İçeriğe atla

Cem Alpan

Cem Alpan (d. 1972, İstanbul), Türk çevirmen, editör.

Psikanaliz, sanat tarihi, sinema, çağdaş ve klasik edebiyat, edebiyat kuramı, siyaset sosyolojisi gibi farklı alanlarda çeviriler yapmıştır. 2018 yılından itibaren Can Yayınları Çağdaş dizisinin yönetici editörlüğünü yürütmektedir.

Hayatı

1972 senesinde İstanbul'da doğdu.[1] Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde iç mimarlık ve tasarım eğitimi aldı. Bir süre tasarımcı olarak çalıştıktan sonra yayıncılık alanında çalışmaya başladı.[2] 2004 senesinden itibaren Merkez, Everest, Doğan Yayınevi gibi çeşitli yayınevlerinde özellikle dünya edebiyatı alanında editör olarak çalıştı.[3] 2018'den itibaren Can Yayınları Çağdaş dizisinin yönetici editörlüğünü yapmaya başladı.[4][5][6] George Eliot, Alice Munro, Geoff Dyer, George Monbiot gibi yazarlardan çeviriler yapmıştır.

Çevirileri

  • Kara Kutu, 2008
  • Shakespeare Olmak, 2010
  • Bazı Kadınlar, 2011
  • Silas Marner, 2011
  • Sonsuza Kadar, 2011
  • Caribou Adası, 2012
  • Çocuklar Kalıyor, 2012
  • Zona, 2014
  • Havlama,[7] 2016
  • Muhteşem Will (Shakespeare Nasıl Shakespeare Oldu?), 2016
  • Bu Enkazı Kaldırmak, 2018
  • Deniz Duası, 2018

Kaynakça

  1. ^ "Cem Alpan". Canyayinlari.com Çevirmen tanıtım sayfası. 10 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2021. 
  2. ^ "Career Steps I Cem Alpan I Can Yayınları". Hacettepe Üniversitesi Kültür Sanat Topluluğu Youtube Kanalı. 10 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2021. 
  3. ^ "Editörün Masası: Cem Alpan". Kitap, Kaşık ve Diğer Gerekli Şeyler. 10 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2021. 
  4. ^ "2020 Edebiyat Soruşturması: Cem Alpan". parsomenfanzin.com, 11 Aralık 2020. 11 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2021. 
  5. ^ "Editörler yayınevlerine gelen eserleri nasıl değerlendiriyor?". Edebiyatatolyesi.net, 6 Kasım 2020. 10 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2021. 
  6. ^ Zileli, Irmak. "Cem Alpan ile Türkiye'de Yayıncılığın İzi". Medyascope.tv, 15 Ekim 2019. 23 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2021. 
  7. ^ Börekçi, Gülenay. "Lorrie Moore: "Yazmak için size biraz nezaketsizlik gerek"". Egositokur.com, 23 Ocak 2016. 10 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Can Yücel</span> Türk şair

Can Yücel, modern Türk şair ve çevirmendir. Kullandığı kaba ama samimi dil ve bariton sesiyle okuduğu şiirlerle Türk Edebiyatı'nda farklı bir tarz yaratmıştır. 7 yıl süreyle Millî Eğitim Bakanlığı yapan Hasan Âli Yücel'in oğludur.

Erendiz Atasü, Türk yazar, akademisyen, edebiyat eleştirmeni

Cevat Çapan, Türk akademisyen, şair, yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Memet Fuat</span> Türk yazar ve eleştirmen

Memet Fuat , Türk eleştirmen, yazar, yayıncı ve eğitimci.

Can Yayınları, Erdal Öz tarafından 1981'de kurulan yayınevi. Kuruluşundan bu yana çocuk ve kültür&edebiyat kitapları yayımlamaktadır. Türk Edebiyatı, Çağdaş Dünya Edebiyatı, Klasikler, Modern Klasikler dizileri dışında çocuk kitapları, şiir, öykü, roman, biyografi ve denemeler yayınevinin yayınclık alanıdır. Günümüzde Can Öz tarafından yönetilen yayınevinin merkezi Galatasaray'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Eyüboğlu</span> Türk yazar, akademisyen ve çevirmen

Sabahattin Eyüboğlu, Türk yazar, çevirmen ve akademisyendir.

Yiğit Değer Bengi, yazar, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Ülkü Tamer</span> Türk şair, gazeteci, oyuncu ve çevirmen

Ülkü Tamer, Türk şair, gazeteci, oyuncu ve çevirmen.

Cem Akaş, Türk roman, öykü ve deneme yazarı, çevirmen ve yayıncı.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Bektaş</span> Türk yüksek mimar, mühendis, ozan ve gazete yazarı

Cengiz Bektaş Türk mimar, şair, yazar.

Akgün Akova, Türk şair. Şiir dışında fotoğrafçılıkla da ilgilenen Akova'nın deneme, fotoğraf, gezi alanlarında da kitapları vardır. Seyahat editörlüğü, doğa fotoğrafçılığı ve gezi yazarlığı da yapan şair, hem üniversitelerde hem de özel eğitim kurumlarında "yaratıcılık" dersleri de vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kâmuran Şipal</span> Türk romancı, öykü yazarı ve çevirmen

Kâmuran Şipal, Türk romancı, öykü yazarı ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Yiğit Bener</span>

Eşref Yiğit Bener, Türk yazar ve çevirmendir.

Ayberk Erkay, Türk Edebiyatçı, çevirmen, koleksiyoner.

İbrahim Seydo Aydoğan, Kürt yazar, eleştirmen, çevirmen ve araştırmacı.

Zeynep Birsel Oral,, Türk yazar, gazeteci, tiyatro eleştirmeni.

Dünya Kitap Ödülleri, Dünya Kitap Dergisi tarafından 1993 yılından bu yana her yıl verilen edebiyat ödülleridir.

Melisa Kesmez, Türk yazar. 2019'da Nohut Oda ile 65. Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazandı Kesmez Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde sosyoloji okuduktan sonra bir süre Londra'da yaşadı. Türkiye ve yurt dışında yaratıcı yazarlık, gazetecilik ve fotoğrafçılık gibi muhtelif alanlarda eğitim aldı ve dergi ve gazetelerde bu alanlara ilişkin yazılar üretti. Atları Bağlayın Geceyi Burada Geçireceğiz, Bazen Bahar, Nohut Oda ve Küçük Yuvarlak Taşlar adlı dört kitap yayımladı. Aynı zamanda tiyatro çevirileri ve editörlük, çevirmen ve dramaturg olarak muhtelif projelerde rol aldı. Günümüzde çocuk edebiyatına ilişkin yayıncılık da yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cem Savran</span>

Cem Savran (d.27 Mart 1965) Türk yazar, şair, romancı.

Ülker İnce, Türk çevirmen.