İçeriğe atla

Cebuella pygmaea

Cebuella pygmaea
Korunma durumu

Hassas (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Primates
Alt takım:Haplorhini
İnfra takım:Simiiformes
Familya:Callitrichidae
Cins:Cebuella
Tür: C. pygmaea
İkili adlandırma
Cebuella pygmaea
(Spix, 1823)

Cebuella pygmaea Callitrichidae familyasından bir primat türü. Doğduğunda yalnızca 15 gramdır. Kuyruk hariç ortalama 136 mm boyunda olan bu hayvanların kuyrukları çoğu zaman vücutlarından daha büyük olur. Bu özellikleriyle beraber, Güney Amerika kıtasının en küçük maymunu unvanını kazanmıştır

Küçücük boylarına rağmen 5 metre sıçrayabilen cüce ipek maymunları, Yukarı Amazonlarda, Peru, Ekvador, Kolombiya, Bolivya ve Brezilya'da yaşamaktadırlar.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ de la Torre, S.; Shanee, S.; Palacios, E.; Calouro, A.M.; Messias, M.R.; Valença-Montenegro, M.M. (2021). "Cebuella pygmaea". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2021: e.T136926A200203263. doi:10.2305/IUCN.UK.2021-2.RLTS.T136926A200203263.enÖzgürce erişilebilir. Erişim tarihi: 18 Kasım 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk hamsteri</span> Anadoluya özgü sıçan türü

Türk hamsteri, Avurtlak olarak da bilinir, Cricetidae familyasından bir kemirici türü.

<span class="mw-page-title-main">Afrika altın kedisi</span>

Afrika altın kedisi, kedigiller (Felidae) familyasından tropik ormanlarda yaşayan bir kedi türü.

<i>Leptailurus serval</i>

Serval, kedigiller (Felidae) familyasından orta boyutlu vahşi bir kedidir. 85 cm uzunluktadır, 40 cm civarında da kuyruk uzunluğu bulunur. Uzun bacakları ve kısa sayılabilecek kuyruğu ile narin bir hayvandır. Uzun, oval kulakları birbirlerine yakındırlar. Postunun deseni değişiklik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Primat</span> memeli takımı

Primatlar veya iri beyinli yüksek memeliler, memeliler sınıfının Euarchontoglires üst takımına ait bir takımdır. Maymun adı kimi zaman bütün primatları kapsarken yalnızca simiyenler için de kullanılabilir. Primatları inceleyen bilim dalı primatolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Şempanze</span> Pan (şempanze) cinsini oluşturan iki türün daha iri yapılı olanı

Şempanze ya da Bayağı şempanze (Pan troglodytes), primatlar (Primates) takımının büyük insansı maymunlar (Hominidae) familyasına dahil ''Pan'' (şempanze) cinsini oluşturan iki türün daha iri yapılı olanıdır. "Şempanze" adı daha çok bu türü ifade etmek için kullanılsa da bu durum teknik açıdan hatalıdır. Yakın geçmişe dek daha çok "pigme şempanze" ya da "cüce şempanze" adları ile anılmış olan bonobo, Pan cinsinin diğer türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Cüce tilki</span>

Cüce tilki ya da Kit tilkisi, köpekgiller (Canidae) familyasından Kuzey Amerika'da sık görülen bir tilki türü. Tabii yaşam alanı kuzey Meksika'ya kadar uzanır.

<i>Macaca sylvanus</i>

Macaca sylvanus, Macaca cinsine bağlı bir hayvan türüdür. Cezayir'deki Atlas Dağları'nda, Fas'ta ve Cebelitarık'ta bulunurlar. En iyi bilinen Eski Dünya maymunlarından biridir. Aynı zamanda Avrupa'da yabani olarak bulunan tek primattır. Macaca sylvanus kuyruğu olmayan iki maymun türünden biridir. 2100 metreden yüksekteki çam, meşe ve sedir ormanlarında yaşarlar. Gündüz gezerler. Ağaca çok iyi tırmanırlar ama yerde gezmeyi tercih ederler. Hepçildirler. Yaprak, kök, meyve ve böcekle beslenirler. Genel olarak tehlikelerden uzak yüksek dallarda yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Cüce su aygırı</span> memeli türü

Cüce su aygırı, Batı Afrika'nın ormanlarında ve bataklıklarında yaşayan küçük bir su aygırı türüdür. Esas olarak Liberya'da bulunsalar da Sierra Leone, Gine ve Fildişi Sahili'nde de küçük popülasyonları vardır. Nijerya'da ise nesli tükenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mutur</span>

Phocoena phocoena veya Mutur, Phocoena cinsine bağlı yunussu balina türüdür. Muturlar, denizin kıyıya yakın kısımlarında yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Makimsiler</span> Madagaskarlı gececil primatlar

Makimsiler veya lemursular, nemli burunlu maymunların yaklaşık 100 türünü kapsayan bir infra takımı. Bu taksonun üyeleri yalnızca Madagaskar adası ve çevresinde bulunan küçük adalarda yaşarlar. Bilimsel adını Roma Mitolojisi'nde yer alan lemures adlı hayaletlerden almıştır. Bu ad, makilerin gece etkin olup, iri gözleriyle bakışları ile tüyler ürpertici çığlıklarından dolayı onlara yakıştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Dünya maymunları</span> mevcut tüm (insan hariç) Amerikalı primatlar

Yeni Dünya maymunları veya yassı burunlu maymunlar (Platyrrhini), bir maymun grubudur. Bu grup Amerika kıtasında yaşayan insan hariç tüm primatları kapsar. Eski Dünya maymunları ve cadı makigiller ile birlikte kuru burunlu maymunlar grubunu oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Marmosetgiller</span> Yeni Dünya maymunları (Platyrrhini) infra takımına ait bir familya

Marmosetgiller Yeni Dünya maymunları (Platyrrhini) infra takımına ait bir familya. Sınıflandırılmaları hala tartışılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Köpeksi maymunlar</span> primat familyası

Köpeksi maymunlar veya uzun kuyruklu maymungiller (Cercopithecidae), Eski Dünya maymunları grubundan bir maymun familyasıdır. Kuyruklu Eski Dünya maymunlarının (Cercopithecoidea) tek yaşayan familyası ve 135 türü ile en kalabalık maymun familyasıdır. Üyeleri Afrika ve Asya'da yaşamaktadır. En tanınmış cinsleri uzun kuyruklu maymun, babun, şebek, mandril, langur ve uzun burunlu maymunlardır.

<span class="mw-page-title-main">Cüce sıvacı kuşu</span>

Cüce sıvacı kuşu, sıvacı kuşugiller familyasına ait bir kuş türü. Kuzey Amerika'da yaşar. Britanya Kolumbiyası'nın güneyinden ABD'nin batısı boyunca güneye orta Meksika'ya kadar olan bölgede yaşar.

<i>Anodorhynchus hyacinthinus</i> kuş türü

Sümbül makav, papağangiller familyasından orta ve doğu Güney Amerika'da yaşayan, 100 cm boyunda, sümbül mavisi renkte bir papağan türüdür.Yerel palmiyelerin cevizleriyle beslenirler.

<span class="mw-page-title-main">Maymun</span> bazı primatlar için kullanılan terim

Maymun, Primatlar takımındaki kimi memelileri kapsayan bir terimdir. Kimi kullanımlarda terim tüm primatları kapsarken genelde Simiiformes infra takımındaki primatlar için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Gözlüklü liman yunusu</span>

Gözlüklü liman yunusu, musurgiller (Phocoenidae) familyasının Phocoena cinsine mensup yunus türü. Brezilya'nın güneyinden başlayarak Güney Amerika'nın Atlas Okyanusu'na bakan doğu kıyısından güneye doğru, oradan ise Güney Okyanusu boyunca yayılım göstermektedir.

<i>Darevskia caucasica</i>

Darevskia caucasica, Darevskia cinsinden bir kertenkele türüdür. Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan'a endemiktir. Uzunluğu 64 mm, kuyruk uzunluğu ise 122 milimetredir. Sırt rengi yeşil, kahverengi veya gri-kül rengidir. Gündüz aktif olan tür, 2 yaşında yetişkinliğe erişir.

Uzunkuyruklu karfaresi veya bilimsel adıyla Chionomys roberti, Cricetidae familyasından bir kemirgen türüdür. Azerbaycan, Gürcistan, Rusya ve Türkiye'nin kuzeydoğusuna endemiktir. Doğal yaşam alanları 800 ila 2000 metre yükseklikteki ılıman ormanlar ve ılıman çayırlardır.

<span class="mw-page-title-main">Kara başlı örümcek maymunu</span> Yeni Dünya maymunu türü

Ateles fusciceps, Kolombiya, Ekvador ve Panama'ya özgü bir Ateles türüdür. Tür iki alt türe ayrılır: Ateles fusciceps fusciceps, siyah veya kahverengi bir gövdeye ve kahverengi bir kafaya sahiptir. Ateles fusciceps rufiventris, çenesindeki hafif beyazlık harici tamamen siyahtır. Kara başlı örümcek maymunu, büyük Yeni Dünya maymunlarından biridir. Kuyruk hariç baş ve vücut uzunluğu, tipik olarak 39.3 ila 53,8 cm arasında değişir. Kuyruk uzunlukları 71.0 ve 85,5 cm arasındadır. Ortalama olarak, erkekler 8.89 kilogram (19.6 lb) ve dişiler 8.8 kilogram (19 lb) ağırlığındadır. Beyinleri ortalama 114.7 g (4.05 oz) ağırlığındadır.