İçeriğe atla

Celal Kara

Celal Kara
Doğum1968
Şiran, Gümüşhane
MeslekSavcı

Celal Kara (d. 1968, Şiran), Türk savcı. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını başlatmış ve bir süre sonra görevinden alınmıştır.

Hayatı

Kara, Gümüşhane'nin Şiran ilçesinde doğdu. 1992 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra 1996 yılında Ovacık'ta mesleğe adım attı. 10 yıl boyunca çeşitli illerde görev yaptıktan sonra 2007 yılından itibaren 6 yıl sürecek olan Beşiktaş 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin savcısı oldu. Mavi Çarşı Katliamı, Askerî casusluk ve şantaj davası ve çeşitli çete davaları dosyalarına baktı.[1] İş adamları, bürokratlar, banka müdürü, çeşitli düzeyde kamu görevlileri ve 61. Türkiye Hükûmeti kabine üyesi dört bakan ile üç bakan çocuğunun yer aldığı 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını yürüten savcıydı. Ancak 16 Ocak 2014 tarihli HSYK kararı ile görev yeri değiştirilerek soruşturmadan ayrılmasına sebep olundu. Ardından Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından tedbiren görevden uzaklaştırıldı. Daha sonra hakkında yargılama izni verildi ve Muammer Güler ile oğlu Barış Güler'in şikayetçi olduğu davada Celal Kara hakkında görevi kötüye kullanma suçundan 3 yıl hapis istemi talebinde bulunuldu.[2]

Ağustos 2015'te hakkında yakalama kararı verilmeden önce Gürcistan üzerinden Ermenistan'a gitmiştir.[3] Ardından Almanya'ya gitmiştir. Türkiye, Almanya'ya nota vererek şüpheli Celal Kara'nın yerinin tespit edilerek Türkiye'ye iade edilmesi talep edilmiştir.[4]

Kaynakça

  1. ^ "17 Aralık savcısı konuştu: Yüce Divan'a gitse hayatı biterdi". Cumhuriyet Gazetesi. 24 Ocak 2015. 25 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2017. 
  2. ^ "17 Aralık soruşturmasının savcısı Celal Kara'nın 3 yıl hapsi istendi". Hürriyet Gazetesi. 16 Nisan 2015. 26 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2017. 
  3. ^ "Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın önce Gürcistan'a oradan da Ermenistan'a geçiş yaptığı ortaya çıktı". Hürriyet Gazetesi. 12 Ağustos 2015. 31 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2017. 
  4. ^ "Zekeriya Öz ve Celal Kara için Almanya'ya ikinci nota". ntv.com.tr. 26 Eylül 2016. 31 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Muammer Güler</span> Eski Türkiye İçişleri Bakanı (2013)

Muammer Güler, Türk bürokrat ve siyasetçi, Eski İstanbul Valisi ve Eski Türkiye İçişleri Bakanı. Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 61. Türkiye Hükûmeti'nde yapılan bir kabine revizyonu ile Ocak 2013-Aralık 2013 tarihleri arasında İçişleri Bakanı olarak yer alan Güler, 2010-2011 yılları arasında KDGM Müsteşarlığı görevini üstlenmiştir. Bu görevinden önce 2003-2010 yılları arasında İstanbul Valiliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Öz</span> Savcı

Doğan Öz, Türk hukukçu. Sultandağı'nda doğan Öz, ölümünden önce Ankara'da Cumhuriyet Savcısı Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Devletin içindeki Kontrgerilla yapılanmasını ve Türk derin devletini araştırırken, 24 Mart 1978 sabahı işe gitmek üzere evinden çıkıp arabasına bindiği sırada Ülkü Ocakları'nın bir parçası olan İbrahim Çiftçi tarafından öldürüldü. Öz'ün ölümünün gerçekleştiği koşullar ve suikastının kimler tarafından planlandığı, günümüzde bir tartışma konusu olmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ivo Sanader</span>

Ivo Sanader, Hırvatistan eski Başbakanı. 2000 ve 2002 yılında HDZ partisinin lideriydi. Sanader daha sonra iki ayrı davada, Hypo Bank ve Fimi Media davalarında yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmaktan suçlu bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Çağlayan</span> Türk iş insanı ve siyasetçi

Mehmet Zafer Çağlayan, Kürt asıllı Türk iş insanı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Tahsin Şahinkaya</span> Türk asker

Ali Tahsin Şahinkaya, Türk asker ve 15. Türk Hava Kuvvetleri Komutanı. 12 Eylül Darbesi sonrası oluşturulan Millî Güvenlik Konseyinin üyelerinden biriydi. Ayrıca Mehmetçik Vakfının kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Şener Eruygur</span> Türk asker

Mehmet Şener Eruygur, Türk asker. Eski Jandarma Genel Komutanı.

Zekeriya Öz, Türk hukukçu ve eski savcı. Ergenekon ve 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının savcılarındandı. Gülen Cemaati’ne üye olduğu iddia edilmektedir. Hakkında kırmızı bültenle yakalama kararı bulunan Öz, 2015 yılında Almanya'ya iltica etmiştir.

Deniz Feneri e.V. Davası, Almanya'da faaliyet gösteren "Deniz Feneri e.V" derneğinin topladığı 41 milyon avroluk paranın bir kısmını amaç dışında kullanmasıyla ilgili dava. Almanya'nın Frankfurt Eyalet Yüksek Mahkemesinde görülen davada, 17 Eylül 2008 tarihinde mahkemenin hakimi Johann Müller'in verdiği kararla tutuklu yargılanan dernek yöneticileri hapis cezası almış, derneğin mal varlığı ise kamuya devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saldıray Berk</span> Türk asker ve siyasetçi (1948–2024)

Saldıray Berk, Türk asker ve siyasetçi. Orgeneral rütbesi ile 2007-2010 yılları arasında 3. Ordu Komutanı, 2010-11 arasında ise Eğitim ve Doktrin Komutanı olarak görev aldı.

Balyoz ya da Balyoz Harekât Planı 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu karargâhında düzenlenen plan seminerinde Türkiye hükûmetini devirmek amacıyla Çetin Doğan liderliğinde hazırlandığı iddia edilen askerî darbe planıdır. Yapılan yargılamalar sonucu, darbe planlarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İlhan Cihaner</span> Türk hukukçu ve siyasetçi

İlhan Cihaner, Türk hukukçu ve siyasetçi. Eski cumhuriyet başsavcısı, TBMM 24., 25. ve 26. dönem Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili. 2012, 2014 ve 2016'da yapılan CHP kurultaylarında parti meclisi üyeliğine seçilmiş ve bu görevini parti meclisi üyesi seçilmediği 2018 yılına kadar sürdürmüştür.

odatv.com, OdaTV ya da odaTV, 2007 yılında haber portalı olarak yayın yaşamına başlayan web sitesi.

17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu veya 2013 Türkiye yolsuzluk skandalı, 2013-2014 yıllarında yürütülen ve bazı kâmu kurum ve kuruluşları ile aralarında dört bakanın da yer aldığı kâmu görevlilerinin görevi kötüye kullanma ve rüşvet ile suçlandığı soruşturmalardır.

AK Parti Hükûmeti - Fethullahçı çatışması, önderliğini Fethullah Gülen'in yaptığı Fethullahçılar ile AKP hükûmeti arasında yaşanan; medya, sosyal medya, emniyet, yargı ve yasa değişiklikleri yoluyla genişleyen çatışmalar süreci. FETÖ'nün finansal destek mekanizması ve örgüte eleman kazandırma odağı haline gelen dershanelerin kapatılması yönündeki girişimler ve 3 bakanın istifa etmesine neden olan 17 Aralık yolsuzluk soruşturması ile açık bir çatışmaya dönüşen süreç, AK Parti'nin çok sayıda polisi görevden alması, sosyal medyaya düşen kasetler, HSK kanununun değiştirilmesi ile devam etti.

Hakan Yüksel Yargıtay üyesi.

12 Eylül Davası, 12 Eylül Darbesi'ni gerçekleştiren komutanlardan hayatta kalanların yargılandığı dava. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, 765 sayılı TCK'nin "Devlet Kuvvetleri Aleyhine Cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Tahsin Şahinkaya'nın, Kenan Evren’den iki ay sonra, 90 yaşında ölmesiyle Yargıtay aşamasındaki dava düştü ve kararlar kesinleşmedi. Yıllar sonra, 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi sonrası; Kenan Evren'in ifadesini alan dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya dava açan dönemin Ankara Cumhuriyet Savcısı, açılan davaya ilk bakan hâkimler ve iddia makamında bulunan savcılar, "Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması" kapsamında meslekten ihraç edildi. Daha sonra bazıları yargılandı ve mahkûm oldu.

Yusuf Hakkı Doğan Yargıtay üyesi.

İrfan Fidan Türk hukukçu ve Anayasa Mahkemesi üyesi. Eski Yargıtay üyesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ve Vekili.

Abdulkadir Güngören Emekli Yargıtay üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Antonio Di Pietro</span> İtalyan siyasetçi

Antonio Di Pietro, İtalyan siyasetçi ve eski savcı. 1990'larda Temiz Eller operasyonunu yürüten savcılardan biri olmasıyla tanınır. Yargı görevinden ayrılmasının ardından Romano Prodi'nin kabinesinde bakan, İtalya senatörü ve Avrupa Parlamentosu üyesi olarak görev yaptı.