İçeriğe atla

Cemal Öğüt

Cemal Öğüt veya Hacı Cemal Öğüt (d. 1887 Alasonya Yunanistan - ö. 1966, İstanbul), Türk yazar, hukukçu ve din adamı.

Yaşamı

Cemal Öğüt, 1887 yılında Yunanistan'ın Mora Yenişehir'e bağlı Alasonya kasabasında doğdu. Rumeli'nin fethinden sonra Konya'dan getirilip buraya yerleştirilen bir aileye mensuptur. Müderris Ömer Hulûsi Efendi'den Arap dili ve edebiyatı okudu ve hafızlığını tamamladı. Orta ve lise tahsilini memleketinde yaptı. İstanbul'da (1903) Dârülfünun Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.[1] Kurtuluş Savaşı döneminde Anadolu'daki milli mücadeleye İstanbul'dan yardım faaliyetlerinde bulunmuştur. Müdâfaa-i Milliye Cemiyeti'nin İstanbul şubesini açmış ve Beşiktaş'taki evini bu şubenin merkezi yapmıştır. Cemiyetin 44 maddelik tüzüğünü de kendisi kaleme almıştır.[2] Millî Mücadele'deki faal rolü nedeniyle kendisine İstanbul mebusluğu teklif edilmiş olsa da bu teklifi kabul etmemiştir. Bilindiği kadarıyla 13 telif eseri bulunan Cemal Öğüt ayrıca Mısır Şeyhülkurrâsı Ali Muhammed Dabbâ'ın Fetḥu'l-kerîmi'l-mennân fî âdâbi ḥameleti'l-Ḳurʾân adlı eserini Nur ve Edeb adıyla Türkçeye tercüme etmiştir. (İstanbul 1941) “Defter-i Mev‘ıza” adlı bir çalışması da yazma halde mevcuttur.[3] Vasiyeti üzerine 7000 ciltlik kütüphanesi İstanbul İlahiyat Fakültesi'ne bağışlandı.[4] 1966 yılında İstanbul'da vefat etti. Cemal Öğüt'ün kabri, Edirnekapı Şehitliğindedir.

Eserleri

  • Oğullara Armağan: Ahlâkî Ana ve Baba Hakları (İstanbul 1928)
  • İçtimai ve Ahlâkî Temizlik (İstanbul 1936)
  • Fâtımatüzzehra (İstanbul 1940)
  • İslâm Tarihinin Maruf Simalarından Hz. Muhammed'in Dadısı Ümmü Eymen (İstanbul 1941)
  • Tekbir: Tekbir-i Teşrîk (İstanbul 1947)
  • Kadın İlmihali: Müslüman Kadınların Hususi Hallerine Dair Dini Bilgiler (İstanbul 1947)
  • Çocuklarda Ana ve Baba Saygısı (İstanbul 1948)
  • Ümmü Hâni (İstanbul 1950)
  • Bereket ve Rahmeti İlahiyye Bürhanlarına Dair Kırk Hadisi Şerif (İstanbul 1951)
  • Meşhur Eyüb Sultan (İstanbul 1955)
  • Cedvel (Peygamberimizin Kısaca Hayatı ve Fevkalade Haller) (İstanbul 1960)
  • Kur'ân-ı Azîmüşşan'a Göre Maddî ve Mânevî Fezâ Âlemleri (İstanbul 1964)
  • Kurra-i Muhammedi (İstanbul 1965)[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Vehbi Vakkasoğlu, "Cemal Öğüt", www.islamansiklopedisi.org.tr. Erişim Tarihi:17.03.2020.
  2. ^ M. Murtaza Özeren, "Kimler Hacı Cemal Öğüt'ün talebesi olmamış ki" 17 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. www.dunyabizim.com. Erişim Tarihi: 17.03.2020.
  3. ^ MÜİF Ktp., Cemal Öğüt, nr. 516.
  4. ^ Cemal Öğüt 21 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., www.biyografi.net, Erişim Tarihi: 17.03.2020.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bektaşîlik</span> Sufi/tasavvufî tarikat

Bektâşîlik, adını 13. yüzyıl Anadolu'sunun İslâmlaştırılması sürecinde etkin faaliyet gösteren ve Hoca Ahmed Yesevî'nin öğretilerinin Anadolu'daki uygulayıcısı konumunda olan Hacı Bektaş-ı Veli'den alan, daha sonra ise 14. ilâ 15. yüzyıllarda Azerbaycan ve Anadolu'da yaygınlaşan Hurûfilik akımının etkisiyle ibahilik, teslis (üçleme), tenasüh ve hulul anlayışlarının da bünyesine katılmasıyla 16. yüzyılın başlarında Balım Sultan tarafından kurumsallaştırılan, On İki İmam esasına yönelik sufi/tasavvufî tarikat.

<span class="mw-page-title-main">Hakkı Yeten</span> Türk futbolcu ve teknik direktör

Hakkı Yeten, santrafor mevkiinde görev almış Türk millî futbolcu, teknik direktör, spor yöneticisi, avukat ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 18. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Refik Koraltan</span> 8. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Bekir Refik Koraltan, Türk bürokrat ve siyasetçi. Demokrat Parti döneminde, 1950 ile 1960 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vehbi Koç</span> Türk iş insanı ve Koç Holdingin kurucusu

Ahmet Vehbi Koç, Türk sanayici ve iş insanı, Koç Holding'in kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Sarı Saltuk</span> Türk ermiş

Sarı Saltuk Baba Balkanların Osmanlılar tarafından fethedilmesinden önce başlıca Balkanlarda ve civârındaki bölgelerde seyahat ederek insanlara İslâm'ı tebliğ eden Alevî-Bektâşî şeyhi ve Türkmen bir Derviştir.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Madanoğlu</span> Türk asker ve senatör

Cemal Madanoğlu Türk asker. 27 Mayıs Darbesi'nin fiilî lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Paşa</span> Türk asker ve siyasetçi

Ahmed Cemâl Paşa, Türk siyaset adamı ve asker, İkinci Meşrutiyet döneminde İttihat ve Terakkî Cemiyeti'nin üç liderinden biridir. Özellikle Üç Paşalar İktidarı olarak da bilinen, 1913-1918 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun iç ve dış siyasetinin belirlenmesinde etkin rol oynamıştır. 11 Mart 1914 ve 14 Ekim 1918 tarihleri arasında bahriye nâzırlığı, 7 Aralık 1913 ve 21 Mart 1914 tarihleri arasında ise nâfia nazırlığı görevini üstlenmiştir. I. Dünya Savaşı'nda Suriye-Filistin Cephesi'nin komutanı olarak görev yaptı. 1915 yılında Türklere saldıran çetelere destek Ermenilerin sürgün edilmesini planlayanlardan birisidir.

Ahmet Hamdi Akseki, Türk din bilgini, 3. Diyanet İşleri Başkanı. 1947'den vefatına değin Diyanet İşleri Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">İttihat ve Terakki</span> Osmanlı İmparatorluğunda siyasal teşkilat

İttihat ve Terakki Cemiyeti, sonraları İttihat ve Terakki Fırkası, Osmanlı İmparatorluğu'nda İkinci Meşrutiyet'in ilanına önayak olup 1908-1918 yılları arasında faaliyet gösteren, 21 Mayıs 1889 tarihinde kurulmuş bir siyasal hareket ve siyasi partidir. Triumvira sistemi ile yönetilen bir meclis yapısında egemenlik sürmüştür.

Mehmet Ruhi Arel,, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Mahabad Cumhuriyeti</span> 1946da kurulmuş tanınmayan Kürt devleti

Mahabad Cumhuriyeti, Ocak 1946'da Sovyetler Birliği'nin desteğiyle kurulan ve Sovyetler Birliği'nin çekilişiyle aynı yıl içinde yıkılan, Birleşmiş Milletler tarafından tanınmamış Kürt devletiydi.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Demirağ</span> Türk sinema yönetmeni, yapımcı ve senarist

Ömer Turgut Demirağ, Türk sinema yönetmeni, yapımcısı ve senarist.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Marmara Üniversitesi'ne bağlı, bünyesinde gazetecilik; halkla ilişkiler; radyo televizyon ve sinema bölümleri olmak üzere üç bölümden müteşekkil fakültedir.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (erkek boks takımı)</span> Fenerbahçe Spor Kulübünün boks takımı

Fenerbahçe Erkek Boks Takımı Fenerbahçe'nin erkek boksörlerinden oluşmaktadır. 1912-1913 sezonunda, kulübün çatısı altında kurulan branş, Türkiye'nin başarılı boks takımlarından biridir. Takım, idman için kulübün diğer branşlarına da ev sahipliği yapan Dereağzı Tesisleri'ni kullanmaktadır. Son yıllarda Kickboks, Tae-bo ve Wushu sporları da tatbik edilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ümmü Gülsüm</span> Mısırlı şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu

Ümmü Gülsüm Mısırlı Arap şarkıcı, söz yazarı ve sinema oyuncusu. Doğu'nun Yıldızı ve Mısır'ın 4. Piramidi olarak da tanınmaktadır.

Bu madde Osmanlı Devleti'nde kurulmuş siyasi partiler hakkındadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span> Ankara Üniversitesine bağlı fakülte

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi'nde eğitim ve öğretim veren, Ankara Üniversitesine bağlı bir fakültedir. Osmanlı Devleti döneminde sivil yönetici sınıfını yetiştirme amacıyla açılmış ve Türkiye'de siyaset bilimi ve iktisadın birçok alanında yükseköğrenim sağlayan ilk kurumdur.

Nevhiz Tanyeli Türk ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Coğrafya Kurumu</span>

Türk Coğrafya Kurumu, Türkiye’de coğrafyanın ve diğer yer ve beşer ilimlerinin gelişimine ve ilerleyişine çalışmak, Türkiye’nin bilimsel metotlarla coğrafyasını incelemek, dünya coğrafya hareket ve ilerleyişlerini takip etmek amacıyla Birinci Türk Coğrafya Kongresi'nde kurulması önerilmiş ve 12 Mart 1942 tarihinde kamu yararına kurulmuş bir dernektir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed el-Kasabji</span>

Muhammed el-Kasabji Mısırlı bir müzisyen ve besteciydi. 20. yüzyılda Mısır'ın önde gelen beş bestecisinden biri olarak kabul edilmektedir. Kredilerinin çoğu, büyük eserlerinin ve notalarının çoğunu seslendiren Ümmü Gülsüm, Asmahan ve Leyla Murad'a gitti. Günümüze kadar pek çok eleştirmen Muhammed el-Kasabji'yi, kendi döneminde sahip olduğu büyük yetenek ve becerilerden dolayı ud ustası olarak sınıflandırmıştır.