İçeriğe atla

Cemâlnur Sargut

Cemâlnur Sargut
Tam adıCemâlnur Sargut
Doğumu3 Kasım 1952
İstanbul, Türkiye
Bölgesiİslam felsefesi
Etkilendikleri

Cemâlnur Sargut, (d. 3 Kasım 1952;[1] İstanbul), Türk araştırmacı yazar ve yayıncı. Tasavvuf ve İslâm hakkındaki araştırma ve incelemeleri ile tanınmıştır.[2] Nefes Yayınevi'nin ve Kerim Vakfı'nın kurucusu, Türk Kadınları Kültür Derneği'nin İstanbul şubesi başkanıdır.

Hayatı

Cemâlnur Sargut, 3 Kasım 1952'de İstanbul'da mutasavvıf bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Büyükbabası Libya, annesi Bulgar, babaannesi Arnavut kökenlidir. Doktor babası Ömer Faruk Sargut, Demokrat Parti ilçe başkanlığından Yassıada 'da yargılandı. 3 sene hapis yattı. Üniversite eğitimini kimya mühendisliği dalında tamamladı. Gençliğinde felsefeye ilgi duyan Sargut, büyük felsefecilerin hayâtını incelediğinde, bu ilmin yaşanamayan bir ilim olduğu kanaatına varınca, İslâm'a ve tasavvufa yöneldi. Sâmiha Ayverdi'nin yakın çevresinde Kur'ân ve Mesnevî çalışmalarına başladı.

Ken'an Rifâî, annesi Meşkure Sargut(1925-2013) ve Sâmiha Ayverdi etkisinde tasavvuf araştırmalarının yanı sıra Mevlânâ Celâleddîn-î Rûmî, Abdülkâdir Geylânî, İbn-i Arabî, Niyazî-î Mısrî, Abdülkerîm el-Cîlî, Şems-î Tebrizî ve Sultan Veled gibi büyük mutasavvıfların yorumlarıyla Kur'an sûrelerini açıklayan eserler yazdı. Ayrıca halka açık "Mesnevî", "Füsusu'l Hikem" ve "Tasavvuf" dersleri ve sohbetleri yapmaya devam etmektedir.

Özel Hayatı

22 yaşındayken üniversiteden tanıştığı Yalçın Güç ile 12 sene evli kaldı. Bir kızı bir oğlu oldu. Oğlu Kerim Baltimore Üniversitesi'ni bitirdi. Kızı ufak yaşta öldü.

Çalışmaları

Cemalnur Sargut, 20 yıl kimya öğretmeni olarak görev yaptı. Hocası Sâmiha Ayverdi tarafından 1966 yılında kurulmuş olan Türk Kadınları Kültür Derneği'nin (TÜRKKAD) İstanbul Şubesi Başkanlığı görevini yürütmektedir. TÜRKKAD, Cemâlnur Sargut'un liderliğinde tasavvufun kişi ve toplumların ortak dili, ortak nefesi olabileceği inancıyla her kesimden bilim, kültür ve sanat insanını, manevî şahsiyeti ve her düzeyden dinleyiciyi bir araya getiren uluslararası sempozyumlar düzenlemektedir. Bu konferanslarda ilmi hal, ibadeti aşka yolculuk olarak gören İslâm tasavvufunun günümüz sorunlarına getirdiği çözümler ele alınmaktadır.

Sargut, hocasının bu konudaki anlayışının insanlık âlemine tanıtmak amacıyla 2000 yılından beri dersler verdiği ABD'nin North Carolina Üniversitesi'nde 2009 yılında bir İslâm kürsüsü kurdu. İkinci bir İslâm kürsüsü de Çin'de Pekin Üniversitesi'nde kurulmuştur. Bu çalışmalarının ortak amacı, öğrencilerin İslâm'ın yaşam şekli olan tasavvuf eğitimini yaşayışları ile örnek olan hocalardan almalarını sağlamaktır.

İslâm'ın hakîkatinin tanıtılması için Doğu ve Batı arasında mânevî bir köprü kurulmasına önderlik etmeyi hedefleyen çalışmalarıyla tanınmaktadır.

Sempozyumlar

  • Kadın ve Tasavvuf (2005, İstanbul)
  • Mevlana'da Buluşma (2005, İstanbul)
  • Mevlana ve Kadın (2007, İstanbul)
  • Türk ve Balkan Kadınları Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması (2007)
  • Modern Çağ ve İbn Arabî (2008, İstanbul ve Şam)
  • “Güneşle Aydınlananlar” Şems-i Tebrîzî (2009, İstanbul ve Konya)
  • Kulun Niyâzı Mısrî Niyâzi (2010, İstanbul ve Malatya)
  • Seyyid Burhâneddîn Tirmizî (2011, Kayseri)
  • Sultan Veled (2011, İstanbul ve Konya)
  • Hacı Bayram-ı Veli (2012 Ankara)
  • Adi guzel kendi guzel Muhammed (2014 Amsterdam)

Konferanslar

  • Namazın Hakîkati (5 Aralık 2010)

Eserleri

  • Mülk Suresi
  • Allah'ıma Sefere Çıktım
  • Kenan Rifâî ile Aşka Yolculuk
  • Dinle
  • Aşktan Dinle
  • Ey İnsan (Yasîn Sûresi Şerhi)
  • Bakara (Bakara Sûresi ilk 10 Ayetin Şerhi)
  • Bakara II (Bakara Sûresi 11-29 arasındaki Ayetlerin Şerhi)
  • Bakara III (İnsan-ı Kamil'in Hakikati)
  • Hz. Âdem (Füsusu'l Hikem Şerhi)
  • Hz. Şit (Füsusu'l Hikem Şerhi)
  • Hz. Nuh (Füsusu'l Hikem Şerhi)
  • Hz. İdris (Füsusu'l Hikem Şerhi)
  • Sâmiha Ayverdi ile Sırra Yolculuk
  • Peygambere Sevdirilen Kadın
  • Kâbe'nin Hakîkati
  • Osmanlı Padişahlarında Peygamber Sevgisi
  • Can-ı Candır Hz. Ahmed Muhammed Mustafa
  • Hz. Meryem - Yaratılış Sırrı (Meryem Sûresi 1-15 arasındaki Ayetlerin Şerhi)
  • Sohbetler
  • Ayetü'l Kürsi
  • Peygamber Sevgisi
  • Yaratılış Sırrı
  • Gözlerin Nuru Namaz
  • Bakara V (Beşerden İnsana)

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2020. 
  2. ^ "Cemalnur Sargut Kimdir?". Cemalnur.org. 26 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2011. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tasavvuf</span> İslamın içsel, mistik boyutu

Tasavvuf veya Sûfîzm ya da Sûfîlik, İslam'ın iç veya mistik yüzü olarak tarif edilir. Ayrıca Sufizmin batıda yükseltilen içeriğinin "Budizm ve Taoizm gibi içeriksiz güzel yaşama tarzı" olarak yorumlanması da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kur'an</span> İslamın temel dinî metni

Kur'an veya yaygın kullanılan adıyla Kur'an-ı Kerim, Müslüman inancına göre, yaklaşık 23 yıllık bir süreçte ayetleri Allah tarafından Cebrâil adındaki melek aracılığıyla Muhammed'e parça parça vahiyler hâlinde indirilen bir kutsal kitaptır. İslam inancına göre Kur'an, Muhammed'in gerçek bir peygamber olduğunu kanıtlayan en önemli ve en büyük mucizedir. Müslümanlar, namaz başta olmak üzere belli başlı ibadetlerinde Kur'an'dan çeşitli bölümler okurlar.

<span class="mw-page-title-main">Muhyiddin İbnü'l-Arabî</span> Endülüslü İslam düşünürü, sufi ve filozof (1165–1240)

Muhyiddin İbnü'l-Arabî ya da tam adıyla Muhyiddîn Muhammed bin Ali bin Muhammed el-Arabî el-Hâtimî et-Tâî, ünlü İslâm düşünürü, mutasavvıf, yazar ve şair. Şeyhü'l Ekber unvanı ile de bilinir.

<span class="mw-page-title-main">İslam</span> tek tanrılı İbrahimî bir din

İslam (Arapça: اَلْإِسْلَامُ, romanize:

Melamîlik (ملامتيه) ya da Melamîler 8. yüzyılda Samanîler devrinde Horasan, İran’ında faaliyet gösteren bir sufi topluluktur. Melamet kelimesi, "kınanmışlık; itab ve serzenişlik; rezillik ve rüsvaylık" anlamlarına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Namaz</span> İslamda farz olan günlük ibadet

Namaz, İslâm'ın şartlarından biri olarak kabul edilen bir ibadettir. Kur'an'da günün belli vakitlerinde abdestle birlikte duaya kalkılması ifadesi bulunur. Kur'an'a göre namaz Allah'ı anarak teslimiyetin gösterildiği bir arınma biçimi ve İbrâhim peygambere öğretilen bir ibadet şeklidir.

İsmâil Hakkı Bursevî,, mutasavvıf, Celvetî şeyhi, müfessir, şâir.

Mâtüridîlik, Matüridî'nin kurduğu, Hanefî Mezhebi'nin kurucusu İmam-ı A'zam'ın düşüncesini tâkip eden, akla önemli bir yer veren İslam dini itikad mezhebidir. Türkiye, Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Orta Asya ülkelerinde yaygındır.

Sufi metafiziği başlıca vahdet (birlik) düşüncesi etrafında gelişmiştir. Öyle ki varlık bir "Mutlak Varlık" ve O'nun aynada yansımalarından oluşan görüntülerden ibarettir. Bu anlayışı açıklayan iki farklı ifade biçimi kullanılır; Vahdet-i vücud ve vahdet-i şuhut. Bazı İslami reformcular bu iki deyim arasındaki farklılığın sadece semantik ve deyimle ilgili olduğunu, özünde bir farklılık içermediğini söylerler. Sufi metafiziğinde diğer dikkat çeken konular hulul, teşkik ve maksut birliği gibi konulardır. Allah ile evren arasındaki ilişkinin tarzı sufiler arasında olduğu gibi, sufi olmayan müslümanlar arasında da tartışılagelmekte olan bir konudur.

Hurûfilik ya da Hurûf'îyye, adını Arapça hurûf kelimesinden alan, kutsal metinlerde harf ve kelimelerin sayısı, sırası ve diziliminin belirli şifreler barındırdığı iddiasıyla bunlardan kelime, cümle veya cümlecikleri oluşturan harflerin ebced değerlerinden metnin düz anlamı ile ilgili olmayan, telmih, ima, işaret gibi ikincil anlamlar çıkartan ve bu anlamlar üzerinden yeni anlayış ve kavrayışlara yol açan yaklaşımlara verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Sema (tasavvuf)</span>

Sema veya Sama,, sufinin musiki nağmelerini dinlerken sesi ve anlamı işitmesi, vecde gelip hareket etmesi ve kendinden geçip dönmesi anlamında bir tasavvuf terimidir.

Muhammed Nur'ül Arabi, Son dönem melamiliğin piri. 1813-1887 arasında yaşamış sufi. Çeşitli sufi üstadlarından ders almış olan ve hayatının büyük kısmını Anadolu ve Rumeli topraklarında geçiren Seyyid Muhammed Nur, Abdülbaki Gölpınarlı tarafından Üçüncü Devir Melamiliği şeklindeki tanımlanan dönemin de öncüsü kabul edilmektedir.

Ekberilik, Muhyiddin İbn Arabi'nin temel kavramlarını geliştirdiği sufi metafiziğinin Vahdet-i Vücud denilen meşrep veya okuluna bağlı olan sufileri tanımlamakta kullanılan bir terim.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed</span> İslamın kurucu peygamberi (570–632)

Muhammed, dünyanın en kalabalık ikinci dini olan İslam'ın kurucusu ve merkezî figürü olan dinî, askerî ve siyasi Arap liderdir. Arap Yarımadası'nın tamamını ele geçirerek Müslüman hâkimiyetini tek bir yönetim altında birleştirmiş ve böylece İslam'ın kutsal kitabı Kur'an'ın yanı sıra, öğretileri ile uygulamalarını güvence altına alarak İslami dinî inancın temelini oluşturmuştur. Müslümanlar tarafından Âdem, İbrahim, Musa, İsa ve diğer peygamberlerin daha sonradan tahrif edilmiş tek tanrılı dinlerini onaran ve tamamlayan kişi ve Allah'ın insanlara gönderdiği son peygamber olduğuna inanılır.

Ken'an Rifâî Büyükaksoy,, Türk muallim, mutasavvıf, şairdir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında yaşayan İslâm âlimleri arasında önemli yeri olan bir mutasavvıftır. İslâmiyet'in ilk tarikatlarından biri olan Rıfâiyye'nin İstanbul kanadını kurmuş, tarikatın görüşlerini 20. yüzyılın modern hayat şartlarına göre yorumlamış, 1908 ile 1925 arasında tarikatın şeyhliğini yapmıştır. Osmanlı döneminde olduğu gibi cumhuriyet döneminde de, Türkiye'de pek çok entelektüel, yazar, edebiyatçı, sanatçıyı etkileyen Kenan Rifâî, 1925'te tekke ve zaviyelerin yasaklanmasını "Hakk'ın tasarrufu" olarak yorumlamıştır.

Menâkıbnâme ; velilerin, tarikat büyüklerinin ve şeyhlerin kerametlerini konu alan eserlere verilen addır.

Safvan bin Muattal, İfk Hadisesi'ne adı karışan sahabedir.

<span class="mw-page-title-main">Hamdullah Hamdi</span> Türk divan şairi, mutasavvıf (1449 - 1503)

Hamdullah Hamdi (doğumu: 1449, Göynük - ölümü: 1503, Göynük) Türk divan şairi, mutasavvıf. Mesnevileri ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed İhsan Oğuz</span>

Muhammed İhsan Oğuz, Türk İslam âlimi, mutasavvıf ve mütefekkirdir.

Şemseddin Sivasi, Halvetiyye tarikatının Şemsiyye kolunun kurucusu, âlim ve şair.