İçeriğe atla

Celalettin Ökten

Celalettin Ökten
DoğumMahmud Celaleddin
1882
Trabzon, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm21 Kasım 1961 (78-79 yaşında)
Defin yeriEdirnekapı Şehitliği, İstanbul
Eğitim
MeslekEğitimci
Etkin yıllar1911-1950'ler
Dinİslam
EvlilikEmine Mahmude Ökten
Çocuk(lar)3

Mahmut Celalettin Ökten (d. 1882, Trabzon – ö. 21 Kasım 1961, İstanbul) Türkiye'deki imam hatip okullarının kurucusu olan Türk eğitimci. İstanbul İmam Hatip Okulu'nun ilk müdürüdür.

Yaşamı

1882'de Trabzon'da doğdu. Dört yaşındayken babasını, babasından kısa bir süre sonra annesini kaybettiği için babaannesinin yanında yetişti.[1] Genç yaşta Kur'an hâfızı oldu. Rüşdiyeyi bitirmeyi müteakip Trabzon İdadisi'ne kaydoldu. Eş zamanlı olarak medrese eğitimini de sürdürdü. 1905'te İstanbul'a geldi ve Darülfünun'un edebiyat kısmına kaydoldu. 1911'de buradaki eğitimini tamamladı. Öğretmen olarak çalışmaya başladı ve "Celal Hoca" unvanını aldı. Vefa Lisesinde felsefe hocasıyken 1947'de emekli oldu.

Mahmut Celaleddin Ökten'in Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığında yer alan kabri, İstanbul

1949'da Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 1951'de İstanbul'da açılan imam hatip kursuna (bugünkü İstanbul Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi) müdür olarak atandı. Bu görevini 3 Kasım 1951-27 Mart 1953 tarihleri arasında yürüttü. 1000 ciltten fazla kitaptan oluşan kitaplığını Süleymaniye Kütüphanesine bağışladı.[2] Yüksek inşaat mühendisi Sadettin Ökten' in babasıdır. 21 Kasım 1961'de öldü. Edirnekapı Şehitliği'ne defnedildi. Arapça, Farsça ve Fransızca bilmekte olup Emine Mahmude Ökten ile evli ve 3 çocuk babasıydı.[3]

Kaynakça

  1. ^ "CELÂL HOCA". TDV İslâm Ansiklopedisi. 16 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2023. 
  2. ^ "İmam hatip okullarının kurucusu Ökten'in vefatının üzerinden 61 yıl geçti". www.aa.com.tr. 27 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2023. 
  3. ^ "İmam hatip neslinin münevver öncüsü: Mahmut Celalettin Ökten". Anadolu Ajansı. 21 Kasım 2021. 21 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abdülkâdir Geylânî</span> Alim, mutasavvıf

Muhyiddin Ebû Muhammed Abdülkādir b. Ebî Sâlih Mûsâ Zengîdost el-Geylânî ya da daha bilinen adıyla Abdülkādir Geylânî, Büyük Selçuklu Devleti döneminde, günümüz İran'ının Hazar Denizi kıyısındaki Gilan Eyaleti'nde doğan âlim ve mutasavvıf olan Kadiriye tarikatının kurucusu ve İslam filozofu. Türbesi Bağdat'tadır.

İlahiyat fakültesi, dinler, dinlerin karşılaştırılması, dinler tarihi ve dinlerin değişik bilim alanlarıyla ilgili eğitiminin verildiği yükseköğretim kurumu.

Zekaizade Ahmet Irsoy,. Klasik Türk müziği bestekârı. Hafız Mehmed Zekai Dede ile eşi Fatma Hanım'ın iki çocuğundan ikincisi.

<span class="mw-page-title-main">İmam hatip lisesi</span> Türkiyede bir lise türü

İmam hatip lisesi, Türkiye'de bir resmî kuruluş. Amacı hatip ve imam yetişmesini sağlamak olan ortaöğretim düzeyinde mesleki okullara verilen isimdir.

Cevizli. Kartal ilçesinin en batısında bulunan bir mahalledir. Mahalle D.100 kara yolu ile diğer şehirlere, minibüs yolu ile de diğer ilçe ve mahallelere bağlanır. M4 hattındaki Hastane-Adliye istasyonu, bu mahalle sınırları içerisindedir. Mahalle sınırı içinde ayrıca İstanbul Halk Ekmek fabrikası, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Koşuyolu Kalp ve Damar Hastanesi, Ören Bayan ip fabrikası, Meteoroloji Genel Müdürlüğü İstanbul bölge müdürlüğü, İller Bankası 1. Bölge müdürlüğü, Ford Otosan yedek parça merkezi, Anadolu Adalet Sarayı bulunmaktadır. Ayrıca mahallenin sınırları içerisinde Anadolu yakasının tüm adliyelerinin birleştiği dünyanın en büyük adalet sarayı da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Tevfik İleri</span> Türk siyasetçi

Ahmet Tevfik İleri, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Celal Eyiceoğlu</span> Türk asker ve diplomat

Mustafa Celalettin Eyiceoğlu Türk asker ve diplomat. 6. Deniz Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Âmil Artus</span> Türk siyasetçi

Mustafa Amil Artus, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Peride Celal</span> Türk yazar

Emine Peride Yonsel Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Ustaosmanoğlu</span> Nakşibendi şeyhi

Mahmut Ustaosmanoğlu ya da bilinen adıyla Mahmut Efendi, Türk din adamı, mutasavvıf ve İsmailağa Cemaati'nin ilk lideri ve şeyhi. Ürdün merkezli Kraliyet İslami Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin her yıl yayımladığı, "Dünya'nın En Etkili 500 Müslümanı" 2022 listesinde 34. sırada yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya Paşa (1826 doğumlu devlet görevlisi)</span> Maliye ve Maarif Nazırlığı ve Trabzon Valiliği yapmıştır. Darüşşafaka’nın kurucusudur (1826-1882)

Yusuf Ziya Paşa, Osmanlı devlet adamı. Maliye ve Maarif Nazırlığı ve Trabzon Valiliği yapmıştır. Darüşşafaka’nın kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Karataş</span>

Mustafa Karataş, Türk hadis kürsüsü profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Timurtaş Uçar</span> Türk imam ve vaiz

Timurtaş Uçar, Türk imam, vaiz ve müftüdür. Sert üsluplu vaazlarıyla tanınır. Vaazlarından dolayı birçok kez tutuklanmış ve işkence gördüğü iddia edilmiştir.

Hocazade Mehmed Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

Mahmut Ragıp Gazimihal ya da eski soyadıyla Kösemihal, Türk müzikolog, araştırmacı, tarihçi ve yazar. Eğitimine babasının yanında başladı. Rüştiyedeki eğitimi sonrasında liseyi farklı okullarda tamamlayabildi. Müzik eğitimini ise Almanya ve Fransa gibi ülkelerde yaptı ve önemli müzikçilerle tanıştı. Türkiye'ye geri dönünce çeşitli okul ve üniversitelerde müzik tarihi üzerine dersler verip Kültür Haftası gibi dergilerde yazılarını yayımladı. 1961 yılında hayatını kaybeden Gazimihal aynı zamanda piyanist İdil Biret'in de dayısıydı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi</span> İstanbulun Fatih ilçesinin Çarşamba semtinde bulunan bir imam hatip lisesi

İstanbul Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi ya da eski adıyla İstanbul İmam Hatip Lisesi, İstanbul'un Fatih ilçesinin Çarşamba semtinde bulunan bir imam hatip lisesi.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Varank</span> Türk siyasetçi

Mustafa Varank, Türk siyasetçi, bürokrat ve akademisyen. Eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı, TBMM 28. dönem milletvekili.

Hasan Tahsin Feyizli, Türk ilahiyatçı, akademisyen, öğretmen, elektrik mühendisi, mucit, çevirmen, Kur'an hâfızı, kurra hafız.

<span class="mw-page-title-main">İlim Yayma Cemiyeti</span>

İlim Yayma Cemiyeti 1951 yılında İstanbul'da kurulan kamu yararına faaliyet gösteren bir dernektir. 2020 itibarıyla bünyesinde 173 şube, 186 yurt, 80 eğitim merkezi bulunmaktadır. Cemiyet, binlerce öğrenciye barınma hizmeti ve karşılıksız burs sağlamaktadır.

Mehmet Asım Şengör, Türk iş insanı ve yöneticidir. Tamek ve Fruko şirketlerinde yöneticilik yapmıştır. Jeolog, bilim insanı ve İTÜ Jeoloji Bölümü eski öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör'ün babasıdır.