan oluşuyordu.