İçeriğe atla

Celal İbrahim

Celal İbrahim
Kişisel bilgileri
Tam adıCelal İbrahim
Doğum tarihi 1884
Doğum yeriİstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm tarihi 21 Mart 1917 (33 yaşında)
Ölüm yeriBağdat, Irak
MevkiiSol Bek
Profesyonel kariyeri*
YıllarTakımMaç(Gol)
1905–1914Galatasaray
* Yalnızca lig maçları ve gollerini içerir.

Celal İbrahim (1884 - 1917), Osmanlı futbolcu ve Galatasaray Spor Kulübü'nün 4 numaralı kurucu üyesi. "Kürt Celal" takma adıyla da tanınmaktadır.

Celal İbrahim üç Galatasaraylı kardeşin en küçüğüdür. En büyük abisi Ahmet Galatasaray Lisesi'nde hat hocalığı yapmıştır. Bakırköy civarındaki bağında okulun tatil olduğu zamanlarda güreş yaptığı söylenmiştir. Diğer abisi Hüseyin de sporcudur ve Faik Üstünidman'ın öğrencisidir.[1]

Emin Bülent Serdaroğlu 1912'de Balkan Savaşı'na gidince takımın kaptanı Celal İbrahim olmuştur.

Irak'ta Müstakil Süvari Alayı Birinci Bölüğü'nde teğmen rütbesiyle görev yapmıştır. Gittiği gördüğü yerlerde Galatasaray Spor Kulübü için yararlı olacağına inandığı şeyleri toplamıştır. Ali Sami Yen ile cepheden mektuplaşmaya devam etmiştir. Bu mektuplar şu an Galatasaray Müzesi'ndedir. 21 Mart 1917'de I. Dünya Savaşı'nda Irak'ta ölmüştür.

Galatasaray Lisesi'de hukuk öğrencisi olan 646 okul numaralı Celal İbrahim, Çanakkale Savaşı'na gönüllü asker toplandığı sırada kayıtlardan bir gün önceki gece askerlik şubesinin kapısında beklemiş ve sabah gönüllü listesine ismini ilk yazdıran kişi olmuştur.[2]

Kaynakça

  • Tekil, Süleyman. Galatasaray Tarihi, 1905-1985, sf (16). İstanbul: Galatasaray Spor Kulübü, 1986.
  1. ^ "Bir öykü: Galatasaray'ın neferi Şehit Celâl İbrahim". 12 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2011. 
  2. ^ "Galatasaray Dergisi Nisan 2009 Sayı 78". 3 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray SK</span> Türk spor kulübü

Galatasaray Spor Kulübü, merkezi İstanbul'da olan, özellikle erkek futbol takımı ile tanınan spor kulübüdür. Türkiye'nin en başarılı ve en çok taraftara sahip olan spor kulüplerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Lisesi</span> İstanbulda bir lise

Galatasaray Lisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Galatasaray semtinde bulunan bir lisedir. Türkiye'nin en eski eğitim kurumlarından biri olan okul Fransızca eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahmanpaşa Lisesi</span> Kastamonuda bir lise

Abdurrahmanpaşa Lisesi, 1882 yılında Anadolu'da açılan ilk resmi lisedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Erkek Lisesi</span> İstanbul, Türkiyede bir lise

İstanbul Erkek Lisesi (İEL) ya da eski adıyla İstanbul Sultanisî, İstanbul’un Cağaloğlu semtinde, Osmanlı döneminde kurulmuş Numune-i Terakki Mektebinin devamı niteliğinde olan, günümüzde Anadolu Lisesi statüsünde hizmet veren eğitim kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Yen</span> Türk futbolcu ve spor yöneticisi

Ali Sami Yen, Türk futbolcu, teknik direktör ve spor yöneticisi. Edebiyatçı Şemseddin Sâmi'nin ikinci oğlu olan Ali Sami, Galatasaray SK'nin bir numaralı kurucusu ve ilk başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Refik Cevdet Kalpakçıoğlu</span> Türk spor yöneticisi

Refik Cevdet Kalpakçıoğlu, Galatasaray Spor Kulübü'nün 7 numaralı kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Özhan Canaydın</span> 32. Galatasaray Başkanı

Özhan Canaydın Galatasaray Spor Kulübü'nün eski başkanı, eski basketbolcu ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Fen Lisesi</span> İzmir, Türkiyede bir lise

İzmir Fen Lisesi (İFL), 1983 yılında Türkiye'nin 3. olarak açılan fen lisesidir. Ankara ve İstanbul Atatürk Fen Liseleriyle birlikte Türkiye'nin en başarılı 3 fen lisesinden biridir.[kime göre?] Ortaöğretime geçiş sınavlarında ilk 1000 sıralamasından öğrenci alır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbulspor</span> Türk spor kulübü

İstanbulspor, 1926 yılında Kemal Halim Gürgen tarafından kurulmuştur ve Türk futbolunun en köklü kulüplerinden biridir. 1932 yılında Türkiye Futbol Şampiyonası'nı kazanarak İstanbul'un ilk Türkiye şampiyonu olmuştur. 1. Lig'de mücadele etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Müzesi</span> İstanbulda bir müze

Galatasaray Müzesi, İstanbul'un Beyoğlu ve Sarıyer ilçesinde yer alan müzeler.

<span class="mw-page-title-main">Metin Türel</span> Türk futbolcu ve teknik direktör  (1937–2018)

İbrahim Metin Türel, Türk futbolcu ve teknik direktördür. Kaleci pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyerini sonlandırmasının ardından teknik direktörlük yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Robenson</span> Türk futbolcu

Ahmet Robenson, Galatasaray Lisesi'nde beden eğitimi öğretmeni ve aynı zamanda Osmanlının son devirleri ve Türkiye'nin ilk dönemlerinde farklı spor dallarının tanınmasına ve gelişmesine önderlik etmiş kişi.

Cevat Güler, Türk teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Adnan İbrahim Pirioğlu</span>

Adnan İbrahim Pirioğlu, Türk futbolcu ve spor yöneticisidir. Galatasaray Spor Kulübü'nün eski başkanlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Fethi İsfendiyaroğlu</span>

1933 yılında, Galatasaray Spor Kulübü Başkanlığını 2. kez yürütmekte olan Ahmet Kara' dan yönetimi devralan ve sadece 1 sene başkanlık görevini yürütmüş kişidir. Galatasaray Spor Kulübü' nün başkanlığını yürütürken aynı zamanda Galatasaray Lisesi Müdürlüğünü(1 Eylül 1929 - 9 Nisan 1933) de yürütmüştür. Yürütmekte olduğu başkanlığı yine 1933 yılında Ali Haydar Barşal' a devretmiştir. Döneminde Güneş ayrılığı başlamıştır. Galatasaray Lisesi' nde daha sonra tekrar müdürlük yapmıştır. 1952 yılında Galatasaray Tarihi adlı eserinin 1. cildini çıkartmış ancak diğer 3 cildi hiçbir zaman çıkarma şansını bulamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muslihittin Peykoğlu</span> Türk futbolcu ve Galatasaray Spor Kulübü başkanı

Muslihittin Peykoğlu, Türk eski millî futbolcu ve Galatasaray Spor Kulübü başkanı.

Bu madde, 1905'te, İstanbul'da kurulan Galatasaray Spor Kulübü'nün tarihini içermektedir.

Türkiye'de basketbol ilk olarak Robert Koleji'nin spor salonunda Amerikalı bir öğretmenin yönetiminde öğrenciler arasında 1904 yılında oynandı. 1911 yılında Galatasaray Lisesi beden eğitimi öğretmeni olan ve o dönemde Galatasaray futbol takımının kaleciliğini yapan Ahmet Robenson tarafından, basketbol kuralları Türkçeye çevrilmiş ve onar kişilik iki takım arasında Galatasaray Lisesi'nin spor salonunda oynanmıştır.