İçeriğe atla

Centaurea triumfettii

Centaurea triumfettii

Centaurea triumfettii, Akdeniz bölgesine özgü Asteraceae familyasından bir çiçekli bitki türüdür. 80 cm yüksekliğe kadar büyüyebilen çok yıllık otsu bir bitkidir.

Bitki mızrak şeklinde ve 15 cm uzunluğa kadar büyüyebilen gri-yeşil yapraklara sahiptir. Çiçekler, çapı 5 cm'ye kadar olan ve çok sayıda küçük, sarımsı beyaz çiçekten oluşan büyük, küresel başlıklar halinde düzenlenmiştir. Bitki hazirandan eylüle kadar çiçek açar ve böcekler tarafından tozlanır.

Centaurea triumfettii'nin bir dizi potansiyel tıbbi kullanıma sahip olduğu bulunmuştur. Bitki özlerinin antioksidan, antiinflamatuar ve antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu ve belirli koşullar için doğal bir çare olma potansiyeline sahip olduğu gösterilmiştir.

Yetiştirme açısından Centaurea triumfettii, iyi drene edilmiş toprakları ve tam güneşi kısmi gölgeye tercih eden dayanıklı bir bitkidir. Tohumla veya ilkbahar veya sonbaharda kümelerin bölünmesiyle çoğaltılabilir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Biological and pharmacological activities of iridoids: recent developments. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Centaurea tchihatcheffii</i>

Sevgi çiçeği veya bilimsel adıyla Centaurea tchihatcheffii, Asteraceae (Papatyagiller) familyasının Centaurea (Peygamberçiçeği) cinsine ait ve Türkiye'ye endemik olan bir türdür.

<span class="mw-page-title-main">Lale</span> soğanlı, çok yıllık otsu bitki türlerinin ortak adı

Lale (Tulipa), zambakgiller (Liliaceae) familyasından Tulipa cinsini oluşturan güzel çiçekleri ile süs bitkisi olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık otsu bitki türlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Çayır papatyası</span>

Çayır papatyası (Bellis), papatyagiller (Asteraceae) familyasından 15 tür içeren küçük bir cinstir. Avrupa ve Akdeniz bölgesi ve Kuzey Afrika'nın yerlisidir.

<span class="mw-page-title-main">Arabidopsis thaliana</span>

Arabidopsis thaliana, turpgiller (Brassicaceae) familyasından görece sık rastlanan bir bitki türüdür. İlk kez onaltıncı yüzyılda Johannes Thal tarafından tarifi yapılmıştır. Bu bitkiyi Almanya'da Harz Sıradağları bölgesinde bulur ve Pilosella siliquosa adını verir. O zamandan beri adı defalarca değişir ve Carl von Linné'nin verdiği son şekliyle kalır. DNA dizilemesi tamamen yapılan üçüncü canlı ve ilk bitkidir.

<i>Centaurea cyanus</i>

Centaurea cyanus, papatyagiller (Asteraceae) familyasından özellikle Orta Avrupa'da bulunan mavi mor yapraklı çiçekleri olan bir bitki türü. Bitki 40–90 cm uzunluğundadır. Mavi renkler protosiyanin pigmentinden kaynaklanır. Estonya'nın ulusal çiçeği olan peygamber çiçeği, Avrupa kültürü ve folklorunda önemli yer tutar.

Türkiye'de, yaklaşık 10.000 bitki türü yetişir. Bu bitki türlerinin yaklaşık 3.000'i ise Türkiye'ye endemiktir. Bu özelliği ile Türkiye, tüm Avrupa'dakinden daha fazla endemik bitki türüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Pıtrak</span> bitki türü

Pıtrak, papatyagiller (Asteraceae) familyasından Xanthium cinsini oluşturan Amerika ve Asya'ya özgü dikenli tohumlara sahip otsu bitki türlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Fındık gürgeni</span>

Fındık gürgeni (Ostryopsis), anavatanı Çin ve Moğolistan olan, 5 metreye kadar büyüyebilen, Betulaceae familyasının Ostryopsis cinsinden bitkilerin ortak adı.

Bitikdiken veya bilimsel adıyla Centaurea halophila; Asteraceae (Papatyagiller) familyasından Centaurea (Peygamberçiçeği) cinsine ait olan bir türdür.

<i>Crocus etruscus</i>

Crocus etruscus, Crocus cinsine bağlı bir bitki türüdür.

<i>Orchis pallens</i> bitki türü

Orchis pallens, Salepgiller ailesine bağlı, solgun salep olarak bilinen, bir orkide türüdür.

<i>Orchis provincialis</i> bitki türü

Orchis provincialis, Salepgiller ailesine bağlı, katrancık olarak bilinen, bir orkide türüdür. Akdeniz Havzası, kuzeybatı Afrika ve güney Avrupa ile Kafkasya arasındaki bölgede doğal olarak yayılış gösterir.

<i>Neotinea tridentata</i> bitki türü

Neotinea tridentata, Salepgiller ailesine bağlı, katranalacası olarak bilinen, bir orkide türüdür. Güney Avrupa'dan İspanya ve Türkiye arasında; kuzeyde Kırım, Polonya ve Almanya'da doğal olarak yayılış gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Centaurea macrocephala</span>

Sarıbaş veya bilimsel adıyla Centaurea macrocephala, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Üçtepeler Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0174)

Üçtepeler Tabiat Parkı, Yozgat'ın Sorgun ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Harmankaya Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0105)

Harmankaya Tabiat Parkı Yalova ilinin Termal ilçesinde bulunan bir doğa parkıdır.

<i>Solanum panduriforme</i>

Solanum panduriforme, Solanum cinsine bağlı bir bitki türüdür.

Centaurea anthemifolia, papatyagiller (Asteraceae) familyasına ait çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik bir türdür ve Adana ilinde yayılış göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sahil sığırkuyruğu</span>

Sahil sığırkuyruğu veya bilimsel adıyla Verbascum degenii, Scrophulariaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye özgü bir bitki türüdür ve ülkenin güneybatı kıyılarına özgüdür.

Centaurea Nivea, Şirin Sarıbaş, papatyagiller (Asteraceae) familyasından bir bitkidir. Dar yayılış alanına sahip nadir endemik bir tür olup yere yatık gövdeli, sarı çiçekleri çevresi dikenli bir başçıkta toplanmış; kökü odunsu, gövdesi otsu bir bitkidir. Çok yıllıktır. Eskişehir–Bozan bozkırlarına özgüdür.