İçeriğe atla

Cemil Cankat

Cemil Cankat (1909 - 1976) Türk ses sanatçısı, besteci, film oyuncusu. Önce sesiyle, ardından bestelediği türkülerle şöhrete kavuştu. Sahibinin Sesi, Columbia firmaları için plaklar kaydetti. Şarkıcı filmlerinde başrol ve yardımcı rollerde yer aldı. Ortadoğu'da konser turneleri gerçekleştirdi. 300'e yakın türkü besteledi. Türküleri tanınmış ses sanatçılarının repertuvarında yer aldı.

Yaşamı

Urfa'nın Camii Kebir Mahallesi'nde doğdu. Annesi Ayşe Hanım'dan Urfa hoyratlarını dinleyerek büyüdü. Çocukluk çağında türkü söylemeye başladı. Şoförlüğünü yaptığı Urfa Belediye Başkanı ve udi Ömer Alaybey'in önerisiyle profesyonel çalışmanın imkânlarını araştırmaya başladı. 19 yaşında, nota bilgisi olmadan, maya türündeki ilk türküsü "Pencereden Kar Geliyor"u besteledi.[1] Otomobilini yenilemek için gittiği İstanbul'da Sahibinin Sesi firmasından Artaki Candan ile görüşüp bestelediği türküyü plağa okudu. 1932'de yayımlanan plak büyük ilgi görünce Sahibinin Sesi, genç türkücüyle plak anlaşması imzaladı. Ölümüne kadar onlarca 45'lik plak kaydetti. Besteleri Müzeyyen Senar, Zehra Bilir, Suzan Yakar, Suzan Güven gibi sanatçıların plaklarında yer aldı. İstanbul Radyosu'nun sınavını kazanıp program yapma hakkı kazanması Cemil Cankat'ın şöhretini artırdı. Yeşilçam'dan gelen teklifleri değerlendirip sinemaya adım attı. "Mezarımı Taştan Oyun" adlı filmde iki türküsünü seslendirdi. Ardından Köroğlu, Yara, Harman Sonu, Akıncılar, Kılıbıklar, Keloğlan, Çıldırtan Baba adlı filmlerde rol aldı ya da bestelediği türküleri seslendirdi. 1940'ların sonundan itibaren Beyrut, Bağdat, Kahire ve İskenderiye'de konserler verdi. Cemil Cankat şöhrete kavuştuktan sonra da mesleği şoförlüğü bırakmadı. Urfa'da şoförlük ve otomobil ticaretiyle hayatını kazandı. 1936'da Sıdıka Hanım'la evlendi. Üç çocuğu oldu.[2]

Tanınmış türküleri

  • Urfa'nın Etrafı Dumanlı Dağlar
  • Pencereden Kar Geliyor
  • Ayağına Giymiş Kara Yemeni
  • Dağdan Kestim Kereste
  • Ay Cemo; Ay Cemile
  • Pınara Varmadın mı
  • Diyarbakır Şat Akar
  • Gitti Canımın Cananı
  • Geceler Yarim Oldu
  • Zalim Avcı Vurdu Beni
  • Makaram Sarı Bağlar

Kaynakça

  1. ^ makale, imzasız. "Urfalı Türkücü Cemil Cankat". www.sanliurfa63.com. Urfanın Sesi Şanlıurfa 63. 15 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2017. 
  2. ^ Tükel, Zeki. "Urfalı Türkücü Cemil Cankat". Müzik Söyleşileri. 15 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Kardeş Türküler, 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri tarafından kurulan ve çağdaş halk müziği türünde eserler üreten müzik grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Safiye Ayla</span> Türk klasik Türk müziği sanatçısı

Safiye Ayla Targan, Türk Klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Müslüm Gürses</span> Türk şarkıcı ve oyuncu (1953–2013)

Müslüm Gürses ya da doğum adıyla Müslüm Akbaş, Türk arabesk ve halk müziği sanatçısı, besteci, söz yazarı ve oyuncu. Dünya'da "Father of Arabesque", Türkiye'de ise "Arabeskin Babası" ve "Müslüm Baba" olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cem Karaca</span> Türk rock müziği sanatçısı (1945–2004)

Muhtar Cem Karaca, Türk rock müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, tiyatrocu ve sinema oyuncusu. Anadolu rock türünün kurucularındandır. Birçok grupla çalışmış, grupların kurucu ve yöneticisi olmuş, güçlü bir rock kültü yaratılmasının öncülerinden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Müzeyyen Senar</span> Türk sanat müziği sanatçısı (1918–2015)

Müzeyyen Senar Türk Sanat Müziği sanatçısı. "Cumhuriyetin Divası" olarak da anılır.

Zehra Nesrin Sipahi,, Türk klasik Türk müziği sanatçısı.

Timur Selçuk, Türk piyanist, orkestratör, orkestra şefi ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Tatlıses</span> Arabesk müziği sanatçısı, besteci ve söz yazarı

Yılmaz Tatlıses, Türk arabesk müziği sanatçısı, besteci ve söz yazarı.

Seyyan Oskay, Türk şarkıcı ve tangocuydu.

<span class="mw-page-title-main">Edip Akbayram</span> Türk müzisyen

Ahmet Edip Akbayram, Türk müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Nilüfer (şarkıcı)</span> Türk şarkıcı

Nilüfer Yumlu ya da bilinen adıyla Nilüfer, Türk şarkıcı, söz yazarı ve yapımcıdır. Ayrıca UNICEF Türkiye'nin ilk iyi niyet elçisidir. 1970'li yılların başından itibaren Türk pop müziğinin önde gelen yorumcularından biri oldu. 1972 yılında yayımladığı ilk 45'liğinin ardından, 1973'te “Dünya Dönüyor” ile asıl çıkışını yakaladı. “Dünya Dönüyor”un yanı sıra, 70'ler boyunca yayımladığı “Göreceksin Kendini”, “Başıma Gelenler”, “Boşver”, “Kim Arar Seni” gibi şarkılar Türk pop müziği klasikleri arasına girdi. 1978'de Eurovision'a katıldı.Nilüfer '84 albümünde “Kar Taneleri” şarkısını söylediği ve 90'ların sonuna kadar birlikte çalıştığı Kayahan müzik kariyerinde önemli bir yer tuttu. Nilüfer, 80'ler ve 90'ların ilk yarısına kadar büyük satış yakalayan pek çok albümün ardından, zirvesini Nilüfer'le albümüyle yaşadı. Pek çok müzisyenle çalıştığı bu albüm, “Mavilim”, “Çok Uzaklarda”, “Namussuz Akşamlar” gibi hitlerin de etkisiyle 750 binin üzerinde satarak yılın en çok satan albümlerinden biri oldu. Bir sonraki albümüyle 1970'li yıllardaki hitlerini yeni düzenlemeleriyle yeni nesle taşıyan Nilüfer, 2000'lerdeki birkaç albümün ardından 2011'de yeni nesil rock müzik grup ve şarkıcılarıyla birlikte seslendirdiği 12 Düet albümü oldukça iyi tepkiler topladı. Bunun ardından bir devam albümü daha olan 13 Düet albümü geldi. Şarkıcı 2015 yılında DMC etiketiyle yayınlanan "Kendi Cennetim" albümünü piyasaya sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Ferdi Özbeğen</span> Türk piyanist ve şarkıcı

Ferdi Özbeğen, Türk piyanist ve şarkıcı. Diskografisinin çoğunda, daha önce başka sanatçıların seslendirdiği şarkıları ve popüler yabancı şarkıların çoğunlukla Ülkü Aker'in yazdığı Türkçe aranjmanlarını seslendirdi. Kariyerine orkestra müzisyenliği ile başladı. 70'li yılların ikinci yarısından itibaren tanındığı müzik tarzı ile, sonraki yıllarda "piyanist şantörlük" olarak anılacak Türk müzik akımının öncüsü olarak görülmektedir.

Necip Celal Andel,, Türk kemancı ve bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Urfalı Babi</span>

Urfalı Babi, Türk müzisyen. Asıl adı Yılmaz Kayral'dır. Özellikle 1970'lerde yayınladığı plaklar ve oynadığı filmlerle hayran kitlesini oluşturmuştur.

Seyfettin Sucu, Arap asıllı Türk ses sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Cemile Cevher Çiçek</span>

Cemile Cevher Çiçek, Türk ses sanatçısı, derlemeci ve nota yazıcıdır.

Mihrican Bahar Türk Halk Müziği sanatçısı, oyuncu. Seslendirdiği yöresel şarkılarla bilinir.

Suzan Yakar, Türk şarkıcı, sinema oyuncusu ve yapımcısı.

Mukim Tahir (Tahir Oturan), (1900, Şanlıurfa- 1946, Yenice, Zonguldak), halk ozanıdır.

Makaram Sarı Bağlar (Asiye Türküsü) uşşak makamında,2/4 lük ritme sahip kırık hava formunda türküdür. Muzaffer Sarısözen tarafından kaynak kişi Selahattin Mazlumoğlun'dan derlenip notaya alınan türkü, 60 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir. Urfalı Cemil Cankat Makarada İpliğim olarak söylemiştir. Makaram Sarı Bağlar türküsünde sarı renk yas ve uğursuzluk ifade etmektedir. Makaram türküsü veya Asiye Türküsü olarak 1936 yılında Diyarbakır, Malatya ve Adıyaman'da rastlanmıştır.