İçeriğe atla

Cemil Bulak

Cemil Bulak veya tam adıyla Cemil Hulûsi Bulak (1896, Fındıklı, Rize - 22 Ocak 1983) Türk diş hekimi.[1][2]

1896 yılında Fındıklı'da doğan Bulak, İstanbul Devleti Aliyei Osmaniye Darülhilafetül Aliyye Mederesesi'nde orta öğrenimini tamamladıktan sonra 1924 yılında İstanbul Dişçilik Mektebinden mezun oldu. Ardından 59 yıllık diş hekimliği kariyerine başlayacağı Trabzon'a geldi.

1937 yılında La Revve Odontologique dergisinde makalesi yayınlanan Bulak'ın, 1938 yılında Ankara'da toplanan Diş Hekimleri Kongresinde sunduğu metot dünyadaki 13. metoddan biri olarak kabul edilmektedir (n.mandibularise direk anastezide Bulak Metodu). 1940 yılında Halkevi Başkanlığı yaptı. 21 Mayıs 1943'TE "Yeni Halk" adını alan Halk gazetesinin sahipliği ve neşriyat müdürlüğünü üstlendi. 1953 yılında Trabzon Tabip Odasını kurarak 1 numaralı üye oldu ve yabancı ve Türkçe birçok tıbbi yayın yazdı.

Cemil Bulak, Avrupa'nın önde gelen hastanelerinde de hekimlik yaptı. 1953-1955 yılları arasında Paris'te bulunan Institute De Eastman ve daha sonra Londra'daki Victoria Hospital'de çalıştı.[3] Bulak, 22 Ocak 1983 günü muayenehanesine giderken geçirdiği kalp krizi sonucu öldü.

Evli ve üç çocuk babasıydı.

Mirası

Bulak'ın ismi Trabzon'da bir sokağa verildi.[4]

Kaynakça

  1. ^ Albayrak, Hüseyin (2010). Dünden bugüne Trabzon basını, 1869-2009. Trabzon İli ve İlçeleri Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı. ISBN 978-975-7871-26-2. 7 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2023. 
  2. ^ Jale Duraktekin Perk (2006). "CEMİL BULAK'IN BİLİMSEL KİŞİLİĞİNİN VE MESLEK YAŞAMININ ÇAĞDAŞ DİŞ HEKİMLİĞİ ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ" (PDF). 3 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Kasım 2023. 
  3. ^ "DR.CEMİL BULAK". ÖNCE TRABZON HABER SİTESİ. 7 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2023. 
  4. ^ "Dr. Cemil Bulak Sk. · Gazipaşa, 61030 Ortahisar/Trabzon, Türkiye". Dr. Cemil Bulak Sk. · Gazipaşa, 61030 Ortahisar/Trabzon, Türkiye. 7 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ortahisar</span> Trabzonun merkez ilçesi

Ortahisar, Trabzon ilinin bir ilçesi olup doğusunda Yomra, batısında Akçaabat ve güneyinde Maçka İlçeleri ile çevrilidir. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Trabzon merkez ilçesinin kaldırılması sonucu ilçe olmuştur. Trabzon'un en kalabalık nüfuslu ilçesidir. Ortahisar kırsalında 9 kasaba ve 38 köy bulunmaktaydı, kabul edilen kanun ile hepsi mahalle statüsüne geçiş yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Üniversitesi (), Ankara'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 13 Haziran 1946 tarihinde kabul edilen 4936 sayılı kanunla kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde kurulan ilk üniversite olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">İnönü Üniversitesi</span> Malatyada kurulu devlet üniversitesi

İnönü Üniversitesi 3 Nisan 1975 tarihinde Malatya'da kurulan bir devlet üniversitesidir. İlk olarak Temel Bilimler Fakültesi ve Eğitim Fakültesi olarak kuruldu. 28 Şubat 1977 tarihinde Temel Bilimler Fakültesi'nin Fizik, Kimya ve Matematik bölümlerine öğrenci alınmasıyla fiilen eğitim ve öğretime başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Fındıklı</span> Rizenin ilçesi

Fındıklı, Rize iline bağlı ilçe ve aynı adı taşıyan ilçe merkezi. Yüzölçümü 409 km²; ilçe nüfusu 16.100 merkez nüfusu 16.241(2024); köy sayısı 17'dir.

Necmettin Karaduman, Türk siyasetçi ve eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı.

Yusuf Günaydın Türk diş doktoru ve siyasetçi. 1989-1994 yılları arası Fatih (İstanbul) Belediye Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Diş hekimliği tarihi</span>

Diş hekimliği tarihi; diş hekimliğinin tarihsel gelişimini incelemektedir. Diş hekimliği tarihi ile ilgili en eski kayıtlara Mısır'da rastlanmaktadır.İmhotep bilinen ilk hekimdir. MÖ 2700 yıllarında Mısır'da yaşadığı kabul edilmektedir. İmhotep'in yaşadığı dönemde Mısır'da hekimler göz hekimi, barsak hekimi, diş hekimi… gibi branşlara ayrılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, İstanbul Üniversitesine bağlı olup Türkiye'nin ilk diş hekimliği fakültesidir. Elli yıldan uzun bir süre diş hekimliği eğitimi veren tek kurum olarak görev yapmıştır. Dolayısıyla, çağdaş Türk diş hekimliğinin başlaması ve gelişmesinde birincil temel rol oynamıştır. 1908 yılında kurulan Darülfunun Osmanlı Tıp Fakültesi Dişçi Mektebi'nin devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kireçhane, Ortahisar</span>

Kireçhane, Trabzon ilinin Ortahisar ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Bulak, Ortahisar</span>

Bulak, Trabzon ilinin Ortahisar ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Doğançay, Ortahisar</span>

Doğançay, Trabzon ilinin Ortahisar ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Fındıklı, Akçaabat</span>

Fındıklı, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir.

Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi ya da halk arasında bilinen adıyla Okmeydanı SSK, İstanbul'un Şişli ilçesi, Kaptanpaşa Mahallesi'nde bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'na bağlı olan bir şehir hastanesidir. Hastanenin başhekimliğini Prof. Dr. Mehmet Mesut Sönmez yapmaktadır. Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi bünyesinde 33 farklı branşta klinik ve 8 farklı branşta yoğun bakım ünitesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çukurçayır, Ortahisar</span> Trabzonun Ortahisar ilçesinin  mahallesi

Çukurçayır, Trabzon ilinin Ortahisar ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon</span> Trabzon ilinin merkezi olan şehir

Trabzon, Trabzon ilinin merkezi olan şehridir. Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan ilin Karadeniz'e kıyısı bulunur. Günümüzde Karadeniz Bölgesi'nin Samsun'dan sonra ikinci büyük kentidir. 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen büyükşehir yasa tasarısı ile büyükşehir belediyesi olmuş ve merkez ilçe kaldırılarak Ortahisar ilçesi kurulmuştur. Trabzon iki il ile birlikte de "şehzadeler şehri" olarak anılır. Evliya Çelebi Trabzon için şöyle demiş: "Bu şehre küçük İstanbul denilse yeridir. İrem bağları gibi süslü bir şehirdir burası.'' Fatih Sultan Mehmed ise Trabzon'u kuşattığı vakit şöyle söylemiştir: ''Trabzon fethedilmeden İstanbul fethedilmiş sayılmaz.''

<span class="mw-page-title-main">Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi</span> Antalyada kurulu devlet üniversitesi

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Alanya'da 23 Nisan 2015 tarih ve 29335 sayılı kanun ile kurulan devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kent Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kent Üniversitesi, Engelsiz Eğitim Vakfı tarafından İstanbul'un Cihangir semtinde Sıraselviler Caddesi üzerinde kurulmuş vakıf üniversitesi. Üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanı Berna Yılmaz, Rektörü Prof. Dr. Necmettin Atsü'dür.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Atlas Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

T.C. İstanbul Atlas Üniversitesi, 2018 yılında Türk Balkan Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir üniversitedir. 2020-2021 akademik yılında eğitime geçen üniversitenin İstanbul Bağcılar'da Atlas Üniversitesi Medicine Hospital Hastanesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gazipaşa, Ortahisar</span>

Gazipaşa, Trabzon ilinin Ortahisar ilçesine bağlı bir mahalledir.