İçeriğe atla

Celâl Esat Arseven

Celâl Esat Arseven
DoğumMehmet Celâlettin Arseven
1875
İstanbul, Türkiye
Ölüm13 Kasım 1971 (96 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeriSahrayıcedid Mezarlığı
MeslekRessam, yazar ve milletvekili
Ebeveyn(ler)Ahmed Esad Paşa (babası), Fatma Suzidil (annesi)

Mehmet Celâlettin Arseven[1] (1875, İstanbul - 13 Kasım 1971, İstanbul), Türk ressam, yazar ve milletvekili.

Resimden edebiyata, tiyatrodan sinemaya, mimari ve şehircilikten sanat tarihçiliğine geniş bir alanda ürünler vermiş bir aydındır. Sanat ve mimarlık tarihi, şehircilik gibi disiplinlerle Türkiye’yi tanıştıran ilk kişidir.[2] Sanat tarihi alanındaki çeşitli yayınlarında kendine özgü bir “Türk Sanatı” olduğunu ileri sürmüş ve Türk sanatı kavramının kabul edilmesine öncülük etmiştir.[3] 5 Ciltlik Sanat Ansiklopedisi, en tanınan eseridir.

TBMM 7. dönemde İstanbul, TBMM 8. dönemde Giresun milletvekili olarak görev yapmış bir siyasetçidir.

Yaşamı

1875'te İstanbul'da dünyaya geldi. Sultan Abdülaziz dönemi sadrazamlarından Ahmed Esad Paşa'nın oğludur. Annesi Fatma Suzidil hanımefendidir.

Babasını henüz bebekken kaybetti. İlköğrenimine Beşiktaş'ta Taşmektep'te başladı. Daha sonra Hamidiye Mektebi’nde, 1888 yılında Galatasaray Mekteb-i Sultânisi’nde ve Beşiktaş Askerî Rüşdiyesi’nde öğrenim gördü. Daha lisede okurken 1889 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne girdi ve mezun oldu. Güzel Sanatlar Akademisi’nde de okurken II. Abdülhamid'in özel emri ile Harp Okulunun asiller sınıfına alındı. 1894 yılında piyade subayı olarak mezun oldu. Öğrenim yıllarında Hoca Ali Rıza Beyden ve Zonaro'dan sulu boya dersleri aldı.

1908 yılında arkadaşı Selah Cimcoz ile "Kalem" adlı mizah dergisini çıkardı. Aynı yıl Türk ressamlarının eserlerini teşhir etmek ve mabeyn orkestrası ile konserler vermek üzere Harbiye Nezareti tarafından Avrupa'ya gönderildi. Dönüşünde kolağası iken (Kd. yüzbaşı) istifa etti ve kendini tamamiyle sanata verdi.

1910 yılında Selah Cimcoz ile ortakaşa "Selim-i Salis" adlı oyunu yazdı. Büyük ilgi gören oyun 1958’de "III. Selim" adıyla basılmış ve Devlet Tiyatroları'nda da sahnelenmiştir.

I. Dünya Savaşı sırasında Kadıköy Belediye Şube Müdürlüğü, sonra resim sanatçıları için Avrupa'da sergi tertipleme görevlerinde bulundu. Savaş döneminde Almanya'nın film buhranı içinde olduğu yıllarda bu durumdan yararlanarak, arkadaşlarıyla Transorient Film isminde bir şirket kurdu; bu şirkette senaryo yazarı ve yönetmenlik yaptı. 1917'de Goethe'nin Faust isimli eserinin çağdaş bir uyarlamasını Münih'te “Die Tote Wacht” (Ölü Uyanıyor) adıyla çekti.[4]

1921-1941 yılları arasında Güzel Sanatlar Akademisi Mimari Tarihi ve Şehircilik dersleri verdi. Akademideki görevine ek olarak 1923 yılından sonra bir ara Darülbedayi Müdürlüğü yaptı. Ayrıca yine akademideki görevine ek olarak 1925- 1927 yılları arasında, Hermann Jansen’in yanında Ankara kenti İmar Müşavirliği yaptı.

Celâl Esat Arseven ve eşi Leman Arseven'in Sahrayıcedid Mezarlığı'nda bulunan mezarları (Mart 2022)

1932 yılında I. Tarih Kongresi'ne katıldı. 1933- 1937 yılları arasında, Kadıköy Halkevi Başkanlığı yaptı.

1942'de İstanbul milletvekili olarak Meclis'e girdi. 1946'da Giresun milletvekili seçildi.

25 Ekim 1971'de 96 yaşında iken kendisine Devlet Kültür Armağanı devrin Kültür Bakanı Talat Halman tarafından kendisine verildi

13 Kasım 1971 tarihinde 96 yaşında iken İstanbul'da öldü. Mezarı Erenköy'deki Sahrayı Cedid mezarlığındadır.

Eserlerinden bazıları

  • Türk Sanatı Tarihi 4 cilt,
  • Sanat Ansiklopedisi 5 cilt,
  • Mimari Tarihi,
  • Kamusu Sanat,
  • Türk Sanatı,
  • Şehircilik,
  • Eski İstanbul Abidat ve Mebanisi,
  • Selimi Salis (Salah Cimcoz ile yazdı-tiyatro),
  • Saatçı (operet),
  • Şaban (Viyana’da temsil edilen ilk Türk operası)
  • Sanat ve Siyaset Hatıralarım

Kaynakça

  1. ^ "TBMM Albümü 1. Cilt (1920-1950)" (PDF). TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü. 6 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Şubat 2022. 
  2. ^ "Celal Esat Arseven: 1900'lerde Bilimsel Yöntem Kullanan Türk Araştırmacı, Gazete Kadıköy, 07.04.2011". 29 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2013. 
  3. ^ "Doğan Kuban, Türk Sanatı Kavramı, Arkitekt Dergisi, Yıl: 1969, Sayı:391" (PDF). 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Nisan 2013. 
  4. ^ "Celal Esad Arseven, Kameraarkasi.org sitesi, Erişim tairhi:13.04.2014". 1 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fahri Korutürk</span> 6. Türkiye cumhurbaşkanı (1973–1980)

Esseyit Hasan Fahri Korutürk, Türk Deniz Kuvvetleri eski komutanı, Türkiye'nin altıncı cumhurbaşkanı asker ve siyasetçi. 1957-1960 yılları arasında Türk Deniz Kuvvetleri komutanı olarak görev yapmış olan Korutürk, 1973-1980 yılları arasında cumhurbaşkanlığı görevini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Devlet Tiyatrosu</span> Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünün Bursada yerleşik olan tiyatro topluluğu

Bursa Devlet Tiyatrosu, Bursa'da 1957'den bu yana Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren yerleşik bölge tiyatrolarından biridir. Devlet Tiyatroları bünyesinde açılmış ilk bölge tiyatrosudur.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü</span> Devlet destekli Türk tiyatro topluluğu

Devlet Tiyatrosu, Devlet Konservatuvarı Tatbikat Sahnesi’nin bir aşaması olarak, 16 Haziran 1949 tarihinde, "Devlet Tiyatro ve Operası" adıyla kurulmuştur. Konservatuvar’ın kurulduğu 1936 yılından 1947 yılına kadar, Tiyatro Bölümü’nü Alman tiyatro sanatçı ve yöneticisi Carl Ebert yönetmiştir. 1940 yılında, "Tiyatro ve Opera Tatbikat Sahnesi" kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Esad Paşa</span> 191. Osmanlı sadrazamı

Sakızlı Ahmed Esad Paşa, Osmanlı devlet adamı. Abdülaziz'in saltanatında iki dönem sadrazamlık yapmıştır. Darüşşafaka'nın kurucularındandır. Sanat tarihçi Celal Esad Arseven'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Selim Sarper</span> Türk diplomat ve siyasetçi (1899-1968)

Selim Rauf Sarper, Türk diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Sahrayıcedid Mezarlığı</span> İstanbulda mezarlık

Sahrayıcedid Mezarlığı, İstanbul, Kadıköy'de bulunan mezarlık. Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü - Merdivenköy ve Sahrayıcedit'teki büyük arsanın arasında kalır ve üçgen şeklindedir. İki caddenin arasındadır. Mezarlığın baş tarafında özel bir alanda Rauf Orbay'a ait mezar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Arar</span>

İsmail Hakkı Arar, Siyasetçi, hukukçu.

Arif Ahmet Denizolgun, Türk mimar, siyasetçi ve din adamı. Babası Seyyit Hüseyin Kamil Denizolgun, annesi ise Süleyman Hilmi Tunahan'ın kızı Feriha Ferhan Denizolgun'dur. Babası Alanyalıdır.

İbrahim Celalettin Uzer, Türk siyasetçi.

Emel Korutürk evlilik öncesi soyadı ile Emel Cimcoz, Türk ressam ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 6. cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün eşi.

Hüseyin Selâh Cimcoz Cimcoz, Türk siyasetçidir.

Osman Nuri Şahinbaş,, Türk siyasetçidir.

Necmettin Sahir Sılan, Türk siyasetçidir.

Semih Sergen, Türk tiyatro oyuncusu, yönetmeni, sinema ve dizi oyuncusu, oyun ve şiir yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mecdi Boysan</span> Türk iş insanı

Mustafa Mecdi Nizami Baysan, Türk iş insanı, CHP Edirne eski milletvekili.

Melek Celal (Sofu) (d. 1896 İstanbul- ö. 1976, Münih) Türk ressam, heykeltıraş, yazardır.

<i>Belediye Faaliyeti</i>

Belediye Faaliyeti, Avni Lifij'in 1913 tarihli ünlü yağlı boya tablosu.

Mustafa Cezar, Türk tarihçidir.

Hasan Vecih Bereketoğlu Türk izlenimci ressam. 1914 Kuşağı ressamlarından biridir.

Eyüp Özsoy Türk mimar, siyasetçi.