İçeriğe atla

Celâl Bayar Anıt Mezarı

Koordinatlar: 40°24′58″K 29°10′55″D / 40.41611°K 29.18194°D / 40.41611; 29.18194
Celâl Bayar Anıt Mezarı
Harita
Koordinatlar40°24′58″K 29°10′55″D / 40.41611°K 29.18194°D / 40.41611; 29.18194
KonumGemlik, Bursa, Türkiye
TürAnıt mezar
DefnedilenlerCelâl Bayar

Celâl Bayar Anıt Mezarı, Türkiye'nin 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın doğduğu şehir olan Bursa'nın Gemlik ilçesinde bulunan anıt mezarıdır.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "3.Cumhurbaşkanımız Merhum Celal Bayar Anıt Mezarı Başında Anıldı". www.gemlik.gov.tr. 24 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye cumhurbaşkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye cumhurbaşkanları listesi, Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı olarak görev yapmış kişileri içeren listedir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na göre cumhurbaşkanı, devlet ve hükûmet başkanıdır ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) adına Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başkomutanlığını temsil eder. Cumhurbaşkanı, beş yıllığına görev yapar. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir. Günümüzde cumhurbaşkanı; kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından doğrudan halk tarafından seçilmektedir. Cumhurbaşkanının hastalık, yurt dışına çıkma, ölüm, çekilme veya başka bir nedenle görevini sürdürememesi durumunda, yenisi seçilene kadar en yaşlı cumhurbaşkanı yardımcısı makama vekâlet eder.

<span class="mw-page-title-main">Celâl Bayar</span> 3. Türkiye cumhurbaşkanı (1950–1960)

Mahmut Celalettin Bayar, Türk ekonomist, siyasetçi ve eski cumhurbaşkanı. Çağdaş Türkiye'nin siyasi yaşamının çeşitli dönemlerinde önemli roller oynamış olan Bayar, Meclis-i Mebusan üyesi, cumhuriyet döneminde iktisat vekili, Mustafa Kemal Atatürk'ün son başbakanı ve 1950-1960 arasında Türkiye'nin üçüncü ve asker kökenli olmayan ilk cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Gemlik</span> Bursanın bir ilçesi

Gemlik, Marmara Denizi kıyısında bulunan, Bursa'nın bir ilçesi.

<span class="mw-page-title-main">Manisa Celal Bayar Üniversitesi</span> Manisada kurulu devlet üniversitesi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi, 11 Temmuz 1992 tarihinde Manisa'da kurulan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Anıt</span>

Anıt ya da Abide, önemli bir olayın veya büyük bir kişinin gelecek kuşaklarca tarih boyunca anılması için yapılan, göze çarpacak büyüklükte, sembol niteliğinde yapı, olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Mezarlığı</span> Türkiyenin ulusal mezarlığı

Devlet Mezarlığı, Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanları ile Türk Kurtuluş Savaşı sırasında en az tümen komutanlığı yapmış ve 1988 yılında Genelkurmay Başkanlığının politik kriterlerine uyan 61 komutanın mezarlarının yer aldığı, 1988 yılında hizmete açılmış "anıt-park" niteliğindeki mezarlıktır. 12 Eylül Darbesi ile yönetime gelen Kenan Evren'in, "Anıtkabir'in mezarlık olmaması, cumhurbaşkanlarını ve Kurtuluş Savaşı'nda büyük yararlılıkları görülmüş ve Atatürk'ün yakın silah arkadaşı olan komutanları bir araya toplamak" düşüncesiyle Evren tarafından yaptırılmıştır. Ankara'da, Atatürk Orman Çiftliği arazisi içinde yer alır. 536.000 metrekarelik alanda yer alan ve 356.000 metrekaresi yeşil alan olan park, halka açıktır. Millî Savunma Bakanlığı tarafından yönetilir.

Mursallı, İzmir ilinin Ödemiş ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Müzesi</span> II. TBMM Binası (1924–1960)

Cumhuriyet Müzesi veya II. TBMM Binası, TBMM'nin 1924-1960 yılları arasında faaliyetlerinin gerçekleştirildiği Ankara'nın Altındağ ilçesindeki tarihî yapı.

Tabii Senatörlük, 1961 Anayasası'na göre kurulan Cumhuriyet Senatosu'nu oluşturan üç çeşit üyeden biridir. Tabii Senatörler kendi içinde iki gruba ayrılıyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">9. Türkiye Hükûmeti</span> Türkiye Cumhuriyetinin dokuzuncu hükûmeti (1937-1938)

9. Türkiye Hükûmeti veya I. Bayar Hükûmeti, 1 Kasım 1937 - 11 Kasım 1938 tarihleri arasında görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">10. Türkiye Hükûmeti</span> II. Bayar Hükûmeti (1938–1939)

10. Türkiye Hükûmeti veya II. Bayar Hükûmeti, 11 Kasım 1938 - 25 Ocak 1939 tarihleri arasında görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Umurbey, Gemlik</span>

Umurbey, Bursa'nın Gemlik ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye cumhurbaşkanlarının gömüldükleri yerler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye cumhurbaşkanlarının gömüldükleri yerler listesi, 1923'ten beri Türkiye'de cumhurbaşkanlığı görevini yürüten kişilerin öldükten sonra gömüldükleri yerleri belirtmektedir.

Mustafa Tayyar Türk asker ve siyasetçidir.

Türkiye başbakanlarının gömüldükleri yerler listesi, 1923-2018 yılları arasında Türkiye'de başbakanlık görevini yürüten kişilerin öldükten sonra gömüldükleri yerleri belirtmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Menderes Anıt Mezarı</span>

Adnan Menderes Anıt Mezarı, İstanbul'un Topkapı semtinde Vatan Caddesi üzerindeki Türkiye'nin eski başbakanlarından Adnan Menderes'in mozolesinin bulunduğu Topkapı Mezarlığı içinde yer alan anıt mezar.

Süleyman Demirel Anıt Mezarı, Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in doğduğu köy olan Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy'de Çalcatepe mevkiinde bulunan anıt mezarı. Kapladığı 58 bin m2 alan ile Anıtkabir'den sonra Türkiye'nin ikinci büyük anıt mezarıdır. Anıt mezar, Demirel hayattayken oluşturulmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Özal Anıt Mezarı</span> İstanbulda anıt mezar

Turgut Özal Anıt Mezarı, 17 Nisan 1993'te vefat eden Türkiye'nin 8. cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın mezarının bulunduğu yapı. Beş yıl süren yapım sürecinin ardından 1998'de ziyarete açıldı. Mimarı Yılmaz Sanlı'dır. Turgut Özal, İstanbul'da defnedilen ilk Cumhurbaşkanı'dır.

Hüseyin Bayrı Türk avukat ve siyasetçi.

Celal veya düzeltme işareti (şapka) ile Celâl büyüklük, ululuk, yücelik, öfke, kızgınlık kelimelerine eşdeğerdir.