İçeriğe atla

Cem Kaner

Cem Kaner JD, Ph.D. Florida Teknoloji Enstitüsü'nde Yazılım Mühendisliği Profesörü ve 2004'ten beri Florida Tech Yazılım Test Eğitim ve Araştırma Merkezi'nin (CSTER) Direktörüdür. Akademi dışında yazılım kullanılabilirliği ve yazılım testi savunucusu olarak tanınır.

Kaner, profesörlüğünden önce 1983 yılında Silikon Vadisi'nde yazılım endüstrisinde "test uzmanı, programcı, teknoloji yazarı, yazılım geliştirme yöneticisi, ürün geliştirme direktörü ve bağımsız yazılım geliştirme danışmanı olarak" çalıştı. Cem Kaner, Jack Falk ve Hung Quoc Nguyen 1988'de zamanın "Yazılım testi üzerine en çok satan kitap" olan Testing Computer Software'i yayınladılar. 480 farklı popüler yazılım hatasının tanımlandığı ve kategorize edildiği bu kitap aviyonik yazılım geliştiricilerinin okuması için tavsiye edilmektedir.[1]

2004 yılında, kar amacı gütmeyen Yazılım Testi Derneği'nin kurucu ortağı oldu.[2]

Eğitim

Kaner, 1974'te Brock Üniversitesi'nden matematik ve felsefeye odaklanan bir Lisans derecesi aldı. 1984 yılında McMaster Üniversitesi'nden deneysel psikoloji dalında, psikofizik (algısal deneyimlerin ölçümü) alanında bir tez yayınlarak doktorasını tamamladı. Daha sonra, Golden Gate Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne katıldı. Buradan yazılım kalitesi hukuku alanındaki çalışmalarıyla 1994 yılında JD ile mezun oldu.

Tüketici ve yazılım kalitesi savunuculuğu

Kaner, tüketici şikayetlerini araştırmak ve arabuluculuk yapmak için Santa Clara, Kaliforniya Tüketici İşleri Departmanında gönüllü olarak yarı zamanlı çalıştı. 1990'larda, tam zamanlı gönüllü bir Bölge Savcısı Yardımcısı olarak çalışma deneyimi elde etti ve daha sonra bir avukat olarak sözleşme ve fikri mülkiyet konularında bağımsız danışmanlara, teknik kitap yazarlarına ve bağımsız test laboratuvarlarına danışmanlık yaptı. Ayrıca, tüketiciler ve küçük yazılım geliştirme firmalarını desteleklemek için Tekdüzen Bilgisayar Bilgi İşlemleri Yasası'nın ve Tek Tip Elektronik İşlemler Yasası'nın hazırlanmasına katılım da dahil olmak üzere, tüketiciyi koruma savunucusu olarak yasal çalışmalar yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Özel Hukuk Danışma Komitesi: Elektronik Ticaret Çalışma Grubu'na katıldı. 1999'da, sadece beş yıl avukatlık yaptıktan sonra Amerikan Hukuk Enstitüsü'ne seçildi.[3]

1997 yılında David Pels ile beraber Bad Software: What To Do When Software Fails (Kötü yazılım: Yazılım Başarısız olduğunda ne yapmalı) kitabını yayınladı. Bu kitap, tüketicilere satın aldıkları yazılımdan mağdur olduklarında sorunlarını nasıl çözebileceklerini gerekirse dava açmaları için yol göstermesi amacıyla yazılmıştı.

Yayınlar

Kitaplar

Makaleler

Kaynakça

  1. ^ Leanna Rierson (7 Ocak 2013). Developing Safety-Critical Software: A Practical Guide for Aviation Software and DO-178C Compliance (İngilizce). CRC Press. s. 175. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Articles of Incorporation of Association for Software Testing, Inc" (PDF). Association for Software Testing. 14 Nisan 2004. 13 Temmuz 2006 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2006. 
  3. ^ "About Me". kaner.com. c. 2003. 17 Temmuz 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2006. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak yazılım</span> açık kaynak lisansıyla yayınlanmış programlama kodu

Açık kaynak yazılım ya da açık kaynak kodlu yazılım, telif hakkı sahibinin kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma haklarını verdiği bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır. Kullandıkları lisans gereğince isteyen kişi ve grupların yazılımı kendi kişisel ihtiyaçlarına uyarlamalarına ve sonunda değişikliği benzer tercihlere sahip kullanıcılar için bir çatal olarak yayınlamalarına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation 3</span> video oyunu konsolu

PlayStation 3, Sony Computer Entertainment tarafından 2006 yılında üretilen ve PlayStation 2'nin ardından gelen PlayStation serisinin üçüncü video oyunu konsolu. Yazılım olarak PlayStation 3 sistem yazılımı ile çalışır. İlk ürünler OtherOS kullandı. Bu, PlayStation 3 video oyun konsolunun önceki sürümlerinde, Linux veya FreeBSD gibi, kullanıcının yazılım yüklemesini sağlayan bir özellikti. Yedinci nesil video oyun konsollarından olan PlayStation 3, satış bakımından Microsoft'un Xbox 360 ile Nintendo'nun Wii isimli konsollarıyla rekabet halindedir. İlk olarak 11 Kasım 2006'da, Japonya'da satışa sunulan konsol, kısa bir süre sonra tüm dünyada piyasaya sürüldü. Üretilen ilk sürümler, sabit diskin kapasitelerine göre 20 ve 60 gigabaytlık modellerdi. Birkaç ay sonra ise 40, 80 ve 160 gigabaytlık modeller üretildi. Sony Computer Entertainment, 30 Mayıs 2017'de PlayStation 3 üretmeyeceğini duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">MediaWiki</span> viki yazılımı

MediaWiki, GNU lisansıyla korunan, kullanımı açık bir viki yazılımıdır. PHP ile yazılmıştır ve MySQL veya PostgreSQL ilişkisel veritabanı yönetim sistemi kullanır. MediaWiki; 1.7 sürümünden itibaren PHP 5 desteğini zorunlu tutmaktadır. Eğer PHP'nin eski bir sürümünü kullanıyorsanız MediaWiki'nin 1.6.10 sürümünü kullanmak zorundasınız.

<span class="mw-page-title-main">ECDL</span>

ECDL, yani Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası, Avrupa'da olmayan ülkelerde bilinen adıyla International Computer Driving Licence (ICDL), kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan ECDL Vakfı tarafından sağlanan bilgisayar yetkinliği sertifikası.

Birim testi, yazılım programlamasında bir tasarım ve geliştirme yöntemidir. Bu yöntemde yazılımcı yazılım kodunu oluşturan birimlerin kullanıma hazır olduğuna iknâ olur. Birim, bir bilgisayar uygulamasında test edilebilecek en küçük bölüme denir. Yordamsal yazılımda bir birim özgün bir program, bir işlev veya prosedür olabilirken nesnel tabanlı programlamada bu bir süper, soyut ya da türemiş sınıfa âit bir yöntemdir.

<span class="mw-page-title-main">Apple tarafından satın alınan şirketler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Apple Inc., ABD merkezli, tüketici elektroniği ve yazılım ürünleri tasarım ve üretimi odaklı çok uluslu şirket. Cupertino, Kaliforniya'da, 1 Nisan 1976 yılında Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne tarafından kurulmuştur, ve 3 Ocak 1977'de açılmıştır Şirketin donanım ürünleri; Macintosh, iPod, iPad, iPhone olarak bilinir. Yazılım ürünleri ise, Mac OS X, iTunes ve iLife olarak bilinir. Apple, birçoğu yazılım alanında olmak üzere 21 şirket satın alması, 2 şirket hissesi alımı ve 5 şirket satışı gerçekleştirmiştir. Bu birleşme ve satın almalarının çoğu için finansal detaylar açıklanmamıştır.

Ki-kare testi veya χ² testi istatistik bilimi içinde bir sıra değişik problemlerde kullanılan bazıları parametrik olmayan sınama ve diğerleri parametrik sınama yöntemidir. Bu çeşit istatistiksel sınamalarda test istatistiği için "örnekleme dağılımı", sıfır hipotez gerçek olursa ki-kare dağılımı gösterir veya sıfır hipotez "asimptotik olarak gerçek" olursa, eğer sıfır hipotez gerçekse ve eğer örnekleme hacmi istenilen kadar yeterli olarak büyük ise bir ki-kare dağılımına çok yakın olarak yaklaşım gösterir.

Fuzzing, sisteme beklenmedik, yarı geçerli, sıralı verilerin gönderimi gibi yöntemlerle sistemin iç yapısındaki hataları bulmayı hedefleyen Kapalı-Kutu yazılım test etme yöntemi. Fuzzing için çeşitli test yöntemleri isimlendirilmektedir:

<span class="mw-page-title-main">General Educational Development</span>

General Educational Development, kısaca GED, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada okullarında uygulanan bir testtir. Bu testi geçen kişilerin, bu ülkelerin lise eğitiminde kazandırılan becerilere sahip olduğu onaylanır.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Z notasyonu</span>

Z notasyonu İngilizce telaffuz: [ z ɛ d], bilgi işlem sistemlerini tanımlamak ve modellemek için kullanılan bir tanımla dilinin resmi notasyonudur. Genel olarak bilgisayar programı ve bilgisayar tabanlı sistemlerin belirtilmesi hedeflenmektedir.

Sızma testi, sistemin güvenliğini değerlendirmek üzere bir bilgisayar sistemi üzerinde gerçekleştirilen yetkilendirilmiş temsili bir siber saldırıdır. Test, yetkisiz kişilerin sistem özelliklerine ve verilerine erişme potansiyelini içeren her iki zayıf noktayı ve sistemin güçlü yönlerini belirlemek ve tam bir risk değerlendirmesi sağlamak için yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar bilimi tarihi</span>

Bilgisayar bilimi tarihi, modern dijital bilgisayarların ortaya çıkışından çok daha öncelere dayanmaktadır. Abaküs gibi sabit sayısal görevleri hesaplamak için kullanılan makineler, antik çağlardan beri çarpma ve bölme gibi hesaplamalara yardımcı olmuştur. Hesaplamalar yapmaya yaran algoritmalar, antik çağlardan beri, hatta gelişmiş bilgi işlem ekipmanlarının geliştirilmesinden önce bile var olmuştur.

Victor R. Basili, Maryland Üniversitesi Bilgisayar, Matematik ve Doğa Bilimleri Koleji'nin bir parçası olan Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nde emekli profesördür ve İleri Bilgisayar Araştırmaları Enstitüsü. Doktora derecesine sahiptir. Austin'deki Texas Üniversitesi'nden doktora derecesi ve iki farklı fahri unvana sahiptir. Bilgisayar Makinaları Birliği (ACM) ve Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) üyesidir.

Watts S. Humphrey, Yazılım mühendisliğinde "yazılım kalitesinin babası" olarak anılan Amerikalı bir yazılım mühendisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Prediktif genetik test</span>

Prediktif genetik test, asemptomatik bir kişide gelecekteki hastalık riskini tahmin etmek kullanılan bir genetik testtir. Doğumdan sonra, genellikle yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkan bozukluklarla ilişkili gen mutasyonlarını saptamak için kullanılmaktadır. Bu testler, genetik hastalığı olan bir aile üyesine sahip olan, ancak test sırasında genetik hastalığın hiçbir özelliğine sahip olmayan kişilere yardımcı olmaktadır. Prediktif genetik testler, bir kişinin kanser türleri gibi genetik temelli bozukluklar geliştirme olasılığını artıran mutasyonları belirleyebilmektedir.

1980'lerde, çoğu dijital adli tıp araştırması, dijital medyayı doğrudan uzman olmayan araçlar kullanarak inceleyen "canlı analizden" oluşuyordu. 1990'larda, araştırmaların medyayı değiştirmeden gerçekleşmesine izin vermek için birkaç ücretsiz yazılım ve diğer özel araçlar oluşturuldu. Bu ilk araç seti temel olarak adli bilişime odaklandı, ancak son yıllarda mobil cihaz adli tıp alanında benzer araçlar gelişti. Bu liste, dijital adli araçların kayda değer örneklerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">DBLP</span>

DBLP, bilgisayar bilimi bibliyografya sitesidir. 1993'te Almanya'daki Universität Trier'de başlayarak, küçük bir HTML dosyaları koleksiyonundan büyüdü ve bir veritabanı ve mantık programlama bibliyografya sitesi barındıran bir organizasyon haline geldi. Kasım 2018'den bu yana DBLP, Schloss Dagstuhl – Leibniz-Zentrum für Informatik'in (LZI) bir şubesidir. DBLP, 1995'te yaklaşık 14.000 ve Temmuz 2016'da 3,66 milyon olan bilgisayar bilimi üzerine Aralık 2020'de 5,4 milyondan fazla dergi makalesi, konferans makalesi ve diğer yayın listeledi.. Bilgisayar bilimi ile ilgili tüm önemli dergiler izlenir. Birçok konferansın tutanakları da takip edilmektedir. İnternetteki üç sitede yansıtılır.

<span class="mw-page-title-main">DevOps</span>

DevOps, yazılım geliştirme ve bilgi teknolojileri endüstrisinde bir metodolojidir. Bir dizi uygulama ve araç olarak kullanılan DevOps, sistem geliştirme yaşam döngüsünü iyileştirmek ve kısaltmak için bir araç olarak DevOps çalışmalarını entegre eder ve otomatikleştirir. DevOps kelimesi yazılım geliştirme (Dev) ve bilgi teknolojileri operasyonlarının (Ops) birleşiminden oluşmaktadır. DevOps, çevik yazılım geliştirmeyi tamamlayıcı niteliktedir; DevOps'un birçok yönü çevik çalışma biçiminden gelmektedir.