İçeriğe atla

Celaleddin Mengüberdi nişanı

Celaleddin Mengüberdi nişanı
AçıklamaYüksek askeri beceri ve kahramanlık gösterenlere verilir
Tarih30 Ağustos 2000
ÜlkeÖzbekistan

Celaleddin Menguberdi Nişanı, ülkenin en yüksek askeri ödülü olan Özbekistan Cumhuriyeti'nin devlet ödüllerinden biridir. Harezmşah hükümdarı Celaleddin Menguberdi'nin şerefine verilmektedir. Bu nişan ülkenin bağımsızlığını, vatanın sınırlarını, anavatanın korunmasını ve korunmasında yüksek askeri beceriler, kahramanlık ve cesaret gösteren askerlere verilir. 30 Ağustos 2000 tarihinde kurulmuştur. Nişan 925 ayar gümüşten yapılmıştır, saçılmış gümüş ışınları ile beşgen bir şekle sahiptir. Nişanın merkezinde, beyaz bir daire ile çerçevelenmiş ortasında Celaleddin'nin resmi vardır. Emir Timur Nişanı'ndan sonra göğsün sağ tarafında giyilir.[1]

Layık görülmek

Bu nişan şimdiye kadar iki kez verildi Bunlardan biri Özbek-Afgan sınırının korunmasından sorumlu olan 9221 numaralı askerî birliktir.[1] 12 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 2003 yılında bu nişan Harezm bölgesine verilmiştir.

  1. ^ OʻzME. Birinchi jild. Toshkent, 2000-yil

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lenin Nişanı</span>

Lenin Nişanı, SSCB'nin ülke gelişiminde katkıda bulunan; sanat, bilim, spor, askeri alanlarda başarılı olan kişilere, organizasyonlara, şehirlere verdiği nişandır. Ortasında bronz Lenin kabartması bulunur, diğer kısımları altındır. 6 Nisan 1930'da çıkarılan kanunla tedavüle girmiştir. İlk olarak Komsomol-Pravda gazetesine verilmiştir. Sovyetler Birliği'ndeki en üst madalya olan Sovyet Kahramanlık Madalyası'nı alan herkese ayrıca Lenin Nişanı da verilmiştir. Mareşal Dmitri Ustinov nişanı en çok alan kişi olmuştur. Tedavülde olduğu sürece 431.418 adet verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Osman Nuri Koptagel</span> Türk asker ve siyasetçi

Osman Nuri Koptagel, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Altın madalya</span>

Altın madalya, genellikle askeri başarılar hariç diğer alanlarda en yüksek başarıyı temsil eder. İlk olarak askeri rütbenin belirlenmesi gibi basit bir amaçla askeri amaçlı kullanılmıştır. 18inci yüzyıldan bu yana altın madalyalar ödüllendirme amaçlı olarak toplum içerisinde de kullanılmaktadır. Günümüzde UNESCO ve çeşitli akademik topluluklar gibi pek çok organizasyon altın madalyaları yıllık olarak ya da sıra dışı durumlarda vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Nevski Nişanı</span>

Aleksandr Nevski Nişanı 29 Temmuz 1942'de Sovyetler Birliği hükûmeti tarafından Töton Şövalyeleri'ne karşı gösterdiği çabadan dolayı Aleksandr Nevski onuruna, II. Dünya Savaşı sırasında hizmet eden yüzlerce insana tekrar vermeye başladı. Savaş sırasında 42.000'den fazla Sovyet görevlisine bu ödül verilirken, 70 yabancı general ve subaya verildi ve 1.470 askeri birim bu nişanı sancaklarında taşıdı. Bundan itibaren ise yalnızca askeri bir nişan olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Bayrak Nişanı</span>

Kızıl Bayrak Nişanı Sovyetler Birliği'nin 16 Eylül 1918 yılında İç savaş yıllarında yürürlüğe soktuğu nişanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tsung-Dao Lee</span>

Tsung-Dao Lee Temel parçacıklarla ilgili önemli keşiflere yol açan parite yasalarıyla ilgili araştırmalarından ötürü C. N. Yang ile birlikte 1957 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Çin kökenli Amerikan fizikçidir. Lee ve Yang Nobel Ödülü alan ilk Çinli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Celâleddin Harezmşah</span> Harezmşahlar Devletinin son hükümdarı (1220–1231)

Celaleddin Harezmşah Mengüberti ya da Celaleddin Harzemşah, Harezmşahlar Devleti'nin son hükümdarıdır. Alaaddin Muhammed'in oğludur.

Liyakat Nişanı, herhangi bir ülke veya egemen gücü; askeri, siyasi, kültürel, bilimsel ve sanatsal tanıtımında üstün başarılar gösteren kişilere verilen nişandır.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Kulikov</span>

Viktor Kulikov, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı</span> Türkiyenin en yüksek devlet nişanı

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı, Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilen Türkiye'nin en yüksek devlet nişanıdır. Türkiye Cumhuriyeti ile mensup olduğu devlet arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesini ve milletlerin birbirlerine yakınlaşmalarını sağlayan ülkelerin devlet başkanları, cumhurbaşkanları ve kraliyet mensuplarına verilmektedir. Devlet Nişanı, 1994-2024 yılları arasında toplam 31 ülkenin devlet başkanı ve cumhurbaşkanına tevcih edildi.

<span class="mw-page-title-main">Osmaniye Nişanı</span>

Osmaniye Nişanı, 1862 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu tarafından verilmeye başlanan sivil ve askerî nişandır. Sultan Abdülaziz tahta geçtikten sonra 9 Aralık 1861 tarihinde yeni bir nişanın ihdasına yönelik irade buyurdu. 1862'den itibaren verilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Bogdan Hmelnitski Nişanı</span>

Bogdan Hemelnitski Nişanı SSCB tarafından verilen; adını Kazak Hetmanlığı lideri (Hetman) Bogdan Hmelnitski'den alan, ilk olarak II. Dünya Savaşı sırasında, SSCB Prezidyum'u tarafından 10 Ekim 1943 tarihinde verilmiş madalya.

<span class="mw-page-title-main">SSCB Kan Bağışçıları Madalyası</span>

SSCB Kan Bağışçıları Madalyası, Yüksek Sovyet Prezidyumu tarafından Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda kan nakli için bağış yapan kişilere verilmiş olan nişan.

<span class="mw-page-title-main">SSCB Devlet Sınırlarının Ayrımını Koruma Madalyası</span>

SSCB Devlet Sınırlarının Ayrımını Koruma Madalyası KGB sınır birlikleri, askeri görevliler ve siviller tarafından devlet sınır güvenliği ile ilgili seçkin çalışmaları yapmak için kurulan Sovyetler Birliği askeri madalyasıdır. 16 Temmuz 1943 yılında SSCB Yüksek Sovyeti Başkanlığı tarafından belirlendi. Madalya, 13 Temmuz 1950'de SSCB Yüksek Sovyet Konseyi Kararı ile kuruldu. Tüzüğü, iki kez, SSCB Yüksek Sovyetinin Başkanlığı kararıyla, daha önce 18 Mart 1977'de ve son olarak 18 Temmuz 1980'de değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetler Anavatana Hizmet Nişanı</span>

SSCB Silahlı Kuvvetler Anavatana Hizmet Nişanı "Anavatana Hizmet Nişanı" olarak da bilinen askerî personele mükemmellik için üç derste verilen Sovyet askeri düzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Kamu Düzenini Koruma Madalyası</span>

Askeri Kahramanlık Madalyası kolluk kuvveti organlarının üyeleri ya da yasa uygulayıcı personele görevlerinde yardımcı olan sivillerin ödüllendirmek için kurulan Sovyetler Birliği'nin ödül sisteminden istifade eden Rusya Federasyonu devlet dekorasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Uşakov Madalyası</span>

Uşakov Madalyası, 1991'den sonra SSCB ödül sisteminden alınmış Rusya Federasyonu devlet dekorasyonu.

<span class="mw-page-title-main">Altın Yıldız Madalyası</span>

Altın Yıldız Madalyası Sovyetler Birliği'nde ve bazı müttefiklerinde "Kahraman" unvanını alan alıcıları ve Eski Sovyet ülkelerini tanımlayan özel bir işarettir.

<span class="mw-page-title-main">Polonia Restituta Nişanı</span>

Polonia Restituta Nişanı 4 Şubat 1921 tarihinde Polonya'da oluşturulan bir devlet nişanıdır. Bu nişana layık görülenler arasında asker ve sivillerin yanı sıra, yabancılar arasında eğitim, bilim, spor, kültür, sanat, ekonomik, savunma, sosyal işler, sivil hizmet ya da ülkeler arasında iyi ilişkiyi korumak için çaba gösteren kişiler de vardır.

Gürcistan onurları, nişanları ve madalyaları, Gürcistan ulusal hükûmeti tarafından ulusal savunma, devletin iyileştirilmesi ve demokrasi ve insan haklarının geliştirilmesinde başarı gösteren insanlara verilmektedir.