İçeriğe atla

Cem Zorlu

Cem Zorlu
Doğum9 Temmuz 1963
Ereğli/Konya, Türkiye
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye
Kariyeri
Dalıİslam Tarihi
Çalıştığı kurumlarNecmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü

Cem Zorlu (d. 9 Temmuz 1963), Türk akademisyendir.

9 Temmuz 1963 tarihinde Konya Ereğli'de doğdu. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni 1988 yılında bitirdi.[1] Doktorasını, Selçuk Üniversitesi'nde İslam Tarihi Anabilim dalında tamamladı (1999). Selçuk Üniversitesi'nde Doçent oldu (2002).[2] Aynı üniversitede profesörlük unvanını aldı (2007).

2009-2010 yılları arasında Malatya İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi dekanı olarak görev yaptı. 2011 yılı haziran ayında yapılan genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden XXIV. Dönem Konya Milletvekili olarak TBMM'ye girdi. 24. Dönemde Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu ve İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği Üyesi oldu.

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Cem Zorlu, 2547 sayılı Kanunun 13'üncü ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2'nci, 3'üncü ve 7'nci maddeleri gereğince Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. Halen bu görevini sürdürmektedir.

Yayınlanmış 6 kitabı bulunmaktadır.

Arapça, Almanca ve İngilizce bilen Zorlu, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Uzmanlık alanları

  • İslam Tarihi

Kitapları

  1. İslam Tarihinde İlk İktidar Mücadelesi (2014)
  2. Alim ve Muhalif & İmam-ı Azam Ebu Hanife'nin Siyasi Otorite Karşısında Tutumu (2013)
  3. Din ve Siyasal Söylem / Abbasi Devleti'nin Meşruiyet Kavgası (2006)
  4. İslam'da İlk İktidar Mücadelesi (2002)
  5. Abbasilere Yönelik Dini ve Siyasi İsyanlar (2001)

Kaynakça

  1. ^ [Konya Ansiklopedisi,cilt 9, sayfa 193.]
  2. ^ [Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi, İst, Elvan Yay, 10.cilt, 4026. sayfa.]

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Refah Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–1998)

Refah Partisi, Millî Görüş hareketinin 12 Eylül Darbesi'nden sonra kurulan siyasi partisi. 1987'de genel başkanlığa Necmettin Erbakan getirildi. 1991 seçimlerinde meclise girdi. 1995 seçimlerinden birinci parti olarak çıktı. 1997'de Refahyol Hükûmetini kurdu. "Lâik Cumhuriyet ilkesine aykırı eylemleri" gerekçesiyle, 16 Ocak 1998'de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.

Meram Tıp Fakültesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi'ne bağlı bir tıp fakültesidir. Fakültenin Temel, Dahili, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümlerinde, 42 Anabilim Dalı ve 26 Bilim Dalı bulunmaktadır.

Adnan Demircan,, yazar ve akademisyen. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü, İslam Tarihi Anabilim Dalı Öğretim üyesi.

İbrahim Hulusi Öktem, Türk hekim, eski milletvekili.

Halil Ürün, Türk siyasetçidir.

Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi'ne bağlı bir eğitim fakültesidir.

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi

Saim Sakaoğlu Türk halk edebiyatı ve bilimi profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sâcoğulları</span>

Sâciler veya Sâcoğulları, Azerbaycan'da hüküm sürmüş bir hanedandır. Sâcoğulları hanedanı, Azerbaycan'daki bir halife hükümdar soyu idi. Sâciler, Orta Asya'daki Uşrusana kentinden göç etmiş, İrani (Soğd) kökenli bir topluluk ya da Abbasi hizmetindeki Türk kökenli bir komutan olan Ebu's-Sâc Dîvdad b. Yûsuf Dîvdest'in ailesindendir.

<span class="mw-page-title-main">Mevlana Üniversitesi</span>

Mevlana Üniversitesi Gevher Sultan Eğitim Araştırma, Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından kuruluş işlemleri yürütülmüş ve 07.07.2009 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 5913 nolu kanunun ek 114. Maddesi ile Konya ilinde kurulan vakıf üniversitesiydi. Üniversite adını Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'den almaktadır. 2010-2011 eğitim-öğretim döneminde eğitim öğretime başlamıştı. Temmuz 2016'da 196 öğretim üyesi görev yapmakta ve 3.784 lisans, 349 yüksek lisans ve 36 doktora öğrencisi üniversitede aktif olarak eğitimlerine devam ediyordu. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Millî Görüş</span> İslamcı ve muhafazakâr ideoloji

Millî Görüş veya Erbakancılık, Necmettin Erbakan tarafından kurulan, 1969 yılında "Bağımsızlar Hareketi" ile başlayan ve ilk olarak Millî Nizam Partisi ile partileşerek günümüze kadar gelen İslamcı ideoloji ve siyasi akım. Günümüzde Türkiye'de Yeniden Refah Partisi ile Saadet Partisi resmî olarak Millî Görüş ideolojisini benimsemektedir. Ancak her iki parti de Millî Görüş'ün tek temsilcileri olduklarını iddia edip birbirlerini Millî Görüş'e karşı ihanetle suçlamaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Necmettin Erbakan Üniversitesi</span> Konyada kurulu devlet üniversitesi

Necmettin Erbakan Üniversitesi, 2010 yılında Konya'da bir devlet üniversitesi olarak 14 Temmuz 2010 tarih ve 6005 sayılı kanun ile "Konya Üniversitesi" adı ile kurulmuş ve kuruluşu 21 Temmuz 2010 tarih ve 27648 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Alâaddin</span>

Şehzade Alâaddin Ali Çelebi, 6. Osmanlı padişahı II. Murad'ın oğlu.

Muzaffer Şeker,, Türk veteriner, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin kurucu rektörü, Türkiye Bilimler Akademisi başkanı.

Mustafa Demirci Konya Türk akademisyen.

Ali Akpınar,, Türk akademisyen, müftü.

<span class="mw-page-title-main">Konya Teknik Üniversitesi</span> Konyada kurulu devlet üniversitesi

Konya Teknik Üniversitesi, yeni adı ile 2018 yılında kurulan Konya ilinin Selçuklu ilçesinde bulunan devlet üniversitesi.

Orhan Çeker, Türk ilahiyatçı ve akademisyen.

Musa Kazım Arıcan, Türk akademisyen.

Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, Akademisyen ve Konya Teknik Üniversitesi Rektörü.