İçeriğe atla

Catherine Balebina'nın Portresi


Balebina'nın Portresi
Sanatçı Lev Russov
Yıl 1956 (1956)
Tür Tuval üzerine yağlı boya
Boyutlar 60 cm × 50 cm (24 in × 20 in)
Konum Özel koleksiyon, Moskova

Catherine Balebina'nın portresi, Rus portre ressamı Lev Russov'un eşi Catherine Balebina'yı resmettiği tablo.[1]

Hakkında 

1956 yılında Leningrad'da yapılan tablo, sanatçının en ünlü portre resimlerinden biridir. Ressam, Catherine Balebina ile bir yıl önce yani 1955 yılında tanışmış ve 1959 senesinde evlenmiştir. Balebina daha sonraları sanatçının büyüleyici ve canlı, fedakârlık dolu, birçok resim ve portresinde modellik yapmıştır. Eşinin portresinde Russov kadınsı güzelliğin ve çekiciliğin görüntüsünü ortaya koyuyor. Russov, bu mükemmel görüntüyü kutsamaktan, şarkı söylemekten başka bir amaç izlemiyor gibi görünüyor. Ve bunu portre türünün yasalarına göre yapıyor. Ressam başarılı bir şekilde koyu mavi elbisesi ile dikkat çeken kadının yüzüne odaklanmış ve nötr bir arka plan kullanarak etkili bir şekilde kestane saçların gölgelerini yansıtmıştır. Güçlü bir şekilde vurgulanan genç kadının etkileyici gözleri seyirciye dönüktür. Bakışlarını yönelttiği dudaklarının köşesinde bir gülümseme saklıdır. Statik duruşun aksine, tutkulu gözleri bağımsız doğadan bahsediyor. Bunu genç bir kadının yüzünün genel ifadesinde de okuyabiliriz. Portrede belirli bir zamana veya yere ait ayrıntılar yoktur. Ama yine de, bu çağdaş genç kadını 1950'lerin ikinci yarısına ait etmekten çekinmiyoruz. Erken Dönem Rus Resim Sanatındaki kadın imgeleri belki de hiçbir zaman açık, neşeli, canlı ve gösterişten uzak olmamıştı, asla derin toplumsal ve bağımsız bakış açılarına sahip manevi ve fiziksel güzelliği bir araya getirmemiştir.[2]

1990'ların başına kadar, sanatçının ailesinde bulunan Catherine Balebina'nın Portresi, daha sonra satın alınmış ve günümüzde özel bir koleksiyonda yer almaktadır. 2007'de "Catherine Balebina'nın Portresi", «Bilinmeyen Sosyalist Gerçekçilik» kitabında tanımlanmış ve çoğaltılmıştır.[3] 2007 yılında, Leningrad ressamları tarafından 350 sanat eseri ile "Catherine Balebina'nın Portresii" Rusça ve İngilizce basılan "Unknown Socialist Realism. The Leningrad School" adlı kitapta yeniden yapılmış ve tanımlanmıştır.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Sergei V. Ivanov. Mysteries of early portraits of Lev Russov. (Rus)". 14 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2017. 
  2. ^ Иванов С. О ранних портретах Льва Русова // Петербургские искусствоведческие тетради. Выпуск 23. СПб., 2012. С.9.
  3. ^ V. Ivanov, Sergei (2007). Unknown Socialist Realism. The Leningrad School. Sankt-Peterburg: NP-Print Edition. s. 65. 
  4. ^ Sergei V. Ivanov. Unknown Socialist Realism. The Leningrad School.- Saint Petersburg: NP-Print Edition, 2007. – P.10, 342, 346, 352-353, 372. 5-901724-21-6, 978-5-901724-21-7.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlya Repin</span>

İlya Yefimoviç Repin (Rusça: Илья́ Ефи́мович Ре́пин, Ukraynaca: Ілля Юхимович Рєпін, Rusya'nın önde gelen ressam ve heykeltıraşlarındandır. Peredvijniki sanat okulunun bir üyesi olan Repin, çalışmalarının önemli bir bölümünü, doğduğu memleketi olan Ukrayna'ya adamıştı. Gerçekçi eserlerinin çoğunda büyük bir psikolojik derinlik vardır ve mevcut sosyal düzenle olan gerilimi yansıtırlar. 1920'lerin sonlarında hakkında ayrıntılı eserler yayınlanmış ve yaklaşık on yıl sonra bir Repin tutkusu gelişmiştir. SSCB'deki "Sosyalist Realist sanatçılar tarafından örnek alınması gereken model bir "ilerici" ve "gerçekçi" olarak övülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Auguste Renoir</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1841 – 1919)

Pierre Auguste Renoir, İzlenimcilik akımının başta gelenlerinden Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Diego Velázquez</span> İspanyol ressam (1599-1660)

Diego Rodríguez de Silva y Velázquez, İspanyol ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Müfide Kadri</span> Türk ressam

Müfide Kadri Türk ressam, besteci.

Pavel Petroviç Çistyakov, Rus ressam ve sanat öğretmenidir.

Sovyetler Birliği'nde sanat, Sovyetler Birliği'nde üretilen sanat eserlerinin genel adıdır. 1917-1991 yıllarını kapsar. Sovyetler'de özellikle 1950'lerde nonkonformist olmayan bir sanat gelişme göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Kadim İrevani</span>

Mirza Kadim İrevani - 19. yüzyılda yaşamış Azeri portreci ve bezeme sanatçısı. Azerbaycan pano resminin temelini attı, yaratıcılığı Azerbaycan'ın modern görsel sanatında önemli bir değişiklik olarak hafızalarda kalmıştır.

<i>Bir Kadının Portresi</i> (tablo)

Bir Kadının Portresi veya diğer isimleriyle Bilinmeyen Kadın (The Unknown Woman), Bilinmeyen Leydi (An Unknown Lady) veya Yabancı (Stranger) (Rus:Неизвестная (Neizvestnaya)) Rus ressam İvan Kramskoy tarafından 1883 yılında çizilen tablodur. Kramskoy kimliği bilinmeyen sessiz, güçlü ve mağrur bir kadının portresini resmetmiştir.

Lenin Kremlin'de, Nikolay Nikolayeviç Baskakov tarafından yapılan ve Vladimir Lenin'i Sovyet hükûmeti Sankt-Peterburg'dan Moskova'ya taşındıktan sonra Kremlin'de ofisinde tasvir eden yağlı boya resim.

Bu, hem etnik Ruslar hem de diğer etnik kökenlerden insanların Rusya, Sovyetler Birliği ve Rus İmparatorluğu'nun 20. yüzyıl Rus ressamları listesi'dir. Bu liste, hem Rusya'da doğan fakat sonra göç eden hem de başka yerde doğan fakat Rusya'ya göç eden ve/veya uzun zamandır orada çalışan ressamları içermektedir. Ressamlar, alfabetik tablolarda kronolojik sıralamada düzenlenmişlerdir.

Gün Ortası, tanınmış bir Rus ressam ve grafik sanatçısı olan Evgenia Antipova tarafından çizilen tablo. Eser günümüzde özel bir koleksiyonda yer almaktadır.

Amazonka, Rus ressam Rudolf Frentz (1888-1956) tarafından yapılmış resim. Ressamın karısı Yekaterina Anisimovna Stulovskaya'yı ata binerken tasvir eder.

Güneşlenmek, Rus ressam Alexander Samokhvalov (1894–1971) tarafından yapılmış ve ressamın karısı ressam Maria Alexseevna Kleshchar-Samokhvalova'yı tasvir eden resim.

<i>Kafe Gurzuf</i> Alexander Nikolayevich Samokhvalov resmi

Kafe Gurzuf, tanınmış Rus ressam, sulu boya ve grafik sanatçısı, illüstratör ve resim öğretmeni olan Alexander Nikolayevich Samokhvalov'un (1894-1971) 1956'da yapmış olduğu tablo. Sosyalist gerçekçilik sanatının kurucusu ve en parlak temsilcileri arasında yer alan ressam Leningrad'da yaşıyor ve çalışıyordu. Sanatçı resimde 1950'lerin ortasında Kırım Gurzuf'da bulunan bir kafenin manzarasını tasvir etmiştir.

Yevgeni Mravinski'nin portresi Rus portre ressamı Lev Russov (1926–1987) tarafından yapılmış, 1938 ile 1988 yılları arası Leningrad Filarmoni Orkestrası baş orkestra şefi Sovyet/Rus müzisyen Yevgeni Aleksandroviç Mravinski'nin (1903—1988) portresidir.

Valentin Alexandrovich Serov Rus ressam ve döneminin önde gelen portre sanatçılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Pozdneyev</span>

Nikolay Matveyeviç Pozdneyev, Rus Sovyet sanatçı, ressam.

Naciye Tevfik Biren Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Zaharov-Çeçenets</span>

Pyotr Zaharoviç Zaharov-Çeçenets, Çeçen kökenli bir Rus ressamdı. 19. yüzyılda yaşayan Çeçen kökenli tek profesyonel ressam olduğu kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorluk Güzel Sanatlar Akademisi</span>

İmparatorluk Güzel Sanatlar Akademisi, gayri resmi olarak Sankt-Peterburg Sanat Akademisi olarak da bilinir, Rus İmparatorluğu döneminde başkent Sankt-Peterburg'da bulunan bir sanat akademisiydi. Akademi, 1757'de Moskova İmparatorluk Üniversitesi'nin kurucusu İvan Şuvalov tarafından Üç Asil Sanat Akademisi adı altında kurumuş olup İmparatoriçe Yelizaveta tarafından İmparatorluk Sanat Akademisi olarak yeniden adlandırıldı ve 25 yıl sonra 1789'da Neva Nehri kıyısındaki yeni bir binaya taşındı. Akademi neoklasik stili ve tekniği destekledi ve gelecek vadeden öğrencilerini daha fazla çalışma için Avrupa başkentlerine gönderdi. Sanatçıların başarılı kariyerler yapabilmeleri için akademide eğitim neredeyse gerekliydi.