İçeriğe atla

Celâl Soycan

Celâl Soycan
Doğum1 Ocak 1948(1948-01-01)
Türkiye
MeslekŞair, yazar
DilTürkçe
Vatandaşlık Türkiye
Eğitimİstanbul Üniversitesi

Celâl Soycan (d. 1 Ocak 1948, Gaziantep) Türk yazar ve şair.[1]

1966 yıllarında Gaziantep Lisesini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesine girdi (1966) ve bu okuldan mezun oldu (1970). Mezuniyet sonrasında çeşitli illerde orman mühendisliği yaptı, işletme müdürlüğü gibi değişik üst düzey görevlerde bulundu, 1980 darbesiyle bakanlıktaki görevine son verildi, Mersin'de anakent belediye başkan yardımcılığı görevini üstlendi (1981-1987).

Hayatı

Üniversite yıllarında mesleki eğitimi yanında edebiyata ve sanata ilgi duydu ve özellikle edebiyat ve resimle ilgilenmeye başladı. Orman Bakanlığında çalışırken şiirleri Varlık'ta ve değişik dergilerde yayımlandı. Mersin'de belediye başkan yardımcılığı yaparken yayımlamaya başladığı Islık Şiir Dergisi'ni on yıl süreyle yayımladı (2000-2010). 2010'dan bu yana Metin Cengiz, Yavuz Özdem ve Müesser Yeniay ile yayımlamaya başladığı Şiirden Dergisi'nin editörlüğünü yürütmektedir.

Celâl Soycan şiiri varlık sorunları üzerinde derinleşti, hayatı yeryüzü serüveni olarak gören bir anlayışla işledi. Şiirlerinde resim eleştirisinden kazandığı resim bilgisinden de yararlandı. Halen resim üzerine teorik yazılar yazmakta ve reim değerlendirmeleri yapmaktadır. Şiirde ise peotik bilincin önemini vurguladı ve şiirin bir dil içi meselesi olduğu bilinciyle yazdı, çağrışıma, göndermeye önem veren çok katmanlı bir şiir yazdı. Şiir üzerine yazdığı yazılarla şiir poetikasını açmaya ve geliştirmeye çalıştı. Yazılarıyla da bu arayışın kuramsal dayanaklarını açığa çıkarmaya çalıştı. Günümüzün şiir üzerine düşünen ve yazan az sayıda şair ve yazarlarından biridir.

Üniversite yıllarından bu yana sürdürdüğü resim ilgisi onu resim üzerine düşünmeye, eleştirel bakmaya ve yazmaya da yönlendirdi. Günümüzün önemli ressamlarının eserleri üzerine yoğunlaşırken resim sanatı üzerine değerli eleştirel metinler yazdı. Ressamları tanıtan ve resimleri üzerine eleştirel düşüncelerini dile getirdiği birçok katalog çalışmalara katıldı.

Şiir ve yazıları Almancaya, Fransızcaya, İngilizceye, İspanyolcaya, İtalyancaya, Japoncaya, Litvancaya ve İbraniceye çevrildi ve Almanya, İtalya, Fransa, ABD, Japonya, Litvanya, İspanya ve İsrail'de yayınlandı.

Şiirden Dergisi editörlerinden olan Celâl Soycan Türkiye'nin en önemli birçok dergisinde halen yazmaya devam ediyor. Mersin'de Islık Dergisi'nin yayımlanmasına editör olarak katkıda bulundu. Mersin'de yaşayan Celâl Soycan on yılı aşkın bir süredir verilen ve günümüzün en önemli edebiyat ödülü olan Mersin Kenti Edebiyat Ödülü'nün de sekreteridir.[2]

Şiir kitapları

  • Öyle Kal (2000, Yön)
  • Cemresiz Günlerde (2001, Şiirden)
  • Saptım Burçlar Bilgisinden (2002, Şiirden)
  • Adın Olsam (2006, Mutlu Son yayınevi)
  • Ölüler İçin Oda Müziği (2007, Şiirden)
  • Azade (2009, Şiirden)
  • Kün (2011, Şiirden)
  • Kırım Günlerinde Aşk (2014, Şiirden)
  • Hünsa (2016, Şiirden)
  • Kötülüğü Gördüm (2017, Corpus)
  • Beyhude (2018, Şiirden)

Eleştiri Deneme ve İncelemeleri

  • Şiir İçin Notlar (2005, Şiirden)
  • Şiirin Zamanı/ Zamanın Şiiri (2006, Şiirden)
  • Mevsimsiz Bir Şair-Özdemir İnce (2005, Dünya Yayınları)
  • Şiir Pençe/ Poetik Okumalar (2016, Şiirden)
  • Sokak yazıları (2019, Şiirden, Metin cengiz ile birlikte)

Resim eleştirisi

  • Tuvalde Oda Müziği (2015, Gergedan Yayınevi)
  • Anlatmaktan Anlamaya (2006, Mutlu Son Yayınları)
  • Sonsuza Kıvrılmak (2020, Derya Grup Yayınları)
  • Varlığımın Garip Şarkısı (2020, İş Bankası Yayınları)

Kaynakça

Özel
  1. ^ Nane, Mehmet Semih. "Celâl Soycan - Mehmet Semih Nane". 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Mersin kenti Edebiyat Ödülü için arama sonuçları". www.mtso.org.tr. 31 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2021. 
Genel
  1. Cengiz, Metin; Eleştirel Çağdaş Büyük Türk Şiiri Antolojisi, 2016, Şiirden yay. ISBN 978-605-4825-28-8
  2. Nane, Mehmet Semih; Celâl Soycan (1), Güney Gazetesi, 25.09.2020, https://www.guneygazetesi.com/yazi/894/cell-soycan-1.html 24 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlhan Berk</span> Türk şair

İlhan Berk, Türk şair, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Fikret</span> Türk şair, öğretmen, yayıncı

Tevfik Fikret, Osmanlı Türkü şair ve öğretmen. Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılma sürecinde Servet-i Fünûn topluluğunun lideri olan Tevfik Fikret, devrimci ve idealist fikirleriyle Mustafa Kemal başta olmak üzere dönemin pek çok aydınını etkiledi. Türk edebiyatının Batılılaşmasında öne çıkan isimlerden birisi oldu. Farsçada "kuş yuvası" anlamına gelen Aşiyan ismini verdiği semt, yaşamının son yıllarını geçirdiği ve eserlerini kaleme aldığı yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Telli</span>

Ahmet Telli, Türk şair ve yazar.

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

Ahmet Oktay asıl adı ile Ahmet Aktay Börtecene Türk şair, yazar, gazeteci.

Özdemir İnce, Türk şair, yazar, çevirmen ve gazeteci.

Öteki-siz, Türkçe yayımlanan bir şiir dergisidir. Öteki-siz kültür sanat ve şiir ‘derdi’ Salih Aydemir ve Derya Önder tarafından 2001 yılında yayımlanmaya başladı.

Şiiri Özlüyorum, öğretmen Fuat Çiftçi editörlüğünde Avanos'ta yayımlanan iki ayda bir çıkan şiir dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Cenap Şahabettin</span> Türk şair, anı yazarı ve hekim (1870 - 1934)

Cenap Şahabeddin, Türk şâir ve yazar.

Varlık, 15 Temmuz 1933'te Yaşar Nabi Nayır tarafından yayımlanmaya başlanan aylık sanat ve edebiyat dergisidir.

<span class="mw-page-title-main">Âsaf Hâlet Çelebi</span> Şâir

Âsaf Hâlet Çelebi, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Günbaş</span>

Ahmet Günbaş

Veysel Çolak, Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat eleştirmeni, düşünür.

<span class="mw-page-title-main">Celâl Sahir Erozan</span> Türk şair ve milletvekili

Ahmet Celâl Sahir Erozan ; Türk şair, yazar, yayıncı ve politikacı. “Aşk ve kadın şairi” olarak tanınan sanatçı, dilin sadeleşmesi gerektiğini savunmuş, Türk Dil Kurumunun kurucu dört üyesi arasında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Erdal Öz Edebiyat Ödülü</span> Türkiyede edebiyat ödülü

Erdal Öz Edebiyat Ödülü, Erdal Öz'ün anısını yaşatmak için ailesi ve Can Yayınları tarafından her yıl bir şair ya da yazara verilen edebiyat ödülü.

<span class="mw-page-title-main">Metin Cengiz</span> Türk şair

Metin Cengiz Türk şair, yazar, çevirmen, edebiyatçı.

Uçurumda Açan, Cemal Süreya'nın 1984'te Can Yayınları tarafından yayımlanan Sevda Sözleri içinde yer alan kitabıdır. "Üzerinden Sevişmek", "Oteller Hanlar Hamamlar İçin Sürekli Şiir" ve "Taşıran Damla" adlı üç bölüm ve otuz beş şiirden oluşmaktadır. Yayımlandığı zaman ses getiren bir kitap olmamıştır. Kitaptaki şiirler, 1977-1984 yıllarında Türkiye Yazıları, Oluşum, Yusufçuk, Papirüs, Hürriyet Gösteri, Yaşam İçin Şiir ve Aydan Aya dergilerinde yayımlanmıştır. "Üzerinden Sevişmek" bölümünde aşk şiirleri varken "Oteller Hanlar Hamamlar İçin Sürekli Şiir" bölümündeyse roma rakamlarıyla altı şiir yer almaktadır. Süreya bu bölümdeki seriyi yirmi ila otuz ay sürdürmeyi plânlarken eşi Zühal Tekkanat'a yazdığı mektupta bu seriyle yazmadığı şiirleri telafi edeceğini söylemiştir ve bu serideki şiirler Süreya'nın Ankara anılarını ve izlenimlerini taşımaktadır. "Taşıran Damla" bölümündeyse portre şiirler ağırlıktadır.

Dr. Arif Yılmaz,, Türk akademisyen, araştırmacı, yazar, şair

Mersin Kenti Edebiyat Ödülü, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) öncülüğünde başlatılmıştır. Ödüllerin başlatıldığı tarih olan 2007 yılından bu yana düzenli olarak verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Öneş</span>

Mustafa Öneş, Türk şair ve eleştirmendir.