İçeriğe atla

Ceija Stojka

Ceija Stojka 2008
Ceija Stojka 2008

Ceija Stojka (23 Mayıs 1933 - 28 Ocak 2013) Avusturyalı - Roman yazar, ressam, aktivist ve müzisyen. Holokost'tan sağ kurtulanlardan biriydi.[1]

Hayatı

Stojka, 1933 yılında annesi Maria Rigo Stojka ve babası Karl Horvath'ın altı çocuğundan beşincisi olarak Styria'da doğdu.[2] Kardeşlerinden ikisi, Karl Stojka ve Johann Mongo Stojka da yazar ve müzisyendi.

Stojka'lar, Viyana'da sık sık seyahat yapan at tüccarlarıydı.[2][3] Annesi ve beş erkek kardeşinden dördü ile birlikte, Holokost'tan sağ kurtuldu. Aile uzun dönem, Auschwitz, Ravensbruck ve Bergen-Belsen'de gözaltında tutuldu. Babası ilk olarak Dachau toplama kampına, ardından da öldürüldüğü Schloss Hartheim toplama kampına gönderildi. En küçük kardeşi Ossi, 1943'te Auschwitz-Birkenau'daki "Zigunerfamillienlager" toplama kampında öldü.[2]

Stojka, annesi ve kız kardeşleri 1945'te İngilizler tarafından Bergen-Belsen'den serbest bırakıldı. Ardından ailesi ile birlikte Viyana'ya döndü. Ceija, on iki yaşında okula başladı.[2]

Stojka'nın 1949'da bir oğlu ve 1951'de bir kızı olmak üzere iki çocuğu oldu. Bir caz müzisyeni olan oğlu Jano, 1979'da uyuşturucudan öldü. 1984 yılına kadar pazarlarda kapı kapı kumaş ve kilim satarak geçimini sağladı. Daha sonra yazar, ressam, şarkıcı ve öğretim görevlisi olarak Viyana'da yaşadı.[2]

1992'de, Romanların Avrupa'da acı çekmeye devam ettiği ayrımcılığa karşı mücadelede bir ses olmanın yanı sıra, Roman ve Sinti soykırımının tanınmasında Avusturya'nın sözcüsü oldu.[4]

2013 yılında 79 yaşında Viyana'da öldü.

Ödüller

  • Wir leben im Verborgenen adlı politik kitabı için Bruno Kreisky ödülü (1993)
  • Joseph Felder'den Sivil liyakat ve genel çıkar için çalışma Ödülü (2000)
  • Viyana Federal Devleti tarafından verilen altın liyakat madalyası (2001)[4]

Çalışmaları

    • Wir leben im Verborgenen. Erinnerungen einer Rom-Zigeunerin - translated as "We Live in Seclusion. The Memories of a Romni" (1988)
    • Reisende auf dieser Welt - translated as "Travellers on This World" (1992)
    • Meine Wahl zu schreiben - ich kann es nicht (2003 - Gedichte)
    • Me Diklem Suno "I dreamt" (Audio-CD)
    • Träume ich, dass ich lebe? Befreit aus Bergen-Belsen - translated as "I Dream That I am Alive - Liberated From Bergen-Belsen" (2005)
    • Auschwitz ist mein Mantel (monograph with drawings, paintings and poems, ed. Christa Stippinger, 2008)
    • Sogar der Tod hat Angst vor Auschwitz (monograph in german, english, romanes with drawings, gouaches, paintings, ed. Lith Bahlmann, Matthias Reichelt, 2014)
    • Ceija Stojka. Une artiste rom dans le siecle. A Roma artist in the century (monograph in french, english with drawings, gouaches, paintings, ed. Maison Rouge,2018)

Kaynakça

  1. ^ "Roma-Künstlerin Ceija Stojka gestorben - Literatur - derStandard.at › Kultur". Derstandard.at. 29 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2013. 
  2. ^ a b c d e French, L.. (2008). An Austrian Roma Family Remembers: Trauma and Gender in Autobiographies by Ceija, Karl, and Mongo Stojka. German Studies Review, 31(1), 68.
  3. ^ "Holocaust Encyclopedia: Ceija Stojka". United States Holocaust Memorial Museum. 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2016. 
  4. ^ a b Ceija Stojka : une artiste rom dans le siècle = a Roma artist in the century. Maison rouge-Fondation Antoine de Galbert. Lyon. 2018. ISBN 9782849754962. OCLC 1028664782. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Himmler</span> Alman Nazi politikacı, Schutzstaffel lideri ve Yahudi soykırımının ana mimarı (1900-1945)

Heinrich Luitpold Himmler, Alman politikacı ve askerdi. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisinin (NSDAP) liderlerindendi ve 1929-1945 yılları arasında Schutzstaffel'in (SS) başkomutanlığını yapmıştı. Nazi Almanyası'ndaki en güçlü devlet adamlarından ve Holokost'un baş mimarlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

<span class="mw-page-title-main">Nazi toplama kampları</span> nazi yönetiminin kurduğu masum sivil ve esirlerin zorla çalıştırıldığı ve sistematik olarak katledildiği yerleşkeler

Nazi toplama kampları veya konsantrasyon kampları, Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı döneminde Almanya'da ve işgal edilen bölgelerde, Nazilerce topluma faydasız olarak görülen kişileri zorunlu çalıştırmak üzere kurulmuşlardı. Aynı zamanda terim Yahudiler başta olmak üzere Nazilerin siyasi ya da ideolojik düşmanlarını kitlesel olarak imha etmek amacıyla kurulmuş olan imha kamplarını da ifade etmek için kullanılır. Buralara daha çok Yahudilerin getirilmesiyle birlikte, Romanlar, bazı Slav ırklarından olanlar ve akıl hastası olduğu düşünülenler de kurbanlar arasındadır. Eşcinsel insanlar da burada öldürüldüler. Öldürülme sebepleri ise üremeye bir katkıları olmamalarıydı. Büyük bir kısmı Polonya'da bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Mario Simmel</span> Avusturyalı yazar

Johannes Mario Simmel, Avusturyalı yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Irma Grese</span>

Irma Grese, II. Dünya Savaşı sırasında Ravensbrück toplama kampı, Auschwitz Toplama Kampı ve Bergen-Belsen toplama kampında yaklaşık 30.000 kadın çalışanın sorumlusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Dachau toplama kampı</span> nazi almanyasında masum sivillerin ve esirlerin sistematik olarak yok edilmesi için kurulan ilk yerleşke

Dachau toplama kampı, Nazi Almanyası tarafından 22 Mart 1933'te inşa edilen ve en uzun süredir devam eden toplama kampıdır. Kamp başlangıçta Hitler'in komünistler, sosyal demokratlar ve diğer muhaliflerden oluşan siyasi muhaliflerini tutuklamayı amaçlıyordu. Almanya'nın güneyinde, Bavyera eyaletindeki Münih'in kuzeybatısına, yaklaşık 16 km uzaklıkta olan Orta Çağ kenti Dachau'nun kuzeydoğusunda, terk edilmiş bir mühimmat fabrikasının arazisinde bulunuyor. Heinrich Himmler tarafından açıldıktan sonra amacı, önce zorla çalıştırma ve daha sonra Yahudilerin, Romanların, Alman ve Avusturyalı suçluların ve son olarak Almanya'nın işgal ettiği veya istila ettiği ülkelerden gelen yabancı uyrukluların hapsedilmesini kapsayacak şekilde genişletildi. Dachau kamp sistemi, çoğu çalışma kampı olan yaklaşık 100 alt kampı içerecek şekilde büyüdü. Güney Almanya ve Avusturya'nın her yerinde bulunuyorlardı. Ana kamp 29 Nisan 1945'te ABD güçleri tarafından kurtarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Holokost Anma Hizmeti</span>

Avusturya Savaş Mağdurları Anma Hizmeti, askerlik çağına gelmiş olan gençlere dokuz aylık Sivil Hizmeti'nin yerine 12 ay süren yurt dışında görev yapma imkânı sunuyor. Bu görev imkânı 1998’de Dr. Andreas Maislinger tarafından kurulmuş olan Avusturya Yurt Dışı Hizmet derneğinin bir bölümüdür. Bu hizmet ağırlıklı olarak Holokost anıtlarında yapılmaktadır.

Holokost ile ilgili önemli araştırmalar;

<span class="mw-page-title-main">Ravensbrück toplama kampı</span> nazi almanyasında masum sivillerin ve esirlerin sistematik olarak yok edilmesi için kurulan yerleşke

Ravensbrück toplama kampı, 1939'dan 1945'e kadar Kuzey Almanya'da, Berlin'in kuzeyine 90 km uzaklukta Ravensbrück köyünün yakınındaki bir bölgede yalnızca kadınlara yönelik bir Nazi toplama kampıydı. Kamp anıtının, savaş sırasında kampta bulunan 132.000 kadına ilişkin tahmini rakamı arasında, yaklaşık 48.500'ü Polonya'dan, 28.000'i Sovyetler Birliği'nden, neredeyse 24.000'i Almanya ve Avusturya'dan, yaklaşık 8.000'i Fransa'dan ve binlercesi diğer ülkelerden yer aldı. Toplamda 20.000'den fazla mahkûm Yahudiydi. Yüzde seksen beşi diğer ırklardan ve kültürlerdendi. Yüzde 80'den fazlası siyasi mahkûmlardı. Pek çok mahkûm Siemens & Halske tarafından köle işçi olarak çalıştırıldı. 1942'den 1945'e kadar Naziler, sülfonamidlerin etkinliğini test etmek için Ravensbrück mahkûmları üzerinde tıbbi deneyler yaptı. 1941 baharında SS, 1944'te kampın gaz odalarını inşa eden ve yöneten erkek mahkûmlar için bitişikte küçük bir kamp kurdu. Ravensbrück kampından geçen kadın mahkûmlardan yaklaşık 50.000'i öldü, gaz odalarında yaklaşık 2.200 kişi öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Jean Améry</span> Avusturyalı deneme yazarı (1912-1978)

Jean Améry, doğum adıyla Hanns Chaim Mayer, Avusturyalı deneme yazarı. Yapıtlarının özünü II. Dünya Savaşı sırasında yaşadıkları oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Burger</span>

Adolf Burger, Bernhard Operasyonuna katılan, Holokost'tan kurtulan, bir Slovak Yahudisi, tipograf, anı yazarı. Büyük ölçüde anılarına dayalı, Kalpazanlar adlı film, 2007 En İyi Yabancı Dilde Film Altın Küre Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Juliusz Kühl</span>

Juliusz Kühl, Polonyalı konsolosluk memuru, ekonomist ve Yahudi diasporası aktivisti, 1941–1943 yıllarında, Yahudileri Holokost'tan kurtarmak için topluca yasadışı Latin Amerika pasaportları düzenleyen Aleksander Ładoś önderliğindeki “Bern grubu” da denilen „Ładoś Grubu"nun etkin üyesi. Yahudi ve İsrail gazeteciliğinde, sıklıkla grup lideri olarak bahsedilir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Holokost Müzesi</span> Yunanistan, Thessalonikideki Holokost Müzesi, İnsan Hakları Müzesi

Yunanistan Holokost Müzesi ya da resmî adıyla Yunanistan Holokost Anma Müzesi ve İnsan Hakları Eğitim Merkezi, Yunanistan Selanik şehrinde henüz inşa aşamasında bulunan, Holokost hakkında bir müzedir. Müze inşasının önerisi 2016 yılında ortaya atıldı; inşa da Selanik Büyükşehir Belediyesi'yle belediye başkanı Yannis Butaris'ın desteğiyle gerçekleşmekte, maliyetin bir kısmı da Alman Federal Cumhuriyeti tarafından karşılanmaktadır. İnşanın toplam maliyetinin €25 milyon olduğu tahmin edilmektedir. Temel taşı 30 Ocak 2018 tarihinde konuldu.

<span class="mw-page-title-main">Edith Bruck</span>

Edith Bruck, Holokost'tan kurtulan Macar yazar ve yönetmendir. Hayatının çoğunu İtalya'da geçirdi ve İtalyanca eserler vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Otto Frank</span>

Otto Heinrich „Pim“ Frank 1933'ten 1944'e ve 1945'ten 1953'e kadar Hollanda'da yaşayan Alman kökenli Hollandalı-İsviçreli bir tüccardı. Hatıra Defterini düzenlediği Anne Frank'ın babasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Orli Wald</span>

Orli Wald, Nazi Almanyası'nda Alman Direnişi'nin bir üyesiydi. 1936'da tutuklandı ve vatana ihanetle suçlandı, bunun üzerine dört buçuk yıl bir kadın hapishanesinde yattı ve ardından kaçtığı 1945 yılına kadar Nazi toplama kamplarında "koruyucu gözetim" altında kaldı.

Hannah Elisabeth Pick-Goslar, en çok yazar Anne Frank ile olan yakın dostluğuyla tanınan, Almanya doğumlu İsrailli bir hemşire ve Holokost'tan sağ kurtulan biriydi. Kızlar, Amsterdam'daki 6. Montessori Okulu'na ve ardından Yahudi Lisesi'ne gittiler. Bergen-Belsen toplama kampında tekrar buluştular Goslar ve küçük kız kardeşi, Kayıp Tren'den kurtarılarak savaştan sağ kurtulan tek aile üyeleriydi. Her ikisi de Hannah'nın çocuklar için hemşire olarak çalıştığı İsrail'e göç etti Holokost'un görgü tanıkları olarak anılarını paylaştılar.

<span class="mw-page-title-main">Geddy Lee</span>

Geddy Lee, Kanadalı müzisyen, şarkıcı ve söz yazarı. Progresif rock grubu Rush'ın vokalisti ve bas gitaristidir.

<span class="mw-page-title-main">Hilde Zimmermann</span>

Hilde (Wundsam) Zimmermann, Avusturya Direnişinin bir üyesiydi. Faşizme karşı mücadele çabaları nedeniyle annesi ve çocukluk arkadaşıyla birlikte Nazi yetkilileri tarafından Almanya'daki Ravensbrück toplama kampına sürüldü. Daha sonra hem oradaki hapis cezasından hem de ölüm yürüyüşünden sağ kurtuldu.

Gertrude Pressburger, Holokost'tan sağ kurtulan Avusturyalı kişi.