İçeriğe atla

Cemile Cevher Çiçek

Cemile Cevher Çiçek
Cemile Cevher Çiçek
Genel bilgiler
Doğum1926
Maçka, Trabzon, Türkiye
Ölüm26 Şubat 2010
Şile, İstanbul, Türkiye
Defin yeriŞile Mezarlığı
AlanıSes sanatçısı, derlemeci, nota yazıcı
Etkin yıllar1950-1979

Cemile Cevher Çiçek (1926; Maçka, Trabzon - 26 Şubat 2010; Şile, İstanbul), Türk ses sanatçısı, derlemeci ve nota yazıcıdır.

Biyografi

1946 yılında İstanbul'a yerleşti. 1950 yılından itibaren Sadettin Kaynak'ın tavsiyesi üzerine Hasan Sözeri'nin yönettiği Karadeniz'den Sesler Topluluğunda, İstanbul Radyosu'nda göreve başladı. Muzaffer Sarısözen sayesinde de Yurttan Sesler Topluluğu'nda yıllarca çalışmalarını sürdüren Cemile Cevher Çiçek, 1979 yılında emekliye ayrıldı.

Cemile Cevher, bilhassa seslendirdiği Karadeniz Bölgesi Türküleri ve horon havaları ile tanındı. Gerek radyo yayınları, gerek doldurduğu plak ve kasetler ve gerekse de yurt içi ve yurt dışında verdiği konserlerle pek çok türkünün, ülke genelinde yayılıp sevilmesini sağladı. Ses sanatçılığı yanında, Türkiye'nin çeşitli yörelerinden yaptığı derlemelerle TRT Türk Halk Müziği Repertuvarına ‘Derleyici’ ve ‘Notalayıcı’ sıfatlarıyla onlarca türkü kazandırdı ve bunları seslendirdi. Ayrıca çeşitli kurumlarda, eğitimcilik görevinde bulunarak öğrenciler yetiştirdi. Özellikle Karadeniz Bölgesi türküleri ve horon havaları ile tanındı.

Türk halk müziği sanatçısı Ali Ekber Çiçek ile evlendi. Çift, çocukları olmadığı gerekçesiyle 8 yıllık evliliklerini sonlandırdı.[1] Cemile Cevher Çiçek, 26 Şubat 2010 tarihinde, İstanbul Şile'deki evinde hayatını kaybetti.[2][3] Şilede hayatının son günlerinin geçtiği evinin bulunduğu sokağa adı verilmiştir.

Derlediği bazı türküler

  • İşte Geldim Ekim Büküm Oynayın Kız Oynayın
  • Sen Bu Yaylaları Yaylayamazsın
  • Hasta Oldum Derdine
  • Dirvana Vurdim Uçti
  • Divane Aşık Gibi Dolaşırım Yollarda
  • Terazi Tartayurum
  • Akayı Daşlı Dere
  • Ben Geçiye Gidemem
  • Bu Gece Rüya Gördüm
  • Rize Evlerinin Önünde Kara Üzüm Asması
  • Karardı Karadeniz
  • Gökte Yıldız Ay Mısın
  • Gurbet Elde Yadellerin Derdini
  • Haldozun Portakalı
  • Hayde Hayde Gidelim
  • Maçkanın Yolu Taşlık
  • Peştamal Tezgahına
  • Karadeniz Püsküllüdür Püsküllü
  • Sabahtan Kalkar Kızlar

45'likleri

  • Haydar Haydar[4]

Kaynakça

  1. ^ "Cemile Cevher Çiçek'in Anısına Son Röportajı". serander. 15 Mart 2010. 27 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2013. 
  2. ^ "Karadeniz türkülerinin anası öldü". hurriyet. 28 Şubat 2010. 13 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2013. 
  3. ^ "Cemile Cevher Çiçek'i Kaybettik". sacitaslan.com. 28 Şubat 2010. 24 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2013. 
  4. ^ "Haydar Haydar 45'lik". gittigidiyor. Erişim tarihi: 23 Nisan 2013. []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kâzım Koyuncu</span> Türk müzisyen (1971-2005)

Kâzım Koyuncu, Doğu Karadeniz ve Laz müziğini rock müziği ile sentezleyerek kendi tarzını oluşturan Laz kökenli Türk müzisyen, söz yazarı, oyuncu ve aktivisttir.

<span class="mw-page-title-main">Volkan Konak</span> Türk halk  müziği sanatçısı

Volkan Konak, Türk halk müziği sanatçısı. 2006 yılında çıkardığı Mora albümü, Mü-yap tarafından altın plak ile ödüllendirilmiştir.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Emine Nazikeda Kadınefendi</span>

Emine Nazikeda Başkadınefendi, Sultan Vahdettin'in eşi ve Baş Kadınefendi.

<span class="mw-page-title-main">Ayna (müzik grubu)</span> Türk müzik grubu

Ayna; Erhan Güleryüz ve Cemil Özeren tarafından 1996 yılında kurulmuş bir Türk Rock müzik grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Horon</span> Doğu Karadeniz bölgesinde kemençe veya tulum ile oynanan halk oyunu

Horon, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde oynanan geleneksel halk danslarının genel adıdır. Sinop'ta, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt'un Aydıntepe ilçesi, Erzurum'un İspir, Tortum ve Olur ilçelerinde ve Doğu Karadeniz'den göçenlerden dolayı Sakarya'da oynanan çevik hareketli oyunlardır.

Ali Ekber Çiçek, Türk halk müziği sanatçısı. Başta "Haydar Haydar" olmak üzere Türk halk müziğine birçok unutulmaz türkü armağan eden bağlama sanatçısı ve derlemecidir.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Veysel</span> Türk halk ozanı (1894-1973)

Âşık Veysel, gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu, Türk halk ozanı ve şair. Afşar boyunun Şatırlı obasına mensup olan Veysel Şatıroğlu, Gülizar ve Ahmet Şatıroğlu çiftinin çocuklarından biri olarak 25 Ekim 1894'te Sivas Vilayeti'nin Tenos kazasında doğdu. Çocukken görme yetisini kaybetmesine rağmen şiirlerinde hoşgörü, sevgi, birlik ve beraberlik, vatanseverlik ve tabiat konularını işleyen Âşık Veysel; "Uzun İnce Bir Yoldayım", "Dostlar Beni Hatırlasın", "Kara Toprak" ve "Güzelliğin On Para Etmez" gibi birçok eser bıraktı. Türkiye'de âşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden birisi olarak kabul gören Veysel, Türkçeyi en yalın ve güçlü şekilde kullanan isimlerden birisi olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gökhan Birben</span>

Gökhan Birben, Hemşinli ses sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Özkan</span> Türk müzisyen ve bağlama sanatçısı

Cengiz Özkan, Türk müzisyen ve bağlama sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Ayça Işıldar Ak</span> Türk oyuncu

Ayça Işıldar Ak, Türk dizi, sinema, tiyatro oyuncusu ve seslendirme sanatçısı.

İbrahim Can, Türk şarkıcı-şarkı yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Işık Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

1996 yılında eğitim-öğretim hayatına başlayan Işık Üniversitesi, Feyziye Mektepleri Vakfı'nın 138 yıllık köklü eğitim geleneğinin eseridir. 14 Aralık 1885 tarihinde Selanik'te Feyz-i Sıbyan Mektebi ile hizmet vermeye başlayan kurum; Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye'ye uzanan döneme; ulusal egemenliğe, Atatürk İnkılâpları'na tanıklık etmiştir. 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün onayı ile Feyz-i Sıbyan Mektebi, "Işık Lisesi" adını almıştır.

Umut Fırat Yükselir, Türk besteci ve orkestra şefi yöneticisi.

Turan Engin, Türk halk müziği sanatçısıdır.

Ümit Tokcan, Türk halk müziği sanatçısıdır.

Erdal Tuğcular, Türk bestecisi ve müzik eğitimcisi.

Zeynettin Maraş, Türk bestecidir.

<i>Türküler Sevdamız</i>

Türküler Sevdamız, 1 Ağustos 1997 tarihinde Erdal Erzincan, Tolga Sağ ve İsmail Özden'in birlikte çıkardığı Türk halk müziği tarzındaki proje albümüdür. Albüm ASM Müzik etiketiyle piyasaya çıkmıştır. Yaklaşık yedi ay kadar süren albüm kayıtları Kasım 1996'dan Haziran 1997 tarihine kadar sürmüştür. Albümde Ali Ekber Çiçek, Mahzuni Şerif, Davut Sulari, Şah Hatayi, Haydar Ağbaba, Kemal Eroğlu ve Mustafa Atıcı gibi sanatçıların eserlerine yer verilmiştir. Albümde yer alan "Mor Koyun", "Kimselerim Yoktur Derdimi Yana" ve "Ey Erenler" gibi parçalar anonimdir. "Bir Haber" adlı parçanın söz ve müziği İsmail Özden'e aittir. Albümün aranjörlüğünü Erdal Erzincan üstlenmiştir. Albüm yayınlandıktan üç ay sonra albümden "Ağlasam mı" adlı parça yayınlandı. Erzurum'da çekilen klibin yönetmenliğini Tayfun Talipoğlu üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Sözeri</span>

Hasan Sözeri veya tam adıyla Hasan Fehmi Sözeri Türk müzisyen, kemençeci ve saz sanatçısı. TRT'nin ilk kemençe sanatçısıdır.