İçeriğe atla

Cemi'i Can Deliorman

Cemi'i Can Deliorman
Doğum1984
Eskişehir
AlanıOrkestra şefi
Sanat eğitimiGraz Müzik Üniversitesi
Viyana Müzik Üniversitesi
Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Keman Bölümü

Cemi'i Can Deliorman (d. 1984, Eskişehir), Türk orkestra şefi.

Avusturya'da orkestra şefi eğitimi aldığı sırada Türkiye'nin en genç orkestra şefi unvanını aldı.[1] 2010-2017 arasında Devlet Çoksesli Korosu'nu yönetti; 2017'de Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) yardımcı şefi, 2020'de ise CSO genel müzik direktörü oldu.[2][3]

Yaşamı

1984 yılında Eskişehir'de doğdu.[4] 13 yaşında iken Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nın Keman Bölümü'ne girdi; Ezgi Gönlüm Yalçın'ın öğrencisi oldu. Keman eğitiminin son üç yılında orkestra şefliği üzerine yoğunlaştı; Sami Hatipoğlu ve Burak Tüzün'den şeflik dersleri aldı.

17 yaşındayken Borusan Kocabıyık Vakfı'nın sağladığı eğitim bursu ile Viyana Müzik Üniversitesi'nin orkestra şefliği hazırlık sınıfında şeflik çalışmalarına başladı.[5] Yuji Yuasale orkestra şefliği, müzik pedagogu Reinhard Amon ile piyano ve müzik teorisi çalıştı. Graz Müzik Üniversitesi orkestra şefliği bölümünde Martin Sieghart'ın orkestra şefliği sınıfından mezun oldu. Öğrenciliği sırasında Viyana Filarmoni Orkestrası'nın ve Singverein korosunun şeflik seminerlerine katıldı ve Singverein Korosu şefi Johannes Prinz ile koro şefliği alanında düzenli olarak çalıştı.

Yüksek lisans eğitimi için ABD''ye gitti. New Jersey eyaletinin Princeton şehrinde bulunan Westmnister Korosu Koleji'nde Joe Miller ve James Jordan ile çalıştı. Westminster Senfonik Korosu ile Lincoln Center, Carnegie Hall gibi ünlü konser salonlarında sahneye çıktı. Şef Kurt Masur ile Mendelssohn'un, Die erste Walpurgisnacht kantatı, 21. yüzyılın önemli müzisyenlerinden Pierre Boulez ile Gustav Mahler senfonileri üzerine çalıştı.[6] Yüksek lisans derecesini Graz Müzik Üniversitesi Orkestra Şefliği Bölümü'nde tamamladı. Gustav Mahler'in Diriliş Senfonisi üzerine tezi, 2013'te Almanya'da Akademiker Verlag tarafından kitap olarak yayınlanmııştır.[6]

Deliorman, 2010'da Devlet Çoksesli Korosu tarafından Ankara'ya davet edildi[7] ve kurumun sanatçıları tarafından şef olarak seçildi. 2010-2017 arasında şefliğini yaptığı[8] koro ile birçok uluslararası müzik festivaline katıldı. Uluslararası Walter Strauss Şeflik Çalıştayı, Ulusal Koro Eseri Beste Yarışması gibi projeleri gerçekleştirdi.

2012- 2013 konser sezonunda Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın şef yardımcısı olarak; 2015-2017 yılları arasında Bahçeşehir Üniversitesi Oda Orkestrası'nın müzik direktörü olarak görev yaptı. Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi gibi eğitim kurumlarında konuk öğretim üyesi olarak çalıştı.[2]

2017 sezonundan itibaren Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası yardımcı şefliği görevini üstlendi;[4] şef Rengim Gökmen'in görev süresinin dolması üzerinde 2020- 2021 konser sezonunda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası şefi (müzik direktörü) oldu.[1][7]

Kaynakça

  1. ^ a b Çetinmen, Gizem (30 Haziran 2020). "'Felsefeye ilgim şefliğe yöneltti'". Milliyet. 17 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 
  2. ^ a b "Cemi'i Can Deliorman". CSO resmî sitesi. 20 Temmuz 2020. 4 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2021. 
  3. ^ "Cemi'i Can Deliorman" (PDF). Cokseslikoro.gov.tr. 28 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2021. 
  4. ^ a b "Cemi'i Can Deliorman CSO Şef Yardımcısı oldu". Sanattanyansimalar.com. 31 Temmuz 2017. 21 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 
  5. ^ "Bursiyerler". Borusan Kocabıyık Vakfı web sitesi. 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 
  6. ^ a b "Cemi'i Can Deliorman Pierre Boulez'i anlatıyor". Andante.com.tr. 3 Şubat 2016. 1 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 
  7. ^ a b Bali, Serhan (24 Eylül 2020). "Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın yeni kaptanı". Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın yeni kaptanı. 18 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 
  8. ^ "Şef & Koro – Devlet Çoksesli Korosu". 7 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürer Aykal</span> Türk orkestra şefi

Gürer Aykal Türk orkestra şefi. 1988'den beri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın şefliğini, ayrıca Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın genel müzik direktörlüğünü ve daimi şefliğini yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası</span> T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı orkestra

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası veya kısa adıyla CSO, Türkiye'de çok sesli müziği yayma, tanıtma, sevdirme, Türk bestecilerin eserlerini yurt dışında seslendirme amaçlarına hizmet eden Ankara'da yerleşik senfoni orkestrasıdır. Dünyada, kuruluşundan itibaren varlığını kesintisiz sürdüren en eski orkestralardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

Rengim Gökmen, Türk orkestra şefidir.

İstemihan Taviloğlu, Türk besteci ve müzik eğitimcisidir. Bir klarnet konçertosu besteleyen ilk Türk besteci olarak tanınmıştır. Ankara Devlet Konservatuvarında müzikoloji bölümünün kurucu üyesi olan ve bu kurumda 20 yıl solfej ve armoni dersleri vermiş olan Taviloğlu, konservatuvardan yetişen tüm müzisyenlerin öğretmeni olarak bilinir.

İbrahim Yazıcı Türk piyanist ve orkestra şefidir.

TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu, 1970 yılında TRT Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren çoksesli koro.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Çoksesli Korosu</span>

Devlet Çoksesli Korosu, Kültür Bakanlığı Korosu, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 1988 yılından beri hizmet vermekte olan çoksesli bir korodur.

Umut Fırat Yükselir, Türk besteci ve orkestra şefi yöneticisi.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Şarkı Derneği</span>

Viyana Şarkı Derneği, Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Müzik Dostları Derneği’nde konserler veren ve yaklaşık 230 üyesi olan bir korodur.

Çağatay Akyol, Türk arpist.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu</span> Ankarada tarihi bir konser salonu

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu , Ankara’da 1961-2020 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) konserlerini verdiği ve provalarını gerçekleştirdiği 800 kişilik konser salonudur. Günümüzde Devlet Çoksesli Korosu'na tahsis edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Uçarsu</span>

Hasan Uçarsu, Türk besteci, akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">İnci Özdil</span> senfoni orkestrası şefi

İnci Özdil, Türk orkestra şefi.

Eray İnal, Türk fagot sanatçısı, besteci, orkestra şefidir.

Yiğit Karataş,, Türk kemancı.

<span class="mw-page-title-main">CSO Ada Ankara</span> Ankarada bir konser salonu

CSO Ada Ankara, Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konserleri için 1995-2020 arasında inşa edilmiş senfonik müzik salonu.

<span class="mw-page-title-main">Orçun Orçunsel</span>

Orçun Orçunsel Türk piyanist, besteci ve orkestra şefidir. 2008'den beri İstanbul'da kurmuş olduğu Orchestra'Sion senfonik topluluğunun daimi şefliğini ve genel sanat yönetmenliğini yapmaktadır.

Hasan Adıgüzel veya Hasan Adıgüzelzade, orkestra şefi, besteci.