İçeriğe atla

Cavit Yenicioğlu

Cavit Yenicioğlu (27 Mayıs 1910, Edirne - 16 Aralık 2009, Ankara), Türk Tuğgeneral ve 1986 ile 1988 yılları arasında Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası büyük üstadı.[1][2]

Hayatı

İstanbul Lisesi'nden mezun olduktan sonra Kara Harp Okulu'nu bitirmiştir. Nisan 1931'de teğmenliğe terfi etti. 1934 ve 1938 yılları arasında Kara Harp Akademisi'nde eğitim görmüştür. Ülkenin farklı yerlerinde çeşitli komutanlık görevlerinden sonra askerî ataşe olarak atanarak önce İran sonra da İngiltere görev yapmıştır. Ayrıca Kore Savaşı'nda Türk birliklerinin komutanı olarak 14 ay görev yapmıştır.[2] 1960 yılında 27 Mayıs Darbesi sonrasında Milli Birlik Komitesi, Cavit Yenicioğlu'nu vali olarak Diyarbakır'a atamıştır.[3] Ancak bu görevi sadece üç ay sürmüştür, çünkü darbeciler tarafından erken emekli edilmiştir.[2]

Masonluğu

1962'de Yükseliş Locasında aydınlanmıştır. 1963'te kalfa, 1964'te üstat olmuştur. Aynı zamanda Arayış Locasının da kurucuları arasındadır. Çeşitli yönetim kurulu görevlerinden sonra 1986 yılında Büyük Üstat seçilmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Büyük Üstatlar". 19 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2021. 
  2. ^ a b c d Ahmet Akkan: Büyük Üstadlar H.K.M.B.L., Mimar Sinan Yayınları, No: 21
  3. ^ Öğredik, Aydın (2013). DEMOKRAT PARTİ DÖNEMİNDE DİYARBAKIR’DA SİYASİ, EKONOMİK VE SOSYAL HAYAT (YEREL BASINA GÖRE) (PDF) (Yüksek Lisans). Diyarbakır: Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı. s. 31. Erişim tarihi: 23 Eylül 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Masonluk</span> Kardeşlik üzerine kurulu felsefe ve düşünme grubu

Masonluk, kökenleri 16. yüzyılın sonu ve 17. yüzyılın başlarında taş ustalarının yeterliliklerini ve yetkililer ile müşterilerle ilişkilerini düzenleyen yerel localara dayanan, kendi tanımına göre "kardeşlik" üzerine kurulu kurum. Tarih boyunca birçok komplo teorisine konu olmuştur.

Ahmet Talât Aydemir, Türk asker. 22 Şubat 1962 ve 20 Mayıs 1963'te iki başarısız askerî darbe girişimine önderlik etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası</span>

Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası, İngiltere Büyük Locası tarafından tanınan, en eski Türk Mason Büyük Locası. Dünyada kabul gördükleri ve kendi kullandıkları şekliyle isimleri Türkiye Büyük Locası olarak da geçer.

<span class="mw-page-title-main">Kara Harp Okulu</span> Türk Kara Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren lisans seviyesinde eğitim veren askerî okul, harbiye

Kara Harp Okulu (KHO) ya da geleneksel adıyla Harbiye; Ankara'da bulunan ve Türk Kara Kuvvetlerinin muvazzaf subay kaynağı olan, lisans seviyesinde eğitim veren askerî okuldur.

Hüseyin Kıvrıkoğlu Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 23. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Cavit Erdel</span> Türk asker ve siyasetçi

Cavit Erdel Türk asker ve siyasetçidir.

Asım Akin, Türk hekim ve Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locasının eski büyük üstadı.

Maltepe Askerî Lisesi, Kara Harp Okulu Maltepe Yerleşkesi Komutanlığı İzmir ili Güzelbahçe ilçesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığına subay yetiştiren Kara Harp Okuluna ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda üniversitelerin belirlenen bölümlerine daha sonra silahlı kuvvetlerde çalışmak üzere öğrenci temini için lise düzeyinde eğitim ve öğretim yapan, dört yıl süreli fen bilimleri alan programı uygulayan Türkiye'deki askerî liselerden biriydi. 4 kilometrekarelik alana kurulmuş olan Maltepe Askerî Lisesi Türkiye'nin en büyük lisesi, dünyanın da en büyük ikinci lisesiydi. Büyük yüzölçümü ve içinde barındırdığı spor tesisleriyle Türkiye'deki 27 üniversitenin kampüsünden büyüktü.

Kaya Paşakay, Türk devlet adamı, Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locasının eski büyük üstadı.

Atilla Ateş Türk asker. Eski Türk Kara Kuvvetleri Komutanı.

Ahmet Er Türk asker, siyasetçi ve yazar. 27 Mayıs Darbesini gerçekleştiren Millî Birlik Komitesinin en genç üyelerindendir. Ondörtlerden olan Er, Libya'ya sürüldü. 1962'de Türkiye'ye döndü ve siyasete atıldı.

<span class="mw-page-title-main">Emin Nihat Sözeri</span> Türk asker

Emin Nihat Sözeri, Türk asker.

Erdal Ceylanoğlu Türk asker. Eski Türk Kara Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Uğur Yiğit</span> Türk asker

Eşref Uğur Yiğit Türk asker. Eski Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Kemalettin Sami Gökçen</span> Türk asker ve diplomat

Kemalettin Sami Gökçen, Türk asker, diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hulusi Akar</span> Türk asker ve siyasetçi

Hulusi Akar, Türk asker ve siyasetçi. Türkiye 52. Millî Savunma Bakanı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 29. Genelkurmay Başkanı. 28. Dönem Kayseri Milletvekili ve TBMM Millî Savunma Komisyonu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Esat Oktay Yıldıran</span> Türk asker

Esat Oktay Yıldıran, Türk asker. Kıbrıs Barış Harekâtı'nda görev almış ve 12 Eylül Darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevi'nde iç güvenlik komutanı olarak görev yapmıştır. Diyarbakır Cezaevi'ndeki görev süresi boyunca tutuklulara işkence yaptırdığına dair iddialar vardır. Yıldıran, 22 Ekim 1988 günü suikast sonucu öldürülmüş ve Edirnekapı Şehitliği'ne defnedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arif Çetin</span> Türk asker

Arif Çetin (1959) Türk asker. Eski Jandarma Genel Komutanı.

Tahir Bekiroğlu Türk asker. Eski Eğitim ve Doktrin Komutanı.

Fikret Özden Boztepe Türk asker. Eski Jandarma Genel Komutanı.