İçeriğe atla

Centaurea phrygia subsp. salicifolia

Centaurea phrygia subsp. salicifolia
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Klad:Eudicots
Takım:Asterales
Familya:Asteraceae
Cins:Centaurea
Tür: C. phrygia
Alt tür: C. p. subsp. salicifolia
Üçlü adlandırma
Centaurea phrygia subsp. salicifolia
(M.Bieb. ex Willd.) Mikheev, Bot. Zhurn. (Moscow & Leningrad) 84(9): 105 (1999).
Sinonimler
Centaurea salicifolia M.Bieb. ex Willd., Sp. Pl., ed. 4, 3: 2283 (1803).

Rize serçebaşı[1] veya bilimsel adıyla Centaurea phrygia subsp. salicifolia, papatyagiller familyasından bir bitki türüdür. Doğu Akdeniz ve İber Yarımadası'nda yaygın olarak görülen Rize serçebaşı, Türkiye'nin Rize, Trabzon, Samsun, Tokat, Kastamonu ve Bursa illerinde görülmüştür.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Magnoliophyta → Magnoliidae → Asteraceae → Centaurea". bizimbitkiler.org.tr. 31 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2021. 
  2. ^ "Centaurea salicifolia BIEB. EX WILLD. subsp. salicifolia BIEB. EX WILLD". 194.27.225.161.com. 31 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2021. 

Dış bağlantılar

Vikitür'de Centaurea phrygia subsp. salicifolia ile ilgili ayrıntılı taksonomik bilgiler bulunur.

İlgili Araştırma Makaleleri

Türkiye biteyinde Fraxinus cinsine bağlı 11 takson bulunmaktadır. Bunlar 4 türe ve 7 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 1'dir.

Türkiye biteyinde Geranium cinsine bağlı 47 takson bulunmaktadır. Bunlar 36 türe, 10 alt türe ve 9 varyeteye ayrılır. Endemik takson sayısı 13'dür.

Türkiye florasında, Achillea cinsine bağlı toplam 53 takson bulunmaktadır. Bunlar 38 türe, 12 alt türe ve 2 varyeteye ayrılmaktadır. Endemik takson sayısı 28 kadardır.

Türkiye biteyinde, Iris cinsine bağlı toplam 45 takson bulunmaktadır. Bunlar 29 türe, 7 alt türe, 6 varyeteye ve 3 forma ayrılmaktadır. Endemik takson sayısı 18'dir. Türkçede Iris cinsi üyelerine süsen adı verilmektedir. Bu liste son halidir.

Türkiye biteyinde, Cyclamen cinsine bağlı toplam 13 takson bulunmaktadır. Bunlar 7 tür ve 6 alt türe ayrılmaktadır. Endemik takson sayısı 4'tür. Türkçede Cyclamen cinsi üyelerine Siklamen adı verilmektedir. Bu liste son halidir.

Türkiye biteyinde, Stachys cinsine bağlı toplam 108 takson bulunmaktadır. Bunlar 74 tür, 30 alt tür, 3 varyete ve 1 melez türe ayrılmaktadır. Bu liste son halidir. Türkiye için endemik bir bitkidir.

Türkiye biteyinde, Delphinium cinsine bağlı toplam 31 takson bulunmaktadır. Bunlar 28 tür ve buna bağlı 1 alt tür ile 2 varyeteden oluşur. Endemik takson sayısı 18'dir. Delphinium cinsi üyelerine Türkçede Hezaren adı verilmektedir. Bu liste son halidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara florası</span> Ankara ilinin florası

Ankara florası; Ankara il sınırları içerisinde hüküm süren iklim koşulları, sıcaklık, yağış miktarı gibi faktörler sonucunda şekillenip ortaya çıkan bitki çeşitliliğini tabir etmek için kullanılır. Güncel kayıtlara göre şehirdeki flora; 99 familyadan 495 cinse ait 1365 çiçekli bitki türünden oluşmaktadır. Bu türler içinden de 22'si safi Ankara'ya özgü olmak üzere 271 tanesi (%19.85) Türkiye'ye endemik canlılardan oluşmaktadır.

Döknel sarıbaş veya bilimsel adıyla Centaurea helenioides, papatyagiller familyasından çiçekli bitki türüdür. Tür, Boiss. ve Hausskn. ex Boiss. tarafından 1875'te tanımlanmıştır. 1400 ila 2450 metre yükseklikteki uzun otlak vejetasyonları ve subalpin çayırlarında yaşayan döknel sarıbaş, Rize, Trabzon, Bayburt ve Giresun'da görülmüştür.

Leylekburnu veya bilimsel adıyla Geranium lazicum, Yuri Nikolayevich Voronov tarafından tanımlanmış ve Carlos Aedo tarafından isimlendirilmiş, turnagagasıgiller familyasından bir bitki türüdür. Rize'ye endemik olan leylekburnu, yaklaşık 2800-3100 metre yükseklikteki granit kayalık yamaçlar ve kesekler içinde yetişmektedir.

Elymus lazicus subsp. lazicus, Aleksandre Melderis tarafından tanımlanmış, buğdaygiller familyasından bir bitki alt türüdür. 600 ila 950 metre yükseklikteki koruluklar ve kayalıklarda yetişmektedir. Türkiye'ye endemik olan Elymus lazicus subsp. lazicus, Artvin, Rize ve Gümüşhane'de görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Gypsophila tenuifolia</span>

Kaçkar çevgeni veya bilimsel adıyla Gypsophila tenuifolia, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, karanfilgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya'da yaygın olan Kaçkar çevgeni, Türkiye'nin Artvin ve Rize illerinde görülmüştür. 1600-2700 metre yükseklikteki kayalar, kayalık yamaçlar ve alpin çayırlarda yetişmektedir.

Laz yoncası veya bilimsel adıyla Medicago papillosa subsp. macrocarpa, Ignatz Urban tarafından 1873'te tanımlanmış, baklagiller familyasından bir bitki alttürüdür. Laz yoncası, 1866'da Balansa tarafından Rize'ye bağlı Cimil Vadisi'nden toplanıp Avrupa'ya getirilmiştir. Türkiye'ye endemik olan tür, Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu'da görülmüştür.

Türkiye florasında, Crepis cinsine bağlı 46 takson bulunmaktadır. Bunlar 42 türe ve 16 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 8'dir. 4 Nisan 2021 tarihinde güncellenmiştir. Bitki taksonları kronolojik sıralanmıştır.

Türkiye florasında, Pulsatilla cinsine bağlı toplam 2 takson bulunmaktadır. Bunlar 2 alt türe ayrılır. 5 Mayıs 2021 tarihinde güncellenmiştir. Bitki taksonları kronolojik olarak sıralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tunca Vadisi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0190)

Tunca Vadisi Tabiat Parkı, Rize'nin Ardeşen ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Üçtepeler Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0174)

Üçtepeler Tabiat Parkı, Yozgat'ın Sorgun ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

Gürcü kavgalazı veya bilimsel adıyla Centaurea reflexa subsp. sosnovskyi, Centaurea cinsinden bir bitki alttürüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Güney Kafkasya ve İran'a endemiktir.