İçeriğe atla

Cebele bin Eyhem

Cebele bin Eyhem (Arapçaجبلة بن الأيهم) 7. yüzyılda Suriye'deki Ghassani hanedanının son hükümdarı veya filarşisiydi. 630'larda Müslümanların Levant'ı fethi sırasında Bizans İmparatorluğu adına Arap Hıristiyan kabile birliklerine Arap Müslüman güçlerine karşı komuta etmiştir. Kuzey Arabistan'daki Dumet-ül Cendel savaşlarında ve 636'da güney Suriye'deki belirleyici Yermük Muharebesi'nde güçleri yenilgiye uğratıldı. İslam'ın eşitlikçi ilkeleriyle ilgili olarak maruz kaldığı aşağılanmaları protesto etmek için inançla bağlarını koparmadan önce sözde İslam'a geçmiştir. Daha sonra Suriye'yi kalıcı olarak terk ederek aşireti ile Bizans Anadolu'suna sığınmıştır. Tarihçiler, döneme ait kaynakların bulunmaması nedeniyle Cebele'nin tarihselliği konusunda bölünmüş durumdadırlar; bazıları onun kişiliğinin esasen daha sonraki İslami yazarların edebi bir aracı olduğunu savunmaktadırlar.

Hayatı

İslam literatüründeki Cebele hikâyelerinde son Gassani kralı ve Müslümanların Levant'ı fethi sırasında Bizans İmparatorluğu'nun Hristiyan Arap birliğinin askeri lideri olarak tasvir edilmektedir. y. 630'da Müslümanlara karşı Gassaniler ve Tanukhid kabilelerine komuta ettiği Dumet-ül Cendel kuşatması sırasında ve Müslüman Arapların Bizanslıları bozguna uğratıp Suriye'yi onlardan fethetmeye devam ettikleri Yermük Muharebesi'nde böyle bir sıfatla anılır.[1] Abbasi dönemi yazarları İbn-i İshak, Vâkidî ve Belâzürî'ye göre Yermük'te Cebele, Gassanilerden ve Lahmîlerden, Judham'ın diğer Hristiyan kabilelerinden ve Balkayn ve Bali gibi Huzaa kabilesinin gruplarından 12.000 adama liderlik etmiştir.[2]

İslami literatür, Cebele'nin Yermuk'tan bir süre sonra İslam'a geçtiği, ardından İslam'ı bırakıp İmparator Herakleios'un yönetimine sığındığı hikâyeleriyle doludur. Hikâyelerin farklı versiyonları vardır, ancak genel olarak Cebele'nin maiyetiyle Müslüman başkenti Medine'ye gelişi, Halife Ömer ile Hac yolculuğuna çıkması, alt sınıftan bir hacı ile tartışması ve en sonunda burnunun kırılması, ayrılmakla tehdit edilmesi anlatılmaktadır. İslam'dan ayrılıp ve sonunda Bizans topraklarına taşınmasıyla sona eren bir gece kaçışı yapar.[1]

Cebele'nin Bizans'a kaçışının rivayete göre y. 639 ve onbinlerce kendi veya müttefiki Hristiyan Arap kabilesi ile Rakka (Bizans Callinicum) boyunca yürüyüş yapmış ve ardından Bizans Anadolu'sda Khersana bölgesine yerleşmiştir. Coğrafyacı İstahrî, 10. yüzyılda bu bölgedeki kabilelerin torunlarından bahsetmektedir. Tarihçi Walter Kaegi'ye göre, pek çok Arap kabilesinin sözde kaçışı, fethedilen topraklardan Bizans'a bu tür göçebe göçünü önlemek için Müslümanları genel olarak Rakka ve Yukarı Mezopotamya'yı fethetmeye motive eden bir faktördü; bu tür bir göç, halife Ömer'in tüm göçebe Arap kabilelerini Halifeliğin yönetimi altında boyun eğdirme politikasına aykırıydı.[3]

Râşidîn ile müzakereler

Yermük Muharebesi'nden önce Cebele, Müslümanları Romalıların birleşik güçleriyle savaşmamaları konusunda uyararak şartları müzakere etmeye çalışmıştır. Onları, Arabistan'a çekilmeleri şartıyla tüm savaş ganimetlerini saklamaya davet etti, ancak "Savaşçılarımız ve kahramanlarımız ölümü kazanç, yaşamı ise külfet olarak görüyor" diyen Ubade bin Samit tarafından reddedilmiştir. Ubada, Cebele'ye kabilesinin ya İslam'ı benimsemesi ya da cizye ödemesi gerektiğini, aksi takdirde savaşla karşı karşıya kalacağını bildirmiştir. Daha sonra şefe bir heyet gönderilerek, eğer din değiştirirse Arap soyundan dolayı Müslümanlar tarafından onurlandırılacağını bildirmiştir. Cebele yine reddetmiştir. Daha sonra elçiler ondan savaşmaktan kaçınmasını ve Müslüman olup olmayacağına ilişkin kararını savaşın sonucuna dayandırmasını istediler. Yine reddetmiştir. Heyet, kafatasını ezmekle tehdit etmiştir; Cebele çileden çıktı ve Roma için savaşacağını ilan etmiştir.[4][5]

Değerlendirme

Hayatının anlatımları Abbâsî dönemi (MS 750 sonrası) edebiyatından alınan Cebele hakkında döneme ait kaynaklar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, Hristiyan haçı gravürlerinin yanında 'Gabala, patrikios ' kelimelerinin yazılı olduğu, 6. yüzyılın sonlarına veya 7. yüzyılın başlarına tarihlenen bir mühür, tarihçi İrfan Shahid'in Cebele bin Eyhem ile spekülatif özdeşleşmesine yol açmıştır.[1]

Shahid, Cebele'nin varlığını, 614'te Sasani Perslerinin Bizans Suriye'sini işgali sırasında yıkılan Gassani filarklığının Bizanslılar tarafından yeniden canlandırılmasının olası bir "kanıtı" olarak görmektedir.[6] Tarihçi Julia Bray'e göre Cebele'nin İslami literatürdeki referansları, Arap tarihinde geçmiş "Cahiliye Dönemi, Hıristiyanlık ve krallık" döneminin ve yeni İslami döneme geçişin "arketipini" temsil etmektedir.[1] Tarihçi Greg Fisher, Cebele'yi literatürde "yeni [Müslüman] inancının saflığını test etmek, Muhacirun [Müslüman fatihlerin] yerini aldığı imparatorluğun büyüklüğünü kutlamak ve her türlü diğer faydalı edebi ve retorik amaçlara hizmet etmek için kullanılan" yarı efsanevi bir figür " olarak değerlendirmektedir".[1]

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b c d e Fisher 2020.
  2. ^ Donner 1981, ss. 132, 364.
  3. ^ Kaegi 1995, ss. 171–172, 248–249.
  4. ^ The Islâmic Conquest of Syria: Futuhusham the inspiring History of the Sahabah's Conquest of Syria. s. 268-72. 17 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2023. 
  5. ^ "Kalamullah.Com | The Islamic Conquest of Syria (Futuhusham) | al-Imam al-Waqidi". 26 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2023. 
  6. ^ Shahid 1965, s. 354.
Genel

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ömer</span> İslam Devletinin ikinci halifesi, sahabe

Ömer bin Hattab, İslâm peygamberi Muhammed'in sahâbesi ve İslâm Devleti'nin Ebû Bekir'den sonraki ikinci halifesidir. Ehl-i Sünnet, Ömer bin Hattab'ı zaman zaman "Ömer'ul-Farûk" diye anarlar. Şiiler ise Ömer'in hâlifeliğini tanımazlar. 23 Ağustos 634 tarihinde Râşidîn Halifeliği'nin ikinci hâlifesi oldu ve bu görevi, öldürüldüğü yıl olan 644'e kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Gassânîler</span> Helenleşmiş Hristiyan Arap Krallığı (MS 220-638)

Gassânîler, 200-636 yılları arasında Suriye'de hüküm sürmüş Monofizit Hristiyan Arap devleti.

<span class="mw-page-title-main">Herakleios</span> 610–641 yılları arasındaki Bizans imparatoru

Herakleios veya Heraklius, Bizans İmparatorluğu'nun 610–641 yılları arasındaki imparatorudur. İslam'ın Muhammed tarafından kuruluşu ve yayılışı sırasında Bizans tahtında yer alan imparatordur.

<span class="mw-page-title-main">Hâlid bin Velîd</span> Arap asker ve komutan, sahabe (y. 585–642)

Hâlid bin el-Velîd Seyfullah olarak da bilinen Arap komutan. Hudeybiye Antlaşması sonrasında Müslümanlığı seçene kadar Kureyşlilerin saflarında, İslam dinine geçtikten sonra ise İslam devletinin emrinde savaşmıştır. Kureyşlilerin Uhud Savaşı'nda yenilmemelerinde kilit rol oynamış, emrindeki süvarilere yaptırdığı manevra ile Müslümanların yenilmesini sağlamıştır. Müslüman olduktan sonra Bizans ve Sasanilere karşı zaferler kazanmıştır. Bunların en dikkat çekeni Yermük nehri kıyısında Bizans ordusunu bozguna uğrattığı savaştır. İslami kaynaklara göre katıldığı yüzü aşkın savaşta hiçbir yenilgiye uğramamış nadir komutanlardan biridir.

Mute Muharebesi Eylül 629'da, Muhammed'in kuvvetleri ile Bizans İmparatorluğu ordusu ve onların Gassanî vasalları arasında gerçekleşmiştir. Ürdün Nehri'nin doğusundaki Palaestina Salutaris'in Mute köyünde ve günümüz Kerek'inde gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İran'da İslam</span>

İran'da İslam, (633-656) Sasani İmparatorluğu'nun sonunu getirmiş ve İran'da Zerdüştlük dininin ortadan kalkmasına neden olmuştur. Ancak Pers uygarlığının gelenekleri kaybolmamış yeni İslam siyaseti içine büyük ölçüde yedirilmiştir.

Ecnadeyn Muharebesi, 30 Temmuz 634 tarihinde Bizans İmparatorluğu ve Râşidîn Halifeliği ordusu arasındaki gerçekleşen ilk büyük çaplı savaştır. Savaşın sonucu Müslümanların kesin zaferidir. Bu savaşın ayrıntıları en iyi biçimde Müslüman kaynaklarında, Vâkidî'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yermük Muharebesi</span> Müslüman Arap ordularının Bizans İmparatorluğu ile yaptığı muharebe (636)

Yermük Muharebesi, Halid bin Velid komutasındaki İslam ordusuyla Bizans İmparatorluğu'nun Yermük'te yaptığı, Arap-Bizans savaşlarının en büyük muharebesidir.

Walter Kaegi, Chicago Üniversitesi'nde tarih profesörü olarak görev yapmış Bizans tarihçisi. Oryantal Enstitü'nün oy hakkı sahibi üyesidir. Doktarısını 1965 yılında Harvard Üniversitesi'nden alan Kaegi, IV. Yüzyıl ila XI. Yüzyıl arası dönem hakkındaki araştırmalarıyla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arap-Bizans savaşları</span> 7. yüzyıl ile 11. yüzyıl arasında savaşlar serisi

Arap-Bizans savaşları, 7. yüzyıldan 11. yüzyıla kadar Müslüman Araplar ile Bizans İmparatorluğu arasında yapılan savaşlardır. Çatışmalar, 7. yüzyılda İslam peygamberi Muhammed'in, Raşidun ve Emevi halifelerinin ilk Müslüman fetihleri sırasında başladı ve halefleri tarafından 11. yüzyılın ortalarına kadar devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Râşidîn Halifeliği</span> Kurulan ilk İslam halifeliği (632–661)

Râşidîn Halifeliği, İslâm peygamberi Muhammed'in halefi olan ilk halifeliktir. Muhammed'in MS 632'deki vefatından sonra ilk dört ardışık halifesi (halef) tarafından yönetildi. Bu halifeler, Sünni İslam'da topluca Râşidîn ya da "Doğru Yolda olan" halifeler olarak bilinirler. Bu terim Şîa'da kullanılmaz, çünkü Şii Müslümanlar ilk üç halifenin yönetimini meşru görmez.

<span class="mw-page-title-main">Casem</span>

Casem, Dera ilinin, es-Senemeyn İlçesi'ne bağlı bir kasabadır. 631 metrelik (2.073 ft.) bir rakıma sahiptir. 2012 hesaplamalarına göre 35.088 kişilik bir nüfusa sahiptir. Sanayi ve ticari bakımdan faaliyetler göstermesine rağmen, kırsal özelliklerini yitirmeyip, tamamen şehirleşmediği için kasaba olarak sınıflandırılan yerleşkelerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Müslümanların Mısır'ı fethi</span> Tarihi olay

Müslümanların Mısır'ı fethi veya Arapların Mısır'i fethi, Mısır'ın MS 7. yüzyılda Müslümanlar tarafından fethedilmesidir. Bunun sonucunda Bizans İmparatorluğu'nun elindeki Mısır ve Libya Râşidîn Halifeliği'ne geçti.

<span class="mw-page-title-main">Müslümanların Levant'ı fethi</span> 7. yüzyılda Râşidîn Halifeliği tarafından gerçekleştirilen fetih

Müslümanların Levant'ı fethi veya Müslümanların Biladü'ş-Şam'ı fethi ya da Arapların Levant'ı fethi

Kudüs'ün Fethi veya Kudüs Kuşatması, 637 yılında Bizans İmparatorluğu ve Râşidîn Halifeliği arasında gerçekleşen askeri çatışmanın bir parçasıdır. Çatışma, Ebu Ubeyde bin Cerrah komutası altındaki Râşidîn ordusunun Kasım 636'da Kudüs'ü kuşatmasıyla başladı. Patrik Sophronius, altı ay sonra yalnızca Râşidîn halifesine teslim olmak şartıyla teslimiyeti kabul etti. 637 yılının Nisan ayında Halife Ömer, şehrin teslimini almak için Kudüs'e şahsen gitti. Patrik de Ömer'e teslim oldu.

Maraş ya da Germanicia Kuşatması, Râşidîn Halifeliği'nin Müslüman kuvvetlerinin 638 yılında Anadolu seferi sırasında gerçekleşmiştir. Şehir, kan dökülmeden ele geçirilmiştir. Bu sefer, efsanevi Arap Müslüman general Halid bin Velid'in askeri kariyerinin sonuna işaret eder çünkü seferden döndükten birkaç ay sonra görevden alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Busra Muharebesi</span>

Busra Muharebesi, Suriye'de 634 yılında Râşidîn Halifeliği ile Bizans İmparatorluğu arasında Busra'nın mülkiyeti için gerçekleşen muharebedir. Bizans vassal devleti Gassani krallığının başkenti olan şehir, İslam kuvvetleri tarafından ele geçirilen ilk önemli şehirdir. Kuşatma Haziran ve Temmuz 634 arasında sürmüştür.

Kelb, Yemen menşeli büyük bir Kahtani Arap kabilesidir.

Usame bin Zeyd'in Seferi, Haziran 632'de gerçekleşen, Usame bin Zeyd liderliğindeki ilk Müslüman Halifeliğinin Müslüman güçlerinin Bizans Suriye'sine baskın düzenlediği bir askeri seferdi.

Bu sayfada 632 yılında kurulan Râşidîn Halifeliği'nde 632'den 640'a kadar yaşanan olaylar yer alıyor.