İçeriğe atla

Centaurium erythraea

Centaurium erythraea
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Gentianales
Familya:Gentianaceae
Cins:Centaurium
Tür:Centaurium erythraea
Rafn
Sinonimler [1]
Liste
    • Centaurella dichotoma Delarbre
    • Centaurium capitatum (Willd. ex Roem. & Schult.) Borbás
    • Centaurium corymbosum (Dulac) Druce
    • Centaurium erythraea var. capitatum (Willd. ex Roem. & Schult.) Melderis
    • Centaurium erythraea var. fasciculare (Duby) Ubsdell
    • Centaurium erythraea var. latifolium (Sm.) T.C.G.Rich
    • Centaurium erythraea var. laxum (Boiss.) Mouterde ex Charpin & Greuter
    • Centaurium erythraea var. masclansii O.Bolòs & Vigo
    • Centaurium erythraea var. subcapitatum (Corb.) Ubsdell
    • Centaurium erythraea var. sublitorale (Wheldon & Salmon) Ubsdell
    • Centaurium latifolium (Sm.) Druce
    • Centaurium lomae (Gilg) Druce
    • Centaurium minus Moench
    • Centaurium minus var. austriacum (Ronniger ex Fritsch) Soó
    • Centaurium minus var. transiens (Wittr.) Soó
    • Centaurium umbellatum f. album Sigunov
    • Centaurium umbellatum var. fasciculare (Duby) Gilmour
    • Centaurium vulgare Rafn
    • Chironia centaurium (L.) F.W.Schmidt
    • Chironia centaurium var. fascicularis Duby
    • Chironia erythraea Schousb.
    • Erythraea capitata Willd. ex Roem. & Schult.
    • Erythraea centaurium (L.) Pers.
    • Erythraea centaurium f. itatiaiaensis Dusén
    • Erythraea corymbosa Dulac
    • Erythraea germanica Hoffmanns. & Link
    • Erythraea latifolia Sm.
    • Erythraea lomae Gilg
    • Erythraea vulgaris Gray
    • Gentiana centaurium L.
    • Gentiana gerardii F.W.Schmidt
    • Gentiana palustris Lam.
    • Gonipia linearis Raf.
    • Hippocentaurea centaurium Schult.
    • Libadion variabile Bubani
    • Xolemia palustris (DC.) Raf.

Centaurium erythraea, Gentianaceae familyası içinde bulunan bir çiçekli bitki türüdür. Kırmızı kantaron olarak da bilinir[2]

Tanım

Yarım metre yüksekliğe kadar ulaşabilen dik duran iki yıllık bir bitkidir. Küçük bir bazal rozetten büyür ve dallanabilen yapraklı, dik bir sap geliştirir. Üçgen yapraklar sap üzerinde karşılıklı olarak dizilmiştir ve dik çiçek kümeleri sapdan çıkarak paralel şekilde büyür, bazen yapraklarla karışabilir. Her çiçek kümesi birçok çiçek içerebilir. Küçük çiçekçikler, pembe-mor renkte olup yaklaşık bir santimetre genişliğindedir, düz yüzlüdür ve sarı erkek organları vardır. Meyvesi silindirik bir kapsüldür.

Haziran ayından eylül ayına kadar çiçek açabilir.

Dağılım ve yaşam alanı

Bu Centaurium türü, Avrupa'da (İskoçya, İsveç ve Akdeniz ülkeleri dahil) [3] yaygın bir bitkidir. Batı Asya ile kuzey Afrika'nın bazı bölgelerinde de bulunur. Aynı zamanda Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerinde,[3] Yeni Zelanda'da ve doğu Avustralya'da ise sonradan tanıtılmış bir tür olarak görülür. Tarlalarda ve yol kenarlarında yetişir.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Centaurium erythraea Rafn". Plants of the World Online. Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew. 2017. 28 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2020. 
  2. ^ "Kırmızı kantaron yaygın adlandırma". inaturalist.org. 7 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2024. 
  3. ^ a b Kumarasamy, Y.; Nahar, L.; Cox, P. J.; Jaspars, M.; Sarker, S. D. (2003). "Bioactivity of secoiridoid glycosides from Centaurium erythraea". Phytomedicine. 10 (4). urbanfischer.de. ss. 344-347. doi:10.1078/094471103322004857. PMID 12809366. 31 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2014. 
  4. ^ "Centaurium erythraea". ucjeps.berkeley.edu. 30 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ihlamur</span> bitki cinsi

Ihlamur (Tilia), Malvaceae (ebegümecigiller) familyasına bağlı, Kuzey Yarımküre'nin ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen ağaç cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Dere otu</span> bitki

Dere otu, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından anavatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Bitkinin botanikteki adı ise Anethum Graveolens'tir ve bu cinsteki tek türdür. Anavatanı Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısıdır. Türkiye'de de yabani olarak bulunduğu gibi, kültür bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilir. Dereotu, yaprakları ve tohumlarının yemeklere tat vermek için ot veya baharat olarak kullanıldığı Avrasya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çilek</span> Meyve

Çilek (Fragaria), gülgiller (Rosaceae) familyası içinde yer alan bir bitki cinsi ve bu cins içinde yer alan türlerin meyvelerinin ortak adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kokar ağaç</span>

Kokar ağaç,Çin Cennet Ağacı, Simaroubaceae familyasından Mayıs-Haziran ayları arasında yeşilimsi sarı renkli çiçekler açan, kötü kokulu bir ağaç türü. Vatanı Uzakdoğu'dur. Buradan Avrupa ve Anadolu'ya yayılmıştır. Zararlı yabani bir ot, istilacı bir tür olarak kabul edilir. Ağaç hızla büyür ve 25 yılda 15 metre (50 ft) yüksekliğe ulaşabilir. Tür nadiren 50 yıldan fazla yaşarken, bazı örnekler 100 yaşını aşar. Ağaç, ipek üretiminde kullanılan bir güve olan ailanthus ipek güvesi için bir konak bitki olarak hem Çin'de hem de yurtdışında yaygın olarak yetiştirilmiştir. Menzilinin uzağında, uzun zaman önce dikilmiş bir sokak ağacı olarak bulunduğu şehirlerin bozulmuş bölgelerinde en yaygın şekilde büyür.

<i>Zakkum</i> Zakkum apocynaceae familyasından Haziran-Eylül ayları arasında pembe,kırmızı,sarı ve krem renklerde çiçek açan 2-5 m yüksekliğinde kışın yaprak dökmeyen zehirli bir bitki

Zakkum, Nerium oleander yaygın olarak veya nerium olarak bilinir, dünyada ılıman ve subtropikal bölgelerde süs ve peyzaj bitkisi olarak yetiştirilen çalı veya küçük ağaçtır. Halen Nerium cinsinde sınıflandırılan yalnızca türler, dogbane familyasının Apocynaceae alt familyasına Apocynoideaeye aittir. O kadar yaygın bir şekilde yetiştirilir ki, genellikle Akdeniz Havzası ile ilişkilendirilmesine rağmen, kesin bir menşe bölgesi tanımlanmamıştır. Zakkum Arapça kökenli bir kelimedir, bitkinin Türkçe adı Ağarcık'tır.

<span class="mw-page-title-main">Enginar</span> sebze (yenilebilir çiçek)

Enginar, papatyagiller familyasından mavi-mor renkli çiçekler açan, 50–150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitki. Güney Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişir.

<span class="mw-page-title-main">Adi huş</span> bitki türü

Adi huş, huşgiller (Betulaceae) familyasından 30 m'ye kadar boylanabilen ağaç veya ağaççık formunda bir huş türü.

<span class="mw-page-title-main">Fesleğen</span> ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türü

Fesleğen, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Pamuk</span> Tekstil için üretilen lif bitkisi

Pamuk, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gümüşi akasya</span> Baklagiller familyasından bir bitki türü

Gümüşi akasya veya Mimoza Ağacı, baklagiller (Fabaceae) familyasından 15 m'ye kadar boylanan sarı çiçekli bir akasya türü.30 m yüksekliğe kadar büyüyebilir. Hızlı büyüyen yaprak dökmeyen bir ağaç veya çalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dişbudak yapraklı akçaağaç</span> Akçaağaçgiller familyasından bir bitki türü

Dişbudak yapraklı akçaağaç, akçaağaçgiller (Aceraceae) familyasından anavatanı Kuzey Amerika olan iki evcikli bir akçaağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Mum çiçeği</span>

Mum çiçeği, Apocynaceae familyasından Hoya cinsinden ılıman bölgelerde saksı çiçeği olarak yetiştirilen bir bitki türlerinin ortak adı. Uzun ama kendini taşıyamayan gövde (sap) yapar. Yaprakları 6–7 cm uzun ve 3–4 cm genişlikte kalın ve sert, yeşilden kahverengiye dönen renkte olup, üzeri parlaktır-mumlu gibidir.

<span class="mw-page-title-main">Dar yapraklı sinirli ot</span>

Dar yapraklı sinirli ot, sinirli otgiller (Plantaginaceae) familyasından yaygın bir bitki türü.

<i>Rumex</i>

Rumex, Polygonaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Rumex türleri, bir dizi Lepidoptera türünün larvaları tarafından besin bitkisi olarak kullanılır ve Lycaena rubidus'un tek konakçı bitkileridir.

<span class="mw-page-title-main">Eğrelti</span> Damarlı bitkiler sınıfı

Eğrelti ya da Eğrelti otu (Pteridophyta), 12.000 türü bulunan bitki bölümü. Atkuyrukları da bu bölümde olmasına karşın eğrelti adıyla anılmazlar. Karbonifer döneminde 360 milyon yıl öncesine tarihlenen fosil kayıtları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Melisa (bitki)</span> Bitki

Oğul otu ya da Melissa (Melissa), nane (Lamiaceae)'nin familyasındaki bir bitki cinsi'dir. Dört ya da daha fazla tür Akdeniz bölgesi'nden batı Malezya'ya dağılmıştır. Bu cinsin en bilinen türü limon balsamı 'dir.

<i>Astripomoea</i> bitki cinsi

Astripomoea, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Yayılışı Afrika ile sınırlıdır.

Angophora hispida bir mallee olarak veya ağaç olarak yaklaşık 7 m (25 ft) yüksekliğe kadar büyür. A. Hispida'nın küçük boyutu, özellikle Angophora ve Okaliptüs akrabalarına kıyasla, cüce elma yaygın adıyla bilinmesine yol açar. Sydney'in hemen güneyinden Gosford bölgesine kadar, New South Wales'in nispeten küçük bir kısmına özgüdür.

<span class="mw-page-title-main">Asma</span> asmagillerden, dalları çardak üzerine yayılan üzüm vb. bitkiler.

Vitis, çiçekli bitki Vitaceae familyasındaki asma bitkilerinin kabul edilen 79 türünün bir cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Centaurea macrocephala</span>

Sarıbaş veya bilimsel adıyla Centaurea macrocephala, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.