İçeriğe atla

Celil Kiyekbayev

Celil Giniyatoviç Kiyekbayev
Джали́ль Гиния́тович Киекба́ев
Doğum15 Ekim 1911(1911-10-15)
Başkurdistana bağlı Ğafuri ili'nin Karan-Elga köyü
Ölüm19 Nisan 1968 (56 yaşında)
Ufa
MilliyetBaşkurt
VatandaşlıkBaşkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Sovyetler Birliği
EğitimMoskova Devlet Pedagoji Yabancı Diller Enstitüsü Alman Filolojisi Bölümü
MeslekBilim insanı, yazar
Tanınma nedeniBilim insanı
Çocuk(lar)Murat Celil
İskander Celil
İlyas Celil
Zugra Celil
Ödüller • Lenin Nişanı (1967)
 • Onur Rozeti Nişanı (1967)

Celil Giniyatoviç Kiyekbayev (RusçaДжали́ль Гиния́тович Киекба́ев; 25 Ekim 1911, Başkurdistana bağlı Ğafuri ili'nin Karan-Elga köyü - 19 Mart 1968, Ufa), Sovyet Başkurt bilim insanı, Türkolog, filolog, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ndeki bilim ve yükseköğrenim organizatörü, profesör, yazar. Sovyet Yazarlar Birliği üyesi olan Kiyekbayev, Başkurt dilbiliminin ve Ural-Altay dilleri konusunda eğitim veren Başkurt Okulu'nun kurucusudur.[1][2]

Hakkında

Celil Kiyekbayev köylü bir ailenin çocuğu olarak 25 Ekim 1911'de hale Başkurdistana bağlı Ğafuri ili'nin Karan-Elga köyünde doğdu. Makarovo köyüdeki okulda ilk eğitimini tamamladı. Moskova Devlet Pedagoji Yabancı Diller Enstitüsü'nde Alman Filolojisi Bölümü'nden mezun oldu. Öğretmen olarak çalıştı, çeşitli ortaokullarda ve yükseköğretim kurumlarında yabancı dil öğretti. 1943-1944 arasında Başkurt Yayınevi'nin yazı işleri müdürü olarak görev yaptı.

1948'de "Başkurt Edebiyatı Dili" üzerine hazırladığı tezini savundu ve Başkurt Devlet Pedagoji Enstitüsü'nde çalışmaya başladı. Bu dönemde Kiyekbayev'in bilimsel görüşlerinin oluşmasında SSCB Bilimler Akademisi'nin muadil üyesi Türkolog Nikolay Dmitriev'in etkisi olmuştur.[]

1951'den 1968'e kadar Başkurt dilbilim bölümünde, daha sonra ise Pedagoji Enstitüsü'nde ve Başkurt Devlet Üniversitesi'nde çeşitli görevlerde bulundu. 1957'den 1961 yılına kadar Başkurt Devlet Akademik İşler Akademisi Rektör Yardımcılığı görevini yürüttü. 1960 yılında doktora tezini savundu ve 1961'de profesör unvanını aldı.

1966 da modern başkurt edebi dilinin anlatımı üzerine çalışmasını yayınlamıştır. Aynı yıl öğrencileri için Başkurt dili üzerine konuşma ve gramer konulu bir kitap daha yayınladı. Bu kitap Başkurt Devlet Üniversitesi ve pedagojik enstitülerinin filoloji fakültesi öğrencileri oluşturulan için ilk ders kitabıdır.

Kiyekbayev çeşitli kamu çalışmasına öncülük etti. Asya ve Afrika Halklarının Dayanışma Organizasyonu'nun Sovyet üyesi idi.

İskander, İlyas ve Murat isimli üç oğlu ve Zugra isimli bir kız çocuğuna sahip olan Kiyekbayev, 19 Mart 1968 tarihinde Ufa'da öldü. Küçük oğlu olan Murat Kiyekbabev Başkurdistan'da tanınmış bir sosyal bilimcidir.

Ödülleri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Gabdulhay Ahatov, Зайнуллин М. В. Видный башкирский языковед (К 60-летию со дня рождения Дж. Г. Киекбаева). - «Кызыл таң», Уфа, 1971, 25 Ekim (на татарском языке)
  2. ^ Сайт Башкирского государственного университета[]

Konuyla ilgili yayınlar

  • Зәкиев М.З. Дәртле йыр. Өфө, 1974;
  • Сөләймәнов Ә.М. Халыҡ ижадынан һут алып: Жәлил Кейекбаевтың “Туғандар һәм таныштар" романында фольклор башланғыстары. Өфө, 2000;
  • Профессор Джалиль Гиниятович Киекбаев и его вклад в развитие Урало алтайской и тюркской филологии: материалы Междунар. науч.-практ. конф. Уфа, 2011.
  • Ученый и писатель Джалиль Гиниятович Киекбаев. Библиография. Уфа. БашГУ, 2011. ISBN 978-5-9613-0167-0.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ufa</span> Rusyada şehir

Ufa (Rusça: Уфа, romanize: Ufa, Rusça telaffuz: [ʊˈfa]; Başkurtça: Өфө, romanize: Öfö,

<span class="mw-page-title-main">Başkurtlar</span> Türk halkı

Başkurtlar Rusya'ya özgü bir Kıpçak Türk etnik grubudur. Rusya Federasyonu Cumhuriyeti Başkurdistan'da ve Doğu Avrupa'nın Kuzey Asya ile buluştuğu Ural Dağları'nın her iki tarafını da kapsayan daha geniş tarihi Badzgard bölgesinde yoğunlaşmışlardır. Başkurtların daha küçük toplulukları da Tataristan Cumhuriyeti'nde, Perm Bölgesi, Çelyabinsk, Orenburg, Tümen, Yekaterinburg ve Kurgan bölgelerinde ve Rusya'nın diğer bölgelerinde yaşamaktadır; Kazakistan ve Özbekistan'da oldukça büyük azınlıkları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan</span> Rusyaya bağlı federal bir bölge

Başkurdistan Cumhuriyeti, Rusya'ya bağlı federal bir cumhuriyettir. İdil Nehri ile Ural Dağları arasında yer alır. Başkenti Ufa şehridir. 2010 nüfus sayımı itibarıyla 4.072.292 nüfusa sahip Başkurdistan, Rusya'nın en kalabalık cumhuriyetlerinden biridir. Başkurdistan'da 2010'da yapılan nüfus sayımına göre 1.584.554 Başkurt yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hediye Devletşina</span>

Hediye Devletşina,, Sovyet Başkurt şair, yazardır.

Zeynep Abdullah kızı Biişeva, Sovyet Başkurt şair, romancı, oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Morozkin</span>

Nikolay Danilaoviç Morozkin, fizik ve matematik doktoru bilim insanı. 2013'ten bu yana Başkurt Devlet Üniversitesi rektörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Şeyhulla Çanbarisov</span> Sovyet Başkurt bilim insanı, tarih bilimleri doktoru, politikacı, asker ve profesör (1916-1996)

Şeyhulla Habibulloviç Çanbarisov, Sovyet Başkurt bilim insanı, tarih bilimleri doktoru, politikacı, asker, profesör. Ufa Rektörleri Konseyi başkanlığı ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Ufa'daki yerel örgütünün lideri olan Çanbarisov, Ufa'nın milletvekilliğini de yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Enver Asfandiyarov</span>

Enver Zakiroviç Asfandiyarov, d. 15 Mayıs 1934; Baymak - ö. 4 Şubat 2014; Ufa), Sovyet Rus/Başkurt bilim insanı, tarihçi, profesör.

<span class="mw-page-title-main">Ray Kuzeyev</span>

Ray Gumeroviç Kuzeyev, d. 10 Ocak 1929; Çeşme ili'ne bağlı Amin köyü - ö. 2 Ağustos 2005; Ufa), Sovyet Rus/Başkurt bilim insanı, tarihçi bilimleri doktoru, profesör. Rusya Bilimler Akademisi ve Başkurdistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi üyesi idi.

Guzel Ramazanovna Sitdikova, Başkurt yazar, şair, yayıncı ve tercümandır. 2002 yılında Başkurdistan Cumhuriyeti Onur Diplomasını aldı. Başkurdistan Yazma Komisyonu'nun bir üyesidir. 2004'ten 2011'e kadar Başkurdistan Cumhuriyeti Başkurt Kadınlar Derneği lideriydi. 2012'den bu yana, uluslararası gönüllü hareketi Wikimedia'ya katkı yapmakta.

<span class="mw-page-title-main">Banat Batırova</span>

Banat Hairullovna Batırova, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Sosyalist Emek Kahramanı unvanını kazanan ilk kadın, Başkurdistan Yüksek Sovyeti 2., 3. ve 4. dönem milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Ğafuri (il)</span> Başkurdistanın idari birimlerinden biri

Ğafuri ili veya Ğafuri ilçesi Başkurdistan'ın 54 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi Krasnousoldır.

Başkurdistan tarihi, Güney Ural ve çevresinde, tarihsel olarak Başkırlar'ın yaşadığı bölgeyi kapsıyor. Bölge, Başkurd, Başkurdistan, Bascardia, Fiyafi Başkurt, Pascatir ve benzeri varyantlar gibi çeşitli isimlerle bilinmektedir. Önceki isimlerde olduğu gibi, Başkurdistan'ın modern federal konusuna yerli Başkurt halkının ismi verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mostay Kerim</span>

Mostay Kerim, Başkurt Sovyet şair, yazar ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Vasilya Fattakhova</span>

Vasilya Razifovna Fattakhova, Başkurdistan'lı bir Tatar şarkıcı. 2015 yılında hem Tataristan, hem de Başkurdistan'da Onurlu Sanatçı unvanına sahip oldu. İlk olarak besteci Ural Rashitov'un "Tugan Yak" şarkısını seslendirmesiyle Tatarlar ve Başkurtlar arasında popülerlik kazandı.

1735-1740 Başkurt İsyanı, Başkurtlar tarafından Rus İmparatorluğu'na karşı başlatılan bir isyandır. 1735'te başlayan isyan bir dizi ağır çatışmanın ardından 1740'ta Rus birlikleri tarafından bastırıldı.

Yabiga Kuşayeva, kadın hareketi bir aktivisti.

<span class="mw-page-title-main">Valentina İvanovna Starikova</span> Müzisyen

Valentina Ivanovna Starikova - Rus piyanist, sanatçı, müzik öğretmeni. Kültür Çalışanı Onur ödülü sahibi, Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi Doçenti, Belarus Cumhuriyeti İkincil İhtisas Müzik Koleji öğretmeni.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Bilimler Akademisi Ufa Federal Araştırma Merkezi</span>

Rusya Bilimler Akademisi Ufa Federal Araştırma Merkezi Rusya Bilimler Akademisi, Ufa şehrine bulunan Bölgesel Bilim Merkezi. 1951 yılında SSCB Bilimler Akademisi'nin Başkurt şubesi olarak kurulmuştur. 2017'den beri modern bir isme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan'da eğitim</span>

Başkurdistan'da eğitim, Rus eğitim sisteminin bir parçasıdır. Başkurdistan'daki okul öğrencilerinin çoğu Rus dilinde eğitim görürken, Başkurt ve Tatar dillerinde eğitim görmek ya da birçok farklı azınlık dilini öğrenmek de mümkündür.