İçeriğe atla

Casusluk

Fransa-Prusya Savaşı sırasında yakalanmış bir Fransız casusunun resmi

Casusluk veya çaşıtlık,[1] bilginin sahibinin izni olmaksızın gizli veya gizli olarak kabul edilen bilgilerin edinilmesidir. Casusluk, bir hükûmet veya şirketin hizmetinde olan ya da bağımsız olarak faaliyet gösteren bir kişi ya da bir casus ağı (iş birliği yapan bir casus grubu) tarafından gerçekleştirilmektedir. Tanım gereği istenmeyen ve birçok durumda yasadışı ve kanun tarafından cezalandırılacağı için uygulama doğal olarak gizlidir. Casusluk, istihbarat toplamanın bir alt kümesidir ve casusluk ve kamu kaynaklı bilgi toplamayı içermektedir.

Kaynakça

  1. ^ "TDK Sözlük". 29 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ethel ve Julius Rosenberg</span> Amerikan vatandaşı ve Amerika Birleşik Devletleri Komünist Partisi (CPUSA) üyesi

Ethel Greenglass Rosenberg ve Julius Rosenberg, Amerikan vatandaşı ve Amerika Birleşik Devletleri Komünist Partisi (CPUSA) üyesiydiler. Sovyetler Birliği adına casusluk yapmakla ve atom bombasıyla ilgili bilgileri Ruslara vermekle suçlanıp yargılandılar, suçlu bulundular ve idam edildiler.

Casus veya çaşıt, devlet veya kuruluşun gizli amaçları için çalışan kimse, dil avcısı, çaşıt, ajan.

Soyuz 14, tarihte ilk insanlı askeri uzay uçuşu. Sovyetler Birliği tarafından gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Casus yazılım</span>

Casus yazılım veya spyware, başlıca zararlı yazılım (malware) türlerinden biridir. Casus yazılımların sanıldığından da yaygın olduğu aşağıdaki birkaç istatistikte de görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Richard Sorge</span> japon jet

Richard Sorge, II. Dünya Savaşı'ndan önce Japonya’da görev yapan, Sovyetler Birliği'nin casusu. Casuslar içerisinde en başarılıları arasında gösterilir. Casus kod adı Ramsay’dır. Almanya’da ve Japonya’da gazeteci olarak çalışmıştır. 1941'de Tokyo'da yakalanan Sorge, 1944'teki idamına kadar SSCB ile olan bağlantısını reddetse de SSCB ancak 1964 yılında Sorge'u kahraman olarak tanımıştır.

John Anthony Walker, Soğuk Savaş döneminde 1968-1985 yılları arasında Sovyetler Birliği hesabına casusluk yapmış olan ABD Deniz Kuvvetleri muhabere subayı. Yakalandıktan sonra mahkemede itirafta bulunmasına karşılık cezasında yapılan indirim üzerine yapılan anlaşma sonucu 1985'teki davasında suçlu olduğunu itiraf edecek, aynı şebekenin içinde olan oğlu Michael Walker'a daha adilane davranılmasını isteyecektir. Casusluk yaptığı dönemde Sovyetler Birliğinin ikiyüz binin üzerinde donanma mesajını deşifre etmesini sağlayacaktır. 1987 yılında New York Times'da yayınlanan habere göre bu casusluk Sovyetler Birliğinin ABD'ye karşı gerçekleştirdiği en zarar verici casusluk olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Gehlen</span>

Reinhard Gehlen, Alman asker ve casus.

<i>Panama Terzisi</i>

Panama Terzisi, İngiliz casus romanları yazarı John le Carré'ın 1996 tarihinde yayımladığı 16. romanıdır. John le Carré da bu romanını yazarken başka bir İngiliz romancı Graham Greene'in "Our Man in Havana" adlı romanından esinlenmiştir. Özgün adı The Tailor of Panama olan roman Türkiye'de 1998 tarihinde İnkılâp Kitabevi tarafından Mehmet Harmancı'nın Türkçe çevirisiyle yayımlandı.(ISBN 975-10-1310-0) Roman Türkiye'de yayımlandığında henüz sinemaya aktarılmamıştı. İnkılâp'ın kapağı, kitabın İngiltere'deki ilk baskısını yapan Hodder & Stoughton'ın kapağıyla neredeyse tamamen aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">On iki casus</span>

On iki casus, Musa tarafından 40 gün boyunca bilgi toplamak için İsrail Diyarı'na gönderilen Yahudi casuslardı. On iki İsrail kabilesinin her birine bir casus düşecek şekilde on iki deneyimli adam seçildi. Mısır'dan Kenan'a geri dönecek İbrani halkının, uzun zaman sonra tekrar dönecekleri yerlerde başlarına bir sıkıntının gelip gelmiyeceğine emin olmak için gönderildiler. Tanrı, İsrailoğullarının Kenan topraklarını ellerine geçireceğine dair söz verdiyse de İsrailoğulları önce bu toprakları gözlemlemek istedi.

<span class="mw-page-title-main">George Koval</span> Sovyet-Amerikalı istihbaratçı (1913 – 2006)

George Abramovich Koval, Sovyet atom bombası projesi için Sovyetler Birliği adına istihbarat görevlisi olarak görev yapan Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı casus, bilim insanı, kandidat. Sovyet kaynaklarına göre Koval'ın Sovyet İstihbarat İdaresi (GRU) ajanı olarak Manhattan Projesi'ne sızıp bilgi aktarması, Sovyetler Birliği'nin nükleer silah geliştirmesi için gereken süreyi büyük ölçüde azalttı.

<span class="mw-page-title-main">Sahte bayrak</span> Gizli örgütlerin ve istihbarat örgütlerin halkla ilgili yaptıkları operasyona verilen takma ad.

Sahte bayrak, gizli örgütlerin ya da istihbarat örgütlerinin halkı kışkırtmak ya da yönlendirmek amaçlı kendi yaptıkları bazı olayları hedefteki kişiler yürütüyor gibi göstererek kamuyu aldatmak için tasarladıkları gizli operasyonlardır. 1997, New York (Random-Greenhill) baskısı casusluk ansiklopedisi Spy Book, Sahte Bayrak maddesine göre ise: ‘Rakip istihbarat örgütü personelinin kendisini dost ülke veya örgüt kimliği altında yanlış tanıtarak sergilediği yaklaşım. Yaklaşılan kişi, verdiği bilginin rakip değil, müttefik tarafa gittiğine inanarak hassas bilgiler aktarabilir.’ (s.201)

<span class="mw-page-title-main">Dış İstihbarat Servisi (Rusya)</span>

Rusya Federasyonu Dış İstihbarat Servisi (Rusça: Служба внешней разведки, Rusça telaffuz: [Sluʐbə vnʲɛʂnʲɪj rɐzvʲɛtkʲɪ]; tra. Sluzhba vneshney razvedki; ya da SVR RF ağırlıklı sivil işler için, Rusya'nın dış istihbarat kuruluşudur. SVR, KGB'nin Birinci Baş Direktörlüğü organizasyonunun halefidir. Askeri casusluk işlerinde karşılığı GRU olmaktadır. SVR RF Aralık 1991 yılından bu yana KGB'nin Birinci Baş Direktörlüğü halefi konumundadır. SVR'nin yönetim merkezi Moskova'da Yasenevo Bölgesi'nde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">İstihbarat teşkilatı</span>

İstihbarat teşkilatı, kolluk, millî güvenlik, savunma ve dış politika hedeflerine destek amacıyla analiz ederek veya araştırarak bilgi ve istihbarat toplamaktan sorumlu kamu kurumudur. İstihbarat teşkilatlarının açık veya gizli, casusluk, istihbarata karşı koyma, iletişimi durdurma, kriptoanaliz, diğer kurumlar ile iş birliği ve kamu kaynaklarının değerlendirilmesi gibi görevleri bulunmaktadır. Bu bilgilerin toplanma ve yayılması istihbarat analizi veya istihbarat olarak bilinir.

<i>Kapımdaki Casus</i> Film

Kapımdaki Casus, Brian Levant'ın yönettiği 2010 yapımı casusluk, komedi ve aile filmidir. Filmin oyuncu kadrosunda Jackie Chan, Amber Valletta, Madeline Carroll, Will Shadley, Alina Foley, Magnús Scheving, Billy Ray Cyrus ve George Lopez yer almaktadır. Filmin çekimleri Ekim 2008'de New Mexico'daki Rio Rancho kentinde başlayıp Aralık 2008'de sona ermiştir. Film Amerika Birleşik Devletleri'nde 15 Ocak 2010 tarihinde gösterime girdi; DVD ve Blu-ray olarak 18 Mayıs 2010'da çıktı. Film Jackie Chan'in kliplerine göndermeler yapmakta hatta Chan'in gerçek hayattaki çocukluğuna kaynaklık etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Irak Ulusal İstihbarat Servisi</span>

Irak Ulusal İstihbarat Servisi (INIS) Geçici Koalisyon Otoritesi yetkisiyle Nisan 2004 yılında kurulan Irak hükûmetinin bir istihbarat kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Keşif (askeriye)</span> bölgede doğal özellikler ve düşman varlığı hakkında bilgi edinme harekâtı

Keşif, askerî harekâtta bir bölgede doğal özellikler ve düşman varlığı hakkında bilgi ve askerî istihbarat edinme harekâtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Thompson</span>

Robert Glenn Thompson, 1957-65 yılları arasında ABD Hava Kuvvetleri'ne ait yüzlerce gizli belgenin fotoğrafını Sovyetler Birliği'ne göndermesiyle tanınan Sovyet casusu. Thompson Aralık 1952'den Aralık 1958'e kadar Batı Berlin'de yer alan Tempelhof Hava Üssü'ndeki Özel Soruşturma Ofisi'nde görev yaptı.

Gizlilik oyunu, oyuncunun rakiplerinden kaçınmak veya üstesinden gelmek için öncelikle gizlilik kullandığı bir tür video oyunu türüdür. Bu tarz oyunlar, oyuncunun gizlenerek veya kılık değiştirerek görünmeden kalmasına izin verir. Bazı oyunlar, oyuncunun gizli bir yaklaşım veya doğrudan saldırganlara saldırması arasında seçim yapmasına izin verirken, oyuncuya gizliliğin daha fazla kullanılması için ödüllendirir. Gizlilik oyunları, özel kuvvetler operatörleri, casuslar, hırsızlar, ninjalar veya suikastçılar olan ana karakterlere casusluk, terörle mücadele ve haydut temalar kullandı. Bazı oyunlar, birinci şahıs nişancılar ve platformcular gibi gizli unsurları da diğer türlerle birleştirdi.

<i>The Spy</i> Fransız casusluk televizyon dizisi

The Spy, ilk bölümü 6 Eylül 2019 tarihinde yayınlanan ve Gideon Raff tarafından yaratılan, İsrail'in Mossad casusu Eli Cohen'in gerçek hayatına dayanan, casusluk türündeki Fransız Canal + ve Amerikan Netflix ortak yapımı internet dizisi. Dizi, Uri Dan tarafından yazılan İsrail'den gelen casus kitabından ilham alıyor.

MİT Casusluk Müzesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan Millî İstihbarat Teşkilatı'na ait bir casusluk müzesidir. Müze, Yenimahalle'deki MİT kampüsünde yer almakta olup casusluk ekipmanı koleksiyonu ile casusluk tarihi ile ilgili sergiler içermektedir.