İçeriğe atla

Celalabad Havalimanı

Koordinatlar: 34°23′59″K 70°29′55″D / 34.39972°K 70.49861°D / 34.39972; 70.49861
Celalabad Havalimanı
Farsçaد جلال اباد هوائی ډګر
Havalimanındaki kontrol kulesi
IATA: JAA - ICAO: OAJL
Özet
Havalimanı tipiAskeri
Sahibi Afganistan
İşleticiAmerika Birleşik Devletleri Ordusu
Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri
Afgan Hava Kuvvetleri
ISAF
Hizmet verdiği şehirCelalabad
YerCelalabad, Afganistan
Rakım (ODS)1.840 ft / 561 m
Koordinatlar34°23′59″K 70°29′55″D / 34.39972°K 70.49861°D / 34.39972; 70.49861
Harita
Harita
Pistler
YönUzunluk Yüzey
m ft
13/31 1.975 6.480 Asfalt
Kaynaklar: Landings.com,[1] AIP Afghanistan[2]

Celalabad Havalimanı (IATA: JAAICAO: OAJL) Afganistan'daki Celalabad şehrinin 3 mil (4,8 km) güneydoğusundadır. Bu havaalanı şu anda sadece askeri amaçlarla kullanılmaktadır ve bazen Birleşmiş Milletler'in uçakları bu havaalanını kullanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri Kuvvetleri tarafından kontrol altında tutulmaktadır. Afgan Hava Kuvvetleri (AAF) ve International Security Assistance Force'un üyeleri de havalimanını kullanırlar.

Yeni Celalabad Havalimanı

Hamidullah Qaderi, Afganistan Ulaştırma ve Sivil Havacılık Bakanı, Nisan 2009'da Jalalabad'ın kuzeybatısında, Gambiri bölgesinde yeni bir sivil havaalanı inşaatı gerçekleştirdiğini açıkladı. Yeni havaalanı, Birleşik Devletlerin mali yardımıyla inşa edilecek.

2010 saldırısı

30 Haziran 2010'da bir araba bombası patlatıldı ve bir militan havalimanına saldırdı. Zabiullah Mücahid (Taliban sözcüsü), Taliban'ın Afgan ve Afgan olmayan 32 güvenlik görevlisinin öldüğünü söyledi. NATO 'ya göre, Taliban'dan 8 kişi öldü, bir Afgan ve bir koalisyon üyesi yaralandı.[3][4]

Kazalar ve olaylar

2 Ekim 2015'te Celalabad Havaalanı'ndan kalkıştan kısa süre sonra bir C-130 Hercules uçağı düştüğü zaman, 6 Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri askeri, 5 yolcu ve 3 yerel vatandaş da dahil olmak üzere 11 kişi öldü.[5]

Kaynakça

  1. ^ Airport record for Jalalabad Airport 22 Mayıs 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at Landings.com. Retrieved 1 August 2013
  2. ^ "AIP Afghanistan - Important Information". 17 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2017. 
  3. ^ "Militants killed in airport battle". 3 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2017. 
  4. ^ Militants killed in fighting at eastern Afghanistan airport
  5. ^ Barbara Starr and Theodore Schleifer, CNN (1 Ekim 2015). "11 dead as U.S. aircraft crashes in eastern Afghanistan - CNNPolitics.com". CNN. 27 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Taliban</span> Afganistan merkezli İslamcı hareket

Taliban, Afganistan'da yönetimi elinde bulunduran Diyubendi İslamcı hareket ve askeri organizasyondur. Kendilerine Afganistan İslam Emirliği demekte olup ülke içinde bir savaş sürdürmüştür. İslam şeriatını yayma amacıyla Molla Muhammed Ömer tarafından 1994 yılında kurulan Taliban'ın 2016'dan beri lideri Mevlevi Hibetullah Ahundzade'dir. Grup; eroin gibi narkotiklerin ticaretinin yanı sıra haraç toplama, fidye ve alıkoyma gibi faaliyetlerle finanse edilmektedir. Ayrıca 2010'ların ortalarında, önceki hükûmetin yönetiminde yasadışı olan madencilik faaliyetlerinin kontrolünü ele geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan İslam Cumhuriyeti</span> Afganistanda hüküm sürmüş eski bir devlet

Afganistan İslam Cumhuriyeti, Afganistan Savaşı sırasında 2004-2021 yılları arasında Afganistan'da var olan bir İslam cumhuriyetiydi. 2001'de ABD'nin Afganistan'ı işgal etmesinin ardından Taliban liderliğindeki Afganistan İslam Emirliği'nin ele geçirilmesi sonrası 2004 yılında kuruldu. 15 Ağustos 2021'de ülkenin büyük bölümünün kontrolü Afganistan İslam Emirliği'ne geçti. Afganistan'ın uluslararası olarak tanınan tek meşru devleti olduğu iddia edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan Savaşı (2001-2021)</span> ABDnin Afganistana girmesiyle başlayan süreç

Afganistan Savaşı, 2001 Ekim'inin 7. gününde başlamıştır. Amerika Birleşik Devletleri tarafından 11 Eylül saldırıları gerekçesi ile yapılmıştır. ABD Başkanı George W. Bush'un "terörle mücadele" politikası kapsamında yaptığı bir savaştır. Harekât Usame bin Ladin'in yakalanmasına değin sürecekti. Aynı zamanda Taliban ve diğer Taliban yandaşı güçlerin ortadan kaldırılması ile harekât sona erecekti. Böylelikle Afganistan'da iç güvenlik sağlanmış olacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan Hava Kuvvetleri</span> Şu anda Afganistanda bulunan hava kuvvetleri personel sayısı tam olarak bilinmemektedir

Afganistan Hava Kuvvetleri, 2004'ten 2021'e kadar Afganistan İslam Cumhuriyeti'ne bağlı Afganistan Silahlı Kuvvetleri'nin hava harp gücüydü. 1. Kanat Kabil'de, 2. Kanat Kandahar'da, 3. Kanat Shindand'da ve 4. Kanat kuzey Afganistan'daki Mezar-ı Şerif'te olmak üzere dört kanada bölünmüştü. Korgeneral Mohammad Dawran, Afgan Hava Kuvvetleri'nin son Genelkurmay Başkanı ve Kabil'in Düşüşünden önceki son Afgan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abdul Fahim Ramin'di. Afgan Hava Kuvvetleri'nin komuta merkezi, Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nda bulunuyordu. Herat Eyaletindeki Shindand Hava Üssü ana eğitim tesisi olarak hizmet verdi.

<span class="mw-page-title-main">Kâbil Uluslararası Havalimanı</span> Kâbilde yer alan uluslararası havalimanı

Kâbil Uluslararası Havalimanı veya eski ismiyle Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı (2014-2021), Afganistan'ın başkenti Kabil'deki uluslararası havalimanıdır. Khwaja Rawash Havalimanı ve Kabil Havalimanı olarak da bilinir. Ticari hava trafiğinin yanı sıra, ISAF'ın görev süresinin bir parçası olarak aynı zamanda bir askerî havalimanı olarak diğer NATO ülkeleri ve ABD tarafından kullanılmaktaydı. Şehir merkezine üç kilometre uzaklıktadır ve deniz seviyesinden yaklaşık 1.800 m yükseklikte yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Afgan Ulusal Ordusu</span>

Afganistan Kara Kuvvetleri, Afgan Silahlı Kuvvetlerinin kara harp koluydu. Afganistan İslam Cumhuriyeti altında, Kabil'deki Savunma Bakanlığı'na bağlıydı ve büyük ölçüde ABD liderliğindeki NATO kuvvetleri tarafından eğitildi. Bu kuvvet 2002 yılında kurulmuştur. Afganistan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvetiydi.

<span class="mw-page-title-main">Bagram Hava Üssü</span>

Bagram Hava Üssü, Afganistan'da yer alan ve geçmişte Amerika Birleşik Devletleri ile koalisyon güçlerinin 20 yıla yakın bir süre boyunca kullandığı hava üssüdür. Çarikar'ın 11 kilometre kadar güneydoğusunda, Kâbil'in 47 kilometre kadar kuzeyinde yer alır.

Kunduz Havalimanı Kunduz bölgesinin 5 miles (8 km) Kuzey batısındadır. Kunduz Şehri Afganistan'dadır. Aynı zamanda Khan Abad'ın 9 mil (14 km) batısında, Oxus Nehri'nin 25 mil (40 km) güneyinde ve Tacikistan'ın 33 mil (53 km) güneyindedir.

Ferah Havalimanı Ferah, Afganistan da yer alan bir askeri havalimanıdır. Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri, ISAF ve Afgan Hava Kuvvetleri (AAF) tarafından kullanılır. Birleşik Devletler Silahlı Kuvvetleri Mühendisleri Birliği günümüzde havalimanını geliştiriyor ve genişletiyor; Afgan Ulusal Güvenlik Gücü (ANSF) için yeni tesisler ekliyor.

<span class="mw-page-title-main">Çagçaran Havalimanı</span>

Çagçaran Havalimanı havalimanı Afganistan'ın Gor Bölgesi'nin Cagçaran şehrinde bulunmaktadır. Hari Nehri'nin kuzeydoğusunda ve Çagçaran şehrinin 1 mil kuzeydoğusundadır.Pistinin uzunluğu yaklaşıl 2.000 metre (6.600 ft) uzunluğundadır,Asfaltlanmış taksi yolu ve pist orta boyutlu (C130) uçakları taşıyabilecek kapasitedir. Havalimanı genellikle International Security Assistance Force (ISAF) ve Afghan National Security Forces (ANSF) tarafından kullanılmaktadır ancak Mayıs 2014'ten beri düzenli ticari uçuşlarda yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kandehar Uluslararası Havalimanı</span>

Kandehar Uluslararası Havalimanı, Afganistan'daki Kandehar'ın 16 kilometre güneydoğusunda bulunan bir havalimanıdır. Ülkenin ikinci ana uluslararası havaalanı ve en büyük askeri üslerden biri olarak, 250'ye kadar uçağı barındırabilecek kapasiteye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Mezâr-ı Şerîf Havalimanı</span>

Mezar-ı Şerif Uluslararası Havalimanı, yeresel adıyla Mawlānā Jalāl ad-Dīn Muhammad Balkhī International Airport olarak da bilinen, Afganistan'daki Mezar-ı Şerif'in 9 km doğusunda, Kuzey Afganistan'dadır.Taksi ile şehir merkezine 15 dakika mesafededir. Büyük çift pistli uçaklar tarafından kullanılabilir, örnek vermek gerekirse; Boeing 747, Boeing C-17 Globemaster III ve Antonov An-225. Havalimanının 1000 yolcuya yetecek kapasitesi vardır, bu havalimanını Afganistan'daki en büyük havalimanlarından biri yapar.

Bamyan Havalimanı Afganistan'ın Bamyan şehrinde hizmet veren havalimanıdır.

Kale-i Nev Havalimanı Afganistan'ın Badghis Bölgesi'ndeki Kale-i Nev şehrinde bulunan küçük bir havalimanıdır. Aynı zamanda Qala Nau Havalimanı adıyla da bilinir. Eskiden şu anda kapanmış olan Pamir Havayolları bu havalimanını kullanan seferler yapıyordu. Bu havalimanını özel kılan hava trafiği olmadığı zaman pistlerin otoyol olarak kullanılmasıdır. Uçak geldiğinde, International Security Assistance Force (ISAF) 'nın İspanyol askerleri karayolunu kapatır ve bir pist haline gelir. Pist, eski bir İspanyol operasyon üssünün (FOB) bulunduğu bölgeye bitişikte bulunmaktadır ve şu anda Afgan hükûmetine terk edilmiş durumdadır. Havaalanı çoğunlukla Afgan Hava Kuvvetleri (AAF) başta olmak üzere askeri amaçlar için kullanılmaktadır. Qala e Naw Airport, Qala i Naw Havaalanı'nın yanında yer almaktadır.

Host Havalimanı Afganistan'ın güneydoğusundaki Host şehrinin yanında bulunur. Havalimanı tarihte askeri amaçlar için kullanıldı. Geçen senelerde sivil yolcuların kullanımı için geliştirildi. Yakın gelecekte Host Uluslararası Havalimanı adını alacak.

<span class="mw-page-title-main">Zaranc Havalimanı</span>

Zaranc Havalimanı Afganistan'ın Nimruz eyaletine bağlı Zaranc şehrinde bulunan iç hatlar seferlerinin yapıldığı bir havalimanıdır. Afgan hükûmeti tarafından Nimruz Eyaleti nüfusuna hizmet etmek için inşa edilmiştir. Havalimanı askeri amaçlar için kullanılır. Afgan Hava Kuvvetleri ve Afgan Ulusal Polisine ek olarak, Birleşik Devletler Silahlı Kuvvetleri ve Uluslararası Güvenlik Yardım Gücü (ISAF)ında havalimanında varlığı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">2021 Taliban saldırısı</span> Afganistandaki askeri saldırı

2021 Taliban saldırısı, Taliban ve müttefik militan grupların Afganistan İslam Cumhuriyeti ve müttefiklerine karşı 1 Mayıs 2021'de başlayan ve 15 Ağustos 2021'de Kabil'in Düşüşü ile biten büyük bir saldırıydı. Saldırı sonucunda Taliban ülkeyi ele geçirdi ve Afganistan İslam Emirliği'ni kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Kabil'in Düşüşü (2021)</span> Ağustos 2021de Talibanın Kabili ele geçirmesi

Kabil'in Düşüşü, Afganistan'ın başkenti Kabil'in 15 Ağustos 2021 tarihinde Taliban güçleri tarafından ele geçirilmesidir. Mayıs 2021'de Afgan hükûmetine karşı başlatılan askeri saldırının sonucudur. Şehrin ele geçirilmesinin ardından saatler sonra Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeden kaçtı. ABD birliklerinin ülkeden çekilmesinin ardından Afganistan'ın vilayet başkentlerinin çoğu, 29 Şubat 2020'den itibaren art arda düştü.

<span class="mw-page-title-main">2021 Kâbil havalimanı saldırıları</span>

2021 Kâbil Havalimanı Saldırıları, Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın Abbey Kapısı yakınlarında gerçekleşen iki intihar saldırısıdır. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın terör tehdidi nedeniyle ABD'lilere havalimanından ayrılmalarını söylemesinden saatler sonra geldi. Saldırılarda 13 ABD askeri ve 169 Afgan sivil dahil olmak üzere en az 182 kişi öldü.

<span class="mw-page-title-main">2021 Afganistan tahliyesi</span>

2021 Afganistan tahliyesi Afganistan'daki savaşın son günlerinde ABD ve NATO güçlerinin geri çekilmesi ve 2021'de Afganistan'daki Taliban saldırısı sırasında yabancı vatandaşlar ve bazı savunmasız Afgan vatandaşlarının büyük ölçekli tahliyeleriydi. 15 Ağustos 2021'de Kabil'in düşmesinden ve Afganistan İslam Cumhuriyeti'nin çöküşünden sonra, Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı, birkaç bin NATO askeri tarafından korunan, Taliban tarafından kontrol edilmeyen tek yol olarak kaldı.