İçeriğe atla

Cennetin Çocukları (film, 1997)

Cennetin Çocukları
Bacheha-Ye Aseman
"Cennetin Çocukları" (Bacheha-Ye Aseman) filminin İngilizce afişi
YönetmenMajid Majidi
SenaristMajid Majidi
Görüntü yönetmeniParviz Malekzaade
DağıtıcıMiramax Films
CinsiSinema filmi
TürüDram, komedi
RenkRenkli
Yapım yılı1997
Çıkış tarih(ler)iAğustos 1997, Montréal Film Festivali(İran dışında ilk gösterim)
Süre89 dakika
Ülkeİran İran
DilFarsça
Bütçe$180,000
Hasılat$934,000
Diğer adlarıCennetin Çocukları (Türkiye)
Children of Heaven (ABD)
Les Enfants du Ciel (Fransa)
Children of Heaven: Niños del Paraíso (İspanya)
Niños del Paraíso (İspanya)
Himmelskinder (Almanya)
Kinder des Himmels (Almanya)
Resmî sitesi

Cennetin Çocukları 1997 İran yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Bacheha-Ye Aseman (Farsça: بچه‌های آسمان) olan film, İngilizce konuşulan ülkelerde ve uluslararası gösterimlerde Children of Heaven adıyla gösterime sunulmuştur.

"Cennetin Çocukları" İranlı yönetmen Majid Majidi'nin ABD'de gişe rekorları kırmış olan Cennetin Rengi(Rang-e Khoda) (1999) filminden bir önceki filmidir. Çekimleri İran'ın başkenti Tahran'da gerçekleştirilen bu düşük bütçeli film sadece 180.000 dolara mal olmuştu.

Konusu

Bu masalsı duygusal film, yoksul bir ailenin çocukları olan Ali ve Zehra isimli iki küçük kardeşin öyküsünü anlatıyor. Kızkardeşinin ayakkabılarını tamirciden getirirken kaybeden Ali, kendi ayakkabısını onunla ortak kullanmak zorundadır. Çünkü babalarının öfkesinden çekindikleri için durumu ona anlatamazlar, zaten anlatsalar da babaları yeni bir çift ayakkabı alamayacak kadar yoksuldur. Filmin tanıtım sloganında denildiği gibi onların bu küçük sırrı artık en büyük serüvenleri olacaktır.

Filmde, okula giden iki kardeş ayakkabılarını değişerek giymek zorunda kalırlar. Zehra, dersten erken çıkar. Ali ile bir sokak arasında ayakkabılarını değişirler. Ali koşarak gittiği halde hep derse geç kalır ve azar işitir. Bir gün üçüncülük ödülü spor ayakkabı olan yarışmaya girmeye karar verir. Amacı üçüncü olup kazandığı ödülü Zehra'ya vermektir. Ayarlamaya çalışsa da birinci olur ama ayakkabıyı alamadığı için çok üzgündür.

Masumiyetin, kederin ve kararlılığın öyküsünü anlatan bu dokunaklı filmi, bazı eleştirmenler Vittorio de Sica'nın 1948 tarihli Bisiklet Hırsızları (Ladri di Biciclette) filmi ile kıyaslamışlardır.[1] Film eleştirmeni Roger Ebert ilgili yazısında, filmin çocuklar için neredeyse kusursuz bir seçim olduğunu, zira iyi niyetli bir saflıkla çekilmiş bu filmin birçok benzeri Amerikan çocuk filminde olduğu gibi ukalaca akıl vermeler, gizli alaycılık ve iğneleyici temalar içermediğini belirtmiştir.[2]

Ödüller

Film 1998 yılında Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'ne aday gösterilmişti (Bu ödüle aday gösterilen ilk İran filmi olmuştur). Ancak bu ödülü Roberto Benigni'nin yönettiği İtalyan filmi Hayat Güzeldir'e (Life Is Beautiful) kaptırdı. İran dışındaki ilk gösteriminin yapıldığı Montréal Film Festivali'nde ise FIPRESCI ödülü dahil 4 ödül kazandı. Film çeşitli yarışma ve festivallerde toplam 10 ödül kazandı.

Oyuncular

Filmin kahramanları, Ali ve Zehra kardeşler.
  • Amir Farrokh - Ali
  • Bahare Seddiqi - Zehra
  • Rıza Naci - Baba
  • Fereshte Sarabandi - Anne
  • Dariush Mokhtari - Ali'nin öğretmeni
  • Nafise Jafar-Mohammadi - Roya
  • Mohammed-Hasan Hosseinian - Roya'nın babası
  • Mohammed-Hossein Shahidi - Alirıza
  • Kazem Asqarpoor - Büyükbaba

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2008. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Julianne Moore</span> İngiliz-Amerikalı sinema oyuncusu ve yazar

Julianne Moore, beş kez Oscar'a aday gösterilmiş Amerikalı oyuncu ve çocuk kitabı yazarı. Unutma Beni filmindeki performansıyla 87. Akademi Ödülleri Töreni'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanmıştır.

<i>Yaşamın Kıyısında</i> (film, 2007)

Yaşamın Kıyısında, 2007 Türk-Alman yapımı Fatih Akın filmidir. 27 Eylül'de Almanya'da, 26 Ekim 2007'de ise, Türkiye'de gösterime girdi. 2007 yılında Cannes Film Festivalinde, Fatih Akın'a en iyi senaryo ödülü kazandırdı. Ayrıca, Almanya tarafından, ülkeyi yabancı dilde en iyi film dalında temsil etmek üzere, 80. Akademi Ödüllerine gönderildi. Akın filmdeki karakterleri yaratırken Crossing the Bridge-The Sound of Istanbul belgeselini çekerken İstanbul’a yaptığı gezilerde tanıştığı, dünyayı müzikle değiştirmeye çalışan insanlardan ilham aldığını belirtmiştir.

<i>Cennetin Rengi</i> (film)

Cennetin Rengi 1999 İran yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Rang-e khoda dır. İngilizce konuşulan ülkelerde The Color of Paradise adı ile gösterime sunulmuştur. Özgün ismi Tanrı'nın Rengi anlamına gelmektedir. Majid Majidi'nin senaryosu yazıp yönettiği filmin önemli rollerinde Hossein Mahjoub, Mohsen Ramezani ve Salameh Feyzi oynamışlardır. Film, çevresini sadece dokunarak ve duyarak anlamaya çalışan görme engelli küçük bir çocuğun dünyasını masalsı bir üslupla anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Jim Sheridan</span> İrlandalı film yönetmeni

Jim Sheridan İrlandalı film yönetmeni. 6 kez Oscar'a aday gösterilmiştir. My Left Foot, In the Name of the Father ve Yeni Bir Ülkede filmleri ile tanınır.

<i>Sonsuz Çöl</i>

Sonsuz Çöl 1971 Avustralya yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Walkabout tur.

<i>Yetimhane</i> (film)

Yetimhane, 2007 İspanya-Meksika ortak yapımı yapımı korku gerilim filmidir. Özgün adı El Orfanato olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Orphanage adı ile gösterime verilmiştir.

<i>Yağmurdan Önce</i>

Yağmurdan Önce 1994 Makedonya - İngiltere - Fransa ortak yapımı dramatik savaş filmdir. Özgün adı Pred Doždot olan film uluslararası festivallerde ve İngilizce konuşulan ülkelerde Before the Rain adı ile gösterime sunulmuştur.

<i>Oturma Yatak Odası</i>

Oturma Yatak Odası 1969 Birleşik Krallık yapımı kara komedi tarzında bir bilimkurgu filmidir. Özgün adı The Bed Sitting Room olan film Türkiye'de şifreli TV kanallarında gösterilmişti.

<i>Dolandırıcılar</i>

Dolandırıcılar 1990 yapımlı 4 Akademi Ödülüne aday gösterilmiş neo-noir filmidir. Yönetmenliğini Stephen Frears üstlenirken, filmin başrollerinde oyunculuğuyla En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'ne aday gösterilen Anjelica Huston, oyunculuğuyla En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülüne aday gösterilen Annette Bening ve filmin kitabını 1985 senesinde okuyup filme kendisi adapte etmek istediği aktör John Cusack oynamaktadır. Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Özgün Senaryo dallarında da Oscar ödülüne aday gösterilirken, bayan oyuncular da başta BAFTA olmakla birkaç önemli sinema ödülüne aday gösterilmiştir.

<i>Yenilmez</i> (film, 1956) 1956 filmi

Yenilmez, 1956 Hindistan yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Aparajito olan film bazı uluslararası gösterimlerde The Unvanquished adıyla da gösterilmiştir.

<i>Bal</i> (film) "Yusuf Üçlemesi"nin üçüncü filmi (2010)

Bal, 2010 yapımı bir Semih Kaplanoğlu filmidir. 60. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde galası yapılmış film "Yusuf Üçlemesi"nin son filmidir. Bu film 60. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Festival'in en prestijli ödülü olan Altın Ayı ödülünü kazanmıştır. "Yusuf Üçlemesi"nin ilk iki filmi Yumurta ve Süt'tür. Çekimleri Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde yapıldı.

<i>Ananı Da!</i>

Ananı Da, 2001 Meksika yapımı Alfonso Cuarón filmidir. Yönetmenin senaryosunu Carlos Cuarón ile birlikte yazdığı film, iki delikanlının, yirmili yaşlarının sonlarında bir kadınla çıktıkları yolculuğu konu alan bir büyüme hikâyesidir. Başrollerini Meksikalı aktörler Diego Luna ve Gael García Bernal ile İspanyol aktris Maribel Verdú paylaşmıştır. Film, 1999 Meksikasının politik ve ekonomik gerçeklerini, özellikle de kesintisiz 71 yıl boyunca devlet başkanlarının Kurumsal Devrimci Parti'den çıkması geleneğinin sona ermesini ve Vicente Fox'un başını çektiği muhalefetin yükselişini gözler önüne serer.

<span class="mw-page-title-main">Mecid Mecidi</span> İranlı yönetmen, senarist ve yapımcı

Mecid Mecidi, İranlı film yönetmeni, yapımcı ve senaristtir. Mecidi, yaptığı filmlerle birçok tema ve türler üzerinde durarak birçok uluslararası ödül kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rıza Naci</span> İranlı aktör

Rıza Naci, İranlı Azeri oyuncu ve İran sinemasının ikonik figürlerinden biridir.

<i>Satıcı</i> (film)

Satıcı, Asgar Ferhadi'nin senaryosunu yazıp yönettiği 2016 yılı İran-Fransa yapımı drama filmidir. Film, 2016 Cannes Film Festivali yarışma bölümünde yer aldı ve ilk gösterimini burada gerçekleştirdi. Satıcı, Cannes'da Şahab Hüseyni En İyi Erkek Oyuncu ödülünü, Asgar Ferhadi ise En İyi Senaryo ödülünü kazandı. Film, 89. Akademi Ödülleri'nin Yabancı Dilde En İyi Film bölümü için İran'ın aday adayı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Paul Schrader</span> Amerikalı film yönetmeni ve senarist

Paul Joseph Schrader - Amerikalı film yönetmeni, senarist ve yapımcı. Amerikan Film Enstitüsü ve ABD Yazarlar Birliği tarafından yaşam boyu başarı ödüllerine layık görülmüştür. The New Yorker dergisi kendisini "modern sinemanın en önemli yaratıcılarından biri" olarak tanımlar.

<i>Cennet Bekleyebilir</i> (film, 1978)

Cennet Bekleyebilir, Warren Beatty ve Buck Henry'nin ortak yönetmenliğini yaptığı 1978 Amerikan fantastik-komedi filmidir. Harry Segall'in aynı adlı oyununun ikinci film uyarlamasıydı.

<i>Amerikan Gecesi</i> (film)

La Nuit Américaine, François Truffaut'un yönettiği, başrollerini Jacqueline Bisset, Jean-Pierre Léaud ve Truffaut'un kendisinin paylaştığı 1973 yapımı Fransız filmidir. Orijinal Fransızca adı La Nuit américaine'dir, gün ışığında açık havada filme alınan sekansların kamera lensi üzerinden bir filtreyle çekildiği film yapım sürecinin Fransızca adıdır. Türkçede de tekniğe Amerikan gecesi denir.

<i>Cennetten Çok Uzakta</i>

Cennetten Çok Uzakta, Todd Haynes tarafından yazılıp yönetilen ve Julianne Moore, Dennis Quaid, Dennis Haysbert ve Patricia Clarkson'ın oynadığı 2002 Amerikan dönem drama filmidir. Filmin prömiyeri, Moore'un En İyi Kadın Oyuncu dalında Volpi Kupası'nı kazandığı ve görüntü yönetmeni Edward Lachman'ın Üstün Bireysel Katkı için bir ödül kazandığı Venedik Film Festivali'nde yapıldı.