İçeriğe atla

Cava Deniz Muharebesi

Cava Deniz Muharebesi
II. Dünya Savaşı Pasifik Cephesi
Tarih27 Şubat 1942
Bölge
Sonuç Japon zaferi
Taraflar
 Hollanda
 ABD
 Birleşik Krallık
 Avustralya
 Japonya
Komutanlar ve liderler
Hollanda Karel Doorman (ölü)[1] Takeo Takagi[2]
Güçler
2 ağır kruvazör
3 hafif kruvazör
9 destroyer
2 ağır kruvazör
2 hafif kruvazör
14 destroyer
10 ulaşım gemisi
Kayıplar
2 hafif kruvazör batırıldı
3 destroyer batırıldı
1 ağır kruvazör hasar aldı
2,300 ölü
1 destroyer hasar aldı
36 ölü
Japon ulaşım gemisi "Haguro"

Cava Deniz Muharebesi, 27 Şubat 1942 tarihinde Japon İmparatorluk Donanması ile Müttefik deniz kuvvetleri arasında Cava Denizi açıklarında gerçekleşen deniz muharebesidir.[3] Muharebe Japon zaferiyle sonuçlanmış olup Hollanda Doğu Hint Adaları Japon İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiştir.[4]

Kaynakça

  1. ^ L, Klemen (1999–2000). "Rear-Admiral Karel W.F.M. Doorman". Forgotten Campaign: The Dutch East Indies Campaign 1941–1942. 8 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2016. 
  2. ^ L, Klemen (1999–2000). "Rear-Admiral Takeo Takagi". Forgotten Campaign: The Dutch East Indies Campaign 1941–1942. 8 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2016. 
  3. ^ Morison, Samuel Eliot. History of United States Naval Operations in World War II: The rising sun in the Pacific 24 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Chen, Peter C. "Dutch East Indies Campaign, Java". World War II Database. 26 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Guadalcanal Muharebesi</span>

Guadalcanal Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın 3. Ana Savunma Hattının bulunduğu bölge olarak bilinir. Amerika Birleşik Devletleri Donanması Midway zaferinden sonra gözünü Guadalcanal'a çevirdi. Japon İmparatorluğu, Solomon Adaları'na bağlı bu adayı ele geçirip ada üzerinde bir askeri havaalanı yapımına başladı. Bu durum, hali hazırda Yeni Gine'de Japonlarla çarpışan Avustralya için ikinci bir tehdit anlamına geliyordu. Aynı zamanda bu havaalanının tamamlanması demek ABD'nin Avustralya'ya olan ikmal hattının kesilmesi demekti. Japon kuvvetlerini Avustralya'dan uzaklaştırmak için ABD Deniz Kuvvetleri adaya bir çıkartma planladı. Çıkarmada görev alacak birlikler Avustralya ve Yeni Zelanda'dan harekete geçtiler. Sahil çıkartmasında oldukça zorlanacaklarını sanıyorlardı. Fakat Japon askerlerinden çıkartma anında hiçbir ses gelmedi. O anlık Amerikan askerleri kendilerini şanslı hissettiler. Guadalcanal'da yaşayan yerliler sayesinde Japonların bulunduğu mevzilere kadar ilerlediler. Guadalcanal Operasyonu oldukça yeşillik bir ortamda gerçekleşti. Japonlar bu ortamın avantajından yararlanarak askerleri kolayca uzaklaştırabildiler. Askerler ilerlerken birden çimenlerin altından çıkan askerleri görünce ölmekten kurtulamadı. ABD, gemilerden topçu ve uçak bombardımanları sayesinde Guadalcanal mevzilerini ve yapılmakta olan askeri havaalanını kısa bir sürede ele geçirmeyi başardı. Bahriyeliler havaalanına Midway Muharebesi'nde ölen ilk bahriyeli havacı olan Lofton Henderson'ın anısına Henderson sahası adını vermişlerdir. Üssün bulunduğu yerde günümüzde Honiara Uluslararası Havalimanı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Midway Muharebesi</span> II. Dünya Savaşında bir çatışma

Midway Muharebesi , Japon İmparatorluğu'nun Pearl Harbor'a saldırısından altı ay ve Mercan Denizi Muharebesi'nden bir ay sonra, 4-7 Haziran 1942'de İkinci Dünya Savaşı'nın Pasifik Bölgesi'nde gerçekleşen büyük bir deniz muharebesidir. Amiraller Chester W. Nimitz, Frank J. Fletcher ve Raymond A. Spruance komutasındaki ABD Donanması, Amiraller Isoroku Yamamoto, Chūichi Nagumo ve Nobutake Kondō komutasındaki Japon İmparatorluk Donanması'nın saldırgan filosunu Midway Adası'nın kuzeyinde bozguna uğratarak Japon filosuna ağır hasar verdi. Askeri tarihçi John Keegan bunu "deniz savaşları tarihindeki en çarpıcı ve belirleyici darbe" olarak nitelendirirken, deniz tarihçisi Craig Symonds ise "Salamis, Trafalgar ve Tsushima Boğazı ile birlikte hem taktiksel olarak belirleyici hem de stratejik olarak etkili olan dünya tarihindeki en önemli deniz çatışmalarından biri" olarak nitelendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar Muharebesi</span>

Madagaskar Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında müttefiklerin Vichy Fransası'nı Madagaskarı kontrol eden Vichy Fransası'nı zaptetmek için yapılmıştır. 5 Mayıs 1942'de başladı. Çatışmalar 6 Kasım'a kadar sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Gilbert ve Marshall Adaları Seferi</span>

Gilbert ve Marshall Adaları Seferi, II. Dünya Savaşı Pasifik Cephesi'nde, Ağustos 1942 ile Şubat 1944 arasında gerçekleşen Merkezî Pasifik'te Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri ve Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu'nun stratejik kilit harekâtlarıdır. Bu sefer 1942'deki ABD kolorduları tarafından Makin Adası Baskını'ndan önce gerçekleştirimiştir.

<span class="mw-page-title-main">Subhas Chandra Bose</span>

Subhas Chandra Bose, genelde "Netaji" olarak hitap edilen milliyetçi, Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi lideri, Hindistan Ulusal Kongresi'nin başkanı, Özgür Hindistan Geçici Hükûmeti 'nin hükûmet başkanı ve Özgür Hindistan Ordusu 'nun başkomutanı. II. Dünya Savaşı sırasında faşistlerle iş birliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorluk Donanması</span> 1871-1919 arasında Alman İmparatorluğunun deniz kuvvetleri

Kaiserliche Marine, Alman İmparatorluğu'nun oluşumu ile teşkil edilen Alman deniz kuvvetleriydi. Kaiserliche Marine 1871 ve 1919 yılları arasında var oldu ve Prusya'ya ait Deniz Kuvvetleri ve Norddeutsche Bundesmarine'nin dışında büyüdü. İmparator II. Wilhelm, Deniz Kuvvetleri'ni genişleterek, Alman İmparatorluğu ile İngiliz İmparatorluğu arasında denizlerde bir silahlanma yarışına sebep oldu. Öyle ki Alman Deniz Kuvvetleri, II. Wilhelm dönemi sırasında dünyada en büyük deniz kuvvetlerinden biri olmayı sürdürerek İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetlerin ardından ikinci sırayı aldı.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Bär</span>

Oskar-Heinz (Heinrich) "Pritzl" Bär, II. Dünya Savaşı boyunca hizmet veren bir Alman Luftwaffe as pilotudur. Heinrich Bär, savaş sırasında tam 220 hava zaferi elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Anglo-Irak Savaşı</span>

Anglo-Irak Savaşı, II. Dünya Savaşı esnasında Birleşik Krallık ve Irak'ın Raşid Ali Geylani'nin asi hükûmeti arasında bir çatışmadır. 2-31 Mayıs 1941 tarihleri arasında yer almıştır. Harekât, Irak'tan sürülen Abdülillah'ı destekleyen İngiliz silahlı kuvvetleri tarafından gerçekleştirilmiştir. Savaş, sürgünde ki kralın Irak'a dönüşü ve tüm Irak'ın yeniden Britanya tarafından işgaliyle sonuçlandı. Bu sonuç, Britanya tarafından desteklenen Haşimoğulları monarşisine karşı Irak'ta milliyetçi direnişi daha fazla alevlendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rjev Muharebeleri</span>

Rjev Muharebeleri, ayrıca gaziler ve tarihçiler tarafından korkunç kayıplar veren Kızıl Ordu sebebiyle "Rjev Kıyma Makinası" ya da "Mezbaha" olarak anılan, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde 8 Ocak 1942 – 31 Mart 1943 tarihleri arasında Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordusu ile Almanya'nın Wehrmacht'ı arasında yaşanan kanlı muharebeler. Bu muharebeler, Sovyet kuvvetlerince Rjev - Syçevka - Vyazma genel istikametlerinde yürütülen bir dizi karşı taarruz harekâtları sırasında yaşanan muharebelerdir. Tüm bu muharebeler sonucunda Almanların Moskova’ya doğru ilerleyişi kesin olarak durdurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Malaya Cephesi</span> II. Dünya Savaşının Malay yarımadasındaki cephesi

Malaya Cephesi II. Dünya Savaşı sırasında; 8 Aralık 1941 ve 31 Ocak 1942 tarihleri arasında, Malay yarımadasında Japonya'nın önderliğindeki Mihver Devletleri ve Büyük Britanya'nın başı çektiği Müttefik Devletleri arasında yapılan savaşlardır. Savaş Japonların galibiyetiyle sonuçlanmış ve ağır bir yenilgiye uğrayan İngilizler Malay yarımadasından çekilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong Muharebesi</span>

Hong Kong Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında; 8 - 25 Aralık 1941 tarihleri arasında, Hong Kong ve çevresinde Japon İmparatorluk Ordusu ile Britanya İmparatorluğu'na bağlı güçler arasında yapılan savaş. Savaş Japonların galibiyetiyle sonuçlanmış ve Japonlar Hong Kong'u işgal etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Savo Adası Muharebesi</span>

Savo Adası Muharebesi, 8-9 Ağustos 1942 gecesinde Japon İmparatorluk Donanması ile Müttefik deniz kuvvetleri arasında Savo Adası'nda gerçekleşen deniz muharebesidir. Muharebe Japon zaferiyle sonuçlanmış olup Müttefik güçler dört savaş gemisi kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kaplumbağa gemi</span> Korenin 15.yüzyıldan 19.yüzyıla kadar kullanıldığı savaş gemisi

Kaplumbağa gemi veya diğer adıyla Geobukseon (거북선) 15.yüzyıldan 19.yüzyıla kadar istilacı Japon donanmasına karşı savaşmak için Joseon Hanedanlığı’nda kullanılan bir gemidir.

<span class="mw-page-title-main">Guadalcanal Deniz Muharebesi</span>

Guadalcanal Deniz Muharebesi, 12-15 Kasım 1942 tarihleri arasında Solomon Adaları'nda Amerika Birleşik Devletleri Donanması ile Japon İmparatorluk Donanması arasında meydana gelen bir deniz muharebesidir. Muharebe, çoğu Guadalcanal yakınlarında ve hepsi adadaki kara kuvvetlerini takviye etmek için bir Japon girişimi ilgili olmak üzere dört gün boyunca kombine hava ve deniz çatışmalarından oluşmaktaydı. Savaşta bir yüzey çatışmasında öldürülen sadece iki ABD Donanması amirali bu savaşta kaybedildi. Muharebe, aylarca süren Guadalcanal Muharebesi'nin sonucunu belirlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Japon savaş suçları</span>

Japon emperyalist dönemi, özellikle de İkinci Çin-Japon Savaşı ile Pasifik Cephesi boyunca Japon İmparatorluğu, birçok farklı Asya-Pasifik ülkesinde savaş suçu işledi. Bu olaylar bir "Asya Holokostu" olarak nitelendirilmiştir. Bu savaş suçlarının kimileri 19. yüzyılın sonunda Japon askerî personel tarafından, ancak çoğu İmparator Hirohito'nun hükümdar olduğu Şova Dönemi'nin ilk kısmı sırasında işlendi.

<span class="mw-page-title-main">Heinz Schmidt</span>

Heinz Schmidt, bir Alman avcı as pilotuydu. Bir avcı ası olarak 712 hava görevinde 173 düşman uçağını düşürmüştür. Bütün hava zaferlerini Doğu Cephesi'nde elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hint Okyanusu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı öncesinde Hint Okyanusu, Avrupa ülkeleri ve onların Doğu Afrika, Arap Yarımadası, Britanya Hindistanı, Hindiçin, Doğu Hint Adaları (Endonezya) ve Avustralya'daki sömürge bölgeleri arasında uzun süre önemli bir deniz ticaret yoluydu. II. Dünya Savaşı, Hollanda Doğu Hint Adaları'nda faaliyet gösteren Hollanda Kraliyet Donanması'nın büyük bir kısmı ve Massava'dan faaliyet gösteren İtalyan Regia Marina'nın Kızıldeniz Filosu ile başladığında, deniz varlığına Kraliyet Donanması Doğu Filosu ve Avustralya Kraliyet Donanması hakim oldu.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Kraliyet Donanması</span> Hollanda silahlı kuvvetlerinin deniz harp kolu

Hollanda Kraliyet Donanması, Hollanda Krallığı'nın deniz kuvvetidir. Hollanda Silahlı Kuvvetleri'nin dört ana kolundan biridir. 8 Ocak 1488'de kurulan donanma, dünyanın en eski üçüncü deniz kuvveti olma özelliğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Borneo Muharebesi (1941-42)</span>

Borneo Muharebesi, Japon İmparatorluk güçlerinin Borneo adasının kontrolüne yönelik başarılı bir seferiydi ve esas olarak Sarawak Raj'ı, Brunei, Kuzey Borneo ve Hollanda Doğu Hint Adaları'nın bir parçası olan Kalimantan'ın batı kısmını işgal amacıydı. Bu görevdeki Japon ana birimi Tümgeneral Kiyotake Kawaguchi liderliğindeki 35. Piyade Tugayıydı.