İçeriğe atla

Cennet künkü

Cennet Künkü
Alternatif isimCendere Baklavası
Ülke(ler)Türkiye
BölgesiBursa
YaratıcısıOsmanlı mutfağı
TürüŞerbetli tatlı

Cennet künkü (Cendere Baklavası) bir çeşit şerbetli tatlıdır. Osmanlı mutfağında yer alır.[1] Geleneksel Bursa kültürü içinde özellikle düğün hazırlıkları sırasında kız evi tarafından yapılarak erkek evine gönderilir. Nişan bohçasına Cennet Künkü konur, ayrıca bayram ve özel günlerde yapılarak konuklara ikram edilir.[2] Cennet künkü yapılırken her yufka kalınca bir oklavaya sarıldıktan sonra iki ucu iki elle avuçlanarak ortaya doğru iyice sıkıştırılır . İçinden oklava çıkartıldıktan sonra yufkanın iki ucu bolca kaymak sıvanarak kapatılıyor ve tepsiye dizilerek fırına verilir. Soğuyunca üzerine şerbet dökülür.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ "Bursa'nın bayram tatlısı: Cennet Künkü (Cendere Baklavası) - enBursa Haber". enbursa.com. 5 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2021. 
  2. ^ "CENNET KÜNKÜ". Kültür Portalı. 29 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2021. 
  3. ^ Bursa halk kültürü: Uludağ Üniversitesi I. Bursa Halk Kültürü Sempozyumu (4-6 Nisan 2002) : bildiri kitabı. Uludağ Üniversitesi. 2002. ISBN 978-975-6958-51-3. 29 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2021. 
  4. ^ İzdem, Ekmel (1972). Tarih boyunca Türk kültürü ve sanatı [Ansiklopedik sözlük. Birlik Matbaası. 29 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bursa Uludağ Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa’daki ilk üniversite olarak 11 Nisan 1975 tarihinde "Bursa Üniversitesi" adıyla kurulan, 1982 yılında ise "Uludağ Üniversitesi" adını alan, 2018 tarihinde ise "Bursa Uludağ Üniversitesi" ismini alan ve bünyesinde 15 fakülte, 2 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 1 konservatuvar, 4 enstitü, 27 araştırma ve uygulama merkezi ve rektörlüğe bağlı 5 bölümü olan yükseköğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Sütlü Nuriye</span> Türk mutfağından sütlü bir hamur (yufka) tatlısı

Sütlü Nuriye, Türk mutfağından bir tatlı. İhtilal tatlısı veya ihtilal baklavası da denir. Süt, fındık, şeker ve un ile yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Baklava</span> şerbetli bir Türk tatlısı

Baklava Türk, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yer etmiş önemli bir hamur tatlısıdır. İnce yufkaların arasına yöreye göre ceviz, antep fıstığı, badem veya fındık konarak yapılır. Genel olarak şeker şerbeti ile tatlandırılır. Ayrıca bal şerbeti de kullanılabilir. Bazı ticari firmalar kendi özel şerbetlerini kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Akif Ersoy Müze Evi</span> Mehmet Âkif Ersoyun Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankarada oturduğu, günümüzde müzeleştirilmiş ev

Mehmet Âkif Ersoy Müze Evi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Mehmet Âkif Ersoy'un Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara'da ikamet ettiği ve İstiklâl Marşı başta olmak üzere çok sayıda şiirini yazdığı müzeye dönüştürülmüş Ankara evidir. Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsü'nün sınırları içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Su böreği</span> börek çeşidi

Su böreği, Türk mutfağında bir tepsi böreği çeşididir. Haşlanmış yufka katmanları arasına su böreğinin çeşidine göre kıyma veya beyaz peynir harcı serpiştirilip en üstü yumurtalanmış bir şekilde fırınlanarak yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Kuşlar, Büyükorhan</span> Büyükorhanda bir köy

Kuşlar, Bursa ilinin Büyükorhan ilçesine bağlı bir mahalledir.

BursaRay ya da Bursa Metrosu, Bursa'nın merkez ilçe ve semtlerini çoğu noktada doğu-batı doğrultusunda birbirine bağlayan hafif raylı sistem olup yapımına 1998'de başlanmıştır. Proje Yapı Merkezi tarafından anahtar teslim olarak inşa edilmiştir. BURULAŞ isimli Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirket tarafından işletilmektedir. Bursa kent içi ulaşımını ve trafiğini önemli ölçüde rahatlatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Çelik</span> Türk politikacı ve Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı

Faruk Çelik, Türk siyasetçi, 2011-2015 yılları arasında Türkiye çalışma ve sosyal güvenlik bakanı ve 2015-2017 yılları arasında gıda, tarım ve hayvancılık bakanı olarak hükûmette yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk mutfağı</span> Türk gastronomi geleneğine dahil bütün yiyecek ve içecekler

Türk mutfağı, Türkiye'nin ulusal mutfağıdır. Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler ile Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Cumhuriyet Dönemi Türk Mutfağı hem Balkan ve Orta Doğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Türk mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir. Karadeniz mutfağı, Güneydoğu mutfağı, Orta Anadolu mutfağı gibi birçok yöreler kendilerine ait zengin bir yemek haznesine sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">D 200</span> Çanakkale-Refahiye arasında uzanan karayolu

D.200, Türkiye'de bulunan bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Laz böreği</span> Karadeniz bölgesine özgü tatlı

Laz böreği ; yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşididir. Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Lazların yaşadığı Artvin, Rize ve Trabzon illerinde yapılır. Yunanistan'da ise "sütlü börek" anlamına gelen galaktobureko adıyla, yufka yerine irmik lapası kullanılarak yapılır. Günümüzde yufka yerine milföy, muhallebi yerine krema kullanılarak yapılanları da mevcuttur. Krema ya da muhallebi; limon, portakal veya gül suyu ile tatlandırılabilir.

M2 Metro Hattı, Bursa'daki hafif raylı metro hatlarından biridir. Hat üzerinde 34 istasyon bulunmaktadır. 32 istasyon işletmede olup, 2 istasyon inşa hâlindedir.

Hasan Adıgüzel veya Hasan Adıgüzelzade, orkestra şefi, besteci.

<span class="mw-page-title-main">İzmir lor peynirli baklava</span>

İzmir lor peynirli baklava, lor peyniri ile yapılan baklavadır. İzmir 'de yapılır. Osmanlı tatlılarındandır. Kullanılan lor peyniri kesinlikle tuzsuz olmalıdır. Eski tarifte piştikten sonra bal dökülür. Günümüzde üzerine şerbet dökülmektedir. Mudanya'da bir çeşidi Girit tatlısı (katmer) olarak yapılmaktadır. Bu tarifte içinde tarçın ve ceviz bulunmaktadır. Konya Akşehir'de peynir baklavası olarak adlandırılan bir çeşidi yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çiğ yağ tatlısı</span>

Çiğ yağ tatlısı, Türk mutfağından bir çeşit şerbetli tatlıdır. Osmanlı mutfağında bulunur. Batı Trakya'da yapılır.

Ankara tatlısı Türk mutfağından bir çeşit şerbetli tatlıdır. Ankara'nın yöresel lezzetlerindendir. Hazır baklava yufkasıyla kısa sürede yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Sarığı burma tatlısı</span>

Sarığı burma tatlısı, sarı burma tatlısı, sar burma tatlısı, bir çeşit şerbetli tatlıdır. Oklava tatlısına çok benzer. Sivas'ta yapılan bir tatlıdır. Genellikle içine ceviz konur. Osmanlı mutfağına ait bir tatlıdır. İsmini oklavaya sarılarak yapılmasından alır. Benzer tatlılar Amasya'da tırtıl baklava, Erzurum'da kırım baklavası, Tokat'da oklava tatlısı, Erzincan'da lüle baklavası, Elazığ'da dolanger tatlısıdır.

Çatal tatlısı, bir çeşit şerbetli tatlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bakla pilavı</span>

Bakla pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Bakla, dereotu ile hazırlanır.

152 Evler Metro İstasyonu, BursaRay'ın M1 Metro Hattı ve M2 Metro Hattı'nda yer alan ve 12 Mayıs 2008'de hizmete giren hemzemin metro istasyonudur.