İçeriğe atla

Cengiz Eruzun

Cengiz Eruzun (d. 19 Mayıs 1941, Fındıklı, Rize), Türk yüksek mimar ve akademisyen.[1] Restorasyon ve Doğu Karadeniz mimarisi başta olmak üzere halk mimarisi üzerinde uzmanlaşmıştır.[2] Haliç Kongre Merkezi ve Dede Efendi Müze Evi gibi yapıların tasarımcısıdır.

Hayatı

Eruzun, 1941'de Fındıklı'da doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin yüksek mimarlık bölümünden mezun oldu. Kariyerine serbest mimar olarak başladı. 1972-1973 öğretim yılında asistan olarak Güzel Sanatlar Akademisi'nde çalışmaya başladı. Öğretim görevlisi olarak çalıştığı dönemde yazdığı doktora tezini 1980'de savundu. 1982'de Tekirdağ, 1986'da Kütahya ve Bursa'da kentsel çevreyi koruma çalışmalarını organize etti. 1987'de doçent oldu. Antalya Dedeman, Seyhan ve Ordu'da uygulanması için turizm projeleri tasarladı. Ulusal, uluslararası kongre, sempozyum ve seminerlerde konuştu.[3]

Karadeniz Kültür ve Çevre Derneği yönetim kurulu başkanı ve Bizim Ülke Derneği yönetim kurulu üyesi olan Eruzun, İstanbul Mimarlar Odası, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu ve Türkiye Tarihi Evleri Koruma Derneği üyesidir.[4][5]

Bazı yazılı eserleri

  • Artvin ve Çevresinde Halk Mimarisi (1972)
  • Doğu Karadeniz Bölgesinde Halk Mimarisi (1973)
  • Doğu Karadeniz'de Serenderler (1977)[6]
  • Doğu Karadenizde Dolma Tipi Evler (1981)
  • Anadolu'da ev ve insan (1992)
  • Anatolian Vernacular Houses (1996)
  • Ahşabın Kimlik Bulduğu Rize Geleneksel Mimarisi (2019)

Kaynakça

  1. ^ Türkischer Biographischer Index. Walter de Gruyter. 2011. s. 357. ISBN 9783110965773. 25 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2022. 
  2. ^ Trabzon: kültür-sanat yıllığı, 2. sayı. Trabzonlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği. 1988. s. 387. 25 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2022. 
  3. ^ Sadırlı, Fatih (2006). Eminönü: her taşında bir tarih, her sokağında binlerce yılın izleri. Eminönü Belediyesi Başkanlığı. 25 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2022. 
  4. ^ "Cengiz Eruzun". biyografi.net. 11 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2022. 
  5. ^ "Cengiz Eruzun kimdir?". yeniakit.com.tr. 25 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2022. 
  6. ^ Alptekin, M. Yavuz (2022). Doğu Karadeniz’de Toplum ve Kültür II. Astana Yayınları. s. 46. 25 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık</span> bir ürünün hem planlaması, hem tasarımı ve hem de yapım süreci

Mimarlık veya mimari, binaları ve diğer fiziki yapıları tasarlama ve kurma sanatı ve bilimidir. İnsanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatı; başka bir tanımlamayla, yapıları ve fiziksel çevreyi uygun ölçülerde tasarlama ve inşa etme sanat ve bilimidir. İnsan yaşamak için yurtlanmak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekan ihtiyacı duyar ve bu mekanı kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı zevklerde inşa eder.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Kuban</span> Türk mimar ve akademisyen (1926–2021)

Doğan Kuban, Türk mimar ve akademisyendir. Türkiye'nin ilk ve en önemli mimarlık tarihçilerindendir.

Aşağıdaki liste, İstanbul'daki kütüphanelerin listesidir. İstanbul'daki kütüphanelerin %44.18'ini belediyelere bağlı kütüphaneler, %20.93'ünü ise üniversite kütüphaneleri oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Bektaş</span> Türk yüksek mimar, mühendis, ozan ve gazete yazarı

Cengiz Bektaş Türk mimar, şair, yazar.

Cihan Eren (1948-2005) İstanbul Barosu ağır ceza avukatı. Memleketi olan Rize ilinin Fındıklı ilçesinden geçmesi planlanan D 010 Karadeniz Sahil Yoluna karşı yaptığı çevreci mücadeleyle bilinir. 2005 yılında silahlı saldırı sonucu öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sadi Öziş</span>

Sadi Öziş, Türk ressam ve heykeltıraştır.

Metin Sözen Türk bir mimar, öğretim görevlisi. Hâlen ÇEKÜL'ün başkanlığını yürütmektedir. Türkiye'deki, başta tarihi yapılar olmak üzere, kültürel mirasın korunması üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmış bir mimar, öğretim görevlisi ve sivil toplum kuruluşu yöneticisidir.

Sinan Genim, Türk mimar ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Eser Gültekin</span> Mimar Doç.Dr.

Rukiye Eser Öztaşçı Gültekin,, Türk Mimar. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar / Mimarlık Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı.T.C Artvin Çoruh Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı ve Dekanı

Arılı Deresi veya Yeşil Dere, Rize ilinin Fındıklı ilçesinde bulunan ve Karadenize akan bir nehirdir. Nehrin kaynağının denizden yüksekliği yaklaşık 2300 metredir ve nehrin uzunluğu yaklaşık 31.5 kilometredir. Nehrin yatak eğimi %73'tür. Dere yatağının çevresinde bulunan vadi, vatandaşların tepkileri nedeniyle Karadeniz Bölgesinde santrallerin yapılamadığı tek vadidir. Nehirde balık avcılığı tamamen yasaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rize'deki akarsular listesi</span>

Rize ilinde irili ufaklı pek çok akarsu vardır. Bu bölgedeki akarsular oldukça kısadır; yüksek yerlerden doğar ve hızlı bir akışa sahiptir. Çoğu ana bir akarsuda toplandıktan sonra Karadeniz'e dökülür. Bu akarsular arasında en uzun olanı, 78.4 kilometre uzunluğuyla İyidere Deresi, beslenme alanı en geniş olan ise Fırtına Deresi'dir.

Adnan Çoker, Türk ressam ve akademisyen.

Özer Özel, klasik Türk müziği ve halk müziği sanatçısı, tanburi. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğretim görevliliğine devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cevdet Öztopal</span>

Cevdet Öztopal Türk tulum sanatçısı. Sert ve kıvrak figürlü Topaloğlu horonunun yaratıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yöresel mimari</span>

Yöresel mimari, genellikle profesyonel mimarların gözetimi olmadan yerel malzemelerin ve bilginin kullanımı ile karakterize edilen mimaridir. Yöresel mimari, endüstriyel toplumlarda yaratılan binaların ve yerleşimlerin çoğunluğunu temsil etmektedir. Çok çeşitli binaların, inşaat geleneklerini ve inşaat yöntemlerini içermektedir. Yerel bölgede inşa edilen binalar, konut evleri veya başka amaçlar için inşa edilmiş olsun, genellikle basit ve pratiktir.

<span class="mw-page-title-main">Haliç Kongre Merkezi</span> Sütlüce semtinde Haliç kıyısında yer alan bir kongre merkezi

Haliç Kongre Merkezi veya eski ismiyle Karağaç Mezbahası veya Sütlüce Mezbahası, İstanbul'da kesim işlemlerinin hijyenik bir biçimde yapılmasını ve denetlenmesini sağlamak amacıyla 1923 yılında açılmıştır. Mimarı Vedat Tek'tir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Şahinler</span>

Orhan Şahinler, modernizm ve brütalizm akımından eserler vermiş Türk mimar ve yazar. Üsküdar Vapur İskelesi, Türkiye Cumhuriyeti Lizbon Büyükelçilik binası ve 2021'de yıkılan İstanbul Ticaret Odası Binası başta olmak üzere birçok mimari eserin mimarı ve İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin 1978-1982 yılları arasındaki akademi başkanı ve rektörüdür. Orhan Şahinler, Türkiye'deki mimar-hoca geleneğinin son temsilcilerinden kabul edilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği</span>

Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği veya kısaca GolaDer, 2006 yılında İstanbul'da Refika Kadıoğlu tarafından kurulmuş, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama, çevreci bilincin artması, iklim kriziyle mücadele, yerel kültür bilincinin artması ve Lazcanın yaşatılmasını amaçlayan, kadınların liderlik ettiği bir dernektir. Derneğin kurucu ekibinin çoğunluğu, kendilerini Laz veya Hemşinli olarak tanımlayan, Doğu Karadeniz'de büyümemiş kişilerden oluşmaktadır. Dernek, her sene Yeşil Yayla Festivali'ni organize etmektedir. Festival, ekolojik ve kültürel değerleri korumayı amaçlamakta ve yöresel üretim ile bölge ekonomisine destek olmayı amaçlamaktadır. Festivalin sponsorlarından The Christensen Fund adlı vakfın ABD kökenli olması, festivalin Laz milliyetçiliğini tetiklemek amacıyla düzenlediğine ilişkin komplo teorileri yayılmasına neden olmuştu. Organizasyonda yer alan gruplardan Kardeş Türküler'in Kürtçe şarkı söylemesi Kürt milliyetçiliği ile, Helesa'nın Hemşince şarkı söylemesi ile Ermeni milliyetçiliği ile ilişkilendirilmişti. Buna bağlı olarak festivalin Hemşin bölümü iptal edildi. Derneğin merkezi 2021 yılında Rize, Fındıklı'ya taşındı.