İçeriğe atla

Centre of Excellence for Operations in Confined and Shallow Waters

COE CSW Logosu

Kapalı ve Sığ Sularda Harekât Mükemmeliyet Merkezi (İngilizce: Centre of Excellence for Operatıons in Confined and Shallow Waters - kısaca COE CSW), NATO'nun transformasyon faaliyetlerini desteklemek üzere kurulmuş uluslararası bir askeri organizasyondur. NATO mükemmeliyet merkezleri programı kapsamında Nisan 2007’de teşkil edilen COE CSW, 26 Mayıs 2009 tarihinde resmi olarak NATO’ya akredite olmuştur.[1] Almanya’nın Kiel şehrinde 1’inci Filotilla Komutanlığı ile aynı üs içerisinde bulunan COE CSW’nun Direktörü aynı zamanda 1’inci Filotilla Komutanı olarak da görev yapmaktadır.

Kapalı ve Sığ Sular (CSW)

Kapalı ve Sığ Sular (CSW) sıra dışı karışıklık, etkileşim, sürpriz, sürat, kimliğini gizleme ve aktörlerin çeşitliliği ile karakterize edilen sıkışık, yoğun ve çekişmeli harekât ortamlarıdır. Ayrıca, ortamın ve şartların hızlı ve öngörülemeyen şekilde değişmesinin yanı sıra taktik avantajın da sıklıkla bir taraftan diğerine geçmesi CSW’nin tipik özelliklerindendir. Bu nitelikleriyle CSW, çok boyutlu tehditler ve risklere ek olarak coğrafi ve jeofiziksel faktörlerin hareket ve manevra serbestliğini kısıtladığı son derece zorlu kıyısal muharebe alanlarıdır.[2] Diğer taraftan, CSW askerî harekâtlar için geniş bir imkânlar ve fırsatlar yelpazesi sunmaktadır. CSW temelde deniz ortamı olmasına rağmen aynı zamanda diğer askeri boyutlardan (kara, hava, uzay ve siber) da önemli ölçüde etkilenen bir harekât alanıdır. Bu nedenle, bütün askeri kuvvetleri ve birimleri içerecek şekilde en fazla müşterek etkileşim ihtimali de CSW’de ortaya çıkmaktadır.[3]

Misyon ve görev

COE CSW’nin misyonu, kapalı ve sığ sularda harekât konusunda müşterek ve birleşik alan uzmanlığı sağlayarak NATO’nun transformayon faaliyetlerini desteklemektir. Bu kapsamda, COE CSW bir uzmanlık merkezi olarak doktrin, konsept ve usuller geliştirir veya bunlara katkıda bulunur.[4] Ayrıca, denemeler ve analizler yapmak, NATO’nun çeşitli girişimlerine, çalışma gruplarına, projelerine, tatbikatlarına ve operasyonlarına uzman desteği sağlamak da merkezin diğer faaliyet alanlarıdır. Buna ek olarak, COE CSW kapalı ve sığ sularda harekât ile ilgili NATO’dan veya üye ülkelerden gelen bir “Destek Talebi – Request for Support”ne istinaden başlatılan bir dizi proje üzerinde çalışır.[5]

Çalışma Ortakları

NATO Mükemmeliyet Merkezleri bir düşünce kuruluşu (think tank) olarak teşkil edildiklerinden sadece askeri konulara odaklanmazlar fakat diğer kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, denizcilikle ilgili organizasyonlar, üniversiteler ve savunma sanayi ile de yakın bir işbirliği içindedirler. COE CSW’nun birlikte çalıştığı iş ortaklarından bazıları:[6]

  • Müşterek Deniz Komutanlığı (MARCOM), Northwood/İngiltere
  • Denizden Birleşik Müşterek Harekât Mükemmeliyet Merkezi (CJOS COE), Norfolk/ABD
  • Deniz Mayın Harbi Mükemmeliyet Merkezi (NMW COE), Ostend/Belçika
  • Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi (MARSEC COE), Aksaz/Türkiye
  • NATO Deniz Araştırma ve Deneme Merkezi (CMRE), La Spezia/İtalya
  • Alman Silahlı Kuvvetleri Gemiler ve Deniz Silahları Teknik Merkezi (WTD 71), Eckernförde/Almanya
  • Baltık Denizi Deniz Gözetleme İşbirliği (SUCBAS)
  • Kiel Güvenlik Politikaları Enstitüsü (ISPK), Kiel/Almanya
  • Savunma Sanayii ve Denizcilik Sektörü

Üyeler

COE CSW’nin kurucu ülkesi Almanya olup, merkez için gerekli altyapıyı, temel hizmetleri, finansal desteği ve alan uzmanlarının çoğunu sağlamaktadır. Merkezin kuruluşunu müteakip önce Hollanda, Türkiye ve Yunanistan sponsor ülke olarak COE CSW’ye katılmıştır. Daha sonra 2009 yılında Polonya ve 2014’te İtalya de merkeze üye olmuşlardır. NATO Mükemmeliyet Merkezleri NATO ülkelerinin yanı sıra ortak ülkelerin de katılımına açıktır. Bu kapsamda, 2011 yılında Finlandiya bir NATO Mükemmeliyet Merkezine katılan ilk ortak ülke olarak COE CSW’ye katılmıştır. Ayrıca, Almanya ile olan personel değişim programı kapsamında ABD’nin de bir subayı merkezde görev yapmaktadır.

Organizasyon

COE CSW’nin faaliyetleri, her bir üye ülkeden bir temsilci ile kurucu ülke Almanya’nın atadığı bir kurul başkanından (oy hakkı yoktur) oluşan Yürütme Kurulu (Steering Committee) tarafından denetlenir. Merkezin yıllık çalışma programını ve bütçesini onaylayan Yürütme Kurulu, faaliyetlerin icrasını ve projelerin ilerlemesini de monite eder. COE CSW, aynı zamanda 1’inci Filotilla Komutanı olarak da görev yapan Tuğamiral rütbesindeki bir Direktör tarafından yönetilir. Albay rütbesindeki Direktör Yardımcısı (Executive Director) ise merkezin günlük işleyişinden sorumludur.

COE CSW, Mükemmeliyet Merkezlerinden beklenen dört temel alanda da (konsept geliştirme ve deneme; doktrin geliştirme ve standardizasyon; eğitim, öğretim ve tatbikatlar; analiz ve alınan dersler) NATO’nun transformasyonunu destekleyecek şekilde 3 şube halinde teşkilatlanmıştır:[7]

  • Konsept ve Doktrin Geliştirme
  • Eğitim ve Analiz
  • Karargâh Yönetimi ve Dış ilişkiler

Ayrıca, güvenlik ve lojistik konularında aynı binada bulunan 1’inci Filotilla Komutanlığı tarafından destek sağlanmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Faermann, Matthias (25 Mayıs 2009). "Deutsche Marine - Pressemeldung (Fachartikel): Neues Nato-Expertenzentrum an der Kieler Förde nimmt Fahrt auf" (Almanca). Presse- und Informationszentrum Marine. 19 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2015. 
  2. ^ Eloot, Katrien; Vantorre, Marc (13 Ekim 2011). "Ship Behaviour in Shallow and Confined Water: an Overview of Hydrodynamic Effects through EFD" (PDF; 7,9 MB). 19 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Şubat 2015. 
  3. ^ Franken, Alexander. "Die NATO an der Kieler Förde" (pdf). Hardthöhenkurier 2/2012 (Almanca). ss. 50-53. 19 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Şubat 2015. 
  4. ^ NATO Military Committee memorandum 236-03 "MC Concept for COEs" 4 December 2003
  5. ^ Schievelkamp, Ronny. "Master Thesis: Germany and NATO Centres of Excellence" (pdf). Norwegian Defence University College. 13 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2015. 
  6. ^ "COE CSW - Our Partners". 13 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2015. 
  7. ^ "COE CSW - Structure". 20 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2015. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Buss, Heinz Georg: COE CSW - Avantgarde im NATO-Transformationsprozess; in: Marineforum 11-2015 p. 4 ff
  • Buss, Heinz Georg; Riewesell, Stefan: Maritime C-IED and Harbour Protection: A Joint Effort; in: The Transformer Fall 2013 Vol 9 Issue 2 p. 18
  • Stricker, Hans-Joachim: Centre of Excellence for Operations in Confined and Shallow Waters COE CSW - Das COE als Ausdruck unserer besonderen nationalen Fähigkeiten im Bündnis; in: Marineforum 6-2007 p. 3 f.
  • Weber, Fritz-Rudolf: Centre of Excellence for Operations in Confined and Shallow Waters - Think Tank für die NATO; in: Marineforum 1/2-2010 p. 11 ff.
  • Wiedemann, Jan: COE CSW celebrates fifth anniversary; in: NAVAL FORCES III/2014 p. 90 f.
  • Wilson, Brian: Five maritime security developments that will resonate for a generation 17 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; in: Harvard Law School National Security Journal; 2015-03-11

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Estonya</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Estonya ya da resmî adıyla Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da bulunan bir Baltık devletidir. Kuzeyinde Finlandiya Körfezi ve Finlandiya, güneyinde Letonya, batısında Baltık Denizi ve İsveç, doğusunda Peipus Gölü ve Rusya bulunmaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Tallinn'dir. Estonya toprakları anakara ve Baltık Denizi'ndeki 2.222 adadan oluşur. Nemli karasal iklim görülür. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu bir Fin halkı olan Estonlar oluşturmaktadır. Ülkenin resmî dili, Finceden sonra dünyanın en çok konuşulan ikinci Baltık-Fin dili olan Estoncadır. Yapılan araştırmalara göre Estonya, Avrupa'nın; komşusu Finlandiya'dan sonra en temiz ikinci ülkesi, yaşam kalitesi en yüksek dokuzuncu ülkesi, en güvenli beşinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">NATO</span> uluslararası askerî ittifak

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü veya NATO, 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan ve farklı dönemlerde 20 ülkenin daha katıldığı uluslararası askerî ittifaktır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Konseyi</span> devletler arası kuruluş

Avrupa Konseyi, Avrupa çapında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla 1949'da kurulmuş hükûmetlerarası bir kuruluştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Konseyi'ne bağlıdır. Avrupa Konseyi'ne Rusya, Belarus, Kosova, Kazakistan ve gözlemci Vatikan hariç tüm Avrupa ülkeleri üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin donanma gücü

Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Bloku</span> Soğuk Savaş döneminde Orta ve Doğu Avrupanın sosyalist devletler grubu

Doğu Bloku, Komünist Blok, Sovyet Bloku ya da Demir Perde, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği ve onun Doğu ve Orta Avrupa'daki müttefiklerini tanımlamak üzere kullanılmış olan bir terimdir. 1947'de, başta Polonya Halk Cumhuriyeti, Romanya Sosyalist Cumhuriyeti, Bulgaristan Halk Cumhuriyeti, Macaristan Halk Cumhuriyeti, Çekoslovakya Sosyalist Cumhuriyeti ve Doğu Almanya olmak üzere komünist rejim altına giren birçok ülke Moskova'dan yönetilen bir blok hâline gelmiş bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Askeriye</span> öncelikli olarak savaşa hazırlanmak ve savaşı yürütmekle görevli kurum

Askeriye veya ordu, ağırlıklı olarak savaşa yönelik, toplu olarak silahlı kuvvetler olarak da bilinen, ağır silahlı, son derece organize bir güçtür. Genellikle egemen devlet tarafından resmi olarak yetkilendirilir ve muhafaza edilir, üyeleri farklı askerî üniformalarıyla tanımlanabilir. Bir ordu, donanma, hava kuvvetleri, uzay kuvvetleri, deniz kuvvetleri veya sahil güvenlik gibi bir veya daha fazla askerî şubeden oluşabilir. Ordunun ana görevi genellikle devletin savunulması ve dış silahlı tehditlere karşı çıkarları olarak tanımlanır.

<i>Blitzkrieg</i> piyade ve hava desteğinin hızlı, ezici bir kuvvet yoğunluğunu kullanarak düşmanı kırmak, yerinden oynatmak ve dengesini bozmak için sürpriz saldırısı

Blitzkrieg ya da yıldırım harbi, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların temel savaş doktrinidir. Doktrinin amacı hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok etmektir. I. Dünya Savaşı'nda uygulanan siper savaşı yöntemine karşı geliştirilmiştir. Tankların, uçakların ve zehirli gazların gelişmesiyle siper savaşları terk edilmeye başlanmış, daha çok hareketli savunmaya geçilmiştir. Almanların bütün savaş araçları bu doktrin üzerine üretilmiştir.

Deniz ticareti hukuku, deniz üzerinde yürütülen ticari ilişkileri düzenleyen hukuk dalıdır. 29/06/1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda deniz ticaretini konu alan bazı başlıklar şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin dış ilişkileri</span> Türkiye Cumhuriyeti diplomasisine genel bakış

Türkiye Cumhuriyeti, bulunduğu konum nedeniyle Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlamaktadır. Türkiye, hem bulunduğu konum, hem de dünya siyasetindeki aktif rolü sebebiyle dünyada diplomatik ağı en geniş ülkelerden birisidir. Türkiye dış ilişkiler konusunda birçok ülkeye, ülkelerin kalkınması için Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile yardım etmektedir. Türkiye aynı zamanda birçok ülkenin eğitiminin gelişmesi ve yardım ettiği ülkelerin vatandaşlarının daha iyi eğitim alması için Türkiye Maarif Vakfı ve Türkiye Bursu ile yardımlarda bulunmaktadır. Türkiye neredeyse bütün Afrika ülkelerinde Türkiye Bursu vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Terörizmle Savaş</span>

Terörizmle Savaş, kısa kullanımıyla Terörle Savaş veya Terörizmle Küresel Savaşı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki farklı hedeflere gerçekleştirilen 11 Eylül saldırıları sonrasında Amerika Birleşik Devletleri'nin öncülüğünde başlatılan uluslararası bir askerî kampanyadır. NATO üyesi olan tüm ülkeler ve üye olmayan bazı ülkelerin katıldığı kampanya, el-Kaide'nin başını çektiği çeşitli silahlı gruplara yönelik açılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Alışveriş merkezi</span>

Alışveriş merkezi (AVM), büyük ve orta büyüklükteki kentlerde çeşitli ürünlerin ve yaygın markaların satışı için genelde bir firma bünyesinde bazen de kooperatif olarak faaliyet gösteren büyük satış mağazası, çarşı kompleksi. Modern anlamda alışveriş merkezleri, şehirlerin hızla büyümesi ve kent merkezlerinin alışveriş için uzak kalması nedeniyle ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kararlı Güç Harekâtı</span> Acil Mukabele Gücü ile NATOnun Sırp Cumhuriyetine karşı yürüttüğü kapsamlı askeri operasyon

Deliberate Force Operasyonu veya Kararlı Güç Harekâtı, BM Acil Mukabele Gücü ile NATO'nun Sırp Cumhuriyeti'ne karşı yürüttüğü kapsamlı askerî operasyonudur. Bosna-Hersek topraklarını işgal eden Sırp askeri hedeflerine yönelik gerçekleşmiştir. Bombardımana gerekçe olarak Sırp askerlerinin Srebrenitsa katliamı ve Markale katliamları gibi Avrupa'nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra gördüğü en büyük soykırım olayları gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Euromarfor</span> Çokuluslu bir deniz kuvveti

Avrupa Deniz Kuvveti deniz, hava ve amfibi harekâtın yanı sıra verilecek görevin Karakterine bağlı olarak gerektiğinde müşterek harekât yapabilme kabiliyetine sahip çokuluslu bir deniz kuvvetidir.

Yugoslav Halk Ordusu, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin ve 1945'ten 1992'ye kadar olan öncüllerinin ordusuydu.

<span class="mw-page-title-main">NATO üyesi ülkeler</span> Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü üyesi olan ülkeler

NATO, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki 32 üye ülkeden oluşan uluslararası bir askeri ittifaktır. Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4 Nisan 1949 tarihinde imzalanmasıyla kurulmuştur. Antlaşmanın 5. maddesi, üye devletlerden birine karşı silahlı bir saldırı olması halinde, bunun tüm üyelere karşı yapılmış bir saldırı olarak kabul edileceğini ve diğer üyelerin saldırıya uğrayan üyeye gerekirse silahlı kuvvetlerle yardım edeceğini belirtmektedir. Antlaşmanın 6. maddesi, 5. maddenin kapsamını Yengeç Dönencesi'nin kuzeyindeki adalar, Kuzey Amerika ve Avrupa anakaraları, Türkiye'nin tamamı ve sonuncusu Temmuz 1962'den beri tartışmalı olan Fransız Cezayiri ile sınırlamaktadır. Dolayısıyla, Hawaii, Porto Riko, Fransız Guyanası, Falkland Adaları, Septe veya Melilla gibi yerlere yapılacak bir saldırı 5. madde kapsamında bir karşılık verilmesini tetiklemeyecektir.

<span class="mw-page-title-main">Carter Doktrini</span>

Carter Doktrini Amerika Birleşik Devletleri başkanı Jimmy Carter'ın, 23 Ocak 1980 tarihinde, Temsilciler Meclisi ve ABD Senatosu üyelerinin katıldığı ortak oturumda, geleneksel olarak her yıl yaptığı konuşmada açıkladığı ve ABD'nin ulusal çıkarlarını korumak için İran Körfezinde gerekirse askerî güç kullanmaktan kaçınmayacağı yolundaki politikaya verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Cihat Yaycı</span> Türk asker, akademisyen ve yazar

Cihat Yaycı Türk asker, akademisyen ve yazar. Mavi Vatan'ın geliştiricisi olarak tanındı. Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezinin kurucusudur. Geliştirdiği "FETÖMETRE" adlı ölçme-değerlendirme metodu ile TSK'daki tasfiyelere katkısı ile tanınırlığı arttı. Günümüzde İstanbul Topkapı Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Doçent Doktor olarak çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Müşterek Nihai Saldırı Kontrolcüsü - JTAC</span>

Müşterek Nihai Saldırı Kontrolcüsü (JTAC), Birleşik Devletler Silahlı Kuvvetlerinde ve diğer bazı askeri kuvvetlerde, yakın hava desteği ve diğer ilgili hava operasyonları ile uğraşan ve savaş uçağının yapması gereken eylemleri yönlendiren belirli bir pozisyonda bulunan nitelikli bir takım üyesi için kullanılan bir terimdir. Diğer birçok ülkede ve daha önce ABD'de ve ilgili NATO standardında kullanılan terim İleri Hava Kontrolörüdür. Terim, ABD'de 3 Eylül 2003 tarihinde Ortak Yayın (JP) 3-09.3 Close Air Support'un yayımlanmasıyla yürürlüğe girdi.

<span class="mw-page-title-main">NATO-Türkiye ilişkileri</span>

NATO-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin, NATO üyesi olmak için girdiği Kore Savaşı ile 1952 yılında başlamıştır.

Tahir Bekiroğlu Türk asker. Eski Eğitim ve Doktrin Komutanı.