İçeriğe atla

Celebrimbor

Kontrol Edilmiş

Celebrimbor, JRR Tolkien'in Legendarium kitabındaki kurgusal bir karakterdir. Celebrimbor, bir Ñoldorin prensiydi ve Orta Dünya'da yaşamış Fëanor Hanesi'nin soy ağacının son sırasında yer alıyordu. İkinci Çağ'da Eregion hükümdarı ve usta bir demirciydi. Öncelikli olarak üç büyük Elf Güç Yüzüğü'nü yaratması ile tanınır: Vilya, Narya ve Nenya.

Biyografi

Birinci Çağ

Celebrimbor, Fëanor'un (Finwë'nin ve ilk karısı Miriel'in oğlu) ve Nerdanel'in beşinci oğlu olan Curufin'in oğluydu. Birinci Çağ boyunca babasıyla Nargothrond'da yaşadı, fakat Curufin ve Celegorm'un Lúthien, Beren ve Finrod ile ilgili işlerinde yer almadı. Aslında babasının işlerini reddetti ve Nargothrond'dan kovulduğunda babasını ve amcasını takip etmedi.

İkinci Çağ

Celebrimbor, İkinci Çağ'da Eregion'a yerleşti ve Khazad-dûm krallığının cüceleri ile ilgilenmeye başladı. İÇ 1500'de, kendisini Annatar (“Hediyeler Efendisi”) olarak adlandıran Sauron, Eregion'lu Ñoldor ile arkadaş oldu. Valar'ın, özellikle Aulë'nin bir elçisi olduğunu iddia etti ve yüzük yapma sanatında onlara bilgi verdi. Celebrimbor ona güvenmiyordu, ama Eregion'un demircileri aldatıldı. Sauron'un rehberliği ve talimatı altında, demirciler açıkça zanaat öğrenmek için yüzükler oluşturdular, ancak onlar fakında olmadan onlara Sauron tarafından öğretilen zanaat yüzüklerin içine bağlayıcı bir sihir ekledi.

Sauron gizlice, diğer yüzükleri kullananlar üzerindeki etkisiyle Orta Dünya'yı yönetmesini sağlamak için, tüm küçük yüzükleri yönetecek olan bir ana yüzük olan Tek Yüzüğü dövdü. Sauron Tek Yüzüğü parmağına yerleştirip, tüm Güç Yüzükleri ve onların taşıyıcıları üzerindeki hakimiyetini ortaya koyduğunda, elfler onun gerçek kimliğini ve niyetlerini biliyordu. Celebrimbor ve Eregion elfleri diğer yüzükleri ondan alıkoyarak Sauron'a meydan okudu. Yüzüklerin en büyükleri (Tek Yüzük hariç) Celebrimbor tarafından yaratıldı ve Sauron bunlara hiçbir zaman dokunmadığından Tek Yüzüğün etkisine maruz kalsalar da onun tarafından etki altına alınamadılar. Bunlar Güç Yüzüklerinin en dürüst olanları, üç Elf yüzüğü idi. Celebrimbor onlara sırasıyla başlıca Orta Dünya elementleri olan hava, ateş ve suya karşılık olarak Vilya, Narya ve Nenya adını verdi. Korumak için üç yüzüğü uzağa gönderdi: Lindon'daki Gil-galad'a Vilya ve Narya'yı ; Lórien'deki Galadriel'e ise Nenya'yı gönderdi.

Sauron, Eregion'a saldırarak misilleme yaptı. Celebrimbor, kaosun içinde yakalandı ve daha küçük yüzüklerin nerede olduğunu ifşa etmek zorunda kaldı, ama işkence altında, en büyük üç yüzüğün nerede olduğunu açıklamayacaktı. Celebrimbor işkencesinden öldü; vücudu oklarla vuruldu ve bir direğe asıldı ve daha sonra Sauron elflere saldırırken bir pankart olarak geçirildi. Fëanor soyunun son dalındandı. Belki de kaderi bilinmeyen ve bazı efsaneler tarafından hala deniz kıyılarında gezindiği söylenen babasının kardeşi Maglor'u kurtarmış olabilir. Evli ya da çocuk sahibi olduğu bilinmiyor.

Etimoloji

Baba adı, Quenya'da "Gümüş Yumruk" veya "Gümüş El" anlamına gelen Telperinquar idi. Telpë ("silver") ve quár ("fist") sözcüklerinden gelir. Anne adı bilinmiyor. Celebrimbor adı, celeb ("silver") ve baur ("fist") den gelen babasının isminin Sindarin çevirisidir.

Karakter

Celebrimbor hem babası hem de büyük babasının aksine, hem bencil hem de nezaketsiz olarak tasvir edildi ve yarattığı şeylerle ile ilgili ne gururlu ne de açgözlü değildi. “El işlerinde neredeyse cüce kadar saplantılı” olduğu söylendi. Gondolin ve Eregion'da ünlü bir sanatçı ve demir ustası oldu. El sanatlarına olan aşkı onu Mithril olarak adlandırdığı değerli bir metalle tanıştırdığı Eregion'a götürdü. Mithril, Moria olarak da adlandırılan yakındaki Khazad-dum maden diyarında cüceler tarafından çıkarıldı. Moria cüceleri ile mükemmel bir dostluk gelişti ve iki bölge arasında inşa edilen Yüksek Yol ile beceri ve sırlar paylaşıldı. Ancak, Sauron'un kendisi için tasarladığı tuzağın farkına varması nedeniyle, uzun bir barış dönemi sürmeyecekti. Celebrimbor, halkı için endişe ve korku ile doluydu ve daha sonra Eregion'un kahraman savunucusu olarak tanımlandı.

Önemli İşleri

  • Güç Yüzükleri
    • İnsanların Dokuz Yüzüğü (Annatar ile)
    • Cücelerin Yedi Yüzüğü (Annatar ile)
    • Elflerin Üç Yüzüğü
  • Durin'in Kapıları (Narvi ile)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sauron</span> J.R.R. Tolkienin evreninde kötü bir karakter

Sauron veya orijinal ismiyle Mairon, J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde Melkor'un Hizmetkarı ya da "Yüzüklerin Efendisi" olarak anılan kötü bir Maia.

<span class="mw-page-title-main">Balrog</span> Orta Dünya Evreninde Kötü Lider

Balrog, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde, ateş ve gölgeden yaratılmış iblisdir. "Güçlü Şeytan" demektir.

<span class="mw-page-title-main">Moria</span>

Moria ya da Khazad-dûm, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir yeraltı şehri.

<span class="mw-page-title-main">Galadriel</span> Kurgusal karakter

Galadriel, Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi adlı eserinde bir karakterdir. Orta Dünya'da bir Elf soylusudur. Lord Celeborn ile beraber Lothlórien'in yöneticisidir. Kendisine Lórien Hanımı, Galadhrim Hanımı, Işığın Hanımı veya Ormanın Hanımı olarak hitap edilir. Lothlórien'de ise, sadece Galadriel Hanım veya Hanım olarak bilinir. Kraliçe değildir, fakat kraliyet soyundan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Lothlórien</span>

Lothlórien, J. R. R. Tolkien’in hayalî Orta Dünya evreninde, Orta Dünya’da yaşayan elflerin en sihirli orman ülkesi.

<span class="mw-page-title-main">Elrond</span> kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter

Elrond J.R.R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter.

Güç yüzükleri, J.R.R. Tolkien evreninde yer alan kurgusal büyülü nesneler.

Üç Elf Yüzüğü ya da Üç Yüzük J.R.R. Tolkien'ın Yüzüklerin Efendisi kitaplarında anlatılan kurgusal büyülü nesnelerdir.

Mithril, J.R.R. Tolkien evreninde kurgusal madde.

<i>Beren ve Lúthienin Hikâyesi</i>

Beren ve Lúthien'in Hikâyesi, J. R. R. Tolkien'in birçok eserinde bahsedilen, ölümlü insan Beren ile ölümsüz elf bakiresi Lúthien'in aşkı ve maceraları ile ilgili hikâye. Orta Dünya'nın İlk çağında, Tolkien'in en ünlü eseri Yüzüklerin Efendisi kitabının geçtiği dönemden yaklaşık 6.500 yıl önce geçer. Tolkien, hikâyenin birçok farklı versiyonunu yazmıştır, en son versiyon Silmarillion'da yer almaktadır. Ayrıca Yüzüklerin Efendisi'nde de Beren ve Lúthien'den bahsedilmektedir. Tolkien, Beren ve Lúthien'in hikâyesinin Silmarillion'un ana hikâyesi olduğunu söylemiştir.

Gil-Galad, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde hayali kahraman ve üç elf soyundan biri olan Noldor'un Orta Dünya'daki son kralıdır. Adı, Yüzüklerin Efendisi'nde hobbit Sam Gamgee'nin onun hakkındaki bir şiiri okuduğu bölümde ve Silmarillon'da geçer. Elflerin ve İnsanların Son İttifakında Gil-galad ve Elendil, Karanlıklar Efendisi Sauron'un kalesi Barad-dûr'u kuşatıp Tek Yüzük için onunla birebir savaştılar. Burada hem Elendil hem de Gil-galad öldürüldüler; Elendil'in oğlu İsildur ise Sauron'u alt etmeyi başardı fakat Tek Yüzük'ü kendisi için aldı.

Tolkien evreninde, Yüksek Noldor Kralı Fëanor'un yedi oğlu, Beleriand'ın kuzeydoğusunda krallıklar kurmak için halklarıyla birlikte Valinor'u terk ettiler. Bu yedi oğlun isimleri şöyledir:

J.R.R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde cücelerin krallarından yedisinin adı Durin'dir. Bunlardan en meşhuru, cücelerin yedi atası içinde en nam yapmış olan Ölümsüz Durin'dir.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreniyle ilgili yazmış olduğu hikâyelerde birçok yer ismi geçmektedir. Bu hayalî mekanlardan bazıları, olayların merkezinde yer alırken, yine bazı mekanlar vardır ki bunlara ayrıntılı olarak değinilmemiştir. Orta Dünya kıtasında yer alan, görece ikinci planda kalan bu yerlerden bazıları aşağıda listelenmektedir.

Orta Dünya savaş aletleri J. R. R. Tolkien'in Orta Dünya evreninden Hobbit, Yüzüklerin Efendisi ve Silmarillion'da bahsettiği silahları ve zırhları içerir.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Cüceler, Arda'da yaşayan bir ırkın adıdır. Arda, gerçek Dünya'nın kurgusal tarih öncesi dönemindeki adıdır. Bu kurgusal tarihi devirde, Arda'da Orta Dünya, Aman, vd. kıtalar olduğu yazar tarafından hikâye edilir. Cüce ırkı, Orta Dünya kıtasında yaşardı.

J.R.R. Tolkien'in Orta Dünya evreninde birçok farklı ırk ve halk bulunmaktadır. Bu halklar genel olarak, özgür halklar ve köleleştirilmiş halklar olarak iki ana grup içinde yer alırlar.

Thingol, ilk doğan elflerdendir. Asıl adı Elwe'dir. Lakap olarak ise Singollo yani 'Gri Pelerin' lakabı takılmıştır.

Maedhros, J. R. R. Tolkien'in oluşturduğu Orta Dünya evreninde yer alan bir kurgusal karakterdir. Fëanor'un yedi oğlundan en büyüğüdür. Uzun boylu olduğu söylenir. Babası ile beraber büyük yemini ederek Orta Dünya'ya gelir. Fëanor'un ölümünden hemen sonra Morgoth tarafından esir alınır. Thangorodrim tepelerinden birine sağ elinden halatla bağlanır.

Aşağıda, J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde, Birinci Çağ'ın sâdece Güneş Yılları kronolojisi gösterilmektedir.