İçeriğe atla

Cebel-i Şambi Dağı

Tunus'taki Kasserine şehri yakınlarındaki Cebel-i Şambi Dağı (Mayıs 2013)

Cebel-i Şambi (Arapça: جبل الشعانبي), Tunus'un en yüksek dağıdır. 1554 m yüksekliğindeki Cebel-i Şambi'nin eteğinde Kassarin şehri bulunmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

Kassarin Tunus'un batısında, Kassarin vilayetinin merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Vilayeti</span>

Adana Vilayeti, Osmanlı Devleti vilayetidir. 1869 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Trablusgarp Vilayeti</span>

Trablusgarp Vilayeti, 1864 yılında gerçekleşen yönetim reformu sonucu Trablusgarp Eyaleti yerine kurulan Osmanlı vilayetidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmaniye ili genel seçim sonuçları</span>

Osmaniye ili, 1933'ten 1996'ya kadar Adana'ya bağlı olan Osmaniye, 1920-35 yılları arasında ve 1999'dan beri Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) temsil edilmektedir. TBMM'de 4 milletvekilliğiyle temsil edilen Osmaniye İli'nde tek seçim bölgesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Muâz bin Cebel</span> Muhammedin sahabisi ve fıkıh bilgini

Muâz bin Cebel, İslam peygamberi Muhammed'in sahabisi ve fıkıh bilgini.

<span class="mw-page-title-main">Cebel-i Lübnan Sancağı</span> Osmanlı eyaleti

Cebel-i Lübnan Mutasarrıflığı veya Cebel-i Lübnan Sancağı Osmanlı Devletine bağlı özerk bir idari birimi. 1861'de Suriye'de Hristiyan-Müslüman çatışmasından sonra Avrupa devletlerinin isteği üzerine kurulmuştur. Hristiyan valiler tarafından yönetilmiştir. Nüfusun çoğunluğu Maruni idi. Birinci Dünya savaşında özerkliği kaldırılmış ve 1918'de Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Modern Lübnan devleti bu bölgenin genişletilmiş halini oluşturmaktadır.

Cebel-i Bereket'ten TBMM 1. Dönem'de görev yapan mebuslar;

28 Haziran 1923 Türkiye Türkiye genel seçimleri Cebel-i Bereket sonuçları;

1927 Türkiye genel seçimleri Cebel-i Bereket İli sonuçları;

1931 Türkiye genel seçimleri Cebel-i Bereket İli sonuçları;

<span class="mw-page-title-main">Cebel-i Şemmer Emirliği</span> 1836-1921 Kuzey Arabistan devleti

Cebel-i Şemmer Emirliği, diğer adlarıyla Ha'il Emirliği yahut Âl-i Reşid Emirliği, Arabistan yarımadasının Necid bölgesinde kurulmuş ve 19. yüzyılın ortalarından 1921'e kadar yaşamış devlettir. Cebel-i Şemmer Türkçeye "Şemmer Dağı" olarak çevrilir. Şemmer'in başkenti Ha'il'dir. Reşidi ailesi ülkeyi monarşi ile yönetmiştir. Günümüzde toprakları Suudi Arabistan, Irak ve Ürdün'ün içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nun bağımlı ve haraçgüzar devletleri listesi</span>

Osmanlı İmparatorluğu'nda vasal ve bağımlı devletler, çeşitli unvanlar taşıyan, Osmanlı devletinden yardım alan ya da yarı bağımlı devletlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kürt Dağı</span> Suriyenin kuzeybatısında ve Türkiyenin güneydoğusunda yer alan dağlık bir bölge

Kürt Dağı Suriye'nin kuzeybatısında ve Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan dağlık bir bölgedir. Kürt Dağı, Akdeniz'in kıyı şeridinde Hatay'ın güneyinde yer alan Cebel el-Ekrad ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cebel Mağarası</span>

Cebel Mağarası, Türkmenistan'da, Sovyet döneminde Nebit Dag (Balkanabat) olarak bilinen Hazar Denizi'nin Krasnovodsk Körfezi'ndeki Balkan Bölgesi Türkmenbaşı yakınlarında bulunan bir arkeolojik sit alanıdır. Mezolitik, Neolitik ve erken Tunç Çağı eserlerini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye Sancağı</span> Osmanlı Suriyesinin valiliği

Lazkiye Sancağı ya da Lazikiyye Sancağı, Beyrut Vilayeti'nin en kuzeyinde yer alan bir Osmanlı sancağıydı. Sınırları doğuda Suriye Vilayeti içinde yer alan Hama Sancağı, batıda Akdeniz, kuzeyde Halep Vilayeti ve güneyde Trablus Sancağı arasında uzanmaktaydı. Sancağın başkenti Lazkiye şehriydi. 1914 yılında nüfusu 144.447 kişiydi. Sancak; Lazikiyye, Cebele, Markab ve Sahyûn olmak üzere toplam dört kazadan oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Resü'l-Cebel</span>

Resü'l-Cebel, Tunus'un Binzert ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Binzert'in doğusunda Akdeniz'in kıyısında Sidi Burnu'nda bir tepede yer almaktadır. Yüzölçümü 29,74 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 32.343'tür.

<span class="mw-page-title-main">Suriye coğrafyası</span> Suriyenin coğrafi özellikleri

Suriye, Batı Asya'da, Arap Yarımadası'nın kuzeyinde, Akdeniz'in doğu ucunda yer almaktadır. Kuzeyde Türkiye, batı ve güneybatıda Lübnan ve İsrail, doğuda Irak ve güneyde Ürdün ile komşudur. Batıda sıradağlardan ve iç kesimlerde sarp bir alandan oluşur. Doğuda Suriye Çölü, güneyde ise Cebel el-Dürzi Sıradağları yer almaktadır. İlk bölge Fırat Vadisi tarafından ikiye bölünür. Fırat üzerinde 1973 yılında inşa edilen bir baraj, Suriye'nin en büyük gölü olan Esad Gölü adında bir rezervuar oluşturur. Suriye'nin en yüksek noktası Lübnan sınırındaki 2,814 metre yüksekliğindeki Hermon Dağı'dır. Nemli Akdeniz kıyısı ile kurak çöl bölgeleri arasında, ülkenin dörtte üçüne yayılan ve çöl boyunca esen sıcak ve kuru rüzgarları alan yarı kurak sarp bir bölge yer alır. Suriye'de toprakların yüzde 28'i ekilebilir, yüzde 4'ü kalıcı ürünlere ayrılmış, yüzde 46'sı çayır ve mera olarak kullanılırken sadece yüzde 3'ü orman ve ağaçlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Vesletiye</span>

Vesletiye, Tunus'un Kayrevan ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Kayrevan'ın kuzeybatısında Cebel Veselat ve Cebel Serc arasındaki ovada yer almaktadır. Yüzölçümü 719,0 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 28.053'tür.

<span class="mw-page-title-main">Tunus'taki millî parklar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tunus'taki millî parklar listesi, Tunus'ta bulunan millî parkları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Şambi Millî Parkı</span> Vikimedya liste maddesi

Şambi Millî Parkı, Tunus'un Kassarin ilinde bulunan bir millî parktır. Park, 1980 yılında kurulmuş olup Cebel-i Şambi Dağı ve çevresini kapsamaktadır.