İçeriğe atla

Catharina Anna Grandon de Hochepied

Catharina Anna Grandon de Hochepied (1767 - 1803), Macar ve İsveçli bir soylu kadın ve amatör oyuncuydu. 1786'da İslami İstanbul'da sahneye çıkan ilk kadın oldu.

Macar Kont Jan Daniel Grandon de Hochepied'in kızı olarak dünyaya gelen Hochepied, İsveç'in Türkiye Büyükelçisi Gerhard von Heidenstam ile evlendi ve onunla birlikte şimdiki adı İstanbul olan Konstantiniyye'ye taşındı. Heiienstam, şehirdeki İsveç otelinde bir tiyatro işletti ve 1786'da Türkiye'de görülen ilk İtalyan operası, çoğu Türk olan 300 konuk için sahnelendi. Catharina, diğer birkaç amatör kadınla birlikte gösteride yer aldı ve muhtemelen Türkiye'de halka açık bir sahnede performans sergileyen ilk kadın oldu.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haldun Dormen</span> Türk oyuncu ve yönetmen

Ahmet Haldun Dormen, Türk tiyatro oyuncusu ve yönetmeni, oyun yazarı, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Gülseren Yıldırım</span>

Gülseren Yıldırım, Türk-Fransız şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Anna Vissi</span> Kıbrıs Rumu şarkıcı

Anna Vissi, Kıbrıs Rumu şarkıcı. Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan'da ünlenen Vissi daha sonra Türkiye ve ABD başta olmak üzere dünyada tanınmıştır. Sanatçı sadece yorumcu olmayıp aynı zamanda söz yazarı, bestekâr ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Aliye Rona</span> Türk tiyatro ve sinema oyuncusu (1921–1996)

Aliye Rona doğum adıyla Aliye Dilligil, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Beyoğluspor</span> Türk spor kulübü

Beyoğluspor, İstanbul'da kurulan spor kulübü. Futbolun yanı sıra birçok spor dalında faaliyet gösteren sarı-siyahlı takım özellikle voleybol ve masa tenisinde İstanbul ve Türkiye şampiyonluklarını uzun süre elinden bırakmadı ve Türk millî takımlarına da birçok sporcu yetiştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Demet Evgar</span> Türk oyuncu

Demet Evgar, Türk tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye İyi niyet elçisidir.

Bu madde, Türkiye futbol liglerinin sistemini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Carola Häggkvist</span> İsveçli şarkıcı

Carola Maria Häggkvist, İsveçli şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Diday Diday Day</span>

"Diday Diday Day", MFÖ tarafından seslendirilen ve 1985 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden şarkı. 36 puanla 14. olmuştur

Şaziye Moral, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu ve seslendirme sanatçısı.

Gülsen Tuncer, Türk tiyatro, dizi, sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı, söz yazarı, besteci, sanat yönetmeni ve akademisyen.

Şehir tiyatroları, ödeneğinin bir bölümünün ya da tamamının yerel yönetimlerce karşılandığı profesyonel ya da amatör tiyatrolardır.

<span class="mw-page-title-main">Afife Tiyatro Ödülleri</span> Türkiyede düzenlenen tiyatro ödül töreni

Afife Tiyatro Ödülleri, tiyatro sahnesine çıkan ilk Türk kadın oyuncu Afife Jale anısına İstanbul'da 1996-1997 tiyatro sezonundan beri her yıl Yapı Kredi Bankası dağıtılan sanat ödülüdür.

<i>Roma, Açık Şehir</i> Roberto Rossellininin yönettiği 1945 tarihli film

Roma, Açık Şehir, 1945 İtalya yapımı dramatik savaş filmidir. Özgün adı Roma, Città Aperta olan film İngilizce konuşulan ülkelerde Rome, Open City ve Open City adları ile gösterilmişti. Film Mart 1993'te 13. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında da gösterilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Nora, İsveç</span>

Nora, İsveç'in güneyinde bulunan bir kenttir. Kent, Göller Yöresi'nin kuzey kuşağında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Galata SK</span>

Galata Spor Kulübü, 1932 yılında İstanbul'da kurulan spor kulübü.

<i>İstanbul Sokaklarında</i> (film, 1931)

İstanbul Sokakları'nda 1931 yılında İpek Film tarafından çekilen bir Türk müzikal, dram filmidir. Film ayrıca dönemin yüksek maliyetli filmleri arasında yer almaktadır. Muhsin Ertuğrul'un yönetmenliğini üstlendiği filmde Semiha Berksoy, Hazım Körmükçü, Talat Artemel, Behzat Butak, İsmail Galip Arcan ve Bedia Muvahhit gibi oyuncular yer almaktadır.

Fenerbahçe 1955-56 sezonunda İstanbul Ligi'nde ikinci oldu.

Bu madde, Fenerbahçe ile Galatasaray takımları arasında oynanan voleybol maçlarının bir listesini içermektedir.

1949 Avrupa Güreş Şampiyonası, 3-5 Haziran 1949 günleri arasında, Türkiye'nin İstanbul şehrindeki Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası etkinliğidir. Yalnızca erkekler serbest müsabakalarının yapıldığı şampiyonada, takım sıralaması baz alındığında Türkiye ilk sırada yer aldı. Bireysel anlamda ise 6 altın ile birer gümüş ve bronz madalyayla Türkiye birinci sırada yer alırken onu ikişer altın ve bronz ile 3 gümüş madalya kazanan İsveç ile 4 gümüş ve 1 bronz madalyalı İran izledi.