İçeriğe atla

Cem Yalçın Yıldırım

Cem Yalçın Yıldırım
Doğum8 Temmuz 1961 (63 yaşında)
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye Cumhuriyeti
Mezun olduğu okul(lar)ODTÜ (BSc, 1982)
Toronto Üniversitesi (PhD, 1990)[1]
Ebeveyn(ler)Cemal Yıldırım
Ödüllerİkeda Araştırma Ödülü (2006)
Cole Ödülü (2014)
Resmî site[1]
Kariyeri
DallarıMatematik
Çalıştığı kurumlarBilkent Üniversitesi
Boğaziçi Üniversitesi
Doktora
danışmanı
John Friedlander

Cem Yalçın Yıldırım (d. 8. Temmuz 1961), Türk matematikçi. Sayılar kuramı üzerine yaptığı ortak araştırmalarla dünyaca tanınmaktadır.

Hayatı

Cem Yalçın Yıldırım'ın babası ünlü Türk felsefecisi olan Cemal Yıldırım'dır. Cem Yalçın Yıldırım, 1961 yılında ABD'nin Indiana eyeletinin Bloomington şehrinde dünyaya geldi[2]; doğduğunda babası Bloomington şehrindeki Indiana Üniversitesi'nde eğitim felsefesi ve bilim felsefesi alanlarında doktora yapıyordu.[3] ABD ve Kanada'daki yüksek eğitiminden sonra 1990'da Türkiye'ye dönmüş; ilk önce, Bilkent Üniversitesi'nde çalışmıştır. Halen, 2002 yılında çalışmaya başladığı Boğaziçi Üniversitesi'nde çalışmaktadır.[2]

Eğitimi

Liseyi Ankara Fen Lisesi'nde bitirdikten sonra[4], babasının telkinleriyle Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) fizik bölümünde okumaya başlamıştır. Yıldırım, fizik bölümünde okuyor olsa da burada daha çok matematik dersi almıştır; hatta, birinci sınıfı bitirince tekrar sınava girip Boğaziçi Üniversitesi matematik bölümünü kazanmış ama gitmemiştir.[5]ODTÜ'den fizik lisans derecesini 1982 yılında aldıktan sonra, aynı yıl ABD'nin New York eyalatindeki Stony Brook Üniversitesi'ne fizik doktorası yapmak için gitmiştir. Burada geçirdiği bir yıldan sonra bölümünü değiştirerek Kanada'daki Toronto Üniversitesinde matematiğin sayılar kuramı alanında doktora eğitimine başlamıştır.[2]. Yıldırım, 1990'da John Benjamin Friedlander danışmanlığı altında yazdığı Zeta Fonksiyonu Kuramı: Çift Korelasyonu ve Değer dağılımı[6] başlıklı teziyle matematikte doktora derecesini almıştır.[1]

Çalışmaları

Cem Yalçın Yıldırım, 1995-1996 akademik yılında ABD'nin Kaliforniya eyaletinin San Jose şehrindeki San Jose Eyalet Üniversitesi'ne matematikçi Dan Goldston ile beraber araştırma yapmak için gitmiştir.[1][7] Buradaki işbirliğinin ürünü olarak bir makale hazırlayıp ikinci makale üzerinde çalışmaya başlamışlardır. Bu iki makalede kullanmaya başladıkları bir fonksiyon çok daha sonraları GPY eleği olarak adlandırılacak kavramın çekirdek fikri olmuştur.[7] Bu iki matematikçi, 1999 yılında bu sefer aynı eyaletin Berkeley şehrindeki MSRI (Mathematical Sciences Research Institute)'da tekrar biraraya gelmiştir. Bu çalışmaların sonucu olarak 2003'te ortaya atılan ilk taslak makalede hata bulununca[8] makale geri çekilmiştir ve bu ikiliye Macar matematikçi János Pintz katılmıştır. Bugün GPY eleği diye bilinen kavram ilk defa bu üçlünün 2005 yılındaki bir çalışmasında görülmüştür. Aynı çalışmada

diye devam eden dizi, 'inci asal sayı olmak üzere, bütün asal sayıları temsil ediyorsa, o zaman olur.

sonucu elde edilmiştir ve bu sonuç üçlünün sonraki makalelerinde iyileştirilmiştir.[9] Sonuç olarak İkiz asallar hipotezi denilen ve çözülmesi çok zor olduğu öngörülen bir probleme doğru büyük bir adım atılmıştır.

Goldston, Pintz ve Yıldırım'ın yöntemi ve ulaştığı sonuçlar daha sonra matematik dünyasında sürpriz bir çıkış yapan Yitang Zhang'ın 2013'teki yayınında önemli bir temel olmuştur. Yitanzg Zhang,

olduğunu göstermiştir.

Dan Goldston, János Pintz, Cem Yalçın Yıldırım ve Yitang Zhang çalışmalarından dolayı sayılar kuramında verilen Cole Ödülünü paylaşmışlardır.[10]

Notlar

  1. ^ a b c Mathematics Genealogy Project'te Cem Yalçın Yıldırım
  2. ^ a b c "Cem Yalçın Yıldırım'ın resmi sitesindeki CV'si" (PDF). 21 Eylül 2024 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2024. 
  3. ^ Yıldırım, Ömer. "Cemal Yıldırım kimdir?". www.felsefe.gen.tr. 21 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2024. Cemal Yıldırım'ın Biyografisi 
  4. ^ İşçi, Muhammed (22 Ekim 2018). "Cem Yalçın Yıldırım Kimdir". www.muhendisbeyinler.net. 5 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Mahsereci, Nazan; Helvacıoğlu, Ender (1 Mart 2014). "Cole Ödülü'nü alan Cem Yalçın Yıldırım ile söyleşi: Asal sayılarla uğraşmak…". www.bilimvegelecek.com.tr. 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ İng. Zeta Function Theory: Pair Correlation And Value Distribution
  7. ^ a b Goldston, Dan. "Cem Yalçın Yıldırım and The Origin Of the GPY Method". Matematik Dünyası. 2021 (1). Erişim tarihi: 20 Eylül 2024. 
  8. ^ "On the error in Goldston and Yildirim's ``Small gaps between consecutive primes". www.aimath.org. 20 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2024. 
  9. ^ Goldston, Daniel; Pintz, János; Yıldırım, Cem (1 Eylül 2009). "Primes in tuples I". Annals of Mathematics. 170 (2): 819-862. doi:10.4007/annals.2009.170.819. ISSN 0003-486X. 
  10. ^ "2014 Cole Prize in Number Theory" (PDF). American Mathematical Society. 7 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Kasım 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematik</span> nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenen bilim dalı

Matematik ; sayılar, felsefe, uzay ve fizik gibi konularla ilgilenir. Matematikçiler ve filozoflar arasında matematiğin kesin kapsamı ve tanımı konusunda görüş ayrılığı vardır.

Sayı, sayma, ölçme ve etiketleme için kullanılan bir matematiksel nesnedir. En temel örnek, doğal sayılardır. Sayılar, sayı adı (numeral) ile dilde temsil edilebilir. Daha evrensel olarak, tekil sayılar rakam adı verilen sembollerle temsil edilebilir; örneğin, "5" beş sayısını temsil eden bir rakamdır. Yalnızca nispeten az sayıda sembolün ezberlenebilmesi nedeniyle, temel rakamlar genellikle bir rakam sisteminde organize edilir, bu da herhangi bir sayıyı temsil etmenin organize bir yoludur. En yaygın rakam sistemi Hint-Arap rakam sistemidir, bu sistem on temel sayısal sembol, yani rakam kullanılarak herhangi bir negatif olmayan tam sayının temsil edilmesine olanak tanır. Sayılar sayma ve ölçme dışında, etiketlerde, sıralamada ve kodlarda kullanılmak için de sıklıkla kullanılır. Yaygın kullanımda, bir rakam ile temsil ettiği sayı net bir şekilde ayrılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Goldbach hipotezi</span>

Goldbach hipotezi ya da Goldbach sayısı, sayılar teorisindeki ve tüm matematikteki en eski ve en çok bilinen çözülmemiş problemlerden biridir. Hipotezde:

2'den büyük her çift tam sayı, iki asalın toplamı olarak ifade edilebilir.
<span class="mw-page-title-main">Asal sayı</span> sadece iki pozitif tam sayı böleni olan doğal sayılardır

Bir asal sayı, yalnızca 1'den büyük olup kendisinden küçük iki doğal sayının çarpımı olarak ifade edilemeyen bir doğal sayıdır. 1'den büyük ve asal olmayan doğal sayılara bileşik sayı adı verilir. Örneğin, 5 bir asal sayıdır çünkü onu bir çarpım olarak ifade etmenin mümkün olan yolları, 1 × 5 veya 5 × 1, yalnızca 5 sayısını içermektedir. Ancak, 4 bir bileşik sayıdır çünkü bu, her iki sayının da 4'ten küçük olduğu bir çarpım şeklindedir. Asal sayılar, aritmetiğin temel teoreminden ötürü sayı teorisi alanında merkezi öneme sahiptir: 1'den büyük her doğal sayı, ya bir asal sayıdır ya da asal sayıların çarpımı olarak, sıralamalarından bağımsız bir şekilde, benzersiz olarak çarpanlarına ayrılabilir.

<span class="mw-page-title-main">İkiz asallar</span>

İkiz asallar, aralarındaki fark 2 olan asal sayılar. Örneğin 3-5, 5-7, 11-13 ikiz asallardır. 2-3 çifti hariç iki asal sayı arasındaki fark da zaten en az 2 olabilir.

Matematiksel mantık, biçimsel mantığın matematiğe uygulanmasıyla ilgilenen bir matematik dalıdır. Metamatematik, matematiğin temelleri ve kuramsal bilgisayar bilimi alanlarıyla yakınlık gösterir. Matematiksel mantığın temel konuları biçimsel sistemlerin ifade gücünün ve biçimsel ispat sistemlerinin tümdengelim gücünün belirlenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Wiles</span>

Sir Andrew John Wiles,, , İngiliz matematikçi. Oxford Üniversitesi'nde Royal Society araştırma profesörüdür.

RSA, güvenliği tam sayıları çarpanlarına ayırmanın algoritmik zorluğuna dayanan bir tür açık anahtarlı şifreleme yöntemidir. 1978’de Ron Rivest, Adi Shamir ve Leonard Adleman tarafından bulunmuştur. Bir RSA kullanıcısı iki büyük asal sayının çarpımını üretir ve seçtiği diğer bir değerle birlikte ortak anahtar olarak ilan eder. Seçilen asal çarpanları ise saklar. Ortak anahtarı kullanan biri herhangi bir mesajı şifreleyebilir, ancak şu anki yöntemlerle eğer ortak anahtar yeterince büyükse sadece asal çarpanları bilen kişi bu mesajı çözebilir. RSA şifrelemeyi kırmanın çarpanlara ayırma problemini kırmak kadar zor olup olmadığı hala kesinleşmemiş bir problemdir.

<span class="mw-page-title-main">Totient</span>

Totient sayılar teorisinde, bir tam sayının o sayıdan daha küçük ve o sayı ile aralarında asal olan sayma sayı sayısını belirten fonksiyondur. Genellikle Euler Totient ya da Euler'in Totienti olarak adlandırılan Totient, İsviçreli matematikçi Leonhard Euler tarafından yaratılmıştır. Totient fonksiyonu, Yunan harflerinden ile simgelendiği için Fi fonksiyonu olarak da anılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Pafnuti Çebışov</span>

Pafnuti Lvoviç Çebışov Rus matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Leonhard Euler</span> Matematikçi ve Fizikçi

Leonhard Euler, çizge teorisi çalışmasını kuran bir İsviçreli matematikçi, fizikçi, astronom, coğrafyacı, mantıkçı ve mühendisti. Topoloji ve analitik sayı teorisi, karmaşık analiz ve sonsuz küçük hesap gibi matematiğin diğer birçok dalında öncü ve etkili keşifler yaptı. Bir matematiksel fonksiyon kavramı da dahil olmak üzere, modern matematiksel terminolojinin ve gösterim'in çoğunu tanıttı. Ayrıca mekanik, akışkan dinamiği, optik, astronomi ve müzik teorisi alanındaki çalışmalarıyla da tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Halka</span>

Halka, matematikte cebirin temel yapılarından biridir ve soyut cebirde tam sayıların soyutlamasıdır. Bu yapıyı işleyen dala halka kuramı denir. Halkalar diğer bir temel yapı olan grupların üzerine inşa edilir. Her halka, aynı zamanda değişmeli bir gruptur, ama bir halkadan daha fazla özelliği sağlaması istenir. Örneğin halkada grup işlemine ek olarak ikinci bir işlem daha vardır. Halkalara örnek olarak tam sayılar, modülo n sayılar, polinomlar ya da karmaşık sayılar verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Friedrich Gauss</span> Alman matematikçi ve fizikçi (1777-1855)

Johann Carl Friedrich Gauss ya da Gauß, Alman matematikçi, astronom, istatistikçi, olağanüstü katkılardan dolayı "Matematikçilerin prensi" ve "antik çağlardan beri yaşamış en büyük matematikçi" olarak anılır.

Sayı teorisinde, asal çarpanlara ayırma bir bileşik sayının, çarpıldıklarında yine aynı sayıyı verecek şekilde, bir ve kendisi dışındaki bölenlerine ayrılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Matematiksel Bilimler Merkezi</span>

İstanbul Matematiksel Bilimler Merkezi (IMBM), bağımsız bir matematik merkezidir. Boğaziçi Üniversitesi güney kampüsünde, Matematik Bölümüne yakın bir konuma sahiptir. İstanbul'da belli başlı birkaç üniversite tarafından tohumları atılmış, 2006 yılında çalışmaya başlamıştır. Merkez, matematiksel araştırmaya ve araştırmacılar arasında etkileşime ev sahipliği yapmayı hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sophie Germain</span> Fransız matematikçi

Marie-Sophie Germain, Fransız matematikçi, fizikçi ve filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Primoriyel</span>

Primoriyel, matematikte ve bilhassa sayı teorisinde doğal sayılardan doğal sayılara tanımlanmış faktöriyele benzer şekilde art arda pozitif tam sayıları çarpacağı yerde sadece asal sayıları çarpar.

Öklid'in teoremi, sayılar teorisinde temel bir ifade olup sonsuz sayıda asal sayı olduğunu ileri sürer. Teoremin iyi bilinen farklı ispatları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Viggo Brun</span>

Viggo Brun Norveçli bir profesör, matematikçi ve sayı teorisyeniydi.

<span class="mw-page-title-main">Franz Mertens</span> Leh Matematikçi (1840-1927)

Franz Mertens Polonyalı bir matematikçidir. Prusya Krallığı'nın Posen Büyük Dükalığı'nda Schroda'da doğdu ve Avusturya'nın Viyana kentinde öldü.