İçeriğe atla

Celtx

Celtx
Geliştirici(ler)Greyfirst Corporation
İlk yayınlanma(2.9.1 Sürümü İçin) 14 Nisan 2011
PlatformMozilla
ErişilebilirlikEnglish
Lisanshttp://www.celtx.com/CePL (Ücretsiz Sürümü)
Resmî sitesihttp://www.celtx.com/

Celtx (İngilizce telaffuz: [iconˈkɛltɨks]), senaryolar, film, video, stageplays, ses oyunları, belgeseller, machinima, çizgi romanlar, oyunlar ve podcast gibi medya projeleri oluşturmak ve düzenlemek için tasarlanmış ücretsiz medya üretim öncesi yazılımıdır.

Bu program senaryoyu yazmadan öte video, grafik ve ses gibi dosyaları eklememizi sağlar. Senaryo yazım tekniklerinde Fransız Türünün seçilmesinin nedenlerinden birisinin rejinin senaryo üzerinde aldığı notlar olduğunu biliyoruz. Celtx ile Amerikan Tipi yazdığınız senaryo ile program üzerinden notlarınızı tutabilirsiniz.

Celtx açık, ticari olmayan standartları (yani HTML, XML, RDF ve TXT) üzerine inşa edilmiştir. Bu atıf hükmü ile Mozilla Kamu Lisansı Celtx Kamu Lisansı altında lisanslıdır.

Celtx Mürettebat, Ekipman, Yer, Yetenek ve XML sözcüklerinin kısaltmalarıdır. (en: Crew, Equipment, Location, Talent and Xml)

Özellikler

Celtx ön-üretim dahil Senaryo ve herkes için birçok özellik sunar.

Senaryo

Celtx film, AV betikleri, çizgi roman, tiyatro, sinopsis, stroryboard vb... için tipik bir endüstri standardı senaryo editörü kullanır. Celtx ana hatları için de bir zengin metin editörü içermektedir. Celtx da daha esnek şablonlar ve yazdırma seçenekleri için izin daktilo özelliği, LaTeX içermektedir.

Proje işbirliği, yönetimi ve depolama

Celtx Studios olarak adlandırılan gelişmiş proje işbirliği ve önizleme ve çevrimiçi dosya saklama ve yönetimi için bir web hizmeti sunmaktadır.

Yayınlama

Celtx forum'da senaryolarınızı yayınlayabilir, diğer Celtx yazarlarının görüş ve önerilerini alabilirsiniz.

Elementler

Sahne Başlığı atarken Scene Heading seçeneği ile sahneye giriş yapabilir, sahnede "iç" için int, dış çekim için ext olarak belirtebilirsiniz. Ayrıca sahne başlığında yer alan Gün/gece kavramları da sistemde kayıtlıdır ve day/night olarak algılar. Sahne başlığını girdikten sonra enter tuşuna basmanız halinde aksiyona geçer. Aksiyon sonrası tab tuşuna bastığınızda Karakter seçeneğine geçiş yapar. Karakterimizin ardından diyalog seçeneğine geçiş yapar. Diyalog seçeneğinden iki defa enter tuşuna basıp aksiyona geçmediğimiz takdirde Diyalog-karakter seçenekleri ile senaryomuzu sürdürürüz. Bu da uzun diyaloglu sahneler için bir avantajdır. Böylece sadece klavyeyi kullanarak karakter-diyalog-sahne başlığı-aksiyon arasında geçiş yapabiliriz. Celtx bunun gibi (iç, dış, gün, gece, karakter, aksiyon, diyalog, sahne başlığı vb...) 35+ unsuru ve özelliği içinde barındırır.

Storyboard

Celtx Storyboard; senaryoları kullanarak medyayı oluşturmanıza olanak sağlar. Bunlar aynı zamanda bir web sitesinde görüntülemek için kullanılabilir ve internet tarayıcı içinde çalınabilir, oynatılabilir.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">MS-DOS</span> 1980li yıllarda kişisel bilgisayar işletim sistemi

MS-DOS, Microsoft firmasının geliştirdiği bir DOS sistemidir. 1980'li yıllarda PC uyumlu platformlar üzerinde kullanılan en yaygın işletim sistemiydi. 1990'lı yılların ortalarından 2000 yılına kadarki en popüler işletim sistemleri olan Windows 9x ailesinin temeli olarak kullanıldı. Masaüstü bilgisayarlardaki popülerliğini, zamanla Windows NT mimarisi kullanan yeni nesil Windows işletim sistemlerine bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Marvel Comics</span> çizgi roman ve ilgili medya yayımlayan şirket

Marvel Comics, ABD merkezli çizgi roman yayımcısı şirkettir. Yayımlamış olduğu çizgi romanlar arasında Örümcek Adam, X-Men, Hulk, Fantastik Dörtlü, Demir Adam, Thor, Daredevil ve Kaptan America adında serileri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Senaryo</span> Tiyatro oyunu, piyes, film, dizi vb. eserlerin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metinler

Senaryo Tiyatro oyunu, piyes, dizi, film, video oyunu gibi eserlerin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metinlere verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Film yapımı</span>

Film yapımı ya da film çekimi, bir film yapmak için takip edilmesi gereken birkaç aşamayı içeren bir süreçtir. Bir filmin yapılması ilk olarak hikâyenin fikrini bulmakla ya da fikri satın almakla başlar. Daha sonra bu fikir senaryoya dökülür. Film çekilir, kurgulanır ve son hâlini aldıktan sonra seyirciye sunulur. Prodüksiyon daha sonra senaristlik, rol dağıtımı, yapım öncesi, çekim, ses kayıt ve reprodüksiyonu, yapım sonrası ve bitmiş ürünün izleyici önünde gösterilmesiyle devam ediyor. Bu genellikle büyük bir insan kapasitesi gerektirmektedir ve bunun tamamlanması birkaç aydan birkaç yıla kadar geçen bir süre alabilir. Film yapımı ekonomik, sosyal ve politik açıdan dünya üzerinde büyük bir yer kaplamaktadır. Ve film yapımında çeşitli teknolojiler ve film teknikleri kullanılır.

Video oyunu türleri belirlenirken sınıflandırmada video oyunlarının mekanikleri, tasarım aşamasında, tasarımcının verdiği kritik kararlar yani daha basit bir şekilde oynanış tarzları esas alınır. Lakin bu sınıflandırma her zaman tutarlı veya sistematik bir yol izleyememiştir. Bunun nedeni kriterlerin, ayrımı yapan kişi ya da kuruma göre farklılık göstermesidir. Tümüyle akademik çalışmaların yürütülmemesinden ötürü kimi zaman keyfi isimlendirmeler de söz konusudur. Buna rağmen dünya genelinde benimsenmiş tür kalıpları da mevcuttur.

<i>Ölüm Oyunu</i> (film, 1978)

Game of Death, Ağustos ve Ekim 1972 arasında çekilen, Bruce Lee'nin yönettiği, yazdığı, yapımcılığını yaptığı ve son film projesinde başrol oynadığı tamamlanmamış bir Hong Kong dövüş sanatları filmi. 1978'de gösterime girmiştir. Lee filmin yapımı sırasında hayatını kaybetti. Ölümünden önce 100 dakikadan fazla görüntü çekildi ve bu daha sonra Golden Harvest arşivlerinde yanlış yerleştirildi. Geri kalan görüntüler o zamandan beri Lee'nin orijinal Kantonca ve İngilizce diyaloguyla yayınlandı ve John Little, Lee'nin Hai Tien karakterini seslendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Apache Ant</span>

Apache Ant, yazılım inşası süreçlerini otomatikleştirmeye yarayan bir araçtır. Make'e benzeyen uygulama, Java ile geliştirilmiş olup Java platformunu gerektirmekte ve Java projelerinde sıkça kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Code::Blocks</span>

Code::Blocks, özgür açık kaynak kodlu bir C++ tümleşik geliştirme ortamıdır. wxWidgets tabanlı tamamen özelleştirilebilir arabirimiyle, GNU/Linux, Microsoft Windows, MacOS platformlarında sorunsuzca kullanılabilmektedir. Gelişmiş plugin desteğiyle kod yazımı esnasında ihtiyaç duyabileceğiniz birçok yardımcı fonksiyon sunar ve kod üzerinde tam bir hakimiyet kurmanıza olanak tanır.


Microsoft Visual Studio, Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.

<i>Angel Beats!</i> Japon TV anime serisi

Angel Beats!, P.A.Works ve Aniplex tarafından hazırlanan 2010 yapımı bir anime serisidir. Seri, Nisan-Haziran 2010 tarihleri arasında yayınlandı. Bir OVA bölümü Aralık 2010'da, ikinci bir OVA ise Haziran 2015'te yayınlandı. Serinin hikâyesi, orijinal olarak Na-Ga'nın orijinal karakter tasarımıyla senaryoyu yazan ve müziği Anant-Garde Eyes grubuyla besteleyen Jun Maeda tarafından tasarlandı. Seri, ölümden sonraki dünyada geçmektedir ve öldükten sonra hayatına dair anılarını kaybeden Yuzuru Otonashi'ye odaklanmaktadır. Otonashi bu dünyaki okula girdikten sonra Yuri adında bir kızla tanışır ve onu doğaüstü güçlere sahip Melek olarak da bilinen öğrenci konseyi başkanı Kanade Tachibana'ya karşı savaşan bir organizasyon olan Afterlife Battlefront'a davet eder.

Sürekli Dizi, J. G. Quintel tarafından yapılmış Amerikan çizgi dizisidir. İlk gösterimini ABD'de Cartoon Network'te 6 Eylül 2010 tarihinde yapmıştır. Türkiye'de ise 1 Şubat 2012 tarihinde Cartoon Network'te, daha sonra da 4 Şubat 2012 tarihinde TNT'te gösterime girmiştir. Mavi alakarga Mordecai ve rakun Rigby adlı parkta çalışan iki arkadaşın heyecanlı maceralarını konu almaktadır. Onlar dışında diğer ana karakterler: Benson, Skips, Pops, Kas Adam, Çak Beşlik Hayalet, Margaret ve Eileen.

<span class="mw-page-title-main">Sam Lake</span>

Sami Järvi bilinen ismiyle Sam Lake Fin yazardır. En ünlü çalışması Max Payne video oyun serisidir. Lake, Max Payne'in arkasındaki şirket olan Remedy Entertainment'in kurucusu Petri Järvilehto ile iyi arkadaştı. Järvilehto'nun Remedy'nin ilk oyunlarından biri olan Death Rally için senaryoya ihtiyacı vardı ve Lake'i senaryo yazması için çağırdı.

<span class="mw-page-title-main">Gedit</span>

gedit, GNOME masaüstünün varsayılan metin düzenleyicisidir ve GNOME Çekirdek Uygulamalarının bir parçasıdır. Her amaca uygun, sade ve kolay kullanım için tasarlanmıştır. Kaynak kodu düzenleme ve işaretleme dilleri gibi biçimlendirilmiş metin araçlarını içerir.

iMovie macOS ve İOS işletim sistemine sahip cihazların yerleşik video düzenleme yazılımı

iMovie Apple tarafından Mac ve iOS için bir video düzenleme yazılımıdır. İlk olarak 1999 yılında, FireWire özellikli ilk tüketici Mac modeli iMac G3 ile birlikte Mac OS 8 uygulaması olarak piyasaya çıktı. iTunes, iDVD, iWeb, iPhoto ve GarageBand uygulamaları ile birlikte iLife yazılım paketinin parçasıdır. Sürüm 3'ten bu yana iMovie, Mac için iLife paketiyle birlikte gelen bir OS X uygulamasıdır. 2003 yılından bu yana, iMovie tüm yeni Mac bilgisayarlarına ücretsiz olarak dahil edilmiştir. iMovie, çoğu MiniDV format dijital video kameradaki FireWire (IEEE 1394 arayüzünü veya bilgisayarın USB bağlantı noktasını kullanarak Mac'e video çekimi yapar. Ayrıca bir sabit diskten video ve fotoğraf dosyalarını içe aktarabilir. Buradan, kullanıcı fotoğraflar ve video klipler düzenleyebilir ve temel renk düzeltme, video geliştirme araçları ve geçişler ve slaytlar gibi geçişler de dahil olmak üzere başlık, tema, müzik ve efektler ekleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Mission Control (macOS)</span>

Mission Control Apple tarafından geliştirilen ve Mac OS X Lion'da tanıtılan birçok pencere uygulamasıdır. MacOS işletim sisteminin bir özelliğidir. Spaces uygulamasının yerini aldı. İlk kez 23 Haziran 2003 tarihinde Apple Dünya Geliçtiricileri Konferansı'nda Exposé ismi ile Mac OS X Panther'ın bir özelliği olarak önizleme yapıldı. Görev Kontrolü, bir kullanıcının hızlıca bir açık pencereyi bulmasına, tüm pencereleri hızla gizlemesine ve masaüstünü göstermesine ve birden fazla monitörde veya sanal masaüstünde pencereleri yönetmesine olanak tanır. Dashboard, Exposé ve Spaces birlikte toplandı ve 2011 yılında Mac OS X Lion sürümüyle "Mission Control" olarak yeniden adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Qt Extended</span>

Qt Extended kişisel sayısal asistanlar, video projeksiyon ve cep telefonları gibi Gömülü Linux tabanlı mobil bilgi işlem cihazları için bir uygulama platformudur. Digia'nın bir yan kuruluşu olan Qt Software tarafından geliştirildi. Ücretsiz yazılım olduğu için Qt Extended projesini iptal ettiklerinde topluluk bunun bir çatalını yarattı, geliştirdi. QtMoko Debian tabanlı dağıtım, Openmoko topluluğunun çabalarıyla sürdürülen bu projelerin doğal ardılıdır.

Programlamada, beyaz boşluk tipografide yatay veya dikey alanı temsil eden herhangi bir karakter veya karakter dizisidir. Oluşturulduğunda, bir boşluk karakteri görünür bir işarete karşılık gelmez, ancak genellikle bir sayfadaki bir alanı kaplar. Örneğin, ortak boşluk sembolü U+0020   SPACE, Batı'da kelime bölücü olarak kullanılan betik metinde boş bir noktalama işareti temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Televizyonda bilimkurgu</span>

Bilimkurgunun televizyonda ilk ortaya çıkışı, Bilimkurgunun Altın Çağı denilen 1930'lu yılların sonlarıdır. Özel efektler ve diğer prodüksiyon teknikleri, yaratıcılara gerçekliğin kısıtlamalarının sınırlamadığı hayali bir dünyanın yaşayan bir görsel imgesini sunmaya izin verdi.

<span class="mw-page-title-main">Kdenlive</span> Video düzenleme yazılımı

Kdenlive özgür ve açık kaynaklı bir video düzenleme yazılımı. İlk olarak Linux için yazılmış olup sonradan Windows sürümü de yayınlanmaya başlamıştır. Linux ve Windows işletim sistemleri için kurulum gerektirmeden kullanılabilen taşınabilir sürümleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">C.a.R.</span> Etkileşimli geometri uygulaması

C.a.R.Compass and Ruler, Öklidyen ve Öklid dışı geometrik yapılar inşa edebilen ücretsiz ve açık kaynaklı bir interaktif geometri uygulamasıdır. Yazılım Java tabanlıdır. Geliştiricisi, Eichstätt-Ingolstadt Katolik Üniversitesi'nden René Grothmann'dır. GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) koşulları altında lisanslanmıştır.