İçeriğe atla

Ceket elbise

Ceket elbise genellikle yakalı, ön yakalı, paltoya benzeyen ve ilkbahar veya sonbahar ağırlıklı kumaşlardan yapılmış bir kadın elbisesidir.[1] Modern ceket, ilk kez 1910'larda ortaya çıkmıştı, Vogue'da 1915'te yayınlanan bir makaleyle, yeni giysinin yelekler veya alt elbiseler üzerine giyilebileceğini garanti ediyordu. Temel ceket, onlarca yıl boyunca kullanılan bir gardıroptu, ancak 1960'larda özellikle popüler hale geldi. 1980'lerde ve 1990'larda, Galler Prensesi Diana, birçoğu Catherine Walker tarafından tasarlanan, özellikle yüksek profilli bir elbise kullanandı.[2]

Kaynakça

  1. ^ Moore, June Hines (2003). Social Skills Survival Guide: A Handbook for Interpersonal and Business Etiquette (İngilizce). Broadman & Holman. ISBN 978-0-8054-2633-5. 
  2. ^ Childress, Celia W. (1995). Persuasive Delivery in the Courtroom (İngilizce). Lawyers Cooperative Pub. ISBN 978-0-7620-0026-5. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Neoklasisizm</span> Antik Yunan ve Antik Romanın "klasik" sanat ve kültüründen ilham alan sanat hareketleri

Neoklasisizm, Antik Yunan ve Antik Roma dönemine ait tarzların yeniden canlandırılmasıyla ortaya çıkan bir akımdır. Bu akımın en önemli özelliklerinden biri önceki dönemlerdeki Barok ve Rokoko sanatındaki aşırı süslemeciliğe duyulan tepkinin ortaya konulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gömlek</span>

Gömlek, vücudun üst kısmına giyilen kollu veya yarım kollu, yakalı giysidir. Tarihsel olarak gömlek özellikle iç çamaşırına aittir, ancak 1960'lardan beri başka giysilerle örtülmeden bağımsız olarak giyilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Terzi</span> Meslek

Terzi ya da terzilik tekstil ürünlerini işleyerek giyim kuşam ya da ev tekstil ürünleri haline dönüştüren kişilere verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Harp Madalyası</span> I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı cephelerinde yararlılık gösterenlere verilen madalya

Harp Madalyası, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı cephelerinde üstün cesaret ve kahramanlık gösteren Osmanlı ve İttifak Devletleri askerlerine V. Mehmed Reşad tarafından ilk kez 1 Mart 1915 tarihinde verilen askerî madalyadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun son madalyasıdır. İngilizler tarafından Gelibolu Yıldızı, Almanlar tarafından ise Demir Hilal olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Balık kürkü</span>

Balık kürkü Rusçada ısınmak için giyilen düşük kaliteli ceket ve diğer kıyafetleri tanımlamak için kullanılan ironik deyim. Günümüzde suni kürkler, özellikle düşük kalitede olanları için de kullanılmaktadır. Deyim, "Fakir adamın kürk ceketi balık kürkündendir" Rus atasözünden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uçuş giysisi</span>

Uçuş giysisi, aslında bir tür elbisedir. Askeri uçaklar,planörler ve helikopterlerde uçarken giyilir. Bu elbiseler genellikle, sıcağa dayanıklı maddelerden yapılır. Ayrıca pratik kullanım olanağı sağlaması için cepleri bol ve yanmaya dayanıklı olarak üretilir. Görünüşü itibarı ile bir tulumu andırır. Askeri bir uçuş giysisinin üzerinde rütbe işaretleri vardır. Yakın temas, indirme, arama, kurtarma, yakalama gibi durumlarda da kullanılabilen bir nevi savaş üniformasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Takım elbise</span>

Takım elbise, bir frak gömleği veya tişört, takım elbise ceketi ve pantolonundan oluşan bir takım erkek giyim setidir. Eşit tekstil olduğunda ve yakalı bir gömlek, kravat ve elbise ayakkabı ile giyildiğinde, geleneksel olarak Batı kıyafet kurallarında gayriresmî olarak kabul edilir. Salon takımı 19. yüzyılda gündelik sporlar ve İngiltere'de ülke kıyafetleri olarak ortaya çıktı. 20. yüzyılın başlarındaki siyah kadın kıyafeti ceketini normal ofis gündelik kıyafeti olarak değiştirdikten sonra, koyu renkli, koyu renkli bir elbise profesyonel durumlar için iş kıyafeti olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Elbise</span> insanların vücudunu örtmek için kullandığı, farklı malzemelerden yapılabilen bir ihtiyaçtır.

Elbise insanların üzerlerine giymiş oldukları, genellikle kumaştan yapılan parçadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırt dekolteli elbise</span> kıyafet

Sırt dekolteli elbise, giyen kişinin sırtını açığa çıkarmak için tasarlanmış bir elbisedir.

<span class="mw-page-title-main">Gece elbisesi</span>

Gece elbisesi, uzun akan bir kadın elbisesi genellikle resmi günlere giyilir. Giyim balerin eteği, çay elbisesi ve etek boyuna kadar uzanır. Gece elbiseleri genellikle şifon, kadife, atlas, organze vb. gibi lüks kumaşlardan yapılır. İpek, birçok gece elbisesi için popüler bir elyaftır. Terimler birbirinin yerine kullanılsa da, balo elbisesi ve gece elbiseleri farklıdır, çünkü balo elbisesi her zaman tam bir eteğe ve takılı bir korse sahip olur; veya düşmüş bir bel olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Balo elbisesi</span>

Balo elbisesi bir baloya veya resmi bir olaya giyilen bir gece elbisesidir. Çoğu sürüm, düşük dekolte, açık kollar ve uzun kabarık tarz etekleri ile omuzları keser. Bu önlükler tipik olarak bir ceket, pahalı bir kumaşta örgün bir şal, bir ceket, moda ya da vintage takı ve gece eldiveni yerine pelerin veya örtü ile giyilir. "Devlet süslemelerinin" giyileceği yerlerde, göğsüne tutturulmuş bir yay üzerindedir ve evli kadınlar bir taç giyerler. Yapay kumaşlar şimdi bazen kullanılsa da, en sık kullanılan kumaşlar saten, ipek, tafta ve kadife süslemeli, inciler, payetler, nakışlar, fırfırlar, kurdeleler, rozetler ve dantellerdir.

Askısız elbise üst, omuz askısı veya diğer görünür destek vasıtaları olmadan üst gövdenin etrafına yerleştirilen bir giysidir. Genellikle iç korse ve / veya sutyen ile desteklenir, korse sıkılığı elbisenin kaymasını önler.

<span class="mw-page-title-main">Sargı elbise</span>

Sargı elbise bir tarafı diğerine sarmak ve bel veya sırt düğmelerinde arkaya sarılı olan bağlı bağları düğümlemek suretiyle oluşturulmuş ön kapağı olan bir elbisedir. Bu, V şeklinde bir boyun çizgisi oluşturur ve kullanıcının eğrilerine sarılır. Sahte şal elbise bu tasarıma benzer, ancak zaten önceden açılmadan tutturulmuş halde gelmesi dışında başın üzerine kaydırılmıştır. Bir sargı tepesi, bir üst kesimdir ve bir sargı elbisesiyle aynı şekilde yapılır, ancak eteği yoktur.

<span class="mw-page-title-main">İş kıyafeti</span>

İş kıyafetleri, Batı kıyafet kodlarından biri olan gayriresmî kıyafetler, erkekler için takım elbise ve gömlekleri, kadınlar için kokteyl elbisesi veya pantolondur. Formalite ölçeğinde yarı resmî kıyafetten daha az resmîdir, ancak gündelik kıyafetten daha resmî olarak kabul edilir. Bu nedenle, gayriresmî iş kıyafeti veya akıllı gündelik kıyafetler gibi gündelik kıyafetler ile karıştırılmamalı, ancak bazı insanlar gayriresmî kıyafetlere sadece gündeliklerin aksine "resmî" olarak atıfta bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Karışık elbise üniforma</span>

Karışık elbise üniforma, yarı resmî kıyafet türüdür. Ordu, polis, itfaiye ve diğer resmi üniformalı hizmetler tarafından belirli törenler, resepsiyonlar, kutlamalar, parti veya özel durumlarda kullanılır. Genellikle dikenli yakalı ve papyonlu dağınık ceket, pantolon, beyaz elbise gömleği ile birlikte emirler ve madalya işaretlerinden oluşur. Karışık elbise üniforması, tam elbise üniformadan daha az resmidir, ancak gayriresmî askeri üniformadan daha resmî olarak kabul edilir.

<i>Business Casual</i>

Business Casual, belirsiz bir şekilde tanımlanan bir Batı kıyafet kodları'ndan biridir. Genellikle gündelik giyim olarak kabul edilir, iş kıyafeti olarak takım elbise içerir. Daha çok beyaz yakalı işçi'ler için benimsenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mont</span>

Mont bir ceket türüdür. Modern özelliklerinin çoğunu Amerikan pilot ceketi ve polis ceketinden almaktadır. Hem spor giyim hem de gündelik sivil giyim olarak giyilir.

<span class="mw-page-title-main">Takım elbise ceketi</span>

Takım elbise ceketi, takım elbise bileşeni olan ceket türüdür. Açık kısma yakalı ve düğmeli paçalı dış giyimdir. Klasik bir erkek takımının üst kısmı olarak hizmet eder. Frak gömleği, kravat, fular, papyon ile giyilir. Ceketin klapaları çentikli, sivri uçlu veya şal olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Frak gömleği</span>

Frak gömleği takım elbise bileşeni olan gömlek türüdür. Önde tam boy açıklıklı ve yakalı bir giysidir. düğmeler veya gömlek saplamaları kullanılarak sabitlenir. Bir frak gömleği normalde dokuma kumaştan yapılır ve genellikle bir kravat, ceket, takım elbise ceketi veya resmi kıyafetle birlikte verilir.

<span class="mw-page-title-main">Harrington ceketi</span> Ceket türü

Harrington ceketi pamuk, polyester, yün veya süetten yapılmış, hafif, bele kadar uzanan bir cekettir. Tasarımlar genellikle geleneksel Fraser tartan veya dama tahtası desenli astar içerir. İlk Harrington tarzı ceketler 1930'larda İngiliz giyim şirketi Baracuta tarafından yapıldı.