İçeriğe atla

Cenova baskısı pullar

İtalya'nın Cenova Şehrinde bulunan I.G.A. Barabino & Graeve Matbaası tarafından basılan dört seri pul Türk filatelisinde Cenova Baskısı Pullar olarak bilinir. Bu seriler Türk pullarında Ankara Hükûmeti dönemi Anadolu pulları ile Türkiye Cumhuriyeti dönemi pulları arasında geçiş dönemini oluştururlar .

Cenova Baskısı Pullar dört seri olarak incelenebilir;

Edirne Selimiye Camii serisi Osmanlı posta idaresi tarafından I.G.A. Barabino & Graeve Matbaasına sipariş edilmiştir. Matbaa çeşitli renklerde 1 kuruş ile 500 kuruş arasında değerli sekiz adet puldan oluşan seriyi 100'lük tabakalar halinde basarak Osmanlı posta idaresine teslim etmişse de, pullar Türk ordusunun eline geçmiştir. Pulların büyük kısmı imha edilmiş, 6500-8563 adedi sürşarjlanarak İkinci Adana anma serisi olarak tedavüle çıkarılmıştır. Sürşarjlanmayan 500 seri olduğu sanılmaktadır, bunların bir kısmı milletvekillerine dağıtılmış bir kısmı ise PTT müzesine ayrılmıştır.

Cenova baskısı posta pulları 10 para ile 500 kuruş arasında değişen değerlerde on iki puldan oluşan bir seridir. Adında belirtildiği gibi Cenova şehrinde 100 lük tabakalar halinde basılan seri 23 Ocak 1922 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti posta idaresi tarafından tedavüle çıkartılmıştır. Pulların her birinin deseni farklıdır. 50 kuruş pullar iki çeşittir, pullardan birinde "Devlet-i Osmaniye Postaları" diğerinde ise "Türkiye Postaları" yazılıdır ancak resimleri aynıdır.

Cenova baskısı takse pulları 20 para ile 5 kuruş arasında değişen değerlerde beş puldan oluşan bir seridir ve 1922 yılında tedavüle çıkmıştır. Bu seride bulunan pulların tabakalarıda 100 adet puldan oluşur, serinin bütün pullarında İstanbul'da bulunan Yeni cami çinilerinden alınan aynı desen vardır ve çeşitli renklerde basılmışlardır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi posta pulları 5 paradan 3 kuruşa değişen değerlerde altı puldan oluşan bir seridir ve 1922 yılında tedavüle çıkmıştır. Pulların tabakaları 200 puldan oluşmaktadır, serinin bütün pullarında ilk meclis binasının resmi bulunmaktadır ve çeşitli renklerde basılmışlardır.

Kaynakça

Pulhan Türk Pulları Kataloğu XII

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akçe</span> Osmanlı Devletinin ilk zamanlarından itibaren bastırılan ve kullanılan gümüş para birimi

Akçe, Osmanlı Devleti'nin ilk zamanlarından itibaren bastırılan ve kullanılan gümüş para birimidir. İlk akçe Bursa'da Orhan Gazi tarafından 1327 yılında bastırılmıştır. Akçe Osmanlı Devleti'nin temel para birimiydi. Bu para biriminde ilk dönemlerde üzerine basılı bir tarih bulunmamasıyla birlikte, padişah I. Bayezid ile birlikte akçeler üzerine tarih basılma uygulamasına geçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pul koleksiyonculuğu</span>

Posta pullarını ve posta pullarıyla ilgili zarfları ve benzeri nesneleri toplama ve biriktirme işlemine pul koleksiyonculuğu böyle koleksiyon yapan kişilere ise pul koleksiyoncusu denir. Dünyada günümüzde yüz milyon civarında pul koleksiyoncusu olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Filateli</span>

Filateli veya pulculuk, posta pullarını konu edinen uğraş alanına verilen isimdir. Posta pulları ile ilgili ilk gün zarfı, özel gün damgası, antiye, posta tarihi ve benzeri maddeler ile de ilgilenir.

<span class="mw-page-title-main">Pul (posta)</span>

Posta pulu, posta gönderilerinde posta ücretinin ödendiğini göstermek amacı ile kullanılan bir tarafı yapışkanlı, diğer tarafı çoğunlukla resimli ve yazılı kâğıt etiket. Posta pulları geçmişte gönderinin posta ücretini ödemenin en çok kullanılan şekliydi. Günümüzde ise gönderiler çoğunlukla damga makinesinden geçirilmekte ve kâğıt pul taşımamaktadır. Ayrıca posta idareleri tarafından hazırlanan antiye zarf ve antiye kart gibi ayrıca ek bir ücret veya pul gerektirmeyen yazı malzemeleri de postada kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">XII. Uluslararası Kadın Hakları Cemiyeti Kongresi anma pulları</span>

XII. Uluslararası Kadın Hakları Cemiyeti Kongresi Anma Pulları, 1935 yılında İstanbul'da toplanan XII. Uluslararası Kadın Hakları Cemiyeti Kongresi toplantısı için TBMM tarafından kabul edilen özel kanun ile çıkartılan pullardır. Bu pullar postada kullanılmak ve Uluslararası Kadın Hakları Cemiyetine yardım toplamak amacı ile 2673 sayılı ve 13-3-1935 tarihli kanuna uygun olarak çıkartılmışlardır. Pullar İsviçre'nin La Chaux de Fonds şehrinde Courvoisier Matbaasında fotogravür tekniği kullanılarak basılmışlardır. Bu pulların satışa çıkışı 18 Nisan 1935 tarihindedir ve postada 31 Aralık 1935 tarihine kadar geçerli olmuşlardır. Pullar 20 para+20 para dan 100 kuruş+100 Kuruş değerine kadar 15 değişik değerde basılmışlardır. En düşük değerli pul 1 000 000 adet en yüksek değerli pul 100 000 adet basılmıştır, ancak pullardan tam seri olarak sadece 6 880 seri satılmıştır, pullardan kalanlar 26 haziran 1936 tarihinde imha edilmiştir. 100 kuruş + 100 kuruş değerli pul üzerinde bulunan Atatürk portresi Türk filatelistlerinin beğenisini kazanmıştır. Pulların tirajı oldukça yüksek olduğu için ve pul için ödenen ücretin yarısı yardım sadece yarısı posta ücretine geçerli olduğu için pullara talep olmamasına karşılık pulların imhasından sonra talep çok hızlı şekilde artmıştır. Türk filatelisinde bir dönem pula talep fazla arz ise az olduğu için piyasa fiyatı günden güne yükselmişsede daha sonra İsviçre'de bulunan stokların Türkiye'ye yavaş yavaş gelmesi ile fiyatı bugünkü düzeylere inmiştir.

Ayyıldız posta pulları Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde posta pulu ihtiyacını karşılayabilmek amacı ile Türkiye'de basılan ilk pullara verilen isimdir. Pulların Ayyıldız adını almasının nedeni ortalarında bulunan ayyıldız resmidir, pullar ressam Ahmet Nazmi Bey tarafından hazırlanmıştır. Pullar 10 paradan başlayan ve 500 kuruşa kadar çıkan 19 değişik değerde basılmıştır. Pullardan kullanım dolayısı ile tükenen değerler ihtiyaç üzerine daha sonra yeniden basılmıştır. Pulların basımı 1923 yılında Cumhuriyet'in ilanından hemen önce başlamış ve 1924 yılına kadar devam etmiştir. Tabakaları 100 puldan oluşmaktadır.

Adana anma pulları Fransız işgalinde olan Adana ve çevresinin geri alınması hatırasına sürşarjlanan iki seri pula verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Lozan Sulh Antlaşması anma pulları</span>

Lozan Antlaşması anma pulları yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin, Milli Mücadele ile savaş meydanlarında kazanılan başarılarının hukuki ve siyasi olarak onaylanması amacı ile Lozan şehrinde yaptığı görüşmelerin sonucu olarak imzalanan Lozan Antlaşması'nı anmak amacı ile çıkartılan pullardır.

Cemaat Meclisi sosyal yardım pulları 1970 yılında Kıbrıs Türkleri tarafından yardım ve posta gönderilerinde kullanılmak amacı ile çıkarılan pullardır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 50. yılı anma pulları Kıbrıs Türk cemaatinin Posta İdaresi tarafından bastırılan ilk gerçek posta pullarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Posta pulu karneleri</span>

Posta pulu karneleri genel olarak 10-20 posta pulundan oluşan bir veya daha fazla, küçük karne yaprağının karton bir kapak içinde kıvrılarak yerleştirilmesi ile oluşur. Tabaka pullardan küçük olması ve taşıma kolaylığı nedeni ile pek çok ülkede tercih edilen bir pul satın alma şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">Otomat pulu</span>

Otomat pulu dünyanın bazı ülkelerinde pul basma otomatlarına para atılarak alınan posta pullarına verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Millî Müdafaa pulu</span>

Millî Müdafaa pulu II. Dünya Savaşı döneminde devlete ek gelir sağlamak için posta gönderilerinden alınan vergilerin ödenmesinde kullanılan pullara verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin posta tarihi ve posta pulları</span>

Türkiye'nin postacılık tarihi ve posta pulları Türkiye'nin pulculuk mirasının ve onun önceki devleti Osmanlı İmparatorluğu'nun bir yoklamasıdır. Türkiye'nin postacılık tarihi 18. yüzyıllara tarihlenir, bu zamanda Osmanlı İmparatorluğu içindeki yabancı ülkeler habercilik işlerini kendilerinin konsoloslukları ile sürdürüyorlardı. Postacılık servisinin gecikmiş olmasına karşın, 1863 yılında Türkiye Asya'da yapışkan posta pullarını basarak ikinci bağımsız ülke haline geldi. 1875 yılında Genel Posta Birliği'nin kurucu üyesi oldu. Daha sonra Dünya Posta Birliği oldu. Osmanlı Devleti 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti oldu ve onu takip eden yıllarda onun postacılık hizmetleri çok modern ve yeterli hale geldi ve kendi posta pullarını ustaca dizayn edip üretti.

Bu Rusya'nın posta pulları ve posta hizmetleri tarihinin bir araştırmasıdır. Geleneksel olarak pul meraklıları ayrıca bu kategoride Sovyetler Birliği'ni de hesaba katar.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'nın posta tarihi ve posta pulları</span>

Bu, Almanya ve Filateli ile ilgili alanların posta pulları ve postacılık tarihi ile ilgili bir araştırmadır. Modern ana servis sağlayıcıları Reichspost (1871-1945), Deutsche Post (1949-1990), Deutsche Bundespost (1949-1995), Deutsche Bundespost Berlin (1949-1990) ve şimdiki Deutsche Post AG'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti madenî paraları</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde Türkiye Cumhuriyeti madenî paralarını göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık'ın posta tarihi ve posta pulları</span>

Bu 'Birleşik Krallık'ın posta tarihi ve posta pulları nın bir araştırmasıdır.

Çin'in posta tarihi ve posta pulları hikâyesi Çin İmparatorluğu'nun çöküşü, sivil savaş yılları ve 1930 ve 1940 Japon işgalleri nedeniyle karmaşıktır.

<span class="mw-page-title-main">Irak'ın posta tarihi ve posta pulları</span> Vikimedya liste maddesi

Bu Irak'ın posta tarihi ve posta pullarının bir araştırmasıdır. 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.