İçeriğe atla

Cem'i Demiroğlu

Cem'i Demiroğlu
İstanbul Üniversitesi Rektörü
Görev süresi
1980-1993
Yerine geldiğiHaluk Alp
Yerine gelenBülent Berkarda
Kişisel bilgiler
Doğum Mehmet Cem'i
13 Temmuz 1927(1927-07-13)
İstanbul, Türkiye
Ölüm 17 Temmuz 2002 (75 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Ölüm nedeni Kalp krizi
Bitirdiği okul İstanbul Üniversitesi
Mesleği Tıp Profesörü, Akademisyen
Cem'i Demiroğlu'nun Merkezefendi Mezarlığı'nda bulunan kabri

Mehmet Cemi Demiroğlu (d. 13 Temmuz 1927, İstanbul - ö. 17 Temmuz 2002), bilim insanı.

Kurucusu olduğu Türk Kardiyoloji Vakfı'nın ve Grup Florence Nightingale Hastaneleri’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapmıştır. Eşi Nurten Demiroğlu, oğulları Cem Demiroğlu ile Cemşid Demiroğlu'dur.

Eğitim

Prof. Dr. Cem'i Demiroğlu orta ve lise eğitimini Pertevniyal Lisesi’nde yapmış ve birincilikle mezun olmuştur. 1943-1949 yıllarında İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitiren Demiroğlu, 1951 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Tedavi Kliniği ve Farmakoloji Kürsü’süne asistan olarak girmiş, 1954 yılında dahiliye uzmanı olmuştur.

1954-1956 yılları arasında Bonn Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Kliniği’nde çalışan ve birçok bilimsel çalışmalar yapan Demiroğlu, kateterleri ve sine anjiyo cihazlarını Türkiye’ ye ilk kez getiren kişi olarak 1956 yılı sonunda yurda dönmüştür.

1960 yılında doçent olan ve 1965 yılında Köln Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde nükleer metodların kardiyoloji alanında kullanılması üzerinde çalışmalarda bulunan ve bu konuda yaptığı araştırmaları Almanya’da yayımlanan Demiroğlu 1967 yılında profesör olmuştur.

Kariyeri

Prof. Dr. Cem'i Demiroğlu, 1971-1973 yılları arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yönetim Kurulu Üyeliği’nde bulunmuştur. 1974 yılında İstanbul Üniversitesi Senatosu tarafından üniversiteler arası Kurul Üyeliği’ne seçilmiştir. 1973-1976 ve 1976-1979 yıllarında iki dönem Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı, 1979 yılında Kardiyoloji Enstitüsü Başkanlığı yapmıştır.

1980, 1982, 1987 ve 1992 yıllarında 4 dönem kesintisiz İstanbul Üniversitesi Rektörü seçilmiştir. 1991 yılında dönemin cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından YÖK üyeliğine atanmıştır. 1997-2001 yıllarında Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi olmuştur. Kurucusu olduğu Grup Florence Nightingale Hastaneleri ve Türk Kardiyoloji Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapmıştır. Ayrıca Demiroğlu Bilim Üniversitesi'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütmüştür.

Ödülleri

  • Giessen Üniversitesi Şeref Madalyonu,
  • Münih Üniversitesi ve Taşkent Üniversitesi'nden Şeref Doktoru Unvanı,
  • Almanya Cumhurbaşkanlığı Büyük Nişanı,
  • Roma Üniversitesi Şeref Madalyonu

Eserleri

120 yerli 30 dış yayını ve 5 kitabı olmak üzere toplam 155 eseri vardır. "Kalp Hastalıkları Tıbbi Tedavisi" isimli kitabı 3 baskı yapmıştır.

Akademik görevi
Önce gelen:
Haluk Alp
İstanbul Üniversitesi Rektörü
1979-1993
Sonra gelen:
Bülent Berkarda

İlgili Araştırma Makaleleri

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1933'te Üniversite Reformu ile Darülfünun Tıp Fakültesinden dönüştürülmüş, 1967'de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Tıp Fakültesi olarak ikiye ayrılmış Türkiye'nin ilk tıp fakültesidir.

Neşet Ömer İrdelp, Türkiye'ye modern kardiyolojiyi getiren iç hastalıkları hekimidir.

Ayhan Songar, Türk psikiyatri doktoru.

Necmi Sönmez, Türk siyasetçi.

Demiroğlu Bilim Üniversitesi 28 Mart 2006 tarihli ve 26122 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5475 sayılı kanun ile Prof. Dr. Cemi Demiroğlu Türk Kardiyoloji Vakfı tarafından kurulmuş bir üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Yunus Söylet</span>

Yunus Söylet, Türk akademisyen, tıp profesörü, eski İstanbul Üniversitesi rektörü ve eski YÖK üyesi. Sıcak Yuva Vakfı'nın eski yönetim kurulu başkanı. Prof. Dr. Yunus Söylet, Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği'nin (RUYİAD) üyesidir.

Grup Florence Nightingale Hastaneleri, İstanbul'da faaliyet gösteren özel hastane grubu. Merkezi Şişli'de Şişli ve İstanbul Florence Nightingale hastaneleri olmak üzere Kadıköy'de ve Gayrettepe'de "Metropolitan" eski adıyla, Ataşehir'de, Göktürk'te ve Kızıltoprak'ta da tıp merkezi olarak hizmet vermektedir. Grup adını modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale'den almıştır.

Rauf Saygın, Türk doktor ve akademisyendir.

Ali Ülkü Azrak Türk hukukçu, akademisyen.

Cevdet Erdöl, Türk doktor, siyasetçi

Tevfik Remzi Kazancıgil, Türk doktor ve bilim insanıdır. Kadın hastalıkları ve doğum konularının Türkiye’de geliştirilmesinde öncü olmuştur.

Hakkı Akalın, Türk siyasetçi ve tıp doktoru.

Çetin Erol, Türk hekim, kardiyoloji profesörü, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin öğretim üyesi ve yöneticisi.

Mustafa Sait Gönen Türk hekim ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Cerrahpaşa Tıp Fakültesi</span> Türkiyede bir tıp fakültesi

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, 14 Mart 1827'de II. Mahmut tarafından kurulan Tıphane-i Amire'nin ve Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin devamı olan, Türkiye'nin ilk ve en köklü iki tıp fakültesinden biridir. Fakülte adını; bulunduğu semte ismini veren, III. Murad ve III. Mehmed devrinde sadrazamlık yapmış bir hekim olan Cerrah Mehmed Paşa'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Cafer Tatlıbal</span>

Dr. Cafer Tatlıbal Türk hekim ve siyasetçi.

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Akdeniz Üniversitesi'nin eski rektörü. Türk genel cerrah ve transplantasyon uzmanı

Yılmaz Tezcan, Türk akademisyen ve siyasetçi

<span class="mw-page-title-main">Nuri Aydın</span>

Nuri Aydın, Akademisyen, Tıp Profesörü, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kurucu Rektörü, Üniversite Hastaneleri Birliği Başkanı, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Geliştirme Vakfı Kurucu Mütevelli Heyet Başkanı.

Prof. Dr. Hülya Güven, Türk hekim, akademisyen ve siyasetçi.