İçeriğe atla

Centuria

M.S. 702'li yıllara ait bir Romalı Centuria.

Centuria (Latince çoğulu centuriae) Latince centum (yüz) kökünden türetilen ve 100 kişiden (başlangıçta aşağı yukarı) oluşan birliğe karşılık gelen isim. Aynı zamanda alan ölçü birimi olarak da kullanılır ve 1 centuria = 100 heredia'ya karşılık gelir.

Politik

Politik bağlamda centuria Roma Cumhuriyetinde halk meclisinin eski bir formu olan comitia centuriata da bir toplu oy hakkına sahip tamamlayıcı oylama birimi anlamına gelir.

Bu ismin yerleşmesinin nedeni Roma yurttaşlarının Gaius Marius'un reformlarına kadar aynı zamanda asker olarak da görev yapmak zorunda olması olabilir.

Askeri

Centuria, MÖ 107 yılındaki Marian reformlarının ardından Roma lejyonlarının asıl taktik birimi haline gelmiştir. Her ne kadar 100 askerden oluşan bir grubu işaret etse de sonra da bu sayı önce 60'a, sonra da (ideal olarak) her biri 8 askerden oluşan 10 contuberniaya bölünmüş 80 askere düşürülmüştür. 100 kişiyi tamamlayacak asker sayısı lejyonla birlikte hareket eden idari, lojistik ve diğer muharip olmayan birliklerden sağlanmıştır. Her bir contubernium (Roma lejyonlarının en küçük birliği), sefer sırasında aynı çadırda ya da barakalarda aynı koğuşta yatardı.

Bir istisna olarak, ilk kohort lejyonun en cesur adamlarına sahip ve her biri iki kat mevcutlu yani 160 askere sahip 6 centuriadan oluşurdu ve bu durumda birinci kohort 960 askerlik bir mevcuda sahip olurdu. Bu Centuria'nın Centurionları primi ordinis olarak çağrılır ancak içlerinden en kıdemli olanı primus pilus olarak adlandırılırdı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lejyoner</span> Roma ordusu askeri

Lejyoner kelimesinin Türkçe karşılığı çarkacıdır. Roma ordusundaki askerlere verilen isimdir. Ayrıca Fransız yabancılar lejyonundaki askerlere ve ünlü Fransız nişanı Légion d'honneur'u alan kişiye denir.

<span class="mw-page-title-main">Antik Roma</span> İlk Çağın en büyük ve en güçlü medeniyeti

Antik Roma, MÖ 9. yüzyılda İtalya Yarımadası'nda kurulan Roma şehir devletinden doğarak tüm Akdeniz'i çevreleyen bir imparatorluk hâline gelen medeniyetin adıdır. Yaklaşık 2.200 yıl boyunca varlığını sürdürmüş olan Roma uygarlığı bir monarşiden oligarşi ve cumhuriyetin bileşimi bir demokrasiye ve daha sonra da otokratik bir imparatorluğa dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Roma lejyonu</span> Roma İmparatorluğunda 1.000 ile 5.600 kişi arasında değişen eski ağır piyade birliği

Roma Lejyonu Roma Cumhuriyeti ve Roma İmparatorluğu boyunca tüm Roma ordusunu ya da daha dar anlamda ağır piyadeleri kasteden temel askeri birlik. İkinci anlamı birkaç Kohorttan oluşan ve legionaries olarak bilinen ağır piyadelere vurgu yapar. Roma lejyonunun ana unsurunu ağır piyadeler oluştururken, piyadelere neredeyse her zaman bir ya da daha fazla sayıda, Roma yurttaşı olmayan kişilerden oluşturulan süvariler, düzenli birlikler ve avcılardan kurulu destek birlikleri olan Auxilialar eşlik ederdi.

<span class="mw-page-title-main">Dux</span> Roma ünvanı

Dux, Latince lider ya da önder anlamına gelir ve bir askerî birliğe komuta eden anlamında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Legatus</span>

Legatus, Roma ordusunda görevli olan ve modern ordulardaki general rütbesine karşılık gelen askeri unvan.

Servius Tullius, Antik Roma Krallığı'nın MÖ 578-MÖ 535 yılları arasında tahta çıkmış altıncı ve Etrüsk hanedanının ikinci Roma Kralı.

<span class="mw-page-title-main">Tribün</span>

Tribün, Roma Cumhuriyeti ve İmparatorluğunda 2-3 seçilmiş magistyra ve idari veya askerî görevlilerce paylaşılan unvan. Kelime, Antik Roma'da insanların askerlik ya da oy verme amacıyla bölünmüş oldukları kabile anlamındaki Tribe (tribus) sözcüğünden türetilmiştir.

Praefectus, Antik Roma'da çok çeşitli tipleri bulunan bir tür resmî görevli.

<span class="mw-page-title-main">Roma lejyonları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, günümüze ulaşmış edebi, epigrafik ve arkeolojik deliller ışığında esas olarak Principate dönemine odaklanmış olan bir Roma lejyonları listesidir.

Kohort Roma döneminde, genellikle aynı sınıftan askerlerin oluşturduğu, standart bir Roma lejyonun onda biri mevcuda sahip oldukça büyük bir askerî birlik. Günümüz ordularında yaklaşık olarak bir Tabur'a karşılık gelir.

<span class="mw-page-title-main">Primus pilus</span>

Primus Pilus, Roma Lejyonlarında kullanılan bir tür kıdem unvanı.

<span class="mw-page-title-main">Optio</span>

Optio ;, Roma ordusunda bir askeri mevki. Optio, optio centuriae olarak Roma lejyonlarında bulunan centuriaların komutasında ikinci sırada yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Maniple</span> Roma Lejyonunun taktik birimi

Maniple Samnit Savaşları sırasında Samnitlerden uyarlanmış Roma Lejyonlarının taktik bir birimi.

<span class="mw-page-title-main">Signifer</span>

Signifer, Roma Lejyonlarında standart taşımakla görevli asker. Kohort ya da centuria için signum adı verilen bir standart taşırlardı. Taşınan bu signum birliğin askeri amblemiydi ve yaprak şeklinde mızrak başı ya da bir manus imajı tepeliğe sahip bir sırık üzerine yerleştirilmiş, philarae adı verilen metal disklerden ve çeşitli diğer elemanlardan oluşurdu. Zaman zaman, onur ya da ödüle vurgu yapan temsili bir çelenk de bulunurdu.

Desimasyon Roma ordusunda, asi ve korkak askerleri cezalandırmak için subaylar tarafından kullanılan bir disiplin cezası. Desimasyon kelimesi Latince "onuncunun öldürülmesi" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Marius Reformları</span>

Marius reformları, MÖ 107 yılında Roma Cumhuriyetinin devlet adamı ve generallerinden Gaius Marius tarafından yapılan bir dizi askeri reform.

<span class="mw-page-title-main">Centurio</span>

Centurio, aynı zamanda hekatontarh olarak da bilinen ve MÖ 107 yılındaki Marius Reformlarının ardından ortaya çıkan bir lejyon rütbesi. Centurioların çoğu 80 askerden oluşan centurialara komuta ederdi ancak bazı kıdemli centuriolar Kohortlara komuta edebildiği gibi bazıları da lejyon içerisinde diğer önemli görevleri üstlenebilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Signum</span>

Signum, Antik Roma'da orduların her bir bölükteki çeşitli şekillere sahip bayrağına verilen addır. Signumun amacı orduyu daha düzenli yönetebilmektir. Signifer adı verilen roma lejyonları taşımakla görevliydi. Kohort adı verilen yaklaşık 300-1300 kişilik lejyonlara ya da centuria denen ve 100 kişiye denk gelen askerler için taşırlardı. seferberlik olurken orduya bazı önemli kişilerde katılabilirdi. Roma kendi çağının en büyük bürokratik yapısı olan ordusunda bu şekilde daha rahat iletişim kurmuştur.

Kohort, şu anlamlara gelebilir:

Praetorian Muhafızlar Roma İmparatorları tarafından, hem Roma'da hem de savaş alanında kişisel güvenliklerini sağlamak amacıyla oluşturulmuş özel birlikler. İmparatorlar tarafından koruma amaçlı kullanılmaya başlamadan çok önce, Scipio ailesi tarafından MÖ 275 yılı civarından aynı formatta Generallerin muhafızı olarak kullanılmaya başlandıkları bilinir. MS 4. yüzyılda I. Konstantin tarafından kaldırılmıştır.