İçeriğe atla

Catilina Tertibi

A 19th century depiction, by Cesare Maccari, of Cicero denouncing Catiline in the senate. Mary Beard notes that this idealised depiction is "a seductive fantasy of the occasion and the setting". There was no age gap: both men were in their forties.[1]

Catilina Tertibi, (bazen İkinci Catilina Tertibi olarak da bilinir), Lucius Sergius Catilina'nın (Catiline) MÖ 63 yılında Roma konsülü Marcus Tullius Cicero ve Gaius Antonius Hybrida'yı devirme amacıyla yapılmış başarısız bir darbe girişimidir. Bu girişimde, kendi yönetimi altına devleti zorla ele geçirmeyi planlamıştır.

Tertip, Catilina'nın MÖ 62 yılı için yapılan konsüllük seçimlerinde kaybetmesinden sonra, MÖ 63 sonbaharının başlarında ortaya çıkmıştır. Catilina, seçmenler tarafından politikada yükselme şansı engellenen aristokratlar, topraklarından mahrum bırakılan çiftçiler ve Sulla'nın borç içinde kalan gazilerinden oluşan bir koalisyon kurarak, Cicero ve Antonius'u devirmek ve konsüllüğü zorla ele geçirmek için bir plan oluşturdu. MÖ 63 Kasım'ında Cicero'nun bu tertibi açığa çıkarmasıyla, durumun umutsuzluğunu gören Catilina Roma'dan ayrıldı ve Etrurya'daki ordusuna sığındı. Aralık ayında, Cicero şehirde Catilina adına hareket eden dokuz komplocuyu daha açığa çıkardı ve senatonun tavsiyesi üzerine, bu kişileri yargılamadan idam ettirdi. MÖ 62 yılının başlarında Antonius, Catilina'yı bir savaşta yenilgiye uğratarak bu tertibe son verdi.[2]

Tertibe olan bakış açısı, modern tarihçiler arasında farklılıklar göstermektedir. Gerçekleri ortaya çıkarmak zor olsa da, antik kaynakların Catilina'ya karşı ağır bir önyargıya sahip olduğu ve yenilgisinin ardından onu şeytanlaştırdığı kabul edilmektedir. Abartılı olduğu genel olarak kabul edilmekte,[3] ancak abartının ne ölçüde olduğu şu anda bile tartışmalı durumdadır. Çoğu klasik dönem tarihçisi, tertibin geniş çerçevede anlatıldığı gibi gerçekleştiği konusunda hemfikirdir, yani yalnızca Cicero'nun manipülatif bir icadı olmadığı kabul görmektedir. Ancak tertibin cumhuriyete karşı oluşturduğu tehdidin, Cicero'nun kendi çıkarları için abartıldığı ve sonrasında dramatik anlatıların artıp yaygınlaştığı düşünülmektedir.

Tarihçe

Catilina'nın tertibi, Roma'ya karşı büyük bir silahlı isyan mahiyetinde olmakta, daha önce gerçekleşen Sulla'nın iç savaşı (MÖ 83–81) ve daha sonralarda ortaya çıkan Caesar'ın iç savaşı (MÖ 49–45) ile benzerlik göstermektedir.[4] Bu olaya dair temel kaynaklar olan Sallust'un Bellum Catilinae adlı monografik eseri ve Cicero'nun L. Catilina Söylevi oldukça olumsuz görüşler sunmaktadır.[5] Catilina, bu tertipten önce Sulla rejimiyle iş birliği içindeydi. Ailesi MÖ 5. yüzyıldan beri konsüllüğe gelmemiş olmasına rağmen,[6] aristokrasi ile güçlü bağları bulunuyordu ve hem nobilis hem de patrici sınıfına mensuptu.[7]

Catilina, MÖ 65 ve 64 yıllarında yargılandı, ancak eski konsüllerin savunmasıyla beraat etti. Yargılandığı dönemde bile hâla büyük etkisini sürdürüyordu. Öyle ki Cicero, MÖ 65'te onunla birlikte ortak bir adaylık yapmayı bile düşünmüştü. Antik kaynaklar Catilina'nın, o yılın konsüllerini devirmek için "Birinci Catilina Tertibi" adında bir girişime karıştığını iddia etse de, modern tarihçiler bu ilk komplonun kurgusal olduğunu düşünmektedir.[7][8]

Kaynakça

  1. ^ Beard 2015, s. 31–33.
  2. ^ Beard, Mary (2018). Spqr Antik Roma Tarihi. Pegasus Yayıncılık. s. 30, vd. ISBN 978-605-299-389-7. 7 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2024. 
  3. ^ Beard, 2018, ss.48-49.
  4. ^ Gruen 1995, s. 416, explaining, "the insurrections of Lepidus and Sertorious were... both outgrowths of and essentially continuous with [Sulla's civil war]. Spartacus' uprising was not an attack on Rome, but [an attempt] to [escape] Italy".
  5. ^ Gruen 1995, s. 417.
  6. ^ Gruen 1995, s. 417. The Digital Prosopography of the Roman Republic 21 Şubat 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. reports a single Sergius reaching the consulship, Lucius Sergius Fidenas, who was twice consul in 437 and 429 BC. Three other Sergii had served as consular tribunes.
  7. ^ a b Berry 2020, s. 9, citing Sall. Cat., 5.1.
  8. ^ Seager, Robin (1964). "The First Catilinarian Conspiracy". Historia: Zeitschrift für Alte Geschichte. 13 (3). ss. 338-347. ISSN 0018-2311. JSTOR 4434844. 1 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2024. It is now widely held that the conspiracy is wholly fictitious. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cicero</span> Romalı devlet adamı, bilgin, hatip ve yazar

Marcus Tullius Cicero, Latin kökenli Romalı devlet adamı, bilgin, hatip ve yazar. Felsefe öğrenimini, Epikürcü Phaedros, Stoacı Diodotos ve Akademi'ye bağlı Philon'dan almış olan Cicero'nun önemi, Yunan düşüncesini daha sonraki kuşaklara aktarmasından oluşur. Bilgi kuramı açısından, kesinliğe bağlanmak yerine olasılıkların yolunu izlemeyi yeğleyen, buna karşın ahlak alanında, dogmatik bir tavır sergileyip Stoacılara ve bu arada Sokrates'e yönelen Cicero, Latincenin felsefe dili olarak gelişmesine katkı yapmış ve bu arada, bilgi görüşünde daima skeptik kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jül Sezar</span> Romalı asker ve Roma Cumhuriyetinin son diktatörü olan politik lider (MÖ 100–44)

Jül Sezar, Romalı asker ve Roma Cumhuriyeti'nin son diktatörü olan politik liderdir. Aynı zamanda iyi bir hatip ve güçlü bir yazar olan Sezar, dünya tarihinin en etkili insanlarından birisi olarak kabul edilir. Eylemleriyle Roma Cumhuriyeti'nin Roma İmparatorluğu'na dönüşmesinde ve evlatlığı Augustus'un ilk Roma imparatoru olmasını sağlayacak olayların başlamasında kritik bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Augustus</span> İlk Roma imparatoru (s. MÖ 27 – MS 14)

Augustus, Roma İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk imparatorudur. MÖ 27 - MS 14 yılları arasında hüküm sürmüş olan Augustus, Gaius Octavius Thurinus olarak doğmuş ve MÖ 44 yılında Jül Sezar tarafından evlatlık edinilmesinin ardından Gaius Julius Caesar Octavianus adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Roma Cumhuriyeti</span> Antik Romanın cumhuriyetle yönetildiği dönem

Roma Cumhuriyeti, Antik Roma uygarlığında hükûmetin cumhuriyet şeklinde işlediği dönem. Geleneksel olarak MÖ 509 yılında krallığın devrilmesiyle başlayan dönemdir. Bu dönemde ilk iki yüzyıl boyunca, Cumhuriyet toprakları İç İtalya'dan bütün Akdeniz dünyasına kadar genişledi. Sonraki yüzyılda Roma; Kuzey Afrika, İber Yarımadası, Yunanistan ve şu anki Güney Fransa'da egemenlik kurarak daha da büyüdü. Roma Cumhuriyeti, son iki yüzyılı sırasında, hem Fransa'nın kalanına hem de Makedonya ile Anadolu'nun büyük kısmına egemen oldu.

<span class="mw-page-title-main">Marcus Aemilius Lepidus</span>

Marcus Aemilius Lepidus MÖ 1. yüzyılda yaşamış patrici sınıfından Romalı bir siyasetçiydi. İkinci Triumvirate içinde yer almıştır. Babası Marcus Aemilius Lepidus Roma Cumhuriyeti'ne karşı bir isyanda yer almış bu yüzden öldürülmüştü.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal Savaş (MÖ 91-MÖ 88)</span>

Sosyal Savaş MÖ 91-88 yılları arasında Roma Cumhuriyeti ile savaştan evvel Roma'nın müttefiki olan İtalya'daki diğer şehirler arasında yaşanmış bir savaştır.

Octavia Thurina Minor, Ayrıca Genç Octavia ya da sadece Octavia olarak da bilinir, Roma İmparatoru Augustus'un kız kardeşi, Büyük Octavia'nın üvey kız kardeşi ve Marcus Antonius'un dördüncü karısı olan Roma'lı kadın. Roma tarihinde en dikkat çekici, çağdaşları tarafından sadâkati, asaleti, insanlığı ve geleneksel Romalı kadının erdemlerini devam ettirmesi açısından takdir edilen ve saygı duyulan, kadın figürüdür. Octavia, pek çok insanın ihanet ve entrikalara teslim olduğu bir zamanda yaşamıştır.

Quintus Pedius Roma Cumhuriyeti döneminde yaşamış olan Romalı general. Pedius, Marcus ya da Quintus Pedius'un oğlu ve aynı zamanda ünlü Romalı dikatatör Jül Sezar'ın da yeğeniydi.

<span class="mw-page-title-main">Fulvia</span> MÖ 1. yüzyılda yaşamış olan Romalı kadın

Fulvia, MÖ 1. yüzyılda yaşamış olan Romalı kadın.

Julia Caesaris ya da Julia Antonia, Konsül Lucius Julius Caesar III'ın kızı ve Konsül Lucius Julius Caesar IV'ün kız kardeşi. Annesinin adı belli değildir. Roma'da doğup, büyümüştür. Julia, Jül Sezar'ın uzaktan kuzenidir.

Lucius Lucceius, Cicero'nun çağdaşı ve arkadaşı olan Romalı hatip ve tarihçi. Kayda değer zenginliği ve edebi zevki ile Atticus ile mukayese edilebilir. MÖ 60 yılında yaşadığı konsül seçilememe başarısızlığının ardından toplumsal yaşamdan uzak durdu ve kendini Sosyal Savaş ve İç Savaşlar hakkında yazmaya adadı. Bu çalışması, Cicero kendi konsüllüğünün ayrı bir tarihini yazmasını ısrarla rica ettiğinde neredeyse bitmişti. Cicero Lucceius tarafından yazılmış bir methiye hayal etmişti ancak neredeyse söz vermiş olan Lucceius bu ricayı yerine getirmedi. Akabinde Cicero hem Yunanca hem de Latince olmak üzere kendi methiyesini yazmak durumunda kaldı ancak bu çalışmadan herhangi bir parça günümüze ulaşmadı. İç savaş sırasında Pompey'i destekledi ancak savaşın ardından Jül Sezar tarafından affedilince ölünceye kadar yaşayacağı Roma'ya geri döndü.

Lucius Calpurnius Piso Caesoninus, MÖ 1. yüzyılda yaşamış, kızı Calpurnia Pisonis'den dolayı Jül Sezar'ın kayınpederi olan Romalı devlet adamı. "Pontifex" olarak da bilinen Lucius Calpurnius Piso adından bir oğlu vardır.

Quintus Hortensius Hortalus, Romalı hatip ve avukat.

<span class="mw-page-title-main">Gaius Claudius Marcellus Minor</span>

Gaius Claudius Marcellus Minor, Romanın soylu ve eski ailelerinden Claudiusların mensubu ve Konsül Marcus Claudius Marcellus'un akrabası olan politikacı. Aynı adı taşıyan babası Marcus, annesi Junia'dır.

Lucius Julius Caesar MÖ 90'da Konsül olarak görev yapmış olan Lucius Julius Caesar'ın oğludur. Aynı adı taşıyan, Julia Antonia'nın kardeşi, dolayısı ile de Marcus Antonius, Gaius Antonius ve Lucius Antonius'un dayıları olan Lucius Julius Caesar'ın babasıdır. MÖ 64 yılında konsül olarak seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lucius Sergius Catilina</span>

Lucius Sergius Catilina, Daha çok Roma Cumhuriyetini yıkmayı amaçlayan Catilina Tertibi ile tanınan, MÖ 1. yüzyılda yaşamış Romalı siyasetçi.

Homo novus, bir aileden Roma senatosuna ilk giren ve özellikle konsüllük görevini üstlenen ilk kişi için kullanılan Latince bir terimdir. Cumhuriyetin ilk yıllarında Roma senatosunun üyeleri ve konsüllük görevinde bulunan kişiler soylu sınıfa mensuptular. Halk sınıfı da bu görevlere gelme hakkını elde edince onlardan ilk kez senato üyesi ve konsül olanlar homo novus diye adlandırıldılar. Roma tarihinde ilk kez halk sınıfından gelen birinin konsül olması ve bu adla adlandırılması MÖ 307 yılında konsül seçilen Lucius Volumnius Flamma Violens ile başlamıştır. Onu MÖ 206 yılı konsülü Gaius Duilius izlemiştir. MÖ 63 yılında Marcus Tullius Cicero'nun konsül olmasına dek aynı adlandırma sürdürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Lucius Domitius Ahenobarbus (konsül MÖ 54)</span>

Lucius Domitius Ahenobarbus, Jül Sezar'ın düşmanı ve geç Roma Cumhuriyeti'nde aristokrat partinin (optimates) MÖ 54'te konsül seçilen güçlü bir destekçisiydi.

Lucius Marcius Censorinus, MÖ 39'da İkinci Triumvirlik döneminde Roma Cumhuriyeti'nin bir konsülüydü. O ve meslektaşı Gaius Calvisius Sabinus, Jül Sezar MÖ 44'te Mart ayında suikasta kurban gittiğinde onu savunmaya çalışan tek iki senatördü ve triumvirlik altındaki konsüllükleri sadakatlerinin tanınmasıydı.