İçeriğe atla

Celia (yazılım)

Celia, Huawei tarafından geliştirilmiş yapay zeka destekli bir sanal asistandır.Android tabanlı EMUI arayüzlü ile akıllı telefonlarda kullanılmaya başlanmıştır.[1]

ABD-Çin Ticaret Savaşı'nda sonucunda yapılan yaptırımlarla Google Hizmetleri'ni kullanamayan Huawei Google Asistan alternatifi olarak 2019 yılının sonlarında kendi sanal asistanını geliştirmeye başladı.[2] 27 Nisan 2020 tarihinde belirli telefonlara EMUI güncellemesiyle yayınlandı.[3]

Celia
Geliştirici(ler)Huawei
İlk yayınlanma27 Nisan 2020 (4 yıl önce) (2020-04-27)
İşletim sistemiAndroid, EMUI
Erişilebilirlikİngilizce, Fransızca, İspanyolca
TürSanal asistan
Resmî sitesihuawei.com/celia/

Özellikleri

Celia, arama yapabilme, mesaj gönderebilme, takvimleri kontrol etme, ev aletlerinin kontrolü, hava durumu, müzik çalar kontrolü gibi işlevlere sahiptir. EMUI ile gelen yazılım ve uygulamalarla da bütünleşik bir şekilde çalışmaktadır.[4]Google Lens benzeri bir yapay zeka ile güçlendirilmiş kamerasıyla metin ve fotoğraf tanıma özelliği vardır.[5]

Google Asistanı ve Siri gibi sesle "Hey Celia" ve tuşla aktif olmaktadır. Varsayılan arama motoru olarak Bing kullanılmakta olup kullanıcı kendi seçimini de yapabilmektedir.[4][6]

İngilizce, Fransızca ve İspanyolca dillerinde çalışmaktadır. İngiltere, Fransa, İspanya, Şili, Meksika ve Kolombiya'da kullanılabilmektedir.[7]

Kullanılabilir Cihazlar:

  • Huawei P serisi
  • Huawei Mate serisi
  • Huawei Nova serisi
  • Huawei Enjoy serisi

Sorunlar

Engadget tarafından yapılan incelemede "Hey Celia" şeklinde seslenildiğinde yakın çevrede İphone varsa "Celia" ve "Siri" benzerliğinden dolayı Siri'ninde cevap verdiği belirlenmiştir.[8]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Huawei's Celia". Android Authority. 27 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Huawei's Celia Voice Assistant Replaces Google Assistant, but Not Google Apps, on New P40 Smartphones". Voicebot.ai (İngilizce). 26 Mart 2020. 1 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020. 
  3. ^ "Celia arrives on the Huawei P40 range". Gsmarena. 30 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ a b "All we know about Celia, Huawei's voice assistant". Techjaja (İngilizce). 28 Mart 2020. 12 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020. 
  5. ^ "Huawei's new assistant". news.zoplax.com. 30 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Huawei is the Latest Company to Launch a Virtual Assistant For Nobody to Use". Gizmodo UK (İngilizce). 27 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020. 
  7. ^ "Huawei to launch multilingual voice assistant Celia, starting on the P40 flagship in 6 countries". VentureBeat (İngilizce). 26 Mart 2020. 26 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020. 
  8. ^ "Huawei made its own Siri rival called Celia". Engadget (İngilizce). 27 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Huawei</span> Çin merkezli teknoloji şirketi

Huawei Technologies Co. Ltd. veya kısa adıyla Huawei, merkezi Çin'in Shenzen şehrinde bulunan, Çin menşeli ve çok uluslu bir şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Siri</span> çeşitli Apple cihazlarında akıllı kişisel asistan

Siri İngilizce telaffuz: [ˈsɪri], Apple'ın iOS, watchOS ve tvOS işletim sistemlerinin bir parçasıdır. Bu bilgisayar yazılımı, akıllı kişisel asistan ve bilgi gezginidir. Bu programın amacı, soruları cevaplamak tavsiyelerde bulunmak ve web hizmetlerindeki eylemleri gerçekleştirmektir. Siri, 28 Nisan 2010 tarihinde satın alındı ve ilk olarak App Store'da bir iOS uygulaması olarak tanıtıldı. Siri şirketi en başta uygulamasının Android ve BlackBerry'de de kullanılabileceğini açıklamış olsa da Apple tarafından devralındıktan sonra iptal edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Google I/O</span>

Google I/O, Google tarafından San Francisco, Kaliforniya'da her yıl düzenlenen yazılım geliştiricilere yönelik bir toplantıdır. Google I/O, Google ve Android, Chrome, Chrome OS, Google API'leri, Google Web Toolkit, App Engine gibi açık kaynak kodlu web teknolojileriyle ortak olarak geliştirilen web ya da mobil tabanlı uygulamaları konu alan teknik birçok sunum ve tartışmadan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Google Daydream</span>

Daydream Google tarafından geliştirilen bir sanal gerçeklik (VR) platformudur. Önceki platform Google Cardboard'ın devamı olarak sunulmuştur. Bu, Google I/O 2016'da açıklandı ve aynı yıl sonbaharda çıkacak. Ek kaynaklar Kasım 2016 tarih belirtilerek.

<span class="mw-page-title-main">Pixel (telefon)</span>

Pixel ve Pixel XL, Google tarafından tasarlanmış, geliştirilmiş ve pazarlanan Android akıllı telefonlardır. Bunlar, 4 Ekim 2016'da düzenlenen bir basın toplantısı sırasında duyuruldu ve halefler 2017'de onaylanan Google Pixel donanım hattındaki ilk akıllı telefonlar olarak hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Google Asistan</span> Googleın ürettiği kişisel yapay zeka asistanı

Google Asistan Google tarafından geliştirilen ve Mayıs 2016'da Google I/O'da duyurulan akıllı bir sanal asistandır. Diğer sanal asistanların aksine, Google Asistan iki yönlü görüşmelerde bulunabilir.

Aşağıdaki liste, Huawei markalı akıllı telefon ve cep telefonlarının listesidir. Parantez içindeki tarih, ilk sürümün tarihidir.

<span class="mw-page-title-main">Huawei EMUI</span>

Huawei EMUI,, Huawei ve Honor marka akıllı telefonların çoğunda kullanılan Android temelli işletim sistemidir. Aralık 2020'de Huawei, P30 ve P40 serileri için EMUI 10 arayüzlü HarmonyOS 2.0 beta sürümünü yayınladı.

Sanal asistanlar, daha önce insanlar tarafından yapılan işleri veya hizmetleri, kullanıcılarından soru ve talepleri ile gerçekleştiren yazılımlardır. Genellikler chatbot kavramı ile aynı anlamda kullanılırlar ancak sanal asistanlar daha geniş bir alanda hizmet verirler. Sanal asistanlar kullanıcı ile yazı veya konuşma yoluyla etkileşim kurabilirler. Kullanıcılar sanal asistanlara soru sorabilirler, müziğin sesini açmak veya ısıtıcıyı kısmak gibi basit direktifler verebilirler, takvimlerini düzenlemesini veya uçak bileti almasını isteyebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Bixby (sanal asistan)</span>

Bixby, Samsung Electronics tarafından geliştirilen bir sanal asistan.

Alisa, Yandex tarafından geliştirilen akıllı kişisel asistandır. Yandex'in akıllı hoparlörü olan Yandex Station ve akıllı telefonlarda kullanılmaktadır.

Mycroft, Linux için ücretsiz bir sanal asistandır.

Voice Mate; LG tarafından akıllı telefonlarda kullanılmak üzere geliştirilen ve seçili LG telefonlarda bütünleşik olarak gelen bir sanal asistandır.

<span class="mw-page-title-main">Huawei AppGallery</span> Android işletim sistemi için üretilen, Huawei tarafından yönetilen uygulama mağazası

Huawei AppGallery Huawei'nin Android, HarmonyOS, Huawei EMUI ve Windows 11 işletim sistemi için geliştirdiği bir paket yöneticisi ve uygulama dağıtım platformudur. Huawei Mobil Servisleri'nin bir parçasıdır. AppGallery, 700 milyon Huawei cihazında 420 milyon aktif kullanıcı tarafından kullanılmakta olup tüm yeni Huawei cihazlarda yüklü gelmektedir. Huawei'nin yeni cihazları, Mayıs 2019'da Amerika Birleşik Devletleri-Çin ticaret savaşı ve ABD'nin Çin'e yaptırımları nedeniyle Google Mobil Hizmetleri'ne erişimini kaybettiğinde şirket başta Mate 30 olmak üzere bazı yeni telefonlarında Google servislerini kullanamadığı için telefonlarını Google Play içerikleri dahil olmadan sadece AppGallery ve Huawei Mobile Services (HMS) kullanarak piyasaya sürmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Huawei Mate 10</span> Huawenin Android tabanlı akıllı telefonu

Huawei Mate 10, Huawei Mate 10 Pro ve Huawei Mate 10 Lite; Huawei Mate serisinin bir parçası olarak Huawei tarafından tasarlanmış ve pazarlanmış Android akıllı telefonlardır. Ayrıca, seride Huawei Mate 10 Porsche Design adında bir model daha bulunur; bu modelde 256 GB depolama alanı bulunur, bunun dışında bu model Mate 10 Pro ile aynıdır. Mate 10 serisi, ilk olarak 16 Ekim 2017'de çıkmıştır. Amiral gemisi Mate 10 Pro, önceki Huawei Mate 9'a kıyasla; sinirsel işlem işlemcisi entegre edilmiş daha hızlı işlemciye, daha uzun 18:9 oranlı biraz daha büyük OLED ekrana, çok daha uzun şarj ömrüne ve cam arka panele sahiptir. Mate 10 Pro'un Çin'deki modelleri ve uluslararası modeller çift SIM kartlıdır. Mate 10 serisi, Android 8 ve EMUI'nin yeni bir sürümünü kullanır. Mate 10 modellerinin hiçbirinde SIM kilidi yoktur, tüm modeller sadece GSM'i destekler. Mate serisini de içeren Huawei akıllı telefonları, Amerikan istihbaharat kuruluşlarının baskılarından dolayı Amerikan operatörleri tarafından satılmamakta ve finanse edilmemektedir; bu telefonlar, bağımsız ve çevrimiçi satıcılardan alınabilmektedir.

Huawei Mate X; Huawei tarafından üretilmiş, Huawei Mate serisi'ne ait Android işletim sistemini kullanan, üst seviye bir katlanabilir akıllı telefondur. Cihaz; 25 Şubat 2019'da Mobile World Congress 2019'da tanıtılmış ve cihazın Haziran 2019'da satışa çıkarılması planlanmıştır, ancak cihazın bir benzeri olan Samsung Galaxy Fold'u kullanan kullanıcılardan arıza haberleri gelince, Mate X'in kapsamlı bir şekilde test edilmesi için Mate X'in satışa çıkış tarihi ertelenmiştir. Mate X, Kasım 2019'da sadece Çin'de satışa çıkarılmıştır. 2021 yılında ardılı Huawei Mate X2 sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Huawei Mate 30</span> Huaweinin akıllı telefon serisi

Huawei Mate 30; Huawei tarafından Huawei Mate serisinin bir parçası olarak ve Huawei Mate 20'nin halefi olarak üretilmiş, Android tabanlı phablet serisidir. 19 Eylül 2019'da Münih, Almanya'da tanıtılan Mate 30 serisinde; Mate 30 (5G), Mate 30 Pro (5G), Mate 30 RS Porsche Design modelleri bulunur. Cihazın ardılı Huawei Mate 40 ve Huawei Mate 50 modelleridir.

<span class="mw-page-title-main">Huawei Mate 40</span> Huawei tarafından geliştirilen üst düzey Android tabanlı phablet

Huawei Mate 30 serisinin halefi olan Huawei Mate 40; Huawei tarafından Huawei Mate serisi için geliştirilmiş, Android ve HarmonyOS işletim sistemini kullanan üst seviye akıllı telefon serisidir. Huawei Mate 30'un devamıdır. Cihazlar, 22 Ekim 2020'de Huawei's Online Global Launch Event'te tanıtılmıştır. Cihazın ardılı Huawei Mate X ve Huawei Mate X2 modelleridir.

<span class="mw-page-title-main">HarmonyOS</span> Huawei tarafından geliştirilen işletim sistemi

HarmonyOS (HMOS), Çin merkezli teknoloji şirketi Huawei Technologies Co. Ltd. kısa adıyla Huawei tarafından nesnelerin interneti (IoT) ve akıllı cihazlar için geliştirilen işletim sistemidir. İşletim sisteminin HarmonyOS 2.0 akıllı telefon sürümü, Android 10'un açık kaynak kodları üzerine inşa edildi. Akıllı telefonlar ve IoT cihazları içinse LiteOS tabanlıdır. Huawei AppGallery'den akıllı telefonlara ve tabletlere yüklenebilen uygulamalar da dahil olmak üzere çeşitli uygulama biçimlerini destekler. HarmonyOS, Huawei'nin tescilli mikro çekirdek mimarisi üzerinde çalışır ve Linux çekirdek alt sistemi ile EMUI'den AOSP kodları kullanır. Ek olarak işletim sistemi, Ark Derleyici aracılığıyla Huawei Mobil Hizmetleri bulunan cihazlarda yerel HarmonyOS uygulamalarını destekler.

<span class="mw-page-title-main">Huawei P30</span>

Huawei P30; Huawei tarafından üretilmiş, Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefon serisidir. 26 Mart 2019'da tanıtılan seri, Huawei'nin P serisinin bir parçası olan P20 serisinin yerini almıştır.