İçeriğe atla

Caviidae

Caviidae
Yaşadığı dönem aralığı: 23,03-0 myö
Miyosen-Günümüz 
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Brandt, 1855
Familya:Caviidae
Fischer von Waldheim, 1818

Caviidae Hystricognathi infratakımına bağlı, Hydrochoerus hydrochaeris ve Cavia gibi cinsleri de barındıran, Güney Amerika'ya özgü bir kemirgen familyasıdır.[1] Kıtada, nemli çayırlardan dikenli ormanlara veya bodur bitkilerin yer aldığı çöllere kadar açık alanlarda bulunurlar. Altı cins içinde barındırdığı 18 tür ile birlikte bu kemirgen ailesi diğer altı kemirgen aileden daha az sayıda üyeye sahiptir.

Özellikleri

Hydrochoerus hydrochaeris ve Cavia iskeleti

Tavşan benzeri görünüşe sahip Dolichotis hariç, cavylerin kısa, ağır bedenleri ve büyük başları vardır. Çoğunun görünür kuyrukları yoktur. En küçük cavylerin boyları 22 cm, ağırlığı 300 gram civarında iken, en büyük kemirgen olan kapibaranın boyu 106 ila 134 cm arasında ve vücut ağırlığı 35 ila 66 kilogram arasında değişebilir. Pliyosen'de, bir tapir büyüklüğüne yakın olan Phugatherium gibi daha büyük formlar mevcuttur.[2]

Otoburlardır, türlere bağlı olarak sert çimenleri veya yumuşak yaprakları yiyerek beslenirler. Diş yapıları diğer çeşitli kemiricilerinkine benzer. Çoğu türde dişiler 50 ila 90 gün, kapibara 150 gün süren gebelik süresinden sonra iki veya üç vahşi ve aktif genç doğurur. Çoğu türde, doğumdan sonraki birkaç ay içinde cinsel olarak olgunlaşılır, ancak kapibaralar yetişkinliğe yaklaşık 18 ay boyunca ulaşılmaz.[3]

Sosyallik, gruplar arasında büyük farklılıklar göstermektedir. Birçok cavy türü gelişigüzel yaşar ve uzun süren sosyal gruplar oluşturmaz, ancak bazı türlerde erkekler iki veya daha fazla dişiden oluşan bir harem kurabilirler. Buna karşılık, maralar tek eşlidir ve birden fazla annenin yavrularına bakmak için bir dişi geçici annelik görevini üstlenebilir. Kapibaralar, yaklaşık 10 bireyden oluşan gruplar halinde yaşar ve grupları baskın bir erkek ve birkaç dişi ve yavrulardan oluşabilir.[3]

Taksonomi

Caviidae familyasına bağlı altfamilyalar:

  • Caviinae - Fischer de Waldheim, 1817
  • Dolichotinae - Pocock, 1922
  • Hydrochoerinae - Gray, 1825

Kaynakça

  1. ^ "ITIS". 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 
  2. ^ Savage, RJG; Long, MR (1986). Mammal Evolution: an illustrated guide. New York: Facts on File. pp. 125–126. ISBN 0-8160-1194-X
  3. ^ a b Herrera, E.; Lacher, T.E.; Macdonald, D.; Taber, A.B. (1984). Macdonald, D., ed. The Encyclopedia of Mammals. New York: Facts on File. pp. 690–699. ISBN 0-87196-871-1.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ak pelikan</span> kuş türü

Ak pelikan, beyaz pelikan ya da ak kutan, pelikangiller (Pelecanidae), familyasından çok büyük bir su kuşu türüdür. Avrupa'nın güneydoğusundan Asya'ya yayılan bölgede ve Afrika'da bataklıklarda ve sığ göllerde yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Fil</span> hortumlu bir memeli hayvan

Fil, hortumlular takımının filgiller (Elephantidae) familyasını oluşturan memeli bir hayvandır. Geleneksel olarak Asya fili ve Afrika fili olmak üzere iki türü tanınır; ancak bazı kanıtlara dayanarak Afrika savan fili ile Afrika orman filinin de iki ayrı tür olduğu öne sürülür. Filler, Sahra altı Afrika ile Güney ve Güneydoğu Asya'da bulunur. İçinde mamutlar ve mastodonlar gibi soyu tükenmiş türleri de barındıran hortumlular takımından günümüzde soyunu sürdüren bir tek filler kalmıştır. Karada yaşayan en büyük hayvan olan Afrika filinin erkeği 4 m boya ve 7.000 kg ağırlığa ulaşabilir. Fillerin dikkat çekici ve ayırt edici özellikleri arasında, nesneleri yakalamak gibi çeşitli amaçlar için kullanılan uzun hortumları başta gelir. Uzun ve sivri olan kesici dişlerini nesneleri taşımak, yeri kazmak için kullanırlar. Fildişinin kaynağı olan bu kesici dişler aynı zamanda dövüşürken silah olarak da kullanılır. Filin büyük ve geniş kulakları vücut ısısını kontrol etmeye yarar. Afrika fillerinin kulakları daha büyük olur ve sırtları içbükeydir. Asya fillerinin ise kulakları daha küçük olur ve sırtları dışbükey ya da düzdür.

<span class="mw-page-title-main">Guanako</span>

Guanako, devegiller (Camelidae) familyasının vahşi bir türü olup lamalar ile akrabadır. Güney Amerika'nın güney ve batı kesimlerinde yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Afalina</span> yunus türü

Afalina, yunusgiller (Delphinidae) familyasından dünyanın bütün okyanuslarında yaygın olan bir yunus türü.

<i>İspermeçet balinası</i> En büyük dişli balina türü

İspermeçet balinası, Physeteroidea familyasından tüm okyanuslarda yaygın olan balina türü. Kaşalot da denilir. Yetişkin erkekler yazın kutup sularına göç eder. Akdeniz'de görülen en yaygın balina türüdür. Türkiye'de görülmüş 4 balina türünden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kara ayaklı kedi</span> kedi türü

Kara ayaklı kedi, kedigiller (Felidae) familyasından Güney Afrika, Botsvana, Zimbabve ve Namibya'daki step ve savanalarda görülen bir kedi türü. Dünyanın en küçük kedi türlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Boz fok</span>

Boz fok, fokgiller (Phocidae) familyasının monotipik Halichoerus cinsine mensub, Kuzey Atlas Okyanusu kıyılarında yayılmış bir fok türü.

<span class="mw-page-title-main">Ötücü kuğu</span> kuş türü

Ötücü kuğu, ördekgiller (Anatidae) familyasına ait ötücü bir kuğu türü.

<span class="mw-page-title-main">Bengal kaplanı</span>

Bengal kaplanı, kedigiller (Felidae) familyasından bir kaplan alt türü.

<span class="mw-page-title-main">Kutup kurdu</span>

Kutup kurdu, köpekgiller (Canidae) familyasının Canis lupus türünün bir alt türü. Kanada Arktik Bölgesi'nde ve Grönland'ın kuzey kesimlerinde yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Örümcek maymunugiller</span> primat familyası

Atelidae, Yeni Dünya maymunları grubundan bir primat familyası. Orta- ve Güney Amerika'da yaşarlar. Familyanın 25 türü beş cinse ayrılır: Ateles, Brachyteles, Lagothrix, Oreonax ve Alouatta.

<span class="mw-page-title-main">Sıçangiller</span>

Sıçangiller (Muridae), Kemiriciler takımında yer alan ve doğal olarak Avrasya, Afrika ile Avustralya'da bulunan 700'den fazla türü ile memelilerin en büyük familyasıdır. Doğal olarak bulundukları yerlerin dışına da çıkarak tüm Dünya üzerine yayılmışlardır.

<i>Ciconia boyciana</i>

Ciconia boyciana leylekgiller (Ciconiidae) familyasından Doğu Asya'da yaşayan büyük ve uzun bacaklı bir kuş türü. Daha önceden Ciconia ciconia (leylek) türünün alt türü olarak sınıflandırılmaktaydı. Bilimsel adı Robert Henry Boyce'a ithaf edilmiştir.

<i>Botaurus pinnatus</i>

Botaurus pinnatus balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türüdür. Yeni Dünya'da tropikal bölgede yaşar.

<i>Ixobrychus sinensis</i>

Ixobrychus sinensis balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türüdür. Hindistan, Japonya ve Endonezya'da yaşar.

<i>Ixobrychus dubius</i> kuş türü

Ixobrychus dubius balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türüdür. Avustralya ve Yeni Gine'nin güneyinde yaşar. Önceleri küçük balaban ile birlikte sınıflandırılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Kısa yüzgeçli pilot balina</span> Memeli türü

Kısa yüzgeçli pilot balina, yunusgiller (Delphinidae) familyasının pilot balina (Globicephala) cinsindeki iki balina türünden biridir. Yunusgiller familyasına ait olmasına karşılık daha çok büyük balinalar gibi davranırlar.

<span class="mw-page-title-main">Zeytuni babun</span> primat türü

Zeytuni babun, Köpeksi maymunlar (Cercopithecidae) ailesinden bir maymun türüdür. Tür, tüm babunların en yaygın çeşididir, dağılımı Afrika'daki 25 ülkede Mali'den, Etiyopya'ya ve Tanzanya'ya kadar uzanır. Sahra'nın bazı dağlık bölgelerinde yalıtılmış topluluklar da mevcuttur. Savanlarda, bozkırlarda ve ormanlarda yaşar. Yaygın adı, uzaktan yeşil-gri bir ton olan kürk renginden türemiştir. Türdeki sesli ve sesli olmayan çeşitli iletişimler, karmaşık bir toplumsal yapıyı kolaylaştırır.

<span class="mw-page-title-main">Geomyidae</span>

Geomyidae, Rodentia takımında sınıflandırılan, yer altında tünel açan kemirgen memelilerden oluşan bir familyadır. Türlerin hepsi Kuzey ve Orta Amerika'ya endemiktir. Toprak altında yaygın olarak tünel açmaları ve dolayısıyla da tarla ve bahçeleri yok etmeleri ile bilinirler.

<i>Aeromys tephromelas</i>

Aeromys tephromelas, Sciuridae ailesindeki bir kemirgen türüdür. Brunei, Endonezya ve Malezya'da bulunur. Habitatı, ağaç oyuklarını kullandığı birincil ve ikincil ormanlar ve bahçelerdir. Meyveler, kuruyemişler ve diğer bitkisel maddelerle beslenir. Muhtemelen tehdit altında değildir ve habitat kaybına uyum sağlayabilir. Aeromys tephromelas, diğer sincaplardan daha küçük popülasyonlara sahip olma eğilimindedir çünkü bu türün dişileri nadiren çiftleşir ve sadece küçük bir yavru doğurur.