İçeriğe atla

Cebel Bu Nasır

Cebel Bu Nasır
جبل بوناصر
Cebel Bu Nasır'ın görünümü
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik3.340 m (10.960 ft)
Koordinatlar33°33′59″K 3°53′29″B / 33.56639°K 3.89139°B / 33.56639; -3.89139
Coğrafya
Cebel Bu Nasır'ın Fas'taki konumu
Cebel Bu Nasır'ın Fas'taki konumu
Cebel Bu Nasır
Cebel Bu Nasır'ın Fas'taki konumu
KonumFes-Meknes, Fas
SıradağOrta Atlas Dağları

Cebel Bu Nasır (Arapçaجبل بوناصر), Fas'ın güneyinde bulunan bir dağdır. Dağ, Fes-Meknes bölgesinde yer almaktadır ve Orta Atlas Dağları'nın zirvesidir.[1]

Sedir ormanlarıyla kaplı yüksek bir zirve olan Bu Nasır zirvesi, Atlas Dağları bölgesinde yürüyüşçülerin favori noktalarından biridir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Peakery - Jebel Bou Iblane (Fransızca)". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2023. 
  2. ^ Hamish Brown, The High Atlas: Treks and climbs on Morocco's biggest and best mountains, p. 29

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ağrı Dağı</span> Türkiyenin en yüksek dağı

Ağrı Dağı, 5.137 metrelik rakımıyla, Türkiye'nin en yüksek dağıdır. Ağrı Dağı, Türkiye'nin doğu ucunda, İran'ın 16 kilometre batısında ve Ermenistan'ın 32 kilometre güneyindedir.

<span class="mw-page-title-main">Fas</span> Kuzey Afrikada yer alan bir ülke

Fas, resmî adıyla Fas Krallığı, yaklaşık 37 milyon nüfusa ve 720.000 km² yüzölçümüne sahip bir Kuzey Afrika ülkesidir. Başkenti Rabat ve en büyük şehri de Kazablanka'dır. Mağrip ülkelerinden biri olan Fas'ın, Atlantik Okyanusu'dan Cebelitarık Boğazı'nı çevreleyip Akdeniz'de son bulan uzun bir sahil şeridi vardır. Doğuda Cezayir, kuzeyde İspanya, güneyde ise Moritanya ile komşudur. Aynı zamanda ülke, Batı Sahra adı verilen bölgede, 1975'te koloni ülkesi İspanya tarafından terk edildikten sonra hak iddia etmiş ve günümüzde de bölgenin dörtte üçünü fiilen yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Saint Vincent ve Grenadinler</span> Karayiplerde bir ada ülkesi

Saint Vincent ve Grenadinler, Karayipler'de bir ada ülkesidir. Karayip Denizi'nin doğusundaki Atlas Okyanusu'yla olan sınırının güney ucunda, Küçük Antiller'in güneyini oluşturan Rüzgârüstü Adaları'nın güneydoğusunda yer alır. Kuzeyinde Saint Lucia, doğusunda Barbados ve güneyinde Grenada bulunur. Ülkenin Kralı III. Charles’tır.

<span class="mw-page-title-main">Celile</span> Kuzey İsrailde Akdeniz ile Taberiye Gölü arasında kalan bölge

Celile, kuzey İsrail'de bulunan bir bölgedir. Celile, geleneksel olarak Yukarı Celile ve Aşağı Celile şeklinde ikiye ayrılmış tepelik bölgeye atfedilir. Günümüzde, İsrail'deki Karmel Dağı'nın kuzeydoğusundaki bölgeyi kastetmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Zeydîler</span>

Alevîler ya da Zeydî-Alevîler Hanedanlığı İran'ın bugünkü Taberistan (Mazenderan, Gilan ve Gülistan eyaletleri) bölgesinde 9. yüzyılda kurulan ve tarihte Elburz Dağları ile Hazar Denizi arasında yer alan Zeydî-Alevî olarak da bahsedilen, Caferîliğe bağlı olan Şiî Türkmen bir emîrliktir. Anadoludaki Alevîlerin büyük bir kısmının kökeni, günümüz İran'daki Taberistan ve Horasan bölgesindeki Türkmen Alevî, yani Ehl-i Beyt Hanedanına dayanmaktadır. Çapraz evliliklerle Arap-Türkmen aşiretleriyle Anadolu topraklarına uzanan ve varlıklarını sürdüren Zeydî-Alevîler isimlerini, soyundan geldikleri Zeyd-'ûl Alevî'den almaktadırlar.

Bulut Dağları, Kavrun Dağları'nın kuzeydoğusunda yer alan, kendi içinde ufak bir dağ silsilesidir. Bu silsilenin en belirgin zirvesi birçok yerden seçilebilen Kemerli Kaçkar Dağı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Cascade Sıradağları</span>

Cascade Sıradağları veya kısaca "Cascades" batı Kuzey Amerika kıtasında önemli sıradağlardır. Kanada'da güney Britanya Kolumbiyası eyaletinden güney doğru ABD'de Washington, Oregon ve kuzey Kaliforniya eyaletlerine kadar uzanırlar. Bu sıralar ham önemli volkanik olmayan zirveleri hem de "Yüksek Cascadelar" adı verilen bir sıra volkan zirvelerini ihtiva ederler. Batı Kanada'da Britanya Kolumbiyası eyaletinde bulunan kısmını Kanadalılar "Kanada Cascadeları" veya basitçe yerel dağlar olarak "Cascades Dağları" olarak adlandırırlar. ABD'nin kuzey-batı bölgesinde bulunan kısmının Washington eyaleti içinde bulunan kısmı genel olarak yerel ismi ile "Cascadeler"'dir; fakat genel olarak "Kuzey Cascadeler " olarak da anılırlar. Tüm Cascade Sıradağları üstünde bulunan en yüksek zirve rakımı ABD Washington Eyaletinde bulunan 4,392 m olan Rainier Dağı'dir.

<span class="mw-page-title-main">Küçükağrı Dağı</span> Türkiyede dağ

Küçükağrı dağı, Ağrı Dağı'nın güneydoğusunda yer alan 3896 m yüksekliğindeki stratovolkanik dağ. Doğubayazıt ilçe sınırlarında yer alan dağın doğu yamacından Türkiye-İran sınırı geçer.

<span class="mw-page-title-main">Kürt Dağı</span> Suriyenin kuzeybatısında ve Türkiyenin güneydoğusunda yer alan dağlık bir bölge

Kürt Dağı Suriye'nin kuzeybatısında ve Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan dağlık bir bölgedir. Kürt Dağı, Akdeniz'in kıyı şeridinde Hatay'ın güneyinde yer alan Cebel el-Ekrad ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aurès Dağları</span> Cezayirde sıra dağ

Aurès Dağları Kuzey Afrika'da, kuzeydoğu Cezayir'de Sahra Atlas'ın doğusunda yer alan Atlas Dağları'nın doğu uzantısıdır. Dağ sırası adını Aures'in dağlık doğal ve tarihi bölgesine ismini verir.

<span class="mw-page-title-main">Dürzi Dağı</span> Suriyede volkanik bölge

Cebel el-Dürzi, resmi olarak Cebel el-Arap, Suriye'nin güneyindeki Süveyda Valiliğinde yüksek bir volkanik bölgedir. Bu bölgenin sakinlerinin çoğu Dürzidir, ayrıca küçük Müslüman ve Hristiyan toplulukları da vardır. Safait yazıtları ilk olarak bu alanda bulunmuştur. Cebel Dürzi Devleti, 1921-1936 yılları arasında Fransız Suriye ve Lübnan Mandasına bağlı özerk bir bölgeydi. Geçmişte, Cebel el-Dürzi adı Lübnan Dağı'nda bulunan farklı bir alan için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye coğrafyası</span> Suriyenin coğrafi özellikleri

Suriye, Batı Asya'da, Arap Yarımadası'nın kuzeyinde, Akdeniz'in doğu ucunda yer almaktadır. Kuzeyde Türkiye, batı ve güneybatıda Lübnan ve İsrail, doğuda Irak ve güneyde Ürdün ile komşudur. Batıda sıradağlardan ve iç kesimlerde sarp bir alandan oluşur. Doğuda Suriye Çölü, güneyde ise Cebel el-Dürzi Sıradağları yer almaktadır. İlk bölge Fırat Vadisi tarafından ikiye bölünür. Fırat üzerinde 1973 yılında inşa edilen bir baraj, Suriye'nin en büyük gölü olan Esad Gölü adında bir rezervuar oluşturur. Suriye'nin en yüksek noktası Lübnan sınırındaki 2,814 metre yüksekliğindeki Hermon Dağı'dır. Nemli Akdeniz kıyısı ile kurak çöl bölgeleri arasında, ülkenin dörtte üçüne yayılan ve çöl boyunca esen sıcak ve kuru rüzgarları alan yarı kurak sarp bir bölge yer alır. Suriye'de toprakların yüzde 28'i ekilebilir, yüzde 4'ü kalıcı ürünlere ayrılmış, yüzde 46'sı çayır ve mera olarak kullanılırken sadece yüzde 3'ü orman ve ağaçlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Atlas Dağları</span>

Orta Atlas Dağları, Fas'ın kuzeydoğusunda bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Atlas Dağları'nın bir parçasıdır. En yüksek noktası 3.356 metrelik Cebel Bu Nasır'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cebel Tubkal</span>

Cebel Tubkal, Fas'ın güneybatısında bulunan bir dağ zirvesidir. Dağ, Marakeş-Asfi bölgesinde Tubkal Millî Parkı'nda yer almaktadır ve Atlas Dağları'nın bir parçasıdır. 4.167 metre yüksekliği ile Fas, Kuzey Afrika ve Arap dünyasının en yüksek dağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Atlas Dağları</span>

Yüksek Atlas Dağları, Fas'ın ortasında bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Atlas Dağları'nın bir parçasıdır. En yüksek noktası, aynı zamanda ülkenin de en yüksek dağı olan 4.167 metrelik Cebel Tubkal'dır.

<span class="mw-page-title-main">Cebel Sirva</span>

Cebel Sirva, Fas'ın güneyinde bulunan bir dağ ve eski bir stratovolkandır. Dağ, Dirâ-Tafilalit bölgesinde yer almaktadır ve Anti-Atlas Dağları'nın zirvesidir.

<span class="mw-page-title-main">Cebel Tedgin</span>

Cebel Tedgin, Fas'ın kuzeyinde bulunan bir dağdır. Dağ, Tanca-Tetuan-El-Hüseyma bölgesinde yer almaktadır ve Rif Dağları'nın zirvesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sahra Atlası Dağları</span>

Sahra Atlası Dağları, Fas, Cezayir ve Tunus'ta bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Atlas Dağları'nın bir parçasıdır. En yüksek noktası, 2.236 m yüksekliğindeki Cebel İsa'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cebel İsa</span>

Cebel İsa, Cezayir'in kuzeybatısında bulunan bir dağdır. Dağ, Nâme ilinde yer almaktadır ve Kusur Dağları ile Sahra Atlası Dağları'nın zirvesini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kusur Dağları</span>

Kusur Dağları, Cezayir'in kuzeybatısında bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Sahra Atlası Dağları'nın bir parçasıdır ve Beşar ve El-Beyaz illeri arasında yer almaktadır. En yüksek noktası, 2.236 m yüksekliğindeki Cebel İsa'dır.